Slovenija

Janša zagrozil z odhodom s seje. Koprivc: 30 let se 'svaljkate' v politiki

Ljubljana, 12. 04. 2022 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Pred preiskovalno komisijo DZ o domnevnem nezakonitem financiranju SDS se je nadaljevalo zaslišanje premierja in predsednika SDS Janeza Janše. Pred komisijo je 3. marca med drugim zanikal, da bi SDS v preteklosti kakor koli vplivala na poslovanje podjetja NTV24, saj gre za delniško družbo, in podjetje Nova hiša, ki izdaja portal Nova24tv.si. Glede slednjega je odgovarjal tudi tokrat, a so ga morali poslanci večkrat pozvati k odgovarjanju na vprašanja. Odgovarjati je moral tudi glede najetega kredita in povezavi z Dijano Đuđić, na kar je premier odgovoril, da je Đuđićevo spoznal šele na podpisu dokumenta pri notarju.

Na začetku zaslišanja je prvak stranke SDS Janez Janša prisotne najprej 'poučeval', da bo odgovarjal le na vprašanja, ki so predmet preiskave, na kar so ga opozorili, da je premier na zaslišanju prisoten kot priča, zaradi česar je njegova naloga, da odgovarja na zastavljena vprašanja ali pa da odgovor zavrne.

"Tu ste v vlogi priče in vaša naloga je, da odgovarjate na naša vprašanja. Skušamo odgovoriti na vprašanje glede domnevnega nezakonitega financiranja vaše stranke. Prosimo vas, da ne preusmerjate pozornosti. Tu ne sedite kot predsednik vlade, temveč kot priča," ga je opomnil poslanec državnega zbora Marko Koprivc.

"Priča ni tu zato, da razsoja, ali so vprašanja, ki so mu postavljena, primerna," je opozorila tudi poslanka Janja Sluga. Janša je na vprašanja sicer odgovarjal s kritiziranjem drugih slovenskih medijev.

Premier je sicer dejal, da je, ko sta se ustanavljali Nova24tv in Nova hiša, tako kot mnogi drugi kupil delnice in delež "v okviru nekaj tisoč evrov". Zaradi tega je še vedno solastnik družbe, je dejal in dodal, da je njegov vpliv na medij sorazmeren z deležem, ki da je 0,1-odstoten. Na vprašanja o financiranju Slovenske demokratske stranke dejal, da se stranka ne financira iz tujine ter da je njeno financiranje zakonito.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Bobo

Skliceval se je tudi, da ne pozna nobene povezave tujih mogotcev z madžarsko "hobotnico" in posledično tudi z mediji, ki so blizu stranke SDS, kot ga je na zaslišanju spraševal Koprivc. Med takimi je tudi Viktor Medvedčuk, ukrajinski politik in poslovni oligarh, ki je po besedah poslanca SD voditelj proruske opozicije v Ukrajini in tako blizu Rusije, ki je bil med drugim tudi medijski mogotec.

A Janša je na njegove navedbe odgovoril, da v Ukrajini opozicija ne obstaja. Koprivca je prosil tudi, naj ga ne poučuje o dogajanju v Ukrajini.

"30 let se svaljkate po tem političnem prostoru, to je dediščina vaše politike. Jaz verjamem, da se ta politična era končuje, verjamem, da bomo prišli do dna in dobili odgovore na naša vprašanja," je bil na premierjevo izogibanje kritičen poslanec SD. Janša pa je na njegov "napad" odgovoril, da bo zapustil zaslišanje, če se bo poslanec posluževal podobnih besed. Opozoril je tudi, da je bil vedno demokratično izvoljen.

Janša se ne spomni, da bi o posojilu Dijane Đuđić razpravljali na katerem koli od organov stranke, je dejal že v preteklosti. Tokrat pa je na zaslišanju dejal, da je Đuđićevo prvič videl pri notarju, ko je podpisal dokument. "Ne poznam je. Nikoli je nisem nikomur priporočal. Ta kredit ni bil najet v tujini, temveč v Sloveniji, od osebe, ki je imela slovensko davčno številko," je na vprašanja poslanca SAB Marka Bandellija odgovoril Janša.

Dijana Đuđić
Dijana Đuđić FOTO: POP TV

Preiskovalna komisija pa je bila sicer po mnenju predsednika vlade ustanovljena, ker se je tranzicijska levica ustrašila, da bo njen medijski monopol v Sloveniji vsaj malenkostno ogrožen.

Na očitke Bandellija, da "obstaja občutek, kot da je premier državni proračun obravnaval kot osebni proračun Janeza Janše" pa je priča odgovorila, da slovenski davkoplačevalci še nikoli niso imeli toliko od proračuna, kot so ga imeli v zadnjih dveh letih. "Vi pa pravite, da smo ga privatizirali. Vsa podjetja lahko vlagajo, kamor želijo. Državni zbor in ostale institucije so tu, zato da ščitijo tisto, kar je skupno, javno in državno, ne pa da se ukvarjajo s tem, kam vlagajo tuja podjetja držav članic EU," je dejal Janša.

Spraševali so ga tudi glede najetega kredita ter o očitkih, da je Đuđićeva denar najprej dobila pri madžarski banki, nato je bil ta nakazan v Slovenijo, ko je bila nato sklenjena tudi pogodba. Kot je dejal Möderndorfer, to namreč nakazuje na morebitno pranje denarja. Janša je na te navedbe odgovoril, da gre za nepotrjene domneve: "Kredit je bil preiskan pri vseh možnih organih in institucijah in edino, kar je bilo ugotovljeno, kar se tiče nepravilnosti, je bila višina kredita, in za to je stranka plačala globo za prekršek."

Ponovil je, da Đuđićeve pred podpisom pogodbe ni nikoli srečal ter da je ni poznal, čeprav je v javnosti zakrožil posnetek, na katerem so Janša, Snežič in Đuđićeva. Da se velikokrat fotografira tudi z osebami, ki jih pa ne pozna, je odgovoril na slednja vprašanja.

Zaslišanje je bilo zaradi Janševega odhoda na sejo vlade 3. marca prekinjeno. Nadaljevanje zaslišanja je bilo nato predvideno na seji konec marca, a je Janša odsotnost opravičil, sejo pa je predsednik komisije Gregor Perič (Konkretno) odpovedal. To je razburilo poslance dela opozicije, ki so ocenili, da gre za nagajanje in onemogočanje dela komisije, slišati je bilo tudi pozive k odreditvi prisilne privedbe.

Ajda Brlec na preiskovalno komisijo o domnevno nezakonitem financiranju SDS prišla z odvetnikom Matozom

Preiskovalna komisija DZ, ki ugotavlja domnevno nezakonito financiranje SDS, je danes zaslišala tudi Ajdo Brlec iz Telekoma Slovenije. Priča, ki se je seje komisije udeležila skupaj z odvetnikom Francijem Matozom, na večino vprašanj ni želela odgovarjati, češ da se nanašajo na čas zunaj obdobja, ki ga preiskuje preiskovalna komisija.

Podpredsednik parlamentarne komisije Jani Möderndorfer (LMŠ) je uvodoma spomnil, da je Telekom Slovenije že kmalu po nastopu aktualne vlade podpisal pogodbo z Inštitutom za avtorsko pravico, ki ga je pred tem ustanovil podjetnik Blaž Rant. Iz omenjene pogodbe je razvidno, da Telekom inštitutu kot posredniku plačuje nadomestilo za distribucijo Nova24TV in več drugih programov. Iz omenjenega naslova naj bi se na Nova24TV, ki je v lasti več članov SDS, vsak mesec nateklo 100.000 evrov, težava pa je, da Telekom pred tem pogodb v zvezi z nadomestilom za distribucijo televizijskih programov nikoli ni podpisoval preko posrednikov, je med drugim poudaril Möderndorfer.

"Potem pa je nastopila nova vlada in samo nekaj tednov zatem je prišlo do podpisa omenjene pogodbe, in to brez pogajanj. Zato preiskovalno komisijo zanima, kako to, da je Telekom Slovenije čez noč spremenil svojo poslovno politiko in je pogodbo podpisal s posrednikom, ne pa z izdajateljem programa Nova24TV," je Brlecovo spraševal Möderndorfer. Ob tem je spomnil, da Telekom Slovenije od lani vodi član SDS Cvetko Sršen, ki je pred tem delal na Pošti Slovenije.

Ajda Brlec, od letos zaposlena kot vodja enote digitalizacije in razvoj IKT rešitev na Telekomu Slovenije, na večino vprašanj ni želela odgovoriti, kar je utemeljila s tem, da se vprašanja nanašajo na čas zunaj obdobja, za katerega je pristojna preiskovalna komisija. "Glede na to, da se vprašanje nanaša na leto 2020, menim, da ste zunaj pooblastil vaše komisije," je odgovarjala Brlec. Kot je tudi pojasnila, je na Telekom prišla konec leta 2019, "tako da težko karkoli komentiram oz. se opredelim do obdobja pred mojo zaposlitvijo".

Möderndorferja je med drugim podrobno zanimalo tudi, po kakšnih merilih na Telekomu določajo višino odmene za posamičen televizijski program. Brlecova je pojasnila, da je meril več, eno od njih je gledanost programa, eno pa denimo, katero ciljno skupino nagovarja program.

Na vprašanje Möderndorferja, ali gledanost Nove24TV odraža višino odmene, ki jo za omenjeni televizijski program plačuje Telekom, se je Brlecova znova zatekla k odgovoru, da omenjeno vprašanje presega pooblastila parlamentarne komisije.

Komisija bi morala danes zaslišati tudi predsednika uprave Telekoma Slovenije Cvetka Sršena, vendar se je Sršen zaradi bolezni opravičil, je pojasnil Möderndorfer.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1131)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Čriček mali
14. 06. 2022 08.02
+1
Jansa izpeli se v grob!
Apostol1
11. 06. 2022 21.56
+2
Gnus od človeka tale naš pacient in 20 % opranoglavcev brez pameti , ga še vedno podpira.
Ajjdemipopushi
09. 06. 2022 21.43
Svaljka 😂😂
sinhron
13. 04. 2022 20.26
+4
In kaj naj pričakuje parlamentarna komisija od odgovorov Janše , kot zavajanja , potvarjanja , kazanje s prstom na druge , obtoževanje drugih in sklicevanje na slab spomin in demonstrativen odhod , če ga bodo preveč stisnili v kot in hoteli od njega resnico , ki pa je Janša ne priznava !!
inpivoveritas
13. 04. 2022 20.11
+0
naj bolša pa je reklama od SD ...hahahaha
franz1988
13. 04. 2022 16.40
-1
Ponosni nasledniki komunistov delijo pravico.
Maki3322
13. 04. 2022 16.39
+5
Samo na Dob in konec SDS-a.
Ugovor vesti 133.člen
13. 04. 2022 13.09
-1
Marko Koprivcpo njegovih besedah ponosni naslednik komunistične partije, najbolj zavržne ideologije v zgodovini človeštva po največ pobitih nedolžnih ljudeh. Ni kaj dodati!
EnKandidatDosmrtniMandat
13. 04. 2022 11.00
+1
Tovariš Jansha je še edini živi ostanek komunizma v aktivni slovenski politiki.
sinhron
13. 04. 2022 09.34
-2
In kaj naj pričakuje parlamentarna komisija od odgovorov Janše , kot zavajanja , potvarjanja , kazanje s prstom na druge , obtoževanje drugih in sklicevanje na slab spomin in demonstrativen odhod , če ga bodo preveč stisnili v kot in hoteli od njega resnico , ki pa je Janša ne priznava !!
Entip?ek
13. 04. 2022 09.15
+0
Kako gre tisti rek....lažeš, kradeš..........
mate08
12. 04. 2022 21.04
-3
Bravo....besnilo levičarjev je neprecenljivo!! Prov uživam...
inet
12. 04. 2022 20.36
-6
Dobro da ga imate, da lahko svoje packarije pokrivate! Pujski pokvarjeni! 😆 Kdor še vrjame zapisom pač? Saj bo
halkon
12. 04. 2022 20.18
+8
pejt pa to cimprej
Hulk Zalepi
12. 04. 2022 20.17
+8
vmes je bil se na izletu pa basket z bavcarjem spilu na dobu
Kekec 007
12. 04. 2022 20.12
+6
Dobski Janez ne samo , da se svaljka po politiki, še steguje kremplje po družbenih sredstvih. Sodno dokazano glede na njegovo dopustovanje na Dobu.
ni_mi_vse_eno
12. 04. 2022 19.59
-3
Res je, želimo si nove ere levičarjev, da bomo spet dobili 5 milijardno bančno luknjo, ker si bodo strici iz ozadja vzemali zase in za svoje nekrita posojila, ki jih nikoli ne bodo vrnili. Dolg bo pa padel na rajo, ki take voli. To si želimo, da nas levi ožemajo naprej. Le zakaj bi imeli gospodarsko rast? Za koga? Dajmo imeti raje gospodarsko krizo in bančno luknjo. Dajmo raje lepiti registracijske nalepke, ker ima nekdo kolega na cetisu in bi tudi on kaj rad zaslužil. Veste, to bodo takoj videli, če je vozilo registrirano in to bo čisto drugače, kot na prometni, hehe.
EnKandidatDosmrtniMandat
13. 04. 2022 11.04
+2
Mogoče si pozabil, da je prejšnji mandat tovariš Jansha gospodarsko in finančno uničil Slovenijo, vrgel puško v koruzo in hlipaje klical evropsko trojko na pomoč. V tem mandatu je staremu komunistu uspelo rekordno zadolžiti Slovenijo - bolj kot njegovemu idolu, maršalu Titu. Tako da je dokazano, da komunistična SDS nima ravno uspeha z državnimi financami in gospodarstvom.
kakorkoliže
12. 04. 2022 19.56
+12
Ne bomo pozabili igranja golfa na rajskih otokih na naš račun.
Vitruvio
12. 04. 2022 19.50
+9
Milenium generacija bo odločila kako želijo živite in s kom . Stari malomeščanski prdeci in vaški pijančki tokrat ne bodo odločilni za novo sestavo parlamenta .
nnanna
12. 04. 2022 19.45
+9
človek s tako slabim spominom je zrel samo še za upokojitev!
ni_mi_vse_eno
12. 04. 2022 20.00
-5