Ukrajina

Janša: Resna pogajanja bodo šele, ko bo Ukrajina zaustavila prodor ruskih enot

Ljubljana, 14. 03. 2022 08.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vojna v Ukrajini se bo končala, ko bo ta država sama s pomočjo, ki jo prejema, dovolj močna, da bo zaustavila prodor ruskih enot, šele takrat bodo stekla resna pogajanja, je v odgovoru na poslansko vprašanje Branka Grimsa v DZ dejal premier Janša. Zato je treba Ukrajini pomagati, saj se tam dejansko borijo za varnost in blaginjo celotne Evrope, je dodal.

DZ je s poslanskimi vprašanji premierju Janezu Janši in ministrom začel zadnje redno zasedanje v aktualnem sklicu. Vprašanja predsedniku vlade so tokrat povezana z aktualnimi razmerami v državi, vladnimi ukrepi ob višanju cen energentov in življenjskih potrebščin ter pripravljenosti Slovenije na varnostne, energetske in politične spremembe.

Poslanca SDS Branka Grimsa je zanimalo, kako sta Slovenija in Evropska unija pripravljeni na varnostne, energetske in politične spremembe po ruski agresiji na Ukrajino.

Janša je ocenil, da dogajanje v Ukrajini ni le vojna, temveč se dogaja etično čiščenje priobalnih mest ob Črnem morju. Razmere je zato primerjal s tistimi med vojno v Bosni in Hercegovini. Če bo Rusija šla naprej, se bo vzpostavila nova železna zavesa z vsemi varnostnimi in ekonomskimi posledicami, je opozoril.

Dejal je, da se je 24. februarja, ko je Rusija napada Ukrajino, "svet spremenil, ampak mi tega v glavnem še nismo dojeli". Po njegovih besedah je še veliko ravnanj in ocen, ki ne gredo v korak z razmerami, kot pozitivno pa je označil prepričljivo večino, ki je v Generalni skupščini ZN podprla obsodbo ruske agresije.

Glede varnostnih razmer je dejal, da varnost lahko zagotavljamo na dva načina, da krepimo lastno moč in da skušamo zmanjšati tveganja iz okolice. "Oboje delamo," je dodal. Dejal je še, da se je v preteklosti za vojsko namenjalo premalo, kar se skuša zdaj popraviti. "Zdaj, ko grmi v okolici, se zavedamo, kako tragično resne so bile v preteklih letih ocene o nepripravljenosti Slovenske vojske," je dodal.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Bobo

Napovedal regulacijo maloprodajnih cen naftnih derivatov

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga je premierja povprašala o vladnih ukrepih in stališčih do rasti cen energentov in življenjskih potrebščin, s posledicami katerih se soočajo državljani. Janša je odgovoril, da bodo maloprodajne cene naftnih derivatov od torka v Sloveniji regulirane. Sledile bodo povprečju cen v zadnjih sedmih dneh, ustrezno uredbo pa bo vlada sprejela še danes.

'Priseljenci iz dela nekdanje Jugoslavije večinoma prihajajo na povabilo podjetnikov'

Janša je danes tudi izrazil zadovoljstvo z učinki zakonodaje, po kateri ni več mogoče, da imajo številni priseljenci prijavljeno prebivališče na enem samem naslovu. Sicer pa jih večina prihaja v Slovenijo, ker jih povabijo podjetja, je pojasnil. Medtem približno 10.000 brezposelnih v Sloveniji ne želi poprijeti za vsako delo, tako da je zaposlovanje ljudi iz tujine nujno, je poudaril v odgovoru na poslansko vprašanje Zmaga Jelinčiča iz SNS.

Vlada se je po Janševih besedah ukvarjala tudi z vprašanjem, kako preprečiti kazniva dejanja in druge neželene dogodke med Romi v jugovzhodni Sloveniji. Ustanovljena je bila posebna vladna skupina, ki je obravnavala konkretne primere, tako da je tovrstnih kaznivih dejanj denimo v Občini Kočevje manj za približno tretjino. Vendar pa bi bilo treba odpravljati vzroke, ne le posledic, je prepričan.

Po njegovih besedah ključen vzrok za to, da je v romski populaciji v nekaterih delih Slovenije občutno več kriminalnih dejanj, tiči v tem, da je proces socializacije običajno moten že na samem začetku. Tako nekatere družine ne pošiljajo otrok v osnovno šolo, čeprav je obvezna, kljub temu pa prejemajo vse socialne prejemke. "To začetno fazo socializacije bo treba vzeti resno, sicer se bomo večno ukvarjali s temi problemi in jih na nek način sami omogočali," je dejal.

Da pa so uspehi možni, kažejo razmere denimo v Prekmurju, kjer je tovrstnih problemov občutno manj, je opomnil.

Glede skrbi za ohranjanje slovenske identitete in kulture, kar je poslanca prav tako zanimalo, je premier povedal, da je bilo v mandatu te vlade v državnih proračunih za ta namen določenih občutno več sredstev kot prej. Spomnil je, da so bila izbrana dela arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani lani vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine, letošnje leto pa je Plečnikovo leto, ko obeležujemo 150-letnico arhitektovega rojstva.

Prav tako je izpostavil, da se je v začetku marca izteklo Jurčičevo leto, v katerem je bila pozornost namenjena pisatelju, časnikarju in narodnemu buditelju Josipu Jurčiču.

Jerca Korče iz LMŠ pa se je napovedanemu ustnemu poslanskemu vprašanju Janši o njegovih ravnanjih in izjavah o stanju v državi ob družbeno-političnih razmerah, ki se tako v globalnem kot notranjepolitičnem prostoru hitro spreminjajo, odpovedala. Janša se po njenih besedah na eni strani predstavlja kot humanitarec, na drugi strani pa je "politično kariero gradil zgolj na tem, da se sovražna retorika uporablja proti beguncem". Tako se je odločila za odpoved poslanskega vprašanja, saj bi v nasprotnem primeru Janša lahko svoj odgovor izkoristi za "dodatno manipulacijo, izkrivljanje resnice in vnašanje še več zmede". 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (123)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
15. 03. 2022 10.46
+2
Zavod Iskreni že vrsto let velja za "hišni" zavod Nove Slovenije (NSi), saj je ideološko, politično in kadrovsko tesno povezan s to stranko. V času vlade Janeza Janše so se prihodki zavoda za nekajkrat povečali. Včeraj smo razkrili, da je Zavod Iskreni lani najel tudi 400.000 evrov brezobrestnega posojila pri ljubljanskem podjetju AbPhage. Od kod je prišel denar, ni jasno, več indicev pa kaže, da bi lahko izviral iz tujine. Toda podjetje AbPhage je bilo v času, ko je Zavodu Iskreni posodilo denar, vpleteno še v en, precej večji posel. V glavnih vlogah nastopajo država in ljudje, povezani z NSi. Gre za prodajo kemične tovarne Melamin iz Kočevja, ki je v začetku letošnjega leta dobila novega največjega lastnika. Tretjino delnic je od državne Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znane kot slabe banke, kupila avstrijska družba Panta Rhei. Ta je v lasti podjetja AbPhage, torej tistega, ki je posodilo denar "hišnemu" zavodu NSi. Ključne položaje na DUTB obvladujejo stranke vladajoče koalicije. Več članov njenega upravnega odbora je bilo imenovanih v kvoti NSi.
Anonymus2562
15. 03. 2022 09.59
+1
Ne želi poprijeti za vsako delo, me zanima Jelinčič ,če bi ti z magisterijem šel kopat kanale, kaj si pa ti delal???
zibertmi
15. 03. 2022 09.49
+3
fino janez gre na fronto.ali je to prvi april.on se je še pri nas zadrževal v cankarjevem zaklonišču
zibertmi
15. 03. 2022 09.51
+0
Da ne bo kdo mislil, da je tako pomemben... Mesto v ekipi si je "zaslužil" le zaradi preteklega predsedovanja svetu EU. In, jasno, podrepnosti in vsiljevanja, kako je on to vse sam doživel in zmagal. Sam
User300173
15. 03. 2022 09.48
+1
V Kijev z Patrio? Je na Poljskem kako mesto z imenom Kijev, ali kje v okolici?
Mammon Abaddon
15. 03. 2022 09.43
+2
Ukrajina že ve da bo zmagala...
Vene
15. 03. 2022 09.40
+0
Glede na to, kaj se dogaja in da se podcenjuje Ruse, mislim, da trenutko gospod Zelensky nima šans. Po moje bo počasi izvlekel kar lahko. In če bi se Porošenko in Zelenski od leta 2014 držala dogovora do tega ne bi prišlo
Mammon Abaddon
15. 03. 2022 09.43
+1
Nimasmisla
15. 03. 2022 09.37
+3
baje gre janša v ukrajino stvar rešit se bo putin usral
Roadkill
15. 03. 2022 09.35
+3
bi si rad malo ogledal vojno v živo. psihopat militantni
vvvilice
15. 03. 2022 09.25
+1
Kako je s prepovedanimi kasetnimi bombami v Donjecku? Niso jih metali Rusi.
Andrej 1
15. 03. 2022 09.25
+1
Želijo morda dokazati, da se je še vedno možno infiltrirati v Kijev in po humanitarni poti zapustiti Kijev?
vvvilice
15. 03. 2022 09.23
+3
Ali bo JJ kakšno rekel na temo biolaboratorijev, ki so grožnja za vse? Podpirajo jih amerikanci.
Roadkill
15. 03. 2022 09.29
-2
Zverina56
15. 03. 2022 10.06
+1
Kaj pa vse ameriške, francoske, britanske propagande o BV in kemičnem orožju? So v teh 20+ letih že našli kak tak kos orožja tam? Ali je bilo dovolj da so na silo odstranili legitimno izvoljeno vodstvo, bombandirali civilne objekte ter posledično v beg po svetu in proti Evropi poslali milijone beguncev??? Dvolični picek!!!
vvvilice
15. 03. 2022 09.21
+2
Kaj neki boJJ svetoval v Kijevu? Slabo kaže vse skupaj. Novice so nasprotujoče. Mediji podpirajo nacizem, kažejo slike bataljona AZOV, Putin pravi, da gre za denacifikacijo Ukrajine. Kaj je zdaj s tem? Ali so ukrajinski nacisti dobri ali slabi?
Andrej 1
15. 03. 2022 09.19
+0
Saj ne morem verjeti, da to javno objavijo. Le kaj so hoteli s tem sporočiti in komu? Mogoče, ker mrtvi ne morejo govoriti. Kdo bi vedel?
Roadkill
15. 03. 2022 09.13
+0
Putinovi obveščevalci že zbrajo podatke po kateri poti bo šel v Kijev
Roadkill
15. 03. 2022 09.15
+0
Roadkill
15. 03. 2022 09.12
-1
Ivan ti so to malo napačno predstavljaš. bodi tiho raje
1kala
15. 03. 2022 09.05
-1
Naj gre, ameri se umikajo. Potem ga bo moral pa Šter reševat skupaj z varnostniki. Upam da bodo rešili varnostnike.
Curie
15. 03. 2022 08.56
+2
PEACE00
15. 03. 2022 08.56
+2
Hihi, ta je pa dobra. Ukrajina nima šans proti Rusom. Če bi Putin želel bi z nekaj raketami zravnav Ukrajino. Očitno se je z nekim namenom odločil uporabiti drugačno taktiko. Zmaga bo na Ruski strani, bolje za vse bi bilo ,da se Ukrajina preda pa konc
User768643
15. 03. 2022 09.14
+2
Kakšen strahopetec. Rusija ne more zmagati. Lahko doseže določene lokalne vojaške cilje in to je to. Tebi ni točno jasno kaj zmaga pomeni. Lahko porušijo celo državo, uničijo infrastrukturo, ampak je to daleč od zmage.
Anonymus2562
15. 03. 2022 10.00
+2
Sami vojni taktizeri, tako kot tisti ameriški zgoraj ,ki pravi da rusom zmanjkuje municije 😅😅
Zverina56
15. 03. 2022 10.08
+1
Dovolj so termobarične bombe...minimalni afekt na okolje a vendar ogromen efekt na ljudi...pač izsesa komplet kisik v radiusu 800m
nnanna
15. 03. 2022 08.56
+3
upam, da čeh, poljak in naš pacient v kijevu najdejo kar iščejo!
cool1
15. 03. 2022 08.53
+3
Eh , Janša , Janša , desetar ljubi , nisi ti maršal, razen na twitterju ....!
Curie
15. 03. 2022 08.57
-1
Je pa želel biti vendar zaradi diagnosticirane bolezni v vojski ni mogel napredovati.