5°C

Vrstijo se tudi domači odzivi: 'Izdaja nacionalnih interesov, hlapčevstvo Orbanu'

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 15 min
AVTOR
Mirko Vorkapić /Tina Švajger /
KOMENTARJI
4313
Vrstijo se tudi domači odzivi na Janševo pismo. Predsednica SD Tanja Fajon je zapisala, da Janševo pismo prihaja v času, ko je zdravstveni sistem na robu kolapsa, bolnišnice, v katerih ljudje umirajo, pa so brez nujne opreme. Predsednik koalicijske NSi Matej Tonin je dejal, da pismo predstavlja mnenje predsednika vlade ter da vlada o njegovi vsebini ni odločala. Vsebino pisma pa so ostro zavrnili tudi v SMC. "Na volitvah leta 2014 smo zmagali pošteno," so sporočili iz stranke.

VEČ VIDEOVSEBIN

09:54

Iz 24UR ZVEČER: Fajonova in Tomčeva o Janševem pismu

04:05

Iz 24UR: Janša sprožil burne odzive koalicije

Slovenski premier Janez Janša je na predsednika evropskega sveta Charlesa Michela naslovil pismo, v katerem pogojevanje evropskih sredstev z vladavino prava označuje za "odmik od realnosti", ki da si ga navadno privoščijo v totalitarnih sistemih. Na vsebino pisma so se ostro odzvali v vseh opozicijskih strankah, od njega pa so se distancirali tudi v koalicijskih partnericah SMC, NSi in DeSUS.

PREBERI ŠE
Politico: 'Maršal Tvito' piše pismo. Odzivi se vrstijo tudi v tujini

Premier Janša s pismom evropskim voditeljem o vladavini prava po mnenju predsednice SD Tanje Fajon na kocko postavlja varnost državljanov, njihovo zdravje, delovna mesta, prihodnost, razvoj, varno okolje in še kaj. Prepričana je, da mora Slovenija podpreti mehanizem pogojevanja koriščenja sredstev s spoštovanjem vladavine prava.

Predsednica SD Tanja Fajon je prepričana, da pismo predsednika vlade ruši in sramoti našo državo. "Medtem novo pismo predsednika vlade sramoti in ruši našo državo, na katero smo v EU ponosni. Ideologijo SDS postavlja nad pravno državo in brani države, ki blokirajo denar za spopadanje Evrope z epidemijo." Fajonova je v izjavi za javnost povedala, da prejema veliko odzivov kolegov iz EU, ki da so šokirani. "Slovenija mora podpreti mehanizem spoštovanja vladavine prava," je poudarila.

V stranki SD menijo, da predsednik vlade v času, "ko bi moralkot se je izrazil samnoč in dan garati, da pomaga ljudem in zniža katastrofalno visoko vsakodnevno število mrtvih, predsedniku evropskega sveta in vsem šefom vlad in držav piše pismo o totalitarizmih, nekdanji Nemški demokratični republiki, samoupravljanju, enopartijskih sistemih in drugih pojavih, ki jih je nekoč visoko cenil, podpiral in soustvarjal".Janšo obtožujejo, da s pismom rešuje lastne zamere do polpretekle zgodovine, pri tem pa mu pomagajo "avtoritarni voditelji Madžarske in Poljske".

Odzvali so se tudi v Levici – pravijo, da Janša v pismu stopa v bran kršitvam vladavine prava v EU. "Že drugič v 14 dneh sta se morala ugled države in nacionalni interes umakniti njegovemu dvorjenju tujim botrom na skrajni desnici. Zadnjič Trumpu, tokrat Orbanu in Kaczynskemu," je zapisal Luka Mesec, ki meni, da je pismo "povsem shizofreno". "Janša pravi, da vladavina prava ne sme biti podrejena vladavini večine (ker potem to ni demokracija, ampak 'komunizem'), v resnici pa se postavlja v bran ravno Orbanovi vladavini večine nad vladavino prava." Janša je s pismom podprl Poljsko in Madžarsko, ki grozita, da bosta z vetom blokirali evropski Sklad za okrevanje in odpornost ter nov večletni finančni načrt, če bo EU izplačevanje teh sredstev pogojevala s spoštovanjem načel vladavine prava.

"S tem je Janša stopil tako proti interesom Slovenije, ki v krizi krvavo potrebuje evropsko pomoč, kot proti interesom celotne EU. Zavoljo vračanja uslug Orbanu, ki mu med drugim financira medijsko omrežje v Sloveniji, je Janša očitno pripravljen na kocko postavljati tudi dostop do desetih milijard evropskega denarja, za katere se je poleti hvalil, da jih je 'izboril'," sov odgovoru na naše vprašanje dejali v Levici.

"Ob tem pa je ponovno pljunil po ugledu Slovenije v svetu, saj je v pismu zapisal tudi, da so bile volitve leta 2014 v Sloveniji 'ukradene'. Da gre ponovno za provokacijo, ob kateri mu ni mar za ugled Slovenije, govori že dejstvo, da Janša danes koalicijo sestavlja s stranko, ki ji očita, da je volitve pred šestimi leti ukradlaSMC."

V Levici pravijo, da Janša za volilne goljufije posredno obtožuje sedanjo koalicijsko partnerico SMC.
V Levici pravijo, da Janša za volilne goljufije posredno obtožuje sedanjo koalicijsko partnerico SMC.FOTO: Bobo

Janša je sicer danes v dodatnem pojasnilu zapisal, da Slovenija na ponedeljkovi seji stalnih predstavnikov članic pri EU ni vložila oziroma napovedala veta, ampak zgolj predlagala kompromis na podlagi julijskega dogovora. "Predlagali smo, da si pred končnim odločanjem v predlagani smeri in posledično neizogibno blokado EU sredstev za vse vzamemo dodaten čas in poiščemo kompromis na podlagi julijskega dogovora," je sporočil.

"Moje pismo je poskus klica k razumu. Za prihodnost EU smo soodgovorni. Dolžni smo misliti tudi z lastno glavo," je poudaril.

Na podlagi pogodbe o EU lahko vsaka članica povsem legalno in legitimno vloži veto vedno, ko je za skupno odločitev potrebno soglasje, je dodal Janša.

"Je tako težko razumeti, da to v tem primeru pomeni najmanj zastoj pri okrevanju po epidemiji? In da nobene suverene države v EU  pri pomembnih zadevah ne boste mogli nikoli prisiliti, da počne nekaj, kar je v nasprotju z njenimi interesi? In da je v interesu Slovenije, da do tega zastoja ali še česa resnejšega ne pride?" je še vprašal.

Šarec: Janševo pismo izraz hlapčevske politike do Orbana

Marjan Šarec pa je medtem opozoril, da se je predsednik vlade po sporu glede volitev v ZDA sedaj lotil še vladavine prava kot temelja EU. "Ta človek je uničil še zadnjo trohico kredibilnosti predsedovanja svetu EU in sebe v tej vlogi. Izoliran je kot Enver Hodža v 60. in 70. letih. Bunkerji še in bo."

Pismo o vladavini prava, ki ga je premier Janez Janša namenil evropskim voditeljem, je po mnenju predsednika LMŠ Marjana Šarca še en poskus preusmerjanja pozornosti s problematike epidemije covida-19, pri kateri so vladi stvari ušle iz rok. Hkrati je tudi izraz "hlapčevske politike" do madžarskega premierja Viktorja Orbana, je ocenil Šarec.

Šarec je v izjavi za javnost povedal, da gre pri Janševem pismu za poskus preusmerjanja pozornosti od domačih težav z virusom, hkrati pa izraz "hlapčevske politike do Orbana". Po njegovih besedah gre očitno za "dolgove, ki jih je treba poplačati", zato Janša kot predsednik vlade nekritično piše o vladavini prava kot nečem nepotrebnem in kot o nečem, kar ne sme vplivati na razdeljevanje evropskih sredstev.

Najbolj so Šarca zmotile Janševe navedbe, da so bile parlamentarne volitve leta 2014 ukradene. "V Sloveniji nismo nikoli imeli ukradenih volitev," je poudaril prvak LMŠ , "ampak so vedno potekale v skladu s pravili in so bile izvedene na način, kot pritiče zreli demokraciji". Obenem je Janša neposredno napadel partnerje vladajoče koalicije, je dodal Šarec, saj je leta 2014 na volitvah zmagala SMC. Po njegovem mnenju je čas, da preidejo od poskusov opravičevanja in preusmerjanja pozornosti k dejanjem. Takšno dejanje bi bila izjava poslank in poslancev, da te vlade ne morejo več podpirati. "Čas bi že bil za izjave koalicijskih poslancev, da v tej vladi ne morejo več delati," je dejal.

Kot je še dodal, je vlada imela vse pogoje za uspešno reševanje zdravstvene krize. Je večinska, državni svet in predsednik republike sta kooperativna, imela je tudi partnerje, ki so bili pri pomembnih vprašanjih tiho. A vendar je Janša kot predsednik vlade po besedah Šarca "vse to zapravil".

Vladavina prava je eden temeljnih postulatov EU in Slovenija je bil vedno na strani držav, ki so jo zagovarjale. Da smo zdaj v družbi Poljske in Madžarske, ki problematizirata vladavino prava kot pogoj za normalno sobivanje, pove vse, je še poudaril Šarec.

PREBERI ŠE
Orban o vladavini prava enako kot Janša: Gre za dvojna merila in izsiljevanje

V SAB pa menijo, da si Janša ne bi smel dovoliti, da "v svet kar tako pošilja svoja pisma". V stranki njegovo potezo vidijo kot poskus, da se znova postavi v vlogo žrtve, "v resnici pa nam prav Janez Janša pod krinko boja s covidom-19 uničuje in ugrablja državo". Ob tem koalicijske partnerje pozivajo, naj se zbudijo. "Prav tako se nam zdi nedopustno, da Janša pod vprašaj postavlja vladavino prava, enega temeljnih postulatov sodobne demokracije, in s tem brani svoji zaveznici Poljsko in Madžarsko, ki z blokado evropske pomoči med pandemijo utegneta povzročiti novo krizo v EU."

PREBERI ŠE
Novo pismo Janeza Janše evropskim voditeljem. O 'ukradenih volitvah' v Sloveniji in vladavini prava

Jože P. Damijan, ki ga opozicijske stranke predlagajo za novega mandatarja, je javnosti poslal skupno izjavo koalicije KUL, v kateri so zapisali, da predsednik vlade namesto interesom države in zaščiti človeških življenj raje sledi ozkim strankarskim in celo osebnim interesom. "Zaradi tega vsak dan dobesedno umirajo desetine ljudi, Slovenija pa se približuje tragičnemu vrhu držav z največjim deležem umrlih glede na število prebivalcev."

"Na področju zunanje politike, ki jo je podredil zavestnemu hlapčevanju tujim interesom, Janez Janša s svojimi dejanji in izjavami nepopravljivo pelje Slovenijo stran od naše strateške pozicioniranosti med zahodnoevropske demokratične zaveznice vladavine prava, človekovih pravic in svobode medijev," so zapisali, Janši pa očitali močno odvisnost od 'višegrajskih prijateljev'. "Dajati na evropskem parketu prednost zasebnim interesom pred strateškimi interesi in plebiscitarno potrjenimi vrednotami lastne države je enako izdaji."  Politiko in javnost so pozvali k popolni zavrnitvi takšne politike in k nezaupnici v državnem zboru.

SMC: Trditve o ukradenih volitvah so nam povsem nerazumljive

Tudi v koalicijski SMC zavračajo vsebino pisma, ki ga je predsednik vlade včeraj poslal predsedniku evropskega sveta Michelu. "Vladavina prava je za SMC eden temeljnih postulatov delovanja Evropske unije in podpiramo vsa prizadevanja članic EU in evropskih institucij za uveljavitev tega načela v vseh državah članicah EU in širše," so zapisali v odgovoru.

 Dodali so, da ne razumejo trditev o ukradenih volitvah. "Povsem nerazumljive so tudi trditve o ukradenih volitvah. SMC je na volitvah leta 2014 zmagala pošteno, na podlagi volje ljudi, izražene na svobodnih in demokratičnih volitvah."

V kabinetu predsednika DZ Igorja Zorčiča pa so za medije pojasnili, da se predsednik DZ pridružuje podanemu mnenju predsednika SMC.

Ko Janez Janša govori o 'ukradenih volitvah', govori verjetno o orožarski aferi Patria, zaradi katere je pristal v zaporu. Afera je delni sodni epilog v Sloveniji dobila nekaj mesecev pred volitvami leta 2014, ko je moral Janez Janša po pravnomočni sodbi na Dob. Kasneje je ustavno sodišče Janšo izpustilo iz zapora in primer poslalo v ponovno odločanje, primer prejemanja podkupnine pa je zastaral in ni dobil sodnega epiloga. Se je pa orožarska afera zaradi dajanja podkupnine v Avstriji in na Finskem končala z obsodilnimi sodbami.

Počivalšek članstvu SMC: Zdaj niso časi za pogrevanje strasti

SMC v koaliciji deluje umirjeno in konstruktivno, je medtem v pismu članstvu, ki ga je pridobila STA, ocenil predsednik SMC Zdravko Počivalšek. V luči pisma premierja pa je Počivalšek izrazil željo, da bi se znali v Sloveniji "vsi nekoliko umiriti in si priznati, da zdaj niso časi za pogrevanje kakršnihkoli strasti".

Počivalšek je v pismu priznal, da je v koaliciji včasih potrebnega veliko napora, da uskladijo razlike v pogledih in sprejemajo odločitve, ki so dobre za vse. V SMC pri tem po njegovih besedah vodijo politiko dialoga in sodelovanja navkljub vsem razlikam, saj je nujno preseči ta "škodljivi razkol, ki duši našo družbo in politiko".

Naloge po njegovih navedbah niso enostavne in terjajo ogromno dela. "Prostora za to, kar navadno imenujemo politiziranje, je v primerjavi s prejšnjimi vladami, v katerih smo delovali, bistveno manj. A ga nekateri, vešči tega, seveda znajo izkoristiti," je navedel. Sam to obžaluje, saj jim takšna dejanja jemljejo čas in energijo za delo na vseh frontah boja z epidemijo.

Tudi zato je Počivalšek zaradi pisma, ki ga je Janša naslovil na kolege v Evropskem svetu, razočaran. Kot je opozoril, je Janša s povsem nepotrebnimi vložki svoje pismo kontaminiral do mere, da se danes še bolj razdvajamo.

Vladavina prava je po njegovih navedbah seveda temelj EU. Tudi razprava o tem, ali je vladavina prava tudi širše politično vprašanje, je po njegovem mnenju zagotovo pomembna. "Pa vendar je v tem trenutku bistveno nekaj drugega, to je spopad z največjo zdravstveno in ekonomsko krizo našega časa," je zapisal.

Z nekaterimi poudarki premierja se Počivalšek sicer strinja. "Zagotovo je škodljivo, da se zaradi političnih razlik med članicami unije ogroža pomemben dogovor o tem, kako bomo skupaj poskrbeli za gospodarsko okrevanje po epidemiji. Zagotovo je napačno, da imajo evropski voditelji pogosto dvojna merila, ko presojajo dejanja različnih držav," meni Počivalšek.

Vendar pa to sporočilo v pismu ne pride do izraza, ker ga po pisanju prvaka SMC zasenčijo "nepotrebne izjave o ukradenih volitvah in drugih osebnih pogledih predsednika vlade". "Naj bo jasno: SMC je volitve 2014 zmagala pošteno na podlagi volje ljudi, ki so nam takrat zaupali vodenje države. Problematiziranje tega dejstva na mednarodnem parketu ne koristi ne interesom ne ugledu naše države," je poudaril.

Kot je dodal, razume osebno izkušnjo predsednika vlade, vendar meni, da ta ne bi smela preglasiti interesov države, ki jih je želel izpostaviti v svojem pismu in "bi tudi brez osebnih akcentov doseglo želeni namen, to je opozoriti evropske voditelje na zgodovinsko priložnost, da dokažejo smisel te skupnosti držav z neposredno in enakovredno pomočjo vsem državam članicam".

V koalicijskih partnericah so danes sicer večkrat poudarili, da vsebina pisma ni mnenje vlade, saj ta o vsebini ni odločala. Kljub temu pa ta – sodeč po objavah na družbenih omrežjih – s tem vendarle nima posebnih težav. Na uradnem profilu vlade je tako denimo mogoče prebrati nekakšno 'promocijo' pisma predsednika vlade evropskim voditeljem oziroma njegovih 'dodatnih pojasnil' glede predloga kompromisa na podlagi julijskega dogovora: "Dilema, ki je pred nami, je zelo preprosta. Spoštovanje julijskega dogovora je odgovorno ravnanje do dobre prihodnosti EU. Nespoštovanje pa ravno obratno."

Kozlovičeva se od Janševega pisma distancira

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič pa je danes sporočila, da se distancira od pisma premierja Janše evropskim voditeljem o vladavini prava. Kot je poudarila, v pripravo pisma na ministrstvu niso bili vključeni, niti ni bilo pismo obravnavano na vladi.

"Od pisma se distanciram. Vladavina prava je ena in treba jo je spoštovati. Zato podpiram vsakršne napore in mehanizme, ki pripomorejo k temu," je, kot so sporočili z ministrstva, poudarila Kozlovičeva.

Pri tem je ministrica zatrdila, da v pripravo pisma na ministrstvu za pravosodje niso bili vključeni, prav tako pismo ni bilo obravnavano na vladi. "Glede na to, da smo s pismom seznanjeni zgolj iz citiranih povzetkov v medijih, lahko le poudarimo, da vladavina prava ni prazen pojem, ki se ga lahko razume in presoja enkrat tako in drugič drugače," je poudarila.

Kot je dodala, je pojem vladavina prava opredeljen tako v odločitvah sodišča EU kot tudi Evropskega sodišča za človekove pravice. "Je vrednostno in vsebinsko polno načelo, ki obsega jasno opredeljena temeljna demokratična načela ter postulate, kot so načelo zakonitosti, transparentnosti, pravne varnosti, neodvisnost sodstva, delitve oblasti ter seveda spoštovanja temeljnih človekovih pravic in svoboščin," je še menila ministrica.

PREBERI ŠE
Orban o vladavini prava enako kot Janša: Gre za dvojna merila in izsiljevanje

Predsednik koalicijske NSi Matej Tonin je medtem povedal, da pismo evropskim voditeljem predstavlja mnenje predsednika vlade Janeza Janše, saj "vlada o vsebini ni odločala". V Novi Sloveniji sicer z zaskrbljenostjo spremljajo najnovejši razvoj dogodkov v zvezi z blokado ukrepov  za spoprijem držav članic Evropske unije s pandemijo, potem ko je prišlo do blokade celotnega svežnja s strani dveh držav članic zaradi novega pogoja za pridobivanje evropskih sredstev, sprejetega v dogovoru med evropskim parlamentom in članicami Evropske unije.

V izjavi za javnost so v koalicijski stranki zapisali, da si želijo trdne, solidarne in enotne EU, ki ne bo imela težav z vladavino prava, rešitev pa vidijo v dialogu. Odtegnitev evropskih sredstev državi članici vidijo kot drastično sankcijo, saj je "zgolj sklicevanje na vladavino prava preveč ohlapno in zlahka podvrženo tudi povsem arbitrarnim interpretacijam".

Pri tem pa so še posebej pozvali stranko SDS, da se "v tej delikatni situaciji vzdrži enostranskih ravnanj in interpretacij in da ne diskreditira sicer precej utemeljenih stališč glede sedanje situacije v Evropski uniji z zgodbami o ukradenih volitvah in podobnim".

Tudi vodja koalicijske NSi in obrambni minister Matej Tonin se je distanciral od torkovega pisma predsednika vlade.
Tudi vodja koalicijske NSi in obrambni minister Matej Tonin se je distanciral od torkovega pisma predsednika vlade.FOTO: Bobo

Tudi poslanka NSi Iva Dimic je kasneje na novinarski konferenci v državnem zboru pojasnila, da stranka ne prevzema odgovornosti za pismo. "Pismo je poslal predsednik vlade in o tem ni bilo govora na sami koaliciji," je povedala.

"Sama si želim, da bi slovenska vlada delovala usklajeno, enotno, predvsem pa si želim tudi, da bi se zmogli med seboj bolj spoštovati in razumeti ter se strpno obnašati drug do drugega in razpravljati," je poudarila.

Tudi Dimičeva je izpostavila, da si v NSi želijo predvsem trdne, solidarne in enotne Evropske unije. "V času, v katerem živimo, mislim, da je to najbolj potrebno. Da je EU trdna, solidarna in da je do vseh držav članic tudi enaka in ima enaka merila za vse," se je zavzela.

Gantar: Janševo pismo nas postavlja med problematične države in terja resno razpravo

Začasni zastopnik koalicijske stranke DeSUS in minister za zdravje Tomaž Gantar pa je opozoril, da se EU sooča z največjo zdravstveno in ekonomsko krizo po drugi svetovni vojni, ko je enotnost držav članic bistvenega pomena. "Pismo predsednika vlade evropskim voditeljem zagotovo ne koristi interesom Slovenije, postavlja nas med problematične države, kamor nikoli nismo sodili. To terja resno razpravo," meni.

Zdravstveni minister Gantar je zahteval resno razpravo.
Zdravstveni minister Gantar je zahteval resno razpravo.FOTO: Bobo Miro Majcen

Poslanec DeSUS Jurij Lep je v izjavi za medije v DZ dodal, da so izjave, s katerimi se Slovenija oddaljuje od jedrne Evrope, za poslansko skupino DeSUS nesprejemljive, zato se od vsebine pisma distancirajo. Obenem Evrope po njegovem mnenju ne zanimajo notranjepolitične razmere v Sloveniji.

Poudaril je, da je DeSUS še vedno korekten partner v koaliciji, kar pomeni, da bi morali soodločati pri stvareh, ki se tičejo vlade. "S tega stališča smo malo razočarani, da se take stvari vnaprej ne predebatirajo na vladi," je povedal.

Kot je dodal, ne razume, zakaj so te individualne poteze potrebne, saj škodijo koaliciji. Kljub temu to ne pomeni, da bodo na lepem "skočili dol z vlaka". S stališča uresničevanja koalicijske pogodbe so namreč z dosežki stranke v tej vladi vendarle zadovoljni.

Madžarska in Poljska sta v ponedeljek na ravni veleposlanikov članic pri EU blokirali ključna dela svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo, in sicer sklep o lastnih virih ter potrditev uredbe o večletnem proračunu. Razlog je njuno nasprotovanje uredbi o pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava, ki so jo članice v ponedeljek potrdile s kvalificirano večino. Tema dvema državama je posredno podporo izrekel tudi slovenski premier Janez Janša. V pismu evropskim voditeljem se je zavzel za vrnitev k dogovoru o svežnju za spopad s pandemijo covida-19 z julijskega vrha EU. Ocenjuje, da nedavni dogovor med Svetom EU in Evropskim parlamentom o pogojevanju koriščenja sredstev s spoštovanjem vladavine prava spodkopava julijski dogovor.

Tudi vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je povedal, da glede tega nimajo večjih pripomb. "Imamo pa pripombe na nekatera početja, ki pa niso toliko vezana na program. To so ideološka vprašanja," je povedal. Na ta vprašanja so po njegovih besedah zelo občutljivi, saj - tako Jurša - ne prispevajo k sožitju znotraj koalicijskih strank oziroma poslanskih skupin.

Jelinčič: Vladavina prava, kot jo hoče Evropski svet, je zgolj preoblečen socialistični marksizem

Na pismo pa so se za 24ur.com odzvali tudi v Slovenski nacionalni stranki. "Sodim, da je odgovor premierja predsedniku Evropskega sveta pravilen. Vladavina prava, kot jo hoče Evropski svet, je zgolj preoblečen socialistični marksizem, iz katerega smo se Slovenci izvili ob osamosvojitvi, sedaj pa nas hočejo spraviti nazaj.Novi marksistični totalitarizem, ki ga zganja EU, ni v nobeni zvezi z dejansko vladavino prava," meni predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti.

Tudi kar se tiče 'ukradenih volitev', se z ugotovitvijo premierja v veliki meri strinja, "saj mi je tudi v primeru Slovenske nacionalne stranke znano delovanje določenih z namenom omejevanja oziroma preprečitve vstopa v parlament," dodaja.

Pahor: Volitve v DZ leta 2014 so bile legalne in legitimne

Na pismo predsednika vlade voditeljem Evropske unije pa se je popoldne odzval tudi predsednika republike Borut Pahor. Prvič: volitve v državni zbor leta 2014 so bile legalne in legitimne, je uvodoma zapisal. "Od prvih demokratičnih volitev aprila 1990 naprej so bile vse izvedene volitve legalne in legitimne, v skladu z določbami slovenske ustave," je poudaril Pahor. "Drugič: naslednje volitve v državni zbor, predčasne ali redne, pa bodo brez sence ustavnega dvoma legalne in legitimne samo pod pogojem, da se pred tem uveljavi odločba ustavnega sodišča o nujnih spremembah. Ustavno sodišče je za njeno uveljavitev postavilo rok 21. december letos, zato je to zdaj najpomembnejše politično vprašanje slovenske demokracije," je nadaljeval. Pod tretjo točko pa je predsednik republike navedel dogovor o novem večletnem proračunu Evropske unije in Skladu za okrevanje, ki ga je julija dosegel Evropski svet in ki smo ga - zlasti v luči potrebnega odziva na pandemijo - vsi pozdravili. "Evropski parlament ga je nato v postopkih sprejemanja v skladu s svojimi pristojnostmi dopolnil in potrdil. To odločitev je treba spoštovati. Morebitno novo rešitev je mogoče iskati samo z enotno politično voljo v medinstitucionalnem dialogu," je sklenil Pahor.