Slovenija

Janša zadovoljen z delom vlade

Ljubljana, 30. 07. 2007 14.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Premier Janez Janša poudarja, da je vlada ključne strateške cilje v prvi polovici leta presegla.

Premier je poudaril, da so pokrajine koalicijsko usklajen projekt.
Premier je poudaril, da so pokrajine koalicijsko usklajen projekt. FOTO: POP TV

Predsednik vlade je na današnji novinarski konferenci spregovoril o rezultatih dela vlade v prvi polovici leta in drugih aktualnih političnih zadevah.

Vlada je v prvem polletju intenzivno uresničevala zaveze iz strategije razvoja Slovenije in ključne cilje presegla, je delo vlade v prvem polletju ocenil premier Janša. Ključen instrument za dosego cilja - ujeti najrazvitejše države Evropske unije - je za tri odstotke presegati povprečno gospodarsko rast v EU, je še povedal Janša.

V poslanski skupini NSi so prepričani, da je pri noveli zakona o žrtvah vojnega nasilja potrebno široko soglasje. Poudarjajo, da so se o tej temi pripravljeni pogovarjati in usklajevati.

V prvem polletju je Slovenija dosegala za štiri odstotke višjo gospodarsko rast kot je bila v Evropski uniji, za toliko višja je bila tudi v primerjavi z območjem evra. V primerjavi z enakim obdobjem lani po Janševih besedah najbolj izstopa podatek, da se je brezposelnost znižala za 20 odstotkov. Po podatkih mednarodnih raziskav se je Slovenija uvrstila med države z najnižjo stopnjo tveganja revščine, kar si vlada po Janševih besedah šteje kot pomembni dosežek v razvoju.

Realna številka glede števila pokrajin je 14, meni Janša.
Realna številka glede števila pokrajin je 14, meni Janša. FOTO: Kanal A

Vlada sicer želi ohraniti pozitivne trende, ki so Slovenijo dvignili na povprečje območja evra, v katerega je vstopila, je dejal Janša. Ob tem je poudaril, da se zavedajo nevarnosti pregrevanja gospodarstva na osnovi visoke gospodarske rasti in raznih trendov, kot so cene energentov in nekaterih prehrambenih izdelkov. Vpliv na te pa je zaradi vpetosti v evropske trge omejen. Vlada bo še naprej pazljiva, je dejal Janša, sicer pa tudi nedavna inflacija po njegovem ni "dramatična".

'Realna številka pokrajin je 14'

Politično realna številka glede števila pokrajin je 14, spodnja meja pa ne more biti dosti nižja, je povedal premier Janša. Kot je znano, se je koalicijska NSi minuli teden zavzela le za šest pokrajin. Premier pa je danes poudaril, da so pokrajine koalicijsko usklajen projekt.

V kolikor bi takšna naprava obstajala in delovala v Sloveniji, bi bilo to enako sporno kot v primeru podobne naprave, ki jo je nekoč v Sloveniji uporabljala Slovenska obveščevalno varnostna agencija. Premier Janša o nakupu prisluškovalne naprave

Po njegovem mnenju bi bilo korektno, da tisti, ki dajejo pobude, povedo, katere izmed pokrajin ne bi imeli. Na obiskih po regijah, ki jih opravlja vlada, ministri namreč podpirajo ustanovitev pokrajin, je še povedal Janša.

Pokopavanje mrtvih s preglasovanjem?

Janša je spregovoril tudi o predlagani vsebini novele zakona o žrtvah vojnega nasilja, ki je za opozicijsko SD nesprejemljiva, medtem ko so pripombe na novelo podali tudi v koalicijski DeSUS. "Moje stališče je dolga leta enako, mislim, da nima smisla pokopavati mrtvih s preglasovanjem," je dejal Janša in dodal, da ni problem DeSUS, če bi vladna koalicija hotela, bi namreč paket vojnih zakonov lahko že zdavnaj sprejela s preglasovanjem.

Odgovor Hrvaške kmalu

Slovenska vlada še čaka na odgovor Hrvaške na slovensko pobudo o reševanju odprtih vprašanj, potem pa bo mogoče kaj povedati o njeni vsebini, ki je zaenkrat še interne narave, je dejal Janša. Dodal je, da hrvaški odgovor pričakuje kmalu.

NSi je pripravljena podpreti vladni predlog o ustanovitvi 14 pokrajin, je povedal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. Vseeno pa si v stranki želijo, da "se napravi več pokrajinskih modelov in izračun, koliko bi posamezne pokrajine stale ter kakšne koristi bi od njih imeli". Horvat je ob tem poudaril, da je število 14 zadnje, ki so ga v NSi pripravljeni podpreti.

Vlada si je po Janševih besedah v prvi polovici leta zelo prizadevala, da bi prišlo do koraka naprej pri reševanju odprtih vprašanj s Hrvaško. V zvezi s tem je tudi izdelala omenjeno pobudo, ki je, kot je dejal slovenski premier, "celovita in se dotika vseh ključnih odprtih vprašanj". "Avgusta in septembra bo jasno, ali bo mogoče storiti korake naprej," je napovedal slovenski premier.

O nasprotovanjih predlogu, ki so se pojavili v obeh državah, je Janša dejal, da skoraj zagotovo ne v Sloveniji in ne na Hrvaškem ne bo neke 100-odstotne podpore tem rešitvam. Vendar, je še dodal, so samo v primeru znatne večinske podpore na obeh strani takšne rešitve smiselne.

Po Janševih besedah se je projekt megazabavišča zaradi neobveščanja javnosti spolitiziralo bistveno bolj, kot si zasluži.
Po Janševih besedah se je projekt megazabavišča zaradi neobveščanja javnosti spolitiziralo bistveno bolj, kot si zasluži. FOTO: Reuters

Predsednik vlade je na novinarski konferenci spregovoril tudi o nedeljskem srečanju s hrvaškim predsednikom Stipetom Mesićem v Umagu. Kot je dejal, je šlo za neformalno srečanje, z Mesićem pa sta se dotaknila tudi slovenske pobude, vendar nista sprejela nobenih zaključkov.

'Projekt megazabavišča se je spolitiziral'

Pri uresničevanju projekta megazabavišča je bilo doseženo načelno soglasje o predvidenih spremembah zakonodaje, žal pa je zastalo obveščanje javnosti, še posebej lokalnega prebivalstva, je povedal Janša. Napako pri obveščanju je po Janševih besedah storil "slovenski partner v tem projektu, ki naj bi bil večinski lastnik". "Jasno pa je, da projekta ni možno izpeljati, če okolje do projekta ne bo prijazno," je še dejal premier.

Po Janševih besedah se je projekt megazabavišča zaradi neobveščanja javnosti spolitiziralo bistveno bolj, kot si zasluži.

Najprej je treba po Janševih besedah konkretne okoliščine projekta in zadevo pojasniti tistim, ki bodo s takšnim projektom živeli. "Tukaj je bilo narejenih nekaj napak, ki jih ne razumem, predvsem glede na to, da gre za projekt, kjer bo ohranjeno slovensko lastništvo, kjer bo igralništvo v manjšini," je dejal Janša.

V družbi Hit pa so prepričani, da so širšo slovensko javnost o projektu zabavišča na Goriškem obvestili takoj, ko so bile dogovorjene podrobnosti pisma o nameri. Predstavitev lokalnim skupnostim je bila opravljena pred predstavitvijo širši javnosti in je bila usklajena s finančnim ministrstvom, so sporočili.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Variatio delectat
31. 07. 2007 18.02
Rojc, pa menda ja ne študiraš na EPF, ko uporabljaš besedišče nekih znanih predavateljev?
exim@t-2.net
31. 07. 2007 14.47
jantal: saj nočem, da bi me ti razumel, nagec. Moji komentarji so preveč napredni in pametni zate. Že to je DEMOKRACIJA, da ti in tebi podobni žalite vsevprek, pa se vam nič ne zgodi.
yanker007@gmail.com
31. 07. 2007 13.19
Eni ste res pamet pojedli zadnje čase. Nisem pristaš te vlade pa vendar za podražitev kruha ne bom krivil JJ. Pšenica se draži po celem svetu saj je bila ponekod letina nadpovprečno slaba, nekje pa jo uporabljajo celo kot energent. Glede pokrajin se je pa v SLoveniji tut težko zmenit, vsaka vas bo hotela nek referendum tako kot I. Bistrica, da niso Notranjci ampak Primorci. Jantal lepo si naštel pokrajine, zdaj pa razloži štajercem, primorcem, prekmurcem in ljubljančanom v katero pokrajino in na osnovi katerih kriterijev si jih uvrstil.
eBuddy
31. 07. 2007 13.10
jantal....ti govoriš o stari meji koroške....meja je bila prestavljena...spomni se reklame po radiu.....ampak tebi očitno ne paše.....tudi balkanska meja je bila prestavljena.....ti verjetno ne bi odgovarjalo če ti kdo reče balkanc....pa čeprav je balkan včasih segal do dunaja.....lp
kgb@akcija.net
31. 07. 2007 13.09
no da vidmo kaj bo tomi napisal
Krbo?
31. 07. 2007 13.02
jantal: Stajersko si pozabu.
Franc Kavka
31. 07. 2007 12.59
Bravo doki007.
jantal@mail386.com
31. 07. 2007 11.43
Ja pozabu sm komentirat pokrajne. Spet bi jih radi naštepal kot muhe na drek, da bi ja mel še večjo upravo. Popolna bedarija. Sedem jih je popolnoma zadost po mojem in to: DOLENJSKA GORENJSKA KOROŠKA NOTRANJSKA P... zadost a ne. Savinjski se prdruži še šaleška in mamo pač SAVINJSKO ŠALEŠKO POKRAJNO . Nič lažjega. In po tem principu se uredijo še vse ostale pokrajne. Je pa za***an ja če majo trenutno vodilni v državi večje apetite ja. Ja zraun pa delajo take oslarije, da je tabla DOBRODOŠLI NA KOROŠKO že skor sred Velenja. Pa vsak mulc ve da še Slovenj Gradec ni na koroškem. In da je sedež koroške lahko samo RAVNE bumbarji. Eni pa res nimajo pojma.
jantal@mail386.com
31. 07. 2007 11.22
Takih kot je exim pa res ne kapiram. Mora bit že ful zaplankan člouk in Janšev podrepnik da je popolnoma slep in da ne vid, da DEMOKRACIJE NI VEČ, da majo državljani VSE MANJ PRAVIC, da PRAVNE DRŽAVE NI VEČ, da imamo POPOLN CENTRALIZEM, še slabši kot prej v jugi, da SOCIALE SKORAJ DA NI in da so DELAVCI POPOLNOMA NEZAŠČITENI in prepuščeni novodobnim bogatašem, katerim je prav pomladna stranka na čelu z Janšo omogočila krajo takratnega družbenega premoženja ( beri našega) prek skladov, da je ČEDALJE VEČ REVEŽEV in da SREDJI SLOJ DOBESEDNO IZGINJA. Da imamo kljub "dobri gospodarski rasti " BERAŠKE PLAČE pri tem da delamo skor KOT SUŽNJI cele dneve in jim še ni zadost. Firme in njeni vodilni pa si DELIJO DOBIČKE. Ja lepi uspehi Janše. Ni kej. Pa pozabljajo nekateri da je bil tud Janša komunist in da s tem ko pluvajo po njih pluvajo tud po Janši. ps. NO ja nekaj je pa le naredu. Mal je prevetril državno upravo. Sam po mojem je še vedno vsaj za 1/3 prevelika.
Boštjan Grafenauer
31. 07. 2007 11.21
exim ma karto za argentino, skupaj z bajukom ;)
Matej Rojc
31. 07. 2007 10.52
Ni važno ali je JJ zadovoljen z delom vlade, pomembno je ali smo državljani zadovoljni. To on kot diktator jasno ne dojame in tudi ne bo dojel ko bo zgubil oblast.
hinko.murovec@siol.net
31. 07. 2007 10.47
Če prav razumem, g. Pravi Svobodnjak ob 09:33 trdi, da je takorekoč edino veliki JJ pošten in brezmadežen in navaja goljufive Ustavne sodnike , ki so menda zlorabili svoj položaj za ohranitev visokih plač. To pomeni, da se postavlja veliki vodja nad dobesedno vse in vsakogar , če to ni najhujša oblika avtoritarne oblasti , ki ne upošteva niti Ustavnega Sodišča potem nevem. Res je , da za enkrat tako izkazovanje moči opravljajo javno še drugi a verjetno ni daleč od popolne realizacije. Demokracija je mrtva, naj živi demokracija.LP
Prvo Bore
31. 07. 2007 10.46
PraviSvobodnjak ko povem resnico, sem pa komunist.
pomi@auspuh.com
31. 07. 2007 10.39
Exim a maš že karto? Očitno nisi priden, nasprotno - lenuh si, saj je forum poln tvojih bednih postov. Raje kaj delaj. Sicer pa je tako, da največji lenuhi najbolj zagovarjajo pridnost.
doki007@email.si
31. 07. 2007 10.13
ZAKAJ BO VLADA JANEZA JANŠE DOPUSTILA DA SE BO KRUH JESENI PODRAŽIL ZA 10-15 ,......TO JE OSNOVNA DOBRINA KI SE NE BI SMELA DRAŽIT ,... A JE TO USPEH TE VLADE S TAKO GOSPDARSKO RASTJO KOT JO NATOLCUJEJO SKOR VSAK DAN !!!!
PraviSvobodnjak
31. 07. 2007 10.06
In potem komunajzerji drugim očitajo, da povsod vidimo komuniste. Komunajzerji, kakršen je prvo borec, povsod vidi RKC...
Prvo Bore
31. 07. 2007 09.57
exim pazi na polže !!! Rdeči so komunistični !!!
exim@t-2.net
31. 07. 2007 09.53
Kar blejte ovce in meketajte kozli, uspeh je viden. Pa še bolj bo, ko bomo ostali v Sloveniji samo normalni državljani, pridni za delo. Vsi komunistični kolaboracionalisti in nesposobneži pa naj si kupijo enosmerno vozovnico za Srbijo. Kučan jo je že, sem slišal. Urad bivšega predesnika se ukinja, delati ne zna, lačen pa noče biti. Bo meglo prodajal še v nerazvitih državah. Sledite mu, negativci!
Prvo Bore
31. 07. 2007 09.40
PraviSvobodnjak sodni zaostanki so zaradi tega, ker je RKC kupila vse "pufe", ki se niso morali izterjati. Ljudje pač niso imeli, da plačajo. Zato je pred ustavnim sodiščem vse skupaj. Zato pa želi "šepajoči" napraviti zakon o osebnem stečaju, ker po današnjem zakonu, TI NE MORAJO ZAPLENITI STANOVANJA, če živiš v njemu. Zato je toliko zaostankov, če te zanima !! Kaj češ zopet RKC !!
balon200
31. 07. 2007 09.34
Ja ja, Janša je zadovoljen. Kot, da bi po vrhu teptal in gladil potičko v pesku,...pol cenitmetra znotraj pa ena sama žlobudra, ki jo je neodgovorni nesposobnež sam skuhal. Sedaj blefirant samo še po povrhu gladi, da na videz lepo zgleda, verjetno tudi sam sebe vara. Gladi Janšek gladi, kmalu lahko tvoja lažna potička eksplodira. Tudi sam veš, da boš takrat ves usran od dreka in tudi zapisan kot najslabši vladar.