7°C

Janševo obračunavanje z mediji: krivi tudi za širjenje koronavirusa

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Anže Božič /STA /
KOMENTARJI
35
Na vrhu Evropske unije v Bruslju, posvečenem boju proti lažnim novicam, je premier Janša kot vzrok za ostrejše vladne ukrepe navedel osrednje medije, ki naj bi širili lažne novice o koronavirusu. Še pred tem je Slovensko tiskovno agencijo na Twitterju označil za nacionalno sramoto. Gre za preusmerjanje pozornosti, ker vlada nima pravih odgovorov, pa pravi profesor s katedre za novinarstvo.

Več kot 400 novic v različnih oblikah vsak dan oblikujejo novinarski kolegi na Slovenski tiskovni agenciji (STA). V sredo je to bila tudi vest o srečanju Janeza Janše z zaveznikom Viktorjem Orbanom ob začetku gradnje meddržavnega elektrovoda. Med novicami je bil objavljen tudi intervju z raperjem Zlatkom ob izidu novega albuma. A ker je slednji štel več besed, je STA za Janšo postala nacionalna sramota in eklatantna zloraba imena, ki ga nosi. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

"Takih opazk si naše novinarske ekipe, sploh ob neumestnih primerjavah in neupravičenih kritikah, zagotovo ne zaslužijo. Tukaj ne gre za oceno kakovosti novinarskega dela, ampak je to bolj razumeti v smeri tudi neke vrste političnega pritiska," opozarjaBarbara Štrukelj, odgovorna urednica STA.

Janez Janša in Viktor Orban na srečanju v sredo.
Janez Janša in Viktor Orban na srečanju v sredo.FOTO: Miro Majcen

Janševi izjavi o medijih in STA so zabeležili tudi na spletni strani Media Freedom Rapid Response, ki sledi, spremlja in se odziva na kršitve svobode medijev in novinarstva.

Janševa medijska ihta na poraznem nivoju v teh dneh sicer bruha na vse strani. Pri novinarki Dnevnika je s prirejeno fotografijo namigoval na alkoholizem. Širil je tudi, da so na Tarči bebčki z IQ-jem sobne temperature. Na SDS-ovih trobilih so številni novinarji, med njimi tudi naše medijske hiše, sistematično tarče diskreditacij. Tudi danes na vrhu voditeljev Evropske unije je težavo z rekordnim širjenjem virusa Janša videl v lažnih novicah in domnevnem zanikanju nevarnosti virusa, ki da se "v Evropi širijo predvsem preko družbenih omrežij. V Sloveniji pa žal velikokrat tudi preko osrednjih medijev."

"Povsem možno je, da enostavno vlada in predsednik vlade ne vesta, kaj bi storila. In nimata rešitve. In v teh obupanih poskusih želita preusmeriti pozornost na druge, bistveno manj relevantne stvari," meniMarko Milosavljević s katedre za novinarstvo na Fakulteti za družbene vede. 

Številni zdravniki, Nacionalni inštitut za javno zdravje in tudi vladni govorec so od marca večkrat pohvalili sodelovanje z domačimi mediji ob soočanju z zdravstveno krizo, a le predsednik vlade tu vidi neskončne težave. Pri čemer pa z netočnimi informacijami sam ustvarja zmedo.

PREBERI ŠE
Kaj je učinkovito krizno komuniciranje in zakaj pri nas ljudje ostajajo brez (jasnih) odgovorov?

Tako je denimo v sredo dejal, da bo pouk v osnovnih šolah od razrednega pouka dalje, se pravi od 5. razreda, potekal na daljavo. Vladni odlok pa to določa za učence od 6. razreda dalje. Tudi zato je vmešavanje v uredniške politike medijev in označevanje o domnevnih nacionalnih sramotah v času zdravstvene epidemije povsem zgrešeno.

"Resnično neprimerno in na nek način neokusno, do vseh teh ljudi, ki danes in jutri in prihodnje tedne sedijo doma. Ne vedo, kaj bo z njihovo plačo, z njihovimi krediti, z njihovo službo ali z njihovimi bližnjimi, starši ali otroki. Da se predsednik vlade v teh časih v resnici ukvarja s tako malenkostnimi stvarmi, kot je dejstvo, ali je nek intervju s pop glasbenikom bil daljši po dolžini besed kot vesti ali pa poročilo o nekem njegovem protokolarnem dogodku v Kidričevem," še pove Milosavljević.

Janševe pavšalne kritike STA-ja obsojajo in zavračajo tudi v osrednjem  cehovskem združenju novinarjev. Zapisali so, da jih "čudi, da premier, ki javno poziva državljane k odgovornemu ravnanju pri spopadu s koronavirusom, sam energijo vlaga v spopad z mediji, ki so ključni pri širjenju informacij o ukrepih, ki jih sprejema vlada". Objavo pa so opazili tudi pri Evropskem združenju novinarjev (EFJ), kjer so "zgroženi ob zadnjem napadu premierja Janeza Janše na Slovensko tiskovno agencijo (STA)". "Ta demonizacija javnih medijev in novinarstva se mora končati," so še dodali.

O tvitu in odzivih je danes poročalo tudi več tujih medijev, med njimi avstrijska tiskovna agencija APA ter avstrijska Kleine Zeitung in Der Standard.