Slovenija

Janša: Z Dimnikom sem se srečal večkrat, a pogovori nikoli niso tekli o poslu

Ljubljana, 20. 09. 2021 15.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.Z., STA, M.G.
Komentarji
715

Predsednik vlade Janez Janša je na seji državnega zbora odgovarjal na poslanska vprašanja o domnevnih lobističnih stikih z največjimi slovenskimi dobavitelji v zdravstvu. Zavrnil je vse očitke, pri tem pa poudaril, da poslovneži pri njem ne lobirajo, ker "vedo, da jaz pač nisem tarča za to". Opoziciji je očital, da se ukvarja z zadevami iz preteklosti. "Zapravljamo čas z mlatenjem prazne slame in brcanjem prazne konzerve, iz česar ne bo nič."

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Janša o očitkih
    03:05
    Iz 24UR ZVEČER: Janša o očitkih
  • Iz 24UR: Janša o očitkih
    02:40
    Iz 24UR: Janša o očitkih
  • Iz SVETA: Zavračanje očitkov
    03:10
    Iz SVETA: Zavračanje očitkov

"Vsi vaši mediji vedno, ko smo mi v opoziciji, pišejo, da SDS nikoli več ne bo v vladi, Janez Janša nikoli več ne bo vodil vlade. Torej, zakaj bi potem lobirali pri nekom, ki ne bo imel nobene moči," je Janez Janša med drugim odgovoril na vprašanja o tem, ali je kateri koli poslovni družbi omogočil sklepanje poslov z državo.

Ob tem je dejal, da se je s poslovnežem Božem Dimnikom, čigar hči je ena največjih dobaviteljic v slovenskem zdravstvu, srečal večkrat, a da pogovori nikoli niso tekli o poslu. Dimnik je namreč po njegovih besedah v času osamosvajanja deloval v Svetovnem slovenskem kongresu ter pomagal pri pridobivanju mednarodnega priznanja, v času prve Janševe vlade pa je bil predsednik Društva slovensko-hrvaškega prijateljstva. 

"Na jahtah sem jaz v svojem življenju preživel vsega skupaj kakšnih deset ur, mislim, da sem bil pol ure na jadrnici tudi s Kučanom," je dejal Janša. Le da je bilo srečanje s Kučanom leta '93 bolje dokumentirano – kot tedanji predsednik države in obrambni minister sta splavila jadrnico Sinji Galeb, prvo plovilo Slovenske vojske.

Koordinator Levice Luka Mesec je med postavljanjem poslanskih vprašanj med drugim poudaril, da poslanci sicer res niso pristojni za presojanje o tem, s kom se predsednik vlade druži v zasebnem času, a da je kot politik, ki je v zadnjih 20 letih zasedal vodilne funkcije v državi, javnosti dolžan podati pojasnila o stikih z dvema lobistoma in dobaviteljema v zdravstvu, Božem Dimnikom in Andrejem Marčičem, ki sta v tem istem času "skupaj obrnila za okoli 300 milijonov evrov poslov s slovenskim zdravstvom, s slovensko državo". 

"Pravite, da niste prijavili KPK, ker je šlo za naključje. Ampak teh naključij je malo preveč: naključje na Novi Zelandiji, pa naključje na Mavriciju, pa naključje na vašem vikend, naključje na jahti, kjer vam je po enem krogu očitno postalo tako dolgčas, da ste se usedli na kavč in začeli gledati teletekst," mu je očital. Janša pa: "Verjeti v naključje ali pa v Marxa, vsak ima svoje prepričanje. Ko gre za neke težke obtožbe, je dobro dostaviti kakšen dokaz. Če bi imeli dokaz, da je bilo kaj narobe, bi ga že zdavnaj privlekli na dan." 

Ob tem je Janša šefa Levice opomnil, da ima tudi sam fotografije, ki v javnosti porajajo precej vprašanj. "Kar se tiče korupcije, verjetno vam je gospod Kordež dal na sestanku kak nasvet."

Podjetja, povezana z Dimnikom in Marčičem, so po Janševih besedah posle z državo v najvišjih vrednostih sklepala v času levih vlad. Ob tem je še pozval opozicijo, da, v kolikor se bori proti korupciji v zdravstvu, podpre predlog koalicije, ki je vložila zakon o drugačnem načinu javnih naročil, ki bo sistemsko onemogočil kakršne koli podobne očitke, kot jih je deležen sam.

'Zapravljamo čas z brcanjem prazne konzerve'

Janša pa je opoziciji tudi očital, da se ukvarja z zadevami iz preteklosti. "V Sloveniji se marsikaj dogaja in mislim, da bodo naslednje leto zelo pomembne volitve in bi bil čas, da začnemo tekmovati s programi, koncepti, s tem, kako se bo sodelovalo za to, da bo Slovenija napredovala hitreje," je prepričan.

Spomnil je tudi, da v Sloveniji trenutno beležimo rekordno nizko brezposelnost po letu 2008, gospodarska rast, ki je bila napovedana prejšnji teden, pa je za dva odstotka višja, kot je bil padec v lanskem letu. Po Janševi oceni so takšni rezultati podlaga za povečevanje blaginje. "Mislim, da bi se spodobilo v tem času, da začnemo tekmovati v tem, kdo bo te priložnosti, ki so bile ustvarjene, v prihodnosti bolje izkoristil, ne pa da zapravljamo čas z mlatenjem prazne slame in brcanjem prazne konzerve, iz česar ne bo nič," je ob tem dejal.

Janša o (ne)udeležbi na seji komisije DZ za nadzor javnih financ: Moj koledar je poln 

Poslanec LMŠ Robert Pavšič, ki vodi preiskovalno komisijo, ki ugotavlja morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij pri ukrepih, povezanih z epidemijo covida-19, je predsedniku vlade očital tudi izogibanje vprašanjem in neudeležbo na sejah komisije DZ za nadzor javnih financ. "Vaš vztrajen molk, vaše izogibanje neugodnim vprašanjem, vaša ignoranca do državnega zbora in njegove ustavne funkcije, vse to nas je pravzaprav prisililo, da nastopimo ostro, vztrajno, brezkompromisno in vas vsaj danes soočimo z vsaj enim vprašanjem," je dejal.

Janša je zatrdil, da z udeležbo na preiskovalnih komisijah nima nobenih težav ter da se jim v preteklosti ni nikoli izogibal. "Tudi vabilo za petek sem prejel in delam na tem, da bi lahko prišel. Je pa moj koledar poln. Jaz imam v enem tednu več evropskih in mednarodnih obveznosti, kot jih je imel vaš predsednik vlade v celotnem letu," je pojasnil. Ob tem je še izpostavil, da se ne spomni, da bi predsedniki vlad kdaj hodili na seje delovnih teles.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (715)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Qualisvirtalisoratio
21. 09. 2021 14.40
+4
Jajo jaz ti verjamem 🤦‍♂️
Bojan-F
21. 09. 2021 12.10
+3
Goruji komuniciranja in šibkodušni perjeniki ... domnevam, da ste z Njegovimi odgovori zadovoljni ... imajo najvišjo dokazno moč Noriškega kraljestva.
resort
21. 09. 2021 11.28
+1
saj niso tako neprevidni, da se bodo direktno pogovarjali o poslih. Sicer , še Šifrer je zapel : za prijatelje, je treba čas uzet, se poveselit in t.d. ............. Tako se dela da ni nič črno na belem.
sbštajerec
21. 09. 2021 09.53
+0
Upam, da se že enkrat nažrejo tega denarja, itak ne bodo nesli nič s seboj. Kam zaviješ srečaš še hujše prevarante. Ne vem kam pluje ta družba po eni strani anemično gledanje državljanov in na drugi strani spretni prevaranti (Vlade, posrediniki, pokvarjeno zdravstvo) Ljudje pa umirajo za rakom, žilnimi boleznimi, ta C-19 je ena samo leglo kriminala. To je prisiljeno na propad.
plavimil
21. 09. 2021 09.53
-2
Na Reportrju je slika JJ z Milanom Kučanom na jadrnici, zakaj jo ne preplonkate in začnete novo afero?
no-future
21. 09. 2021 09.47
+0
Zakaj ne najdejo kakšne slike ko je Jansa z Matozom pri njemu doma Verjetno ne sedi tako daleč stran kot na tej sliki drugo si sami zamislite BLAK BLAK grdo
plavimil
21. 09. 2021 09.47
-1
Ej presstitut, tudi z Milanom Kučanom je bil skupaj na jadrnici, KAJ PA ZDAJ?
murinar
21. 09. 2021 09.46
+3
Ivan Janez Janša je velekriminalec ,lopov ,prevarant in lažnivec erste klase !
JohannDoe
21. 09. 2021 09.39
-1
Že večkrat sem napisal, da ni nič takega, če se stari strici v skupinah po dva ali tri vozijo z barkami in sočijo v FKK maniri. Tega je po Jadranu polno.
JohannDoe
21. 09. 2021 09.42
+0
Če ni za barke, se pa začne že pod piranskimi in strunjanskimi klifi. Kjer sta dva strica na isti brisači, veš da gre za politike in poslovneže, ki barko šele kupujejo.
HauSSer
21. 09. 2021 09.34
+3
Na splošno nejaven stik pomeni stik dveh ali več oseb (v primeru lobiranja gre za stik med lobistom in lobirancem), katerega vsebina in namen širši javnosti nista poznana, dostopna oziroma transparentna. Ključen element “nejavnosti” torej ni samo srečanje, ampak tudi vsebina in namen vplivati na neko odločitev v zadevah javnega pomena.
Mravlja
21. 09. 2021 09.32
+2
Jahta gor jahta dol..Janez pridi še meni na čolniček. Ah ne smeš.
Banion
21. 09. 2021 09.22
+2
Janez zopet pozablja kot je pozabil kako se je prodajalo orožje.
tavbix
21. 09. 2021 09.21
+4
Zahtevajmo sprotno objavljanje vsake transakcije iz državnega proračuna! Koliko, komu, kdo, zakaj. To je naš denar in kot moramo do zadnjega centa vse plačati (to sicer velja le za navadne ljudi) imamo tudi pravico vedeti to zadnjega centa kam je ta denar šel!
sbštajerec
21. 09. 2021 09.33
Ojoj želje kdo te bo to delal, je že itak JU prevelika zdaj bi pa še dodatno zaposlili te čivkače. Brez veze obglaviti nekaj ljudi drugo je škoda besed.
larionov
21. 09. 2021 09.17
-2
Lukec se je z padlim levim tajkunom ob kavi pogovarjal o sajenju jagod... Ampak je bilo slucajno
StricKozamurnik
21. 09. 2021 09.14
+3
Tale naš Johan ima pa res neverjetno srečo. Kamorkoli stopi naj bo v Kočevsko reko ali na Mavricius slučajno sreča nekoga, ki mu ponudi dober kšeft. Neverjetno res! Sam sem bil že marsikje pa nikoli take sreče.
Zelo123
21. 09. 2021 09.14
+1
€€€€$$$$$$£££££
bandit1
21. 09. 2021 09.01
+0
Vsi se družimo in smo k a o prijatelji zaradi nekaterih skupnih interesov. Drugače se nebi.
bandit1
21. 09. 2021 09.00
+1
Vsi se družimo in smo kao prijatelji zaradi nekaterih skupnih interesov. Drugače se nebi.
mikica247
21. 09. 2021 09.00
+8
"Nikoli ni pogovor tekel o poslu" haha torej sta se igrala s plastičnimi puškami in igrala igrice na Playstationu.
Zelo123
21. 09. 2021 08.59
+4
Če ima Ka$in vikend z bazenom na Krku, zakaj Janša ne bi imel ja£to.
mikica247
21. 09. 2021 09.05
+3