Slovenija

Janša spet nad EU, v LMŠ napovedali ustavno obtožbo

Ljubljana / Bruselj, 28. 03. 2021 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
2243

Potem ko je premier Janez Janša zaradi spora s predsedujočo Sophie in 't Veld glede (ne)predvajanja videa na razpravi v Bruslju zapustil sestanek, je v soboto znova razburil z objavo, v kateri je zapisal, da Slovenija ni Bruslju popolnoma nič dolžna. Iz stranke LMŠ so prepričani, da gre za "le še eno v nizu sramotenj Slovenije v tujini". Prepričani so, da mora Janša odstopiti, zato so napovedali, da bodo, če predsednik vlade ne odstopi sam, skupaj z opozicijskimi partnerji v prihajajočem tednu vložili ustavno obtožbo. "Ko bomo Socialni demokrati vodili vlado, bo drugače," je medtem dejala Fajonova.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Miro Majcen

Z objavo se je Janša odzval na zapis poslanca Evropskega parlamenta Daciana Ciolosa, ki je Janšo nagovoril in zapisal, da "Evropski parlament ni filmski festival za propagando". "Poslanci so želeli odgovore na svoje upravičene pomisleke glede napadov na svobodo medijev v Sloveniji. Na žalost ste se odločili, da jih ne boste priskrbeli," je dodal. 

Janša je na to odgovoril, da Slovenija ni Bruslju popolnoma nič dolžna. "Svojo svobodo in demokracijo smo si pred 30 leti izborili sami. Za vladavino prava in svobodo izražanja, za človekove pravice in temeljne svoboščine se nekateri borimo in plačujemo ceno že 35 let," je zapisal.  

"O svobodi in demokraciji nam zato ne bodo pridigali z našim denarjem preplačani birokrati, ki so bili rojeni v blagostanje. Prav tako ne bomo nikoli pristali, da nas samooklicani varuhi svobode cenzurirajo. Tega nismo dovolili Miloševiću in tega ne bomo dovolili niti Sophiji in 't Veld ali Dacianu Ciolosu,"  je še dodal. 

LMŠ: Če predsednik vlade ne odstopi, bomo ta teden vložili ustavno obtožbo

Odzvali so se tudi iz stranke LMŠ in dejali, da je zapis "le še eno v nizu sramotenj Slovenije v tujini". "Tudi zato mora vlada Janeza Janše oditi. Če vlada ne odstopi sama, bodo imeli poslanke in poslanci v državnem zboru, ob glasovanju o ustavni obtožbi, priložnost, da glasujejo za odhod najbolj škodljive vlade v vsej zgodovini Slovenije, o kateri se bo nato odločalo ustavno sodišče," so dejali.

"Ustavno obtožbo bomo v LMŠ, če predsednik vlade ne odstopi sam, skupaj z opozicijskimi partnerji vložili v tednu, ki je pred nami," so zapisali.

Fajon: Članstvo v EU ni 'A la carte'

Tanja Fajon
Tanja Fajon FOTO: Miro Majcen

"Članstvo v EU ni 'A la carte'," je prepričana predsednica SD in evropska poslanka Tanja Fajon. "Predsednik vlade Janez Janša ne razume, kaj so temeljne evropske vrednote. Še vedno se ukvarja s preteklostjo, krega narod. Slovenija z njim na čelu drvi v zid," je prepričana. Dodala je, da smo tri mesece pred slovenskim predsedovanjem EU "vsak dan dlje od ugleda, ki si ga zaslužijo naša država, naši ljudje. Njegovo prepiranje s tujimi novinarji, aroganca in nespoštovanje evropskih in svetovnih politikov ter diplomatov uničuje mednarodni položaj Slovenije".

"Ko bomo Socialni demokrati vodili vlado, bo drugače. Slovenija bo spet zgled za družbo evropskih vrednot, ki bo v Evropi in v svetu krepila zavezništva, nujna za izzive pred nami. Če se s kom ne bomo strinjali, bo to zaradi strateških interesov države, ne zaradi ranjenega ega," je dodala. 

Za odzive smo prosili koalicijske in opozicijske stranke. Ostale odgovore še čakamo. 

Na zapis so se odzvali tudi številni predstavniki politične sfere

Med drugim se je oglasil tudi nekdanji poslanec Evropskega parlamenta Andrew Duff, ki je zapisal, da bo Janša pospešil zaključek šestmesečnega rotacijskega predsedovanja Svetu. "Namesto tega bi moral vsak svet za svojega predsednika izbrati dostojnega člana, kot to počnejo odbori Evropskega parlamenta," je dodal. Odzval se je tudi na zapis, da bi moral Janša nemudoma odgovarjati za primerjanje Veldove z Milošovićem. "Mislim, da je treba na EPP nasloviti vprašanja. Očitno imajo novo metodo izgona lažnivih krastač," je zapisal. 

"Premier, jaz vem, da vi veste, da govorite neumnost! Slovenija je polnopravna članica EU z vsemi obveznostmi in prednostmi. Če ste prednosti morda spregledali, vprašajte gospodarstvenike! Pa mladino! Pa znanstvenike! Pa še mnoge druge," se je odzvala nekdanja Evropska komisarka za promet Violeta Bulc

Spomnimo

V okviru skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije je potekala razprava o Sloveniji, v kateri so najprej soočili mnenja o položaju medijev. Janša se je nato zapletel v besedni spor s predsedujočo v razpravi glede predvajanja videa, ki ga pripravil glede medijske svobode v Sloveniji. Veldova je dejala, da je video prišel v zadnjem trenutku, na kar ji je Janša zatrdil, da so video prejeli pred tremi urami ter da bi v Bruslju lahko v tem času, glede na sredstva, ki jih imajo na voljo, pregledali posnetek pred objavo. 

"Če videa ne želite prikazati, predlagam, da prekinemo današnjo razpravo in jo nadaljujemo, ko boste lahko video predvajali," je dejal Janša in Veldovo obtožil, da med razpravo ne želi predvajati videoposnetka, ki ga je želel prikazati.

Po besedni izmenjavi med Janšo predsedujočo, je ta besedo predala Vasku Simonitiju, ki pa ga nato ni bilo več na spletni povezavi, zato so bila na vrsti vprašanja ostalih sodelujočih v razpravi. A so tudi ta naletela na gluha ušesa, saj je Janša zapustil razpravo. Veldova je ob koncu razprave obljubila, da si bodo udeleženci razprave po pregledu lahko ogledali videoposnetek. 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2243)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Damjan kolenc
02. 04. 2021 11.56
+1
Vse slovenska podpora vse mogocni jansi in vladi🏳🏳👍🏻🙌🏻👏🏻👏🏻👊🏻👊🏻👊🏻🤍🤍🤍❤🤍🤍🤍
El Diablo 2013
30. 03. 2021 21.51
+1
sds - zdej pa spet filjat banan
El Diablo 2013
30. 03. 2021 21.51
+1
a horvat aka 46 je že predsednik državnega zbora.....sam vprašam😂
rissp
29. 03. 2021 21.22
+1
Ma da se pose..ješ! Janša je spet "žrtev kučanove agende", zagotovo je "stric iz ozadja iz Murgejj" klical v Bruselj, da so tako kruto zatrli ubogo žrtev hahaha... Ta človek izgleda kot bi res imel paranoje, blodnje..To samo po sebi še nebi pomenilo problema, saj ima vsak človek pravico biti psihični bolnik. Težava je v tem, da je to "najvišji uradnik", predstavnik Slovenije... V takšnem stanju (vsaj kot izgleda v tem videu) bi tudi čistilko takoj poslali na bolniško in k psihiatru... "nonononono" "nenenenene"...
Stane Sten? Cedilnik
29. 03. 2021 21.08
+1
Đovani, do smrti ti bom dobavljal arcnije v Hrastovec, sam spelji se!!!
KRALJKEKEC
29. 03. 2021 19.18
-2
Bravo Janez Janša,socialističnim lažnivim miloševičem in socialističnim levičarskim evropejcem je poštenje,ponos,vest in čast do sosedov,prijateljev in sodržavljanov, mračen kot negativna nevihtna noč.
vennegoor
29. 03. 2021 20.31
+2
Komu? Bivši komunist s tečajem v Kumrovcu? Ahahahaha (čeprav je žalostno)
tiandra4
29. 03. 2021 16.20
+2
Bruselj, ni Slovenija, kjer si upa vse, tam so ga pa že siti in so ga spregledali. Ugled Slovenije je že itak zapravil! Preveč škode je že napravil in čas je za odhod in seveda njegovih nekaj podrepnikov.
NA LEVO ni OK
29. 03. 2021 14.00
-3
Blogerka Blažka Radoja tokrat šla predaleč: “Janeza bi bil treba fentat!” Tale naša demokracija ????????????????????????????????? Skrajni čas je, da se take prostak, kot je tale Zblaženka izolira v posebno ustanovo. Policija opravite svoje delo takoj.
srebrnibreg
29. 03. 2021 15.43
+1
Če bi v posebni ustanovi zasluženo bil tvoj koruptivni idol iz Trstenjakove saj je čisti psihični bolnik kaj takega nihče opravičeno ne bi omenjal.
Damjan kolenc
02. 04. 2021 11.57
+1
A tako srebrni, ti pa veliko ves🙌🏻👍🏻😅
?enka
29. 03. 2021 12.35
+5
Kaj se firer ne bi šel malo popeljati s helikopterjem ? Razgled je baje ful lep ...
prašek
29. 03. 2021 10.45
+10
Sem že mislil, da zna bežati samo Horvat, zdaj pa vidim, da se je nalezel tudi Forintoš ☺
prašek
29. 03. 2021 10.47
+9
muci007
29. 03. 2021 10.37
-5
Sophie In t'Veld, evropska socialistka blokirala predstavitev drugega mnenja.
wolfterier
29. 03. 2021 10.22
+4
Ko bo Fajonova vodila vlado,bo drugače. Verjamem,posebno če bodo ministri Šarec,Nemec,Šivilja in Tomićka !!! To bo cirkus !
darmr
29. 03. 2021 12.00
-1
pikec50
29. 03. 2021 20.10
Ja,ja se bosta cedila med in mleko ,....🤢🤢,pa mesca s pozabu ,da ne omenjam kordiša...🤡🤡
apodgra
01. 04. 2021 10.06
+1
PIkec Ne bosta se cedila med in mleko, bo pa prav gotovo bolje. Slabše kot je , ne more biti.
sinhron
29. 03. 2021 10.07
+4
Za nekatere , zlasti strankarske pripadnike je tako BOLANO besedičenje predsednika vlade Janše všečno , zato ga podpirajo z mislijo , poglej ga kaj vse si upa , ne razmišljajo ( če še sploh znajo z lastno glavo !) , da s takim načinom komuniciranja z najvišjo instanco EU dela škodo in sramoto sebi , državljanom in državi Sloveniji ! Da pritrjujejo njegovemu ravnanju in uničevanju države so dokazali politikanti na edini možni zamenjavi , na glasovanju o zaupnici vladi , ki je niso podprli SDS , NSI , SMC , DESUS in SNS in s tem dokazali , kako malo jim je mar za državo , važno je samo , da se oni počutijo v tej falangi UDOBNO in DA IMAJO KORISTI OD TEGA , koristi in dobrobit države pa je drugotnega pomena !
Space Voyager
29. 03. 2021 10.58
+3
Heh, par let nazaj je bilo še govora o tem, kako smo samo podložniki Bruslja, kako samo kimamo in slepo sledimo navodilom. Ko je pa malo drugače, pa evo - komentarji o tem, da jim ne smemo nič reči. Ljudje...
sinhron
29. 03. 2021 10.07
-3
Za nekatere , zlasti strankarske pripadnike je tako BOLANO besedičenje predsednika vlade Janše všečno , zato ga podpirajo z mislijo , poglej ga kaj vse si upa , ne razmišljajo ( če še sploh znajo z lastno glavo !) , da s takim načinom komuniciranja z najvišjo instanco EU dela škodo in sramoto sebi , državljanom in državi Sloveniji ! Da pritrjujejo njegovemu ravnanju in uničevanju države so dokazali politikanti na edini možni zamenjavi , na glasovanju o zaupnici vladi , ki je niso podprli SDS , NSI , SMC , DESUS in SNS in s tem dokazali , kako malo jim je mar za državo , važno je samo , da se oni počutijo v tej falangi UDOBNO in DA IMAJO KORISTI OD TEGA , koristi in dobrobit države pa je drugotnega pomena !
Enadvatristiripet
29. 03. 2021 08.41
+5
Jansa je boro vedel, da bodo blokirali video, zato ga je predlagal, da bo imel izgovor za neudelezbo in drugace sramotno zaslisanje zanj. Dober manipulator in lisica je, sam kaj ko ovcke nikol ne spregledajo.
Enadvatristiripet
29. 03. 2021 08.38
+8
Pravi, "ne boste nas cenzurirali" hah isti clovek ki na vse pretege hoce cenzurirati nase medije, kulturo, kritike, mnenja. Ze nekaj casa se trudi prepricat svoje ovcke, da je evropa problem; eu je trn v peti Putinu, zato jo unicuje od znotraj z skrivnim financiranjem in podporo skrajnim desnicarjem - Poljska, Madzarska, UK, zdaj pa ze nekaj casa tudi skozi nasega hlapca Janeza, ki sicer sanja o enaki poziciji kot jo ima Putin. Vecni diktatorji.
meheust1
29. 03. 2021 08.29
+12
ma kaj tega človeka res ni nobeden sposoben ustavit in odtavit v tej naši Sloveniji???
SLObunkeljn
29. 03. 2021 09.13
+6
Lahko , državni zbor ali pa predsednik države ... a imaš zdaj kaj več upanja, glede na "kapacitete" omenjenih? 🥴🥴🥴
wolfterier
29. 03. 2021 10.23
+2
tekač
29. 03. 2021 08.27
+13
LMŠ,SD....itd...upam, da bo še katerega poslanca počasi stečala pamet. Bojim se ,da pri poslancih pamet odpove zaradi denarja....volitve se bližajo....
EnKandidatDosmrtniMandat
29. 03. 2021 08.21
+12
Tovariš Jansha, o svobodi in demokraciji nam zato ne bodo pridigali z našim denarjem preplačani birokrati oz. politiki, ki nimajo 1 delovnega dneva v gospodarstvu in ki ne morejo pojasniti izvora svojega premoženja, čeravno so vso življenje na budgetu. OK? Imej enake vatle.
tiandra4
29. 03. 2021 08.34
+9
Koliko ur je janša oddelal v gospodarstvu? In on deli pamet tudi v EU. Sramota za Slovenijo !
hotchilipoper
29. 03. 2021 08.20
+16
Ta se bo kregal do smrti