Slovenija

Teršek na Janševo tožbo: Sodnik sodnika ne bo obsodil

Ljubljana, 11. 04. 2018 08.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Š.Š.
Komentarji
980

Predsednik SDS Janez Janša je vložil odškodninsko tožbo zaradi sodnega procesa Patria. Tožbo je vložil zoper nekdanjo državno tožilko Branko Zobec Hrastar, okrajno sodnico Barbaro Klajnšek, višjega sodnika Milana Štruklja in vrhovna sodnika Vesno Žalik ter Branka Maslešo.

Več videovsebin
  • Teršek: Sodnik sodnika ne bo obsodil
    01:59
    Teršek: Sodnik sodnika ne bo obsodil
  • Iz 24UR: Janša toži državo
    02:23
    Iz 24UR: Janša toži državo

Prvak SDS Janez Janša je uresničil svojo napoved in vložil odškodninsko tožbo zaradi sodnega procesa Patria. Odškodnino v višini 900.000 evrov po informacijah Dela terja tako od države kakor od nekdanje tožilke in štirih sodnikov, ki so sodelovali v postopku.

Tožbo je Janša, ki je bil zaradi obsodbe v zaporu 176 dni, po podatkih Dela vložil zoper nekdanjo državno tožilko in zdaj odvetnico Branko Zobec Hrastar, avtorico obtožnega predloga v zadevi Patria, ter zoper okrajno sodnico Barbaro Klajnšek, ki je na prvi stopnji na zaporne kazni obsodila Janšo, Antona Krkoviča in Ivana Črnkoviča.

V tožbi so se znašli še višji sodnik Milan Štrukelj, takrat predsednik senata višjega sodišča, ki je potrdil obsodilno sodbo, ter vrhovna sodnika Vesna Žalik in Branko Masleša. Žalikova je bila poročevalka v senatu vrhovnega sodišča, ki je odločal o zahtevi za varstvo zakonitosti in potrdil obsodilno sodbo višjega sodišča, pozneje pa še zastaranje primera, senatu pa je predsedoval nekdanji predsednik vrhovnega sodišča Masleša.

Masleša je za Delo potrdil, da je tožbo prejel. Po njegovem mnenju je tožba "brez kakršnekoli podlage in naravnost absurdna". Zobec Hrastarjeva je tožbo prav tako prejela in bo odgovor nanjo vložila v zakonskem roku.

Črnkovič, Krkovič in Janša so bili obsojeni v zadevi Patria. Zaradi časa, preživetega v zaporu, zdaj tožijo državo.
Črnkovič, Krkovič in Janša so bili obsojeni v zadevi Patria. Zaradi časa, preživetega v zaporu, zdaj tožijo državo. FOTO: Miro Majcen

Janša je imel ves čas največ pripomb in očitkov na račun Masleše, ki mu je med drugim očital pristranskost. To, da je Masleša, čigar imenovanju za predsednika vrhovnega sodišča je Janša ostro nasprotoval, predsedoval senatu, ki je odločal o zadevi Patria, je Janša med postopkom komentiral kot "škandal brez primere".

Pravnomočno obsodilno sodbo v zadevi Patria je razveljavilo ustavno sodišče predvsem zaradi ne dovolj konkretiziranih znakov kaznivega dejanja sprejemanja oziroma dajanja obljube nagrade. Janši so ustavni sodniki tudi pritrdili, da bi se moral Masleša izločiti iz odločanja, ker je na dnevih slovenskega sodstva kritično govoril o napadih na slovenske sodnike - tudi v primeru Patrie. Zadeva je pred zaključkom ponovljenega sojenja zastarala.

Odškodnino od države je zaradi procesa Patria že zahtevala SDS. Okrožno sodišče v Ljubljani je 7. marca po dveh narokih končalo obravnavo odškodninske tožbe, še pred tem pa je zavrnilo večino dokaznih predlogov. Sodba bo izšla pisno. Janez Janša je na zaslišanju dejal, da je škoda, ki je bila povzročena SDS, velika in težko izmerljiva. V tožbi je sicer SDS zahtevala 886.257 evrov odškodnine.

Delo še navaja, da so skupno Janša, Krkovič in Črnkovič v predhodnem postopku od države zahtevali več kot 15 milijonov evrov. Črnkovič največ, in sicer 13,4 milijona evrov, ker naj bi zaradi afere Rotis utrpel gospodarsko škodo. Z državnim odvetništvom je sklenil delno zunanjsodno poravnavo, s katero se je Slovenija zavezala plačati dobrih 11.000 evrov z zakonskimi zamudnimi obrestmi za izgubo pri zaslužku in stroške zastopanja. Odškodnina za čas, prebit v zaporu, in poslovno škodo v to ni všteta. Janša in Krkovič sta bistveno nižje ponujene odškodnine zavrnila. Krkovič je tožbo za plačilo 600.000 evrov odškodnine za 298 dni v zaporu vložil konec lanskega leta. 

Teršek: Janša ima podlago za tožbo, a sodnik sodnika ne bo obsodil

Janševa tožba je nedvomno še kako utemeljena, je prepričan ustavni pravnik Andraž Teršek. "Ampak poudarjam – zaradi objektivne odškodninske odgovornosti države kot take, ker je bilo dokazano, da so bile v tem postopku tožniku očitno in grobo kršene človekove enostavne pravice. To je prvi vidik - objektivna odškodninska odgovornost države. Drugi vidik pa je vprašanje kazenske in solidarne odškodninske odgovornosti posameznih sodnikov in sodnic. To sta dve ločeni pravni vprašanji, ki potrebujeta tudi dva ločena pravna postopka."

Pa imata obe podlago za tožbo? "Stvarna podlaga je nedvomno izkazana, pri čemer bi si dovolil eno predvidevnje … Ne sme biti nikakršnega dvoma, da bo v prvem primeru objektivne odškodninske odgovornosti države tožnik uspel, ker mora uspeti. Ne vem, v kolikšnem znesku, a ta znesek mora biti znaten. Na drugi strani pa ne verjamem, da bomo začasa naših življenj doživeli katerikoli sodni postopek, v katerem bodo sodniki in sodnice sploh pripravljeni v kazenskem ali odškodninskem postopku izvajati dokaze o odgovornosti svojih cehovskih kolegov," je še ocenil Teršek.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (980)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resnicaosvobaja
23. 05. 2018 16.44
V Sloveniji imamo prostovoljce, ki so bili pripravljeni zastonj vročiti poziv JJ še isti dan , pa izjemni danes ne bi govorili o odškodnini
resnicaosvobaja
23. 05. 2018 16.34
+1
To je prva napoved, ki jo je uresničil potem, ko se je odločil, da mogoče ne bi več bil politični komisar komunističnega totalitarnega režima
Garbin Garbini
12. 04. 2018 15.16
+3
res je,da smo v demokraciji ampak to kar se v sloveniji dogaja,je že tragikomedija,da ne veš ali bi se jokal ali smejal...vse janševe izjave glede sodstva pa bom rekel tako...ko izgubi tožbo,je za njega in podpornike nepravna država in je sodstvo totalno v razsulu,ko pa dobi tožbo v njegovo korist je pa pravna država in sodstvo deluje kot treba...gospod janša dajte se malo zresnit in se opredelite,kakšno je?zanimivo je,da vsi vemo,da svoje nedolžnosti niste dokazali in po moje niste nedolžni,ker ste zavlačevali postopek in na koncu je ustavno sodišče razveljavilo sodbo zaradi postopka samega in ga vrnilo na začetek..potem pa je vse skupaj zastaralo...dvoličnost ne pozna meja...
nnanna
12. 04. 2018 17.43
+2
jj, do kdaj še boš zaje.... celo slovenijo? razen nekaj dementnih svečkarjev, te imamo že vsi poln kufer!
zajfa
12. 04. 2018 12.44
+0
Samo, da se prikotali zadeva na Evropski pravni parket in bomo spet mi davkoplačevalci plačali vse in še več zaradi par vrhunskih pravnih strokovnjakov, ki so se na eni od 1001 kavic odločili, da je potrebno nekoga sf.... Čestitke ... Živela SFRJ 2.0 Ima se, može se ...
Opazujemvas
12. 04. 2018 11.43
+8
Predlagam naslednje, da enkrat razčistimo s to zadevo in umaknemo vsaki dvom v vpletenost obtoženega Janeza Janšo v primeru korupcije pri zadevi Patrija. Torej, če Janez Janša in Matoz pokažeta javnosti, dokaze katere sta želela izločiti in se dokaže, da ti dokazi ne kažejo Janševo vpletenost v to zadevo, se bom Janezu Janši javno opravičil in ga podprl pri zahtevani odškodnini, celo sprejel bi, da se mu potroji zahtevek.
Karantanija
12. 04. 2018 12.10
+6
Enako jaz! Če dokažejo, da ni nič kriv, ga bom tudi volil.
Karantanija
12. 04. 2018 12.16
+5
Enako pri Jankoviču in farmacevtki, ko bodo izločeni DOKAZI zopet nazaj! Zame je dokaz DOKAZ! Izločen ali ne.
staridida
12. 04. 2018 14.14
+2
Če pravite da ni nedolžen, zakaj pa mu je pol že država ponudila 50 tisoč odškodnine?-Samo Janša s tako odškodnino ni bil zadovoljen, in toži za več-in če ne bo tu dobil, bo pa na evropskem sodišču-tu ni več dileme,al je kriv, al ni-tu se gre za višino odškodnine....
Opazujemvas
12. 04. 2018 11.32
+2
Doc.dr.Andraž Trček, nagradno vprašanje, ki je zelo pomembno za njegovo kredibilnost . Kaj menite, kateri opciji pripada ta samooklicani strokovnjak ustavnega prava? Že njegova izjava v nekem časniku o kupu gnoja, ki se mu nabere v glavi pove vse. Res vsaka čast Janezu Janši, same vrhunske strokovnjake ima ob sebi. Še enkrat, Janez Janša , ne bo dobil odškodnine, v tem življenju ne.
veteranka1
12. 04. 2018 09.27
+3
Teršek ima prav, vendar bo Janša v Sloveniji težko prišel do pravice. Čim prej naj tožbo spravi na evropsko sodišče. Že dolgo mislim, da Matoz ni najboljši pravnik, zakaj Janša ne dobi kakega boljšega?????????
dragan krstic
12. 04. 2018 09.43
+10
Na ESČP bo vsekakor dobil tožbo, vprašanje je samo kolikšna bo odškodnina, vsekakor pa bo visoka tudi zaradi obresti ker bo do odločitve sodišča v Strasbourgu poteklo kar nekaj let zaradi počasnosti slovenskih. Bolj me zanima kako bodo mednarodni sodniki ocenili delo slovenskega krivosodja, bodo morali naši krivosodniki seči globoko v žep? To bi pa bilo zadovoljstvo.
nnanna
12. 04. 2018 09.43
+5
...zato, ker nočejo imeti opravka z njim!
srebrnibreg
12. 04. 2018 10.16
+1
Ima srečo, da ne more priti do pravice zaradi nesposobnih in pokvarjenih sodnikov, ker bi drugače bil obsojen tako kot Riedl v Avstriji.
Karantanija
12. 04. 2018 12.19
+5
Vse bolj se mi dozdeva, da imamo sodnike take in take ... strankarsko obarvane!
sinhron
12. 04. 2018 09.27
+1
Matoz je zahteval , da se umaknejo dokazi , ki direktno bremenijo Janšo in potem pravite , da je nedolžen in da je prav , da toži državo in da bomo to vsoto plačali mi davkoplačevalci , prekupčevalcem z orožjem in prejemalcem podkupnin !
Šekica
12. 04. 2018 09.05
+3
Naši sodniki še vedno ne dojamejo, da biti desničar ni kaznivo dejanje. Še vedno so v enopartijskem sistemu in vsako drugačno mišljenje je "protidržavni element", ki se strogo kaznuje.
resnicaosvobaja
23. 05. 2018 16.38
Lopov si lahko v vseh barvah, samo da eni trdijo da niso
nnanna
12. 04. 2018 08.50
+1
pravzaprav smo lahko hvaležni , da imamo jajota. dokler bo on brcal, desnica nima nobene možnosti, da se prerine naprej!
olimpija35
12. 04. 2018 08.49
+2
slovenska sodišča vodijo rdeči kmeri..lustracija!!!
olimpija35
12. 04. 2018 08.48
+4
sodnik sodnika nebo obtožil :D saj v tem je fora....cilj je,da pride na evropsko sodišče...tam vas bodo pa lepo obtožili in naložili kazen...
vertex
12. 04. 2018 08.44
+6
in na računu ivanckovega kolega se je znašlo milijon eur ..vsota o kateri so pisali američani da je šla za podkupnino sds
ti?2
12. 04. 2018 08.50
+12
Če je to res imamo zelo nesposobno tožilstvo da to ne dokažejo na sodišču. Enako kot sodnike bi morali tudi tožilce vprašati po odgovornosti, še bolj pa bankirje, ki so talali denar na lepe oči. KAJ sedaj ko se nikomur nič ne zgodi? Ali imamo res tako nesposoben narod oziroma tiste, ki vodijo te postopke, ali imamo tak sistem, da nemorejo nobenemu nič. Če je tako je potrebna revolucija naroda in naj od prvega do zadnjega pometejo oziroma suspendirajo in nimajo kaj več iskati v takih sluđbah. Če ne vlada v Sloveniji kaos, anarhija, mafija tako dobrodošli afričani, ki so tega navajeni v svojih državah.
ti?2
12. 04. 2018 08.34
+13
A so sodniki bogov? So samo ljudje, ki jim je dano pomembno odločanje. Če se dokaže, da so naklepno oziroma da je laiku jasno, da so sodbe proti Janšu za lase privlečene, naj plačajo državi odškodnino, ki jo Janša zahteva, ter suspenz na sodniško funkcijo. Zahoviča so takoj obsodili za nekaj besed, sodniki pa človeka pošljejo v zapor in kaj se bodo še naprej norca delali iz ljudi? Pa ne glede ali je Janša ali kdo drug takih je več v sloveniji. Potrebno je sprejeti nekao odgovornost sodnikov, če se dokaže, da višje ištance razveljavljajo več kot 50% sodb. Take sodnike bi morali suspendirat. Dejansko nekateri sodniki mislijo, da so bogovi na zemlji.To se mora nehat ali pa bo narod pokazal kako se s takimi dela.
tom672
12. 04. 2018 08.34
+2
V Avstriji je na volitvah zmagala desnica, v Italiji ravno tako , na Hrvaškem tudi in tudi na Madžarskem... Levičarji so Slovenijo razvrednotili. Tako moralno kot finančno. Čas je za desnico, resnico in pravico. Lp!
ti?2
12. 04. 2018 08.55
+11
v sloveniji je narod bukov, zato ne znajo izbirat.
tom672
12. 04. 2018 08.31
+2
Slovenija: Janez Janša je bil obsojen, ker je neugotovljenega dne na neugotovljenem kraju na neugotovljen način prejel neugotovljeno obljubo nagrade... Kaj komu tu ni jasno? In zaradi tega je bil celo v zaporu...... Sramota. To bo pisala zgodovina. Lp!
ROMELS
12. 04. 2018 08.20
-10
Problem je v tem, da je janez dokazal svojo nedolžnost.
Ferdo Crni
12. 04. 2018 08.32
+6
Večji problem je, da on nima kaj dokazovati nedolžnost ampak mu mora tožilstvo dokazati krivdo. Slednje to NI STORILO ampak je določena skupina sodnikov razvlačevala postopek do onemoglosti dokler ni postalo nevarno, da gre pred sodišče EU. Zato je moralo ustavno sodišče razveljaviti sodbo, že omenjena klika pa je potem zavlačevala do zastaranja primera. To je samo zato, da določene ovce še vedno blejajo o "obsojencu".
Butman
12. 04. 2018 08.18
-2
Teršek ti si čuden. Kaj je bilo dokazano? Da je nedolžni zavračal dokaze, kateri so veljali v Avstriji in na Finskem? Res ne vem, kako lahko ustavni pravnik podpira take lumpe kot sta JJ in FM.
Ferdo Crni
12. 04. 2018 08.27
+3
S temi dokazi pa že nehajte. Res je janša zahteval za nekatere (posredne) dokaze da se ne upoštevajo ampak je sodišče ZAVRGLO njegovo zahtevo. Torej o čem blebečete? Še vedno mu niso dokazali nič. Na Finskem so vse ovadbe proti Patrii ovrgli. V avstriji pa je bila določena oseba obsojena za UTAJO DAVKOV.
srebrnibreg
12. 04. 2018 08.33
+3
Avstrijsko vrhovno sodišče je potrdilo sodbo, po kateri je pokojni Jože Zagožen za prikrojitev razpisa v korist Patrie od Hansa Wolfganga Riedla prejel podkupnino...iz drugega vira kot dokaz o laži Ferda in še jih prilepim.
srebrnibreg
12. 04. 2018 08.33
+6
Po mnenju vrhovnega sodišča je dokazano, da je pokojni Jože Zagožen za prikrojitev razpisa v korist Patrie februarja 2007 od avstrijskega orožarskega lobista Hansa Wolfganga Riedla prejel 900.000 evrov....
srebrnibreg
12. 04. 2018 08.34
+3
Riedl obsojen na zaporno kazen Hans Wolfgang Riedl, posrednik pri slovenskem nakupu patrij, je bil na začetku aprila 2013 obsojen na tri leta zaporne kazni, od tega dve leti pogojno. Senat deželnega sodišča za kazenske zadeve na Dunaju je Riedla takrat v prvi točki obsodil zaradi podkupovanja v povezavi z dobavo vojaških oklepnikov slovenskemu ministrstvu za obrambo.....
Belabreza
12. 04. 2018 08.17
+2
S katerega planeta so leta 2008 leteli slona z neba? Tam so verjetno pravi sodniki zanj, naj se spravi na ta planet, kjer bo nad njim samo modro nebo in rumeno sonce.
KavčStrokovnjak
12. 04. 2018 08.09
+4
Narod bi se moral zbrat in vložit skupinsko tožbo proti JJ zaradi vse škode katero je naredil državi in državljanom.
Belabreza
12. 04. 2018 08.16
+5
lojze007
15. 04. 2018 11.00
+1
pravilno narod bi se moral zbrati in vložiti skupinsko tožbo proti udbo mafiji