Ukrajina

Politico: V čigavem imenu so trije voditelji govorili v Kijevu? Vajgl: Nihče ne more obsoditi te solidarnosti

Ljubljana/Kijev, 16. 03. 2022 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
5

Obisk treh predsednikov vlad držav EU, Poljske – Češke in Slovenije – v Kijevu je vzbudil veliko zanimanje mednarodne javnosti. O obisku so pisali tako osrednji evropski kot tudi ameriški mediji. Medtem ko na drugi strani Atlantika hvalijo izraz solidarnosti voditeljev treh držav z Ukrajino, pa se denimo pri časniku Politico sprašujejo, v čigavem imenu so trije vzhodnoevropski voditelji pripotovali v Evropo, ter opozarjajo na neenotnost zahodnega zavezništva in različne pristope k reševanju krize. Da gre za preplet obojega, pa je v oddaji 24UR ZVEČER povedal nekdanji evropski poslanec Ivo Vajgl.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odziv svetovnih medijev na potovanje premierjev
    01:33
    Iz 24UR: Odziv svetovnih medijev na potovanje premierjev
  • Iz SVETA: Obisk treh premierjev v Kijevu
    04:20
    Iz SVETA: Obisk treh premierjev v Kijevu

 

"Evropski voditelji obiskali Kijev v plamenih" je naslov prispevka, v katerem New York Times hvali potezo Mateusza Morawieckega, Petra Fiale in Janeza Janše. "Voditelji so odpotovali v Kijev, oblegano ukrajinsko prestolnico, kot kljubovalen izraz podpore, medtem ko je rusko topništvo stanovanjske stolpnice v mestu zavilo v plamene in prisililo številne prebivalce, da so pobegnili na ulice." V nadaljevanju ameriški časnik piše, da je dramatičen obisk potekal v tajnosti ter povsem presenetil druge evropske voditelje in nekatere celo razjezil zaradi soliranja trojice višegrajskih voditeljev, saj da na ta način kaže neenoten pristop Evrope k reševanju ukrajinske krize.

Obisk premierjev v Kijevu
Obisk premierjev v Kijevu FOTO: Kabinet predsednika vlade

"Toda ne glede na vso simboliko evropskih voditeljev, ki stojijo z ramo ob rami z Ukrajino ob grožnji ruskih raket, se država z uničujočim napadom večinoma sooča sama. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ponovil svojo prošnjo, naj Nato uveljavi območje prepovedi letov nad državo. 'Gre za poskus uničenja naše prihodnosti, našega naroda, našega značaja.'"

Ameriški CNN prav tako piše o podpori treh voditeljev ukrajinski borbi proti ruski invaziji. Pri tem navaja izjave voditeljev, ki Ukrajini zagotavljajo takšno in drugačno pomoč pri obrambi in s sprejemom beguncev. Medtem sicer pišejo, da so voditelji dejali, da je bilo "potovanje v Kijev organizirano v dogovoru s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, ter dodali, da bo mednarodna skupnost o obisku delegacije obveščena po mednarodnih organizacijah, vključno z Združenimi narodi".

"Najpomembnejše je, da tem voditeljem zaupamo," izjave Zelenskega povzema CNN. "S takšnimi prijatelji lahko Ukrajina zmaga." 

Na drugi strani pa Politico precej bolj kritično gleda na obisk trojice voditeljev v Kijevu. "Kljub vsem govorjenju o enotnosti so v Natu tako kot v EU različne frakcije, ki si jih organizacija prizadeva poenotiti, medtem ko hodi po tanki črti med podporo Ukrajini in vključitvijo v vojno. Čeprav se vzhodne članice ne izogibajo pošiljanju orožja v Ukrajino, je njihovo stališče daleč od enotnosti skupine. Viktor Orban je sinoči dejal, da Madžarska ne bo pošiljala nobenega orožja in se ne bo izognila vojni. Jarosław Kaczyński, de facto poljski voditelj, se je medtem zavzel za nujno mirovno misijo Nata ali širše mednarodne skupnosti na ozemlju Ukrajine." 

Časnik se sprašuje tudi, v čigavem imenu govorijo omenjeni voditelji, čeprav hkrati priznava, da bo verjetno "večina ljudi v Evropi potovanje videla kot prizadevanje vzhodnoevropskih držav, da bi pokazale svojo solidarnost z Ukrajino".

Dopisnik France 24 iz Bruslja Dave Keating prav tako opozarja, da obisk treh voditeljev ni bil koordiniran z Brusljem in da ni bilo tovrstnega mandata. Pri tem se sklicuje na diplomate iz nekaterih Nato in članic EU, ki so povedal, da o odhodu v Kijev niso bili obveščeni. "Ob tem potovanja nihče ni hotel javno kritizirati." Keating se sprašuje, ali je pomembno, da so EU predstavljali voditelji Slovenije, Poljske in Češke. "Da, če to daje vtis, da se je poljski voditelj, potem ko pozval k napotitvi Natovih kopenskih sil v Ukrajino, posvetoval z EU. Zato so bili diplomati tudi zaskrbljeni."

 Nekdanji evropski poslanec Ivo Vajgl je v ponedeljkovi oddaji 24UR ZVEČER povedal, da bodo kritike kmalu izzvenele. "Nihče ne more obsoditi ali negativno govoriti o tej gesti solidarnosti. Ta je pozitivna in ni kaj dodati," je dejal. "Na drugi strani pa se seveda postavlja vprašanje, zakaj te tri države, manjkal pa je Orban slišal sem, da je dal izjavo, da ni zraven, zato ker on ne pošilja orožja v Kijev. Zanimivo."

"Vsekakor pa je v tej iniciativi sporočilo, da so to države, ki so nekakšen blok v EU, ki ni v soglasju z večino, ko gre za skupne poglede na vladavino prava, človekove pravice, medijske svoboščine itd. Skratka, boljše bi bilo, če bi bila takšna skupina tudi bolj reprezentativna za vso EU. Zame je junakinja današnjega dneva tista ruska novinarka, ki je svoje prepričanje in obsodbo demonstrirala po televiziji, pred kamerami. To je prava solidarnost in pravi pogum," je dejal Vajgl.

Pri tem je dodal, da Janša gotovo pričakuje, da bo ta "korajžen nastop" povečal samozavest njegovih volivcev. "Verjamem pa, da bo to navdušenje ostalo v krogu njegovih volivcev."

pasica vojna v Ukrajini
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja