Slovenija

Janša ignoriral evropsko delegacijo in sprožil nov diplomatski spor

Ljubljana, 14. 10. 2021 14.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Maja Račič, STA
Komentarji
2415

Sedem evropskih poslancev, ki so na tridnevnem obisku v Sloveniji, bi se moralo sestati s premierjem Janšo, a jih ta ni sprejel. Ena od članic delegacije, Assita Kanko, je sporočila, da je ogorčena, premier jim po Twitterju odgovarja: "Pa kdo ste vi?" Naposled se je odzval predsednik Evropskega parlamenta, David Sassoli, ki je Janšo pozval, naj preneha provocirati, "saj so napadi na evropske poslance tudi napadi na evropske državljane". Medtem je nizozemski premier Mark Rutte obsodil še en "neokusen tvit" Janeza Janše – fotografijo s "13 od 226 znanih lutk Sorosa v Evropskem parlamentu". Nizozemska vlada je z obsodbo te objave seznanila tudi slovensko veleposlanico v Haagu Sanjo Štiglic.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Janša z vrsto spornih objav
    03:23
    Iz 24UR ZVEČER: Janša z vrsto spornih objav
  • Iz 24UR: Premierjev stol ostal prazen
    02:33
    Iz 24UR: Premierjev stol ostal prazen

 

Na Twitterju se je danes popoldne odvil pravi besedni spopad med vidnimi evropskimi politiki. Razlog pa – slovenski predsednik vlade Janez Janša se ni udeležil srečanja z evropsko delegacijo poslancev, ki se te dni mudi pri nas. Oči ne samo domače, temveč tudi tuje javnosti so se (zopet) uprle v Slovenijo, ko se je v zvezi s tem oglasil še predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. Ta je Janšo pozval, "naj konča provokacije zoper člane evropske delegacije". Kot je dodal, so napadi na evropske poslance "tudi napadi na evropske državljane". Poudaril je, da lahko konstruktivno sodelovanje temelji le na medsebojnem zaupanju in spoštovanju.

Janša tu ni odnehal, Sassoliju je odvrnil: "No, predsednik, Slovenija ni kolonija. Prosim, povejte svojemu poslancu, naj ne zlorablja imena Evropskega parlamenta za politične spletke in nesmiselne obtožbe Slovenije."  Hkrati je znova udrihal po slovenskih medijih, češ da vse kontrolirajo Sassojevi "politični kolegi iz stranke SD".

David Sassoli in Janez Janša
David Sassoli in Janez Janša FOTO: Aljoša Kravanja

"Z nami se noče srečati, ima pa dovolj časa za Twitter"

Kot smo poročali, od 13. do 15. oktobra v Sloveniji poteka uradni obisk delegacije Evropskega parlamenta. Gre za sedem poslank in poslancev iz odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve ter poslanca iz odbora za proračunski nadzor. Namen njihovega obiska je oceniti stanje na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji. V programu je srečanje z novinarji, varuhom človekovih pravic, predsednikoma računskega in ustavnega sodišča, informacijsko pooblaščenko in vrhovno državno tožilko. 

Delegacijo sestavljajo Sophie in 't Veld (Nizozemska), Romana Tomc (Slovenija), Cyrus Engerer (Malta), Tineke Strik (Nizozemska), Nicolaus Fest (Nemčija), Assita Kanko (Belgija), Konstantinos Arvanitis (Grčija) in Mikulaš Peksa (Češka).
Delegacijo sestavljajo Sophie in 't Veld (Nizozemska), Romana Tomc (Slovenija), Cyrus Engerer (Malta), Tineke Strik (Nizozemska), Nicolaus Fest (Nemčija), Assita Kanko (Belgija), Konstantinos Arvanitis (Grčija) in Mikulaš Peksa (Češka). FOTO: Bobo

V vodo pa je, kot rečeno, padlo srečanje s premierjem Janšo, s katerim bi se morali po prvotnih načrtih sestati danes ob 14. uri. "Z nami se noče srečati, ima pa dovolj časa, da s svojimi objavami, tudi o našem obisku, sproža viharje na Twitterju," je, ko je bilo jasno, da jih Janša ne bo sprejel, zapisala belgijska poslanka iz stranke Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) Assita Kanko. Dodala je, da je nad takšnim odnosom ogorčena. "Dragi premier Janša, jutri bomo še tukaj in lahko se vam prilagodimo," je še zapisala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Janševo zavrnitev so komentirali tudi na uradnem profilu evropske stranke S&D. Zapisali so, da je delegacijo namesto premierja, ki trenutno predseduje EU, pričakal prazen stol. "Zanj imamo veliko vprašanj o skrb vzbujajočem stanju v Sloveniji na področju svobode medijev in pravne države," so kritični v S&D.

Janša jim ni ostal dolžen in jim je, seveda kar po Twitterju, sporočil: "Pa kdo ste vi? Kolikokrat ste se srečali z nemško kanclerko, nizozemskim premierjem ali francoskim predsednikom? Mimogrede, na Nizozemskem je bil nazadnje ubit novinar v EU. V Sloveniji so bili takšni poskusi izvedeni le med režimom vaših tovarišev iz stranke SD."

Da voditelji držav ne sprejemajo evropskih delegacij, sicer ne drži – z evropskimi poslanci sta se denimo srečala tako tedanji slovaški premier Robert Fico kot tedanji malteški premier Joseph Muscat.

Članica delegacije Tomčeva: Razumem predsednika vlade

 

Kaj si o tem misli Romana Tomc, članica Evropske ljudske stranke (ELS), ki ji pripada tudi SDS, in edina predstavnica v omenjeni evropski delegaciji iz Slovenije? "Razumem predsednika vlade, da po marčevskem zaslišanju, ko se In't Veldova ni držala dogovora o predvajanju posnetka, ne želi sodelovati pri tej misiji," nam je odgovorila Tomčeva.

"Gre za nizkotno in podlo dejanje"

Med bolj spornimi tviti, ki ga je Janša kasneje sicer izbrisal, a so uporabniki naredili posnetke zaslona, pa je objava fotografije s "13 od 226 znanih lutk Sorosa v Evropskem parlamentu". Med njimi je tako in 't Veldova kot celo pokojni Hans van Baalen. Kasneje je Janša vseeno retvital Vido Kocjan, ki je objavila isto fotografijo in še dodatno napadla in 't Veldovo.

Mnogi evropski poslanci so se odzvali z ogorčenjem, ker da Janša širi teorije zarote in spodbuja antisemitizem. Milijarder in filantrop George Soros, ki je trn v peti skrajnim desničarjem, je namreč madžarski Jud, ki je preživel holokavst. Poleg tega so Janšo obtožili, da njegov tvit kaže na pomanjkanje pietete do preminulega van Baalna.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med drugimi sta se odzvala evropska poslanca Irena Joveva in Klemen Grošelj, ki sta zapisala, da najostreje obsojata in zavračata vsebino tvita predsednika vlade, "s katerim je osebno žalil in sramotil kolegice in kolege evropske poslance ter vidne pokojne člane stranke ALDE".

"Še posebej zavračava antisemitsko sporočilo, ki ga vsebuje premierjeva objava, in pomanjkanje osnovne človeške pietete do nedavno preminulega, v EU cenjenega ter spoštovanega predsednika stranke ALDE, Hansa van Baalna. Gre za nizkotno in podlo dejanje tako za predsednika vlade kot za hkrati predsedujočega Svetu EU," sta dodala.

Ob tem sta poudarila še, "da širjenje teorij zarot ne bo odvrnilo evropskih poslancev od ugotavljanja resnih kršitev vladavine prava v Sloveniji".

Nizozemski premier Mark Rutte je zaradi Janševega tvita protestiral pri slovenski veleposlanici.

Tudi nizozemski premier Mark Rutte je obsodil "neokusen tvit Janeza Janše". Kot je sporočil, je nizozemska vlada obsodbo tega zapisa posredovala tudi slovenski veleposlanici v Haagu Sanji Štiglic.

Janša pa: "No Mark, ne zapravljaj časa z veleposlaniki in svobodo medijev v Sloveniji. Skupaj s Sophie in 't Veld zaščitita vaše novinarje, da jih ne bodo morili na ulicah."  Julija je namreč po napadu sredi Amsterdama umrl nizozemski novinar Peter R. de Vries.

Odzivi doma in na tujem

Evropski poslanec Malik Azmani, podpredsednik politične skupine Renew, ki ji pripada tudi in 't Veldova, je Janšev tvit označil za zlobnega in antisemtskega, hkrati pa za "žalitev za vse delovne demokrate", še posebej pokojnega nekdanjega predsednika skupine ALDE van Baalena. Janšo je pozval k umiku sporočila in k opravičilu. "V Evropski politiki ni prostora za tovrstno podlo blatenje," je bil oster poslanec z Nizozemske. 

Podobno je izpostavil vodja skupine liberalcev (ALDE) Guy Verhofstadt, ki Janši svetuje, naj neha širiti teorije zarote in laži, "ki jih krepijo le ljudje, ki so marionete ruskega predsednika Putina".

Evroposlanec Zelenih Daniel Freund je Janšev tvit označil za "velik, umazan, antisemitski problem" in hkrati menil, da je to tudi velik problem največje politične skupine, Evropske ljudske stranke (EPP), katere del je tudi Janševa SDS.

O Janševih tvitih so se razpisali tudi nekateri tuji mediji, med drugim ugledni časnik Politico, ki je slovenskega premierja označil za "kontroverznega", saj ob obisku delegacije evropskih poslancev "zagovarja skrajno desna stališča" .

Podobno je menil tudi Pedro Marques iz skupine evropskih socialnih demokratov (S&D). "Orban je morda zapustil EPP, a je njegovi privrženci in vrednote niso," je zapisal v tvitu. Janšo je obtožil preusmerjanja pozornosti - namesto da bi odgovarjal na vprašanja delegacije Evropskega parlamenta glede medijske svobode, raje po internetu širi teorije zarote, je zapisal.

Odzvali so se tudi slovenski evroposlanci. Tanja Fajon (SD/S&D) je zapisala, da se počuti osramočeno. "V nobeni članici EU me kot poslanko v okviru kakšne uradne delegacije Evropskega parlamenta še nihče ni obravnaval tako nizkotno. Upam, da bodo moji kolegi razumeli, da je Slovenija precej več od Janeza Janše," je tvitnila.

Na drugi strani se je Janšev strankarski kolega Milan Zver (SDS/EPP) postavil nasproti Sassoliju in njegov tvit označil za "neosnovane trditve, nevredne predsednika" Evropskega parlamenta. "Vaše stališče je politično motivirano in kaže nepoznavanje položaja v Sloveniji," je tvitnil.

Kulturno ministrstvo: Sestanek smo želeli snemati, pa tega niso dovolili, zato smo ga odpovedali

Delegacijo je že pred tem razjezilo dejstvo, da sta vabilo poslancev zavrnila tudi pravosodni minister Marjan Dikaučič in kulturni minister Vasko Simoniti. Sprva so se dogovorili, da bo sestanek vseeno stekel, na srečanje pa bi morala namesto ministrov priti državna sekretarja z obeh ministrstev. 

A se je zapletlo: kot so sporočili s kulturnega ministrstva, sestanka ni bilo, kar sicer obžalujejo, nadalje pa so pojasnili, da so želeli, da se ta sestanek zvočno snema, kar pa so v delegaciji zavrnili. "Posnetek in magnetogram tega srečanja bi bila samo interna in namenjena zgolj za pripravo zapisnika in arhiv ministrstva," zatrjujejo.

Kot so še zapisali, razumejo, da so takšni sestanki interni, torej brez prisotnosti medijev oziroma javnosti, "čeprav morajo ravno politiki na vseh ravneh stremeti k čim večji odprtosti za javnost. Hkrati pa menimo, da ni nobenih razlogov, da se vsaj za interne potrebe ne dopusti snemanje, in ta odločitev delegacije iz Evropskega parlamenta se nam zdi nerazumna."

Grški poslanec o Janši: To je strahopetno

Janša je na Twitterju napadel tudi evropsko stranko Levica. Izjavil je, da njeni člani predstavljajo "politično krilo teroristične antife". Evropski poslanec Konstantinos Arvanitis, ki je tudi član delegacije, ki se trenutno mudi v Sloveniji, je dejal, da je takšen Janšev napad "srhljiv in drzen". Izpostavil je, da je slovenski premier v zadnjem trenutku odpovedal udeležbo na srečanju z evropsko delegacijo. Da premierja ni bilo na srečanje, je Grk označil za strahopetno dejanje in poudaril, da se je Janša že v preteklosti izogibal takšnih srečanj.

Sophie in 't Veld iz vrst liberalne Renew je po prvem dnevu obiska poudarila, da se želijo na svoji misiji v Sloveniji srečati s čim več predstavniki različnih spektrov družbe in institucij, da bi dobili čim širši vpogled v dogajanje v državi.

Na vprašanje, ali želijo z misijo doseči padec vlade, se je Nizozemka najprej odzvala s smehom. "To ni naša stvar, niti ni naša stvar, da se postavimo na katero koli stran, temveč ugotavljamo dejstva in preučujemo opozorila, ki so bila izražena," je dejala. Kot je dodala, želi misija izvedeti več o tem, kako ljudje v Sloveniji gledajo na opozorila glede razmer v državi.

Po programu se bo evropska delegacija jutri srečala z varuhom človekovih pravic Petrom Svetino ter z nekaterimi slovenskimi poslankami in poslanci. Ob 14.30 je predvidena novinarska konferenca, na kateri bodo predstavili svoje videnje obiska v Sloveniji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2415)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

strgalo
02. 12. 2021 16.49
+2
Spet Nizozemci,ha,ha
jutri bolje bo
18. 10. 2021 09.58
+2
Še enkrat Janša si preveč dovoli, včasih bi mu CK ZKS povedal kaj lahko in kaj ne. Danes je pa preveč samovolje. Parlamentarna demokracija nam je prinesla neke druge odnose, druge dimenzije, ki pa so nam vsem še tuje. Navaditi se bomo morali na novonastalo situaciao, ali pa referendum, pa uzakonimo samo eno stranko in prepoznamo nazaj, kot najboljšo in najbolj svetli komunistično recimo.
msmola
16. 10. 2021 19.41
+2
JJ se dela norca iz naše Slovenije in državljanov.Roko na srce ,JANEZ NI NORMALEN
Novorazodetje
16. 10. 2021 18.44
+1
Ena izmed korupcij, ki jih je Ivan izvajal je bila tudi vpliv pri slovenski vojski, ko je bil še minister, je dosegel, da so po vseh objektih slovenske vojske, kjer se je delila hrana, da se obstoječo opremo v celoti odstrani ter jo zamenja z novo. Stara oprema, ki je bila še vedno dobra, takoj zamenjati z novo! To se je zgodilo po vseh vojašnicah, stražarnicah ter drugih objektih v uporabi vojske. Posel je dobil - brat Rajko. Prej je imel neko skromno firmo z nekaj tisoč evri prometa, a mu je po opremljanju promet presegel miljon evrov. To firmo je kasneje prodal. Kupec, je bil brez povezave v vladi in je bil približno na istem kot Rajko preden mu je Ivan "zrihtal" posel.
miha Sentvid
16. 10. 2021 17.42
+2
Kakšno sprenevedanje, Tomčevka na ves glas flanca kako ni komisija ni dobila celotne slike, pri tem pa se Jajo in celotna njegova kamarila ni hotela sestati z komisijo. Pa naj razume kdo to more
svetskicovek3
16. 10. 2021 13.37
+1
Neki proti Sorosu a izvaja agendo, ki jo financira sam Soros🤦‍♂️ kake finte
msmola
16. 10. 2021 08.15
+2
JANEZ NI NORMALEN,RES NE !!!!!!!
junij66
15. 10. 2021 15.54
-1
Gospa nadpoštenjakinja(Veldova) si je izplačala 27.840 EUR za stroške hotela Bruslju, čeprav živi v Bruslju. Danes preverja koliko korupcije je v Sloveniji.,
ssbobo
15. 10. 2021 15.52
+0
Iskali so pravno državo....... buahaha....... sploh vejo kdo vodi sodstvo pa tožilce pri nas........ Kramberger je že takrat vedel kok je ura......... dobr jih je JJ speku okol
Thor
15. 10. 2021 15.27
-1
JANŠA CAR HAHAHA
bublika
15. 10. 2021 15.03
+3
Janša go home (Avstralija)
Dante69
15. 10. 2021 15.14
+2
tiandra4
15. 10. 2021 14.58
+1
Sedaj me resno skrbi , kako bo z nami navadnimi državljani in Slovenijo. Kdo se bo postavil po robu temu psihpatu, mogoče Pahor, množice ali EU. Ne vem, čuden je ta svet, polno imamo problemov, še več jih bomo imeli pri odpačevanju jajotovih miljard, nikakor se ga ne moremo znebiti. Mogoče pa sam odstopi.
mužik
15. 10. 2021 14.54
+5
zdaj pa je že zadnji čas ,da pobere culo in gre !!! KUL-lovci pa presrečni ,samo od mene ni glasu za vas
mate08
15. 10. 2021 14.42
+2
Kje že pobijajo novinarje.. aja, na Nizozemskem, anede Sofija??novinarska svoboda, anede...iz truge...
Bombardirc
15. 10. 2021 14.41
+4
Kosovski pacient
Blue Dream
15. 10. 2021 14.14
+9
smeši se v nedogled
cakra
15. 10. 2021 14.09
+2
Obtožujejo ga za kršenje človekovih in novinarskih pravic in od njega zahtevajo da se sestane z njimi. Kaj je z temi narobe pogovarjajo se naj z žrtvami če so ne pa z kršiteljem , kot da že naprej vedo da ni kaj hudo narobe z kršitvami a ga bodo vseeno obtožili.
rode 666
15. 10. 2021 14.08
-5
JANEZ RADI TE IMAMO.
mužik
15. 10. 2021 14.55
+3
Gepard007
15. 10. 2021 13.12
+6
Zanimivo je, da je ignoriral tudi Tomčevo :) Ta še svoje ignorira...
sinhron
15. 10. 2021 13.10
+4
Janša ignorira poslance EU , kot tudi domače , saj vse sprejemajo mimo parlamenta torej je uvedel avtokracijo ( jaz sem država !) ! S svojim obnašanjem in odnosom samo kaže , kako plitek je njegov značaj in kako plitki so tisti , ki ga podpirajo pri njegovih rabotah , ki škodujejo ugledu in delovanju države in ponižanju državljanov Slovenije ! Iz te komisije bi morali izločiti SDS-ovo poslanko Tomčevo !