Slovenija

Janša nasprotuje predlogu novele ZNB: Je v nasprotju z ustavo in predlogi WHO

Ljubljana, 31. 01. 2022 14.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Glede predloga novele zakona o nalezljivih boleznih, ki so ga vložili nepovezani poslanci, je predsednik vlade Janez Janša v DZ dejal, da je predlog v nasprotju z ustavo in načelom delitve oblasti ter tudi predlogi Svetovne zdravstvene organizacije. Da pozicija in opozicija različno ocenjujeta določeno situacijo, je po njegovi oceni normalno, a pri temeljnih postulatih bi morali vsi govoriti isti jezik. Razočaran je, da nekatere dobri gospodarski rezultati žalostijo. Opoziciji pred volitvami predlaga tekmovanje v tem, kdo je boljši, ne pa, da dvomi o nespornih dejstvih. V Pravni mreži za varstvo demokracije pa se medtem z Janšo ne strinjajo.

"Na podlagi tega predloga se ne da spopadati z nobeno epidemijo, ker bi trajalo tedne in tedne, preden bi se vsa stroka uskladila okoli določenih vprašanj," je dejal. "Postavite se v vlogo Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Ministrstva za zdravje in vlade ter si predstavljajte, kako bi to v praksi delovalo," je pozval v odgovoru na ustno poslansko vprašanje, ki mu ga je zastavila vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga. Zanimalo jo je vladno stališče do predloga novele.

Predlog po mnenju premierja ni zakon o preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni, ampak zakon, na podlagi katerega se nalezljivim boleznim pomaga širiti. Pristojnim namreč preprečuje, da bi pravočasno ukrepali. Kot je dejal, niti ena država članica EU nima takšnih rešitev, kot jih vsebuje ta predlog.

Veljavna zakonodaja o nalezljivih boleznih je bila sicer dopolnjevana v večini protikoronskih paketov v skladu s priporočili Evropske komisije, Svetovne zdravstvene organizacije in odločbami ustavnega sodišča, je spomnil. Tako ni več takšna, kot je bila, je izpostavil.

Predlagana novela je medtem po njegovi oceni nadaljevanje politike, ki jo vodijo nepovezani poslanci in večina ostale opozicije ter se glasi: Čim slabše, tem boljše za nas, in to ne glede na to, kako težje bo ukrepanje vlade in pristojnih institucij v spopadu z epidemijo covida-19, koliko bo bolnih in mrtvih. "To je zelo zavržno," je poudaril.

Predlog novele so pripravili v Pravni mreži za varstvo demokracije, v parlamentarni postopek pa ga je vložila poslanska skupina nepovezanih poslancev s prvopodpisanim predsednikom DZ Igorjem Zorčičem. Predlog med drugim določa, kdaj oziroma pod kakšnimi pogoji se lahko sprejemajo ukrepi na podlagi 39. člena zakona o nalezljivih boleznih, opredeljuje namene, vrste in obseg ukrepov, pogoje in postopek za uvedbo ter podaljševanje veljavnosti ukrepov in njihovo maksimalno trajanje.

DZ na glasovanju julija lani po izglasovanem vetu Državnega sveta ni potrdil vladne novele zakona o nalezljivih boleznih. Proti so takrat glasovali tudi poslanci koalicije, ki so med drugim ocenili, da je nekatere kritike in pomisleke o noveli še smiselno preučiti in pripraviti novo besedilo, pri čemer pa je vlado tokrat prehitela civilna družba.

Janez Janša je odgovarjal na poslanska vprašanja.
Janez Janša je odgovarjal na poslanska vprašanja. FOTO: Bobo

'Nekatere žalostijo dobri gospodarski rezultati'

Janez Janša se je v odgovorih na poslanski vprašanji Zmaga Jelinčiča Plemenitega (SNS) in Mojce Žnidarič (Konkretno) dotaknil aktualnih razmer v državi, spregovoril je tudi o dobrih gospodarskih kazalnikih Slovenije in spopadanju s koronsko krizo, kar sta omenjena poslanca podkrepila z uvrstitvijo Slovenije na lestvici britanskega tednika The Economist. Med 23 izbranimi članicami Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je tednik Slovenijo po uspešnosti spopada z gospodarskimi vidiki pandemične krize uvrstil na drugo mesto.

"V OECD so najbolj razvite države sveta. Naši občutki so lahko različni, a številke so objektivne," je izpostavil Janša. Lestvica po njegovih besedah ni bila narejena na podlagi okusa novinarjev te revije, ampak na podlagi podatkov OECD, ki niso bili nikoli vprašljivi.

V času pandemije covida-19 do konca lanskega leta je Slovenija po premierjevih besedah ne samo ohranila potenciale, ampak jih je tudi povečala. Pomemben se mu zdi podatek, da se je razpoložljivi dohodek gospodinjstev povečal za 10 odstotkov. "Če vzamemo katero koli obdobje po letu 2008, se nikoli v nobenem primerljivem obdobju, tudi v času pred pandemijo, razpoložljivi dohodek ni povečal za 10 odstotkov, čeprav smo se v večini primerljivih obdobij zadolžili bolj," je dejal premier.

"Eno je pavšalno ocenjevanje na podlagi občutkov in okusov, ki so različni, drugo pa je ocenjevanje na podlagi objektivnih dejstev, številk, podatkov statističnega urada, evropskega statističnega urada, Evropske komisije, pristojnih uradov EU in OECD. To so nesporni podatki, na podlagi teh nespornih podatkov si lahko ustvarimo realno sliko," je ponovil premier.

Dotaknil se je tudi očitkov o predvolilnih bonbončkih in poudaril, da bi moral tisti, ki jih izreka, razmisliti o tem, kaj govori. "Če bi ti očitki držali, bi to pomenilo, da si je vladna koalicija izmislila tako pandemijo kot podražitve energentov na svetovnih trgih," je bil jasen.

Janša je razočaran nad diskurzom ob objavi Sloveniji naklonjenih gospodarskih podatkov. "Namesto da bi bili vsi veseli, ko je Slovenija visoko uvrščena na različnih lestvicah, ko imamo dobre podatke, visoko gospodarsko rast, zgodovinsko najnižjo brezposelnost, pa so nekateri zaradi tega žalostni," je dejal. "Ni treba tekmovati samo tako, da nečemu nasprotuješ, tekmovati se da tudi tako, da poskušaš biti v nečem boljši," je poudaril in opoziciji v času priprav na volitve predlagal prav to: "Tekmujmo v tem, kdo je boljši, kdo daje na mizo boljše predloge, ne pa dvomiti o nespornih dejstvih."

Se je pa v odgovorih na poslanska vprašanja premier dotaknil še morebitne prodaje deleža sklada York v družbi Sava Turizem. "Neke druge vlade so prodale te deleže tujcem, tiste, ki zdaj naslavljajo očitke na to vlado. Ta vlada nima nič s to prodajo. Ena od prejšnjih vlad je prodala Savo Turizem tujemu skladu in zdaj ta tuji sklad ta delež ponuja drugemu tujemu skladu. Neverjetno je, kako tisti, ki so prodali marsikaj od bank, turističnih kapacitet do blue chipov slovenskega gospodarstva tujcem, zdaj kažejo s prstom na to vlado," je bil kritičen.

V Pravni mreži za varstvo demokracije se z Janšo ne strinjajo

V Pravni mreži za varstvo demokracije so v popoldanskem odzivu sicer Janši oporekali in zapisali, da ne drži, da bi pravna stroka vladi kadarkoli očitala upravljanje epidemije z odloki. Očitek vladi in zakonodajalcu je zgolj in izključno ta, da odloki temeljijo na neustavni zakonski podlagi, ki jo je ugotovilo ustavno sodišče, so navedli.

Da bi bilo upravljanje epidemije z odloki skladno z ustavo, "pa mora zakon pooblastilo za omejevanja človekovih pravic opredeliti določno in jasno, iz zakona mora biti razviden tudi namen ukrepov, hkrati mora zakon dovolj natančno opredeliti dopustne načine oziroma vrste, obseg in pogoje omejevanja človekovih pravic". "Vendar nič od tega obstoječi 39. člen ZNB, ki omogoča poseganje vlade v človekovo pravico do gibanja, zbiranja in prodaje blaga in izdelkov, ne vsebuje," so izpostavili.

Po njihovih besedah tudi ne drži, da je bila s protikoronskimi paketi nadgrajena zakonska podlaga za poseganje v človekove pravice v času epidemije. "Protikoronski ukrepi niso posegali v materijo 39. člena ZNB," so dodali.

Obžalujejo tudi, da premier "epidemije ne razume primarno kot strokovno, ampak kot politično vprašanje". "Pripravljavci zakonskega predloga smo izhajali iz predpostavke, da je stroka bistveni in ne odvečni element upravljanja z epidemijo," so zapisali. Zatrdili so, da predlog sprememb 39. člena ZNB, ki so ga pripravili pri Pravni mreži, "uravnoteženo ureja možnosti za učinkovito, premišljeno in strokovno upravljanje z epidemijo". "Hkrati zagotavlja varovalke za zaščito človekovih pravic zlasti s tem, da za sprejem ukrepov zahteva strokovne podlage, ki morajo biti objavljene v uradnem listu, zahteva časovno omejitev ukrepov ter kontrolo s strani parlamenta," so navedli in poslance znova pozvali, naj predlog podprejo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (685)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Important notice
05. 02. 2022 10.47
+0
Volitve se bližajo in počasi bodo demantirali norosti, ki so jih izvajali zadnji dve leti.
janez horvat
01. 02. 2022 09.11
-4
Očitno na tem portalu nikogar ne zanimajo številk, podatki, dejstva... Mogoče pa je to pretežka materija za "tako zelo izobražen" del ljudstva. Za katerega smo vsi ostali polpismeni. Če ne pljuvaš po Janši in tej vladi, letijo minusi.
Brus123
04. 02. 2022 17.56
+2
Vprašaj se ZAKAJ letijo minusi, verjetno ne zaradi navdušenja nad čim dobrim, ampak SLABIM!!
hondoid
31. 01. 2022 21.59
+0
Boljše plače,regresi..
Rde?a pesa in hren
31. 01. 2022 21.57
+3
A dej nehej no, sedaj pa je ustava prišla prav? Prej pa ne, kajne..
hondoid
31. 01. 2022 21.56
-15
Še na mnoga leta g.Janša,najboljši PV vseh časov 🇸🇮
BojoJojoSlo
31. 01. 2022 21.51
+3
"Nekatere žalostijo dobri gospodarski rezultati"... večino Slovencev pa žalosti trenutna vlada in priveski...
janez horvat
01. 02. 2022 08.30
+1
Ki je prispevala k temu, da so gospodarski rezultati taki.
?ebula
31. 01. 2022 21.39
+18
Jajo nasprotuje? Bojim se, da bo nasprotoval tudi po 24. aprilu ko ga bodo obsodili na zaporno kazen!
janez horvat
01. 02. 2022 08.29
-3
Običajno ga zaprejo pred volitvami, da jim ne meša štrene. Ko zajahajo oblast ga pa izpustijo. Opravičilo? Kje pa! Mi smo komunisti. Oblast je naša! Zlepa ali zgrda! Pa dajte minuse!
Kameleon Kiddo
31. 01. 2022 21.38
+1
Predn je priso na oblast mi je blo pa pustite ga pri miru pa. Nehajte pa njemu jahat. Zaj, zaj pa hahahahah Nikada. Više Janez
NOVI VAL
31. 01. 2022 21.23
+6
Če je kdo delal v nasprotju z Ustavo je to prav Janša, ki je podpisal Odloke, ki jih je Ustavno sodišče pravnomočno potrdilo za neustavne. V resnih demokratičnih državah pa se takšne kršitve človekovih pravic kot so neustavna omejitev gibanja, prepoved izstopa iz države, obvezno cepljenje državne uprave za vzor kazensko sankcionira, Vlade pa ponudijo državljanom odstop. A pri nas nekdo nekaj stori in krivi so drugi. Če gre tako naprej bodo koga kar zaprli brez sojenja, krivi pa bodo vsi drugi.. Temu se reče diktatura.
no-future
31. 01. 2022 21.21
+20
V J.Koreji so naredili anketo o trenutnih svetovnih predsednikov. Janso so določili kot tretje najslabši predsednik za svojo državo in svoje drzavljane. I celo da nam grozi stecaj zaradi velikih dolgov ustvarjenih v zadnjih dveh letih.
melhijad1
31. 01. 2022 21.17
+14
spel se naravnost u bolnico....
Debely
31. 01. 2022 21.17
+21
Koga briga čemu ali komu Janša nasprotuje! To je njegov problem, ki bo kmalu zelo majhen v primerjavi s tem kar ga čaka v njegovi prihodnosti.
janez horvat
01. 02. 2022 08.26
+0
Flavio
31. 01. 2022 21.16
-11
Sposoben mož!
Brus123
04. 02. 2022 17.59
+3
... za krajo, laganje, potvarjanje zgodovine, utaje, maščevanje, žaljivke...
janez horvat
31. 01. 2022 21.16
-19
Očitno je na tem portalu kongres KUL-a.
01. 02. 2022 08.48
+6
Ocitno si ti falil portal.. tvoji somisljeniki so na noritv..
poper00
31. 01. 2022 21.15
+18
Politkomisar trdokumunistična svinja brez biserov.
Antoniozmaj
31. 01. 2022 21.10
+21
janšisti, zlate ribce, koliko obljub v vsej svoji karieri je večni komunist "janez" že izpolnil? Se jih ne spomnete, a ne? 🤣🤣🤣🤣🤣
Apostol1
31. 01. 2022 21.07
+21
Slovenci združimo se proti sekti in pacientu , ki delata nepopisno škodo Sloveniji in svobodi v vseh porah naše družbe. Tole velja za nas volivce in poziv opoziciji naj se združijo in skupno nastopijo proti kriminalcem ne pa da vsak tuli v svoj rog . Samo tako bomo imelei napredek , drugače se bomo znašli na spisku držav kot je Madžarska , Poljska in v malo verjetnem najslabšem primeru , kot je Severna Koreja, vendar pri pacientu to ni nempogoče.
janez horvat
31. 01. 2022 21.14
-13
Opiši škodo! Je škoda, da po The Economistu nismo prvi ampak drugi? Je škoda, da vsi gospodarski in finančni kazalci (ki jih ugotavljajo tuje agencije) kažejo dobro, skoraj odlično? Je škoda, da sonam končno malo popravili pokojnine? Je škoda, da smo dobili turistične bone, ki smo jih zapravili doma in tako pomagali turistični dejavnosti? Škoda pa je, da en del politike (levi del), namesto, da bi v tej situaciji pomagal z boljšimi predlogi in dejanji, le dela zgago in vnaša razdor med ljudi. Pri tem pa s prstom kaže na drugo stran in vse to izvaža v Evropo.
Sajeta5
31. 01. 2022 21.22
+11
Malo je popravil pokojnine, za neke 4 %, istočasno pa so se podražili kruh, mleko in krompir od 10-25%, kurjava pa tudi za več kot 100%... in nekateri še zdaj ne skapirate, da vam meče pesek v oči.... istočasno pa njegov podrepnik Bitemc dnevno zasluži 1 mio na hitrih testih.... koliko % kaj od tega dobi Janez?
?ebula
31. 01. 2022 21.43
+11
Horvat a veš da obstajajo večerne šole, kjer lahko dokončaš osemletko. Ali?
janez horvat
01. 02. 2022 08.23
-5
O šoli ne bi. Spodaj sem napisal , kakšne so bile cene goriv leta 2014 in sedaj, kar se da preveriti in zato temu nihče ne ugovarja. Takrat se ni za to nihče sekiral, sedaj bi pa leva politika rada, da vlada vsej državi naredi najmanj sončno gretje.Dobil sem pa cel kup minusov. Nimam nič proti, da sedaj iz te vlade pomagajo socialno šibkim, vprašam se le, zakaj so bili takrat vsi tiho .
janez horvat
01. 02. 2022 08.37
-5
In vse podražitve je Janša ukazal Mercatorju, Hoferju, Lidlu, Sparu, Petrolu.....
bomboclat
01. 02. 2022 11.40
+4
horvat lol boni so iz tvojega denarja ne iz njihovega
janez horvat
31. 01. 2022 20.58
-14
V brskalnik vtipkaš CENE GORIVA 2014 in boš dobil odgovor, ki ga primerjaš s cenami danes. 2014 tiste vlade ni skrbelo za uboge državljane. Sedaj, ko je kurilno olje dražje za 2 centa pa poslušamo to že odkar so šle cene goriva navzgor. Pa so se le približale ali malenkost presegle raven iz leta 2014. Bencin in dizel so dražji za 1-1,5% od cen v letu 2014. Seveda pa je sedaj za dvig cen nafte in derivatov po celem svetu kriv Janša. In kriv je tudi, ker je ljubljanska toplarna nabila cene. Tam so ugotovilil le, da je treba cene pošteno naviti, občanom bo potem že pomagala vlada, zaslužke pa bo pobrala toplarna.
janez horvat
31. 01. 2022 21.00
-8
Bravo za minuse. V tem času niste utegnili pobrskati po Googlu in preveriti, kar sem napisal. Pa ne zagovarjam visokih cen. Le različen pristop do problema je očiten.
janez horvat
31. 01. 2022 21.01
-11
Upa kdo napisati, da ni res, kar sem napisal? Preverite.
janez horvat
31. 01. 2022 21.04
-9
Še enkrat: zmore kdo od minusarjev utemeljiti svoj minus? Z dejstvi, ne floskulami. Čakam!
janez horvat
31. 01. 2022 21.09
-7
Očitno vam ne gre. Pa je še Bratuškova rekla, da številke ne lažejo. Očitno tudi njej ne verjamete.
Debely
31. 01. 2022 21.18
+12
Brus123
04. 02. 2022 18.04
+2
Janez, tudi za tvoje razmišljanje obstaja zdravstvena terapija. Aja, do zdravnika ne moreš, zakaj že? Vidiš, zaradi tvojega ljubljenega vodje!!
User300173
31. 01. 2022 20.56
+17
Kdaj nas bo furer osrečil s "soncem na vrvici"? Takrat bom naročil popevko "Tam kjer rožice cveto...".
nalijmo si čistega vina
31. 01. 2022 20.54
+17
82 dni 9 ur 4 minute
puspan
31. 01. 2022 21.01
-16
Dobro razmisli, ka boš potem. Ali boš končno začel delati, da boš imel za kruh, ali pa si kupi štrik, kajti socializem bo šel aprila v zgodovino.