Slovenija

'Dodatno vpisovanje velikega števila nezaposljivih meji na družbeno blaznost'

Ljubljana, 31. 01. 2021 14.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Anja Kralj
Komentarji
1641

Določanje števila vpisnih mest na javnih šolah in fakultetah je ena najpomembnejših strateških odločitev v vsaki državi, na očitke, da blokira razpis za vpis na fakultete, znova odgovarja premier Janez Janša. Če je slaba, lahko ustvarjamo na tisoče mladih, ki nimajo možnosti zaposlitve ne doma ne v tujini. Zato bo vlada načrtovanju vpisa tudi letos posvetila vso dolžno pozornost, je sporočil.

Vlada v četrtek še ni podala soglasja k razpisu za vpis na fakultete v prihodnjem študijskem letu. Zamik soglasja je vznemiril tako visokošolsko kot del politične javnosti, a je premier Janez Janša zatrdil, da vpis ni ogrožen.

Vlada je bila seznanjena, da bo gradivo dobila nekaj dni kasneje, odgovarja sekretar Jure Gašparič, in je zagotovila, da se zato postopki ne bodo zavlekli. Pomisleki predsednika vlade, da želi pred objavo razpisa zdaj proučiti potrebe trga dela, niso na mestu in niso prišli na dan pravi čas, sta prepričana tudi rektorja dveh največjih slovenskih univerz, smo poročali včeraj.  Premier se je danes znova odzval na očitke. 

Janša je danes namreč napovedal, da bodo načrtovanju vpisa zato tudi letos posvetili vso dolžno pozornost, "ne glede na nerganje posameznikov, ki vidijo samo svoje ozke vrtičke in ne delujejo družbeno odgovorno". Od takšnih odločitev je namreč po njegovih navedbah predvsem "odvisno, kakšne bodo vaše plače in pokojnine v prihodnjem desetletju".

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Posnetek zaslona

"Govorimo o tem, kako nas lahko samo inovacije in nove tehnologije obvarujejo pred posledicami globalnega segrevanja. Istočasno načrtujemo vpise na naše javne šole in fakultete in z njimi določamo, kakšna znanja bodo imeli naši otroci čez 5, 10, 15 in 20 let," je dejal. 

Ob tem je izpostavil vprašanje skladnosti načrtovanih vpisov z razvojnimi resolucijami. "Bo Slovenija s strukturo 39 odstotkov šolajočih z znanji iz družboslovja, humanistike in umetnosti proti 37 odstotkom z znanji iz naravoslovja, tehnike in informatike sredi četrte industrijske revolucije sploh kakorkoli konkurenčna državam, kjer je to razmerje 1 proti 2," je vprašal.

Ali se bodo mladi lahko pravočasno vpisali na fakultete?
Ali se bodo mladi lahko pravočasno vpisali na fakultete? FOTO: Shutterstock

Prav tako je dodal, da "iz dobrega inženirja ali zdravnika velikokrat skozi poklicno kariero nastane tudi dober menedžer. Izjemno redko pa iz dobrega ekonomista, filozofa ali pravnika skozi poklicno kariero nastane dober inženir ali zdravnik." 

Kot je poudaril premier, država potrebuje tako dobro humanistično kot tehnično inteligenco. Razmerja med posameznimi profili pa določajo potrebe časa in okolja, potrebe gospodarstva in javnih služb, pa tudi drugi dejavniki, kot sta demografija in ekologija, je zapisal.

Koliko posameznih profilov bomo potrebovali čez 5 ali 20 let, je seveda nemogoče natančno izračunati. Je pa mogoče brez težav videti, kaj načrtujejo v visoko razvitih državah. Brez težav je mogoče videti, koliko posameznih profilov je že danes brez dela, na stroških zavoda za zaposlovanje ali zaposlenih na delih, za katera se niso šolali. "Dodatno vpisovanje velikega števila nezaposljivih ob vseh teh možnostih za realne ocene meji na družbeno blaznost," je pripomnil.

Spomnimo

Preložitev podaje soglasja vlade k razpisu za vpis v študijske programe v naslednjem študijskem letu je negativno presenetila rektorje vseh štirih javnih univerz, so ti pojasnili po današnji rektorski konferenci. Kot je povedal predsedujoči rektorski konferenci Zdravko Kačič z mariborske univerze, je na 1. februar vezan celoten vpisni proces.

Visokošolski sindikat pa se je oglasil z javnim pozivom šolski ministrici, v katerem so tudi sami izrazili presenečenje. Kot so zapisali, ozadij in razlogov za odlaganje soglasja ne poznajo in se jim v tem trenutku ne zdijo pomembni, vidijo pa v tem neposredno analogijo z blokado zaposlovanja na raziskovalnih projektih, tudi na tistih, ki že imajo zagotovljena sredstva.

"Za zasebne ustanove omenjeni ukrep namreč ne velja. Če gre za načrten poskus destabilizacije javnega visokega šolstva in znanosti in za pretakanje proračunskega denarja k izbranim zasebnim družboslovnim fakultetam, ki jim je vlada že naročila popravke raziskovalnega zakona, napovedujemo, da se bomo temu z vsemi sredstvi uprli," je dejal predsednik sindikata Marko Marinčič.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1641)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
01. 02. 2021 20.06
-1
Janša ne ve kako bo ta teden, ne drug tede, ta teden, pa bi delal strategijo za čez deset let? Bolano.
Eastman
05. 02. 2021 19.34
Ne govori neumnosti, če že mogoče česa ne ve pokliče Kangler, ta pa vedeževalko Karin.
marker1
01. 02. 2021 14.24
-1
Z družboslovnim kadrom je naša država prenasičena in zanj ni zaposlitve. To je kader brez dodane vrednosti, pravzaprav samo strošek za davkoplačevalce. To je dejstvo. Nima pa smisla izobraževati nove brezposelne. Ta kader ja zaposljiv smo v naši državi, v tujini takih diplom ni in bi z njo pometali ceste.
srebrnibreg
01. 02. 2021 15.43
+2
Morda bi pa bila rešitev v razvoju gospodarstva in pospeševanju le tega ne v njegovem uničenju kot se godi pod to združbo kriminalcev imenovano vlada pa bi bilo za izobraženim kadrom povpraševanje.
Konsistenca
01. 02. 2021 20.30
Se strinjam v delu, da za sedanje in bodoče družbosloslovce NE rastejo rožice. Je pa krčenje vpisnih mest v javnem šolstvu ob enakem ali celo povečanem številu vpisnih mest v zasebnem šolstvu (saj izobražujejo večinoma družboslovce) najmanj nehigienično. V obeh primerih je plačnik proračun RS!!!!! Torej pod črto se iz enega žepa preliva v drugega.......
tamiflu
01. 02. 2021 12.43
+6
Kako že pravi star pregovor: Dober inženir ali zdravnik skozi kariero in delo za skupnost lahko postane tudi dober politik, izjemno redko pa bo karierni politik, ki kratkoročno skrbi le za to, da se obdrži na oblasti, postal dober državnik in človek z vizijo za celo družbo
Adolph
01. 02. 2021 11.42
+2
Mislim,da ima Slovenija ze sedaj prevec umetniskih filozofov
Adolph
01. 02. 2021 11.43
+2
Blokiran Drugi Človek
01. 02. 2021 15.55
+1
Ti si lep primerek teh odvečnih filozofov
štrekeljc
02. 02. 2021 16.39
+1
In vsaj en diplomant FDV je popolnoma in v celoti odveč!
Darko32
01. 02. 2021 11.20
+6
SE vidi, da filozofi iz obramboslovja se spuščajo na področje tehničnih ved. Posledično dobimo pogrom izobraževanja. Še huje je, da se ne nagrajuje tistih, ki si za izobraževanje kupijo iz svojih žepov ali pa iz žepov staršev učne pripomočke, kot so orodja in literaturo samo zato, da bi se izobraževali. Zato pravim, da je celotni sistem izobraževanje zgrešen, saj se poklicev in učnega programa iz področja tehničnih ved ne podpira. Podpira pa se nakladače, ki prepisujejo od tistih, ki so svoje izobraževanje vložili zelo veliko energije. Tako vidimo, da razni SDS-ovci prepisujejo od drugih in tako opravičujejo svoje poklice. Nimajo pa pojma o pojmu. Zato pravim, da je potrebno dati večjo podporo fakultetam iz področja tehničnih ved in medicine. Manj pa iz filozofskih in raznim bleferjem. Zato se ne čudim, če se takšni, kot so SDS-ovci mešajo vsepovsod in pri tem vse pobrkajo, saj nimajo pojma o pojmu.
marker1
01. 02. 2021 14.18
+2
Walter Pravicek
01. 02. 2021 15.18
+1
O,IMA in to še kako res je:KDOR ŠTUDIRA TEOLOGIJO NE MORE BITI INŽENIR,NITI KVALIFICIRAN V DRUGIH TEHNIČNIH VEDAH.TE POTREBUJEMO!NOVA UNIVERZA"IZDELUJE DOKTORJE "Z SUMLJIVIMI PREDAVATELJI-TO SO VEČERNI TEČAJI NE ŠTUDIJ!IN PROSI ZA DENAR DRŽAVO!JA, SAJ J E PRIVATNA USTANOVA.TORAJ ŠTUDIRAJO OB DELU!
Bojan-F
01. 02. 2021 11.07
+3
Vidim da guruji komuniciranja t.j. virtualni škvadristi dobro pokrivajo eden večjih flopov g. Janša dr. Janeza v njegovi politični karijeri ...
Bojan-F
01. 02. 2021 11.08
+1
... kar je izustil ni podprto z ničemer ... če primerjamo število diplomirancev leta 2018 med Avstrijo, Estonijo, Češko, Hrvaško, Italijo, Madžarsko, Nemčijo in Slovenijo ne moremo identificirati nobene anomalije ... razmerja so podobna ... opazna razlika je mogoče le v razmerjih med inženirji in medicinskim osebjem med Avstrijo in Nemčijo na eni strani ter Češko, Hrvaško in Slovenijo na drugi strani ... tudi po "humanistih" smo izza Italije, Nemčije, Madžarske in Češke ...
Bojan-F
01. 02. 2021 11.08
+3
janez502
01. 02. 2021 11.06
-2
Bravo Janša.Ti si edini sposoben usmeriti visoko šolstvo.
mungus
01. 02. 2021 10.54
+3
Ali ima mogoče tudi tu cerkev prste umes...sam uprašam..glede na komplet situacijo...nič čudnega...!!!
borjac
01. 02. 2021 10.38
+1
'Dodatno vpisovanje velikega števila nezaposljivih meji na družbeno blaznost' pravi Janša, vmešavanje bedastega obramboslovca v visoko šolstvo JE družbena blaznost, človek, ki je diplomiral z citati Kardelja, Tita, Kidriča, o "tekovinama naše revolucije" bo sedaj vodil in krmilil visoko šolstvo in uničeval generacijo dijakov, kateri so že sedaj za marsikaj prikrajšani, zaradi Kovida, ampak nesreča ne pride nikoli sama, sedaj je nesreča prinesla pametnjakoviča Janšo, ki bi v enem tednu rad napravil analizo kakšne diplomante bo potrebovala Slovenija leta 2026,27,28,.... predvsem bo potrebovala PAMETNE diplomante, ki bodo vedeli kaj je demokracija, ne pa take kot je vsevedni bedak Janša, le kdo bi znal povedati kakšne firme bodo čez 5,6,10 ...let sploh obstajal, torej še enkrat , potrebovali bomo PAMETNE DIPLOMANTE, pa še ena malenkost, če bi Janševe teorije veljale, le kako bi lahko postal predsednik vlade Slovenije en ubogi mentalni revež Janez, ki je končal obramboslovno politično šolo JNA.
Konsistenca
01. 02. 2021 20.35
+1
Verjetno si mislil FDV....tam je obramboslovje doma..... in on bi zapiral FDV, svojo mati bi zaprl!!!!
sinhron
01. 02. 2021 10.30
+2
Premier Janez Janša je zatrdil, da ni ustavil objave razpisa v isti sapi pa pravi "Dodatno vpisovanje velikega števila nezaposljivih meji na družbeno blaznost "in da bo on določil , katere poklice bomo rabili čez 5 ali 20 let . Blazno močan argument nekontrolirane osebnosti !
optimistikus
01. 02. 2021 10.29
+6
Vajeniški sistem je edini ki mlade nauči vseh veščin in spretnosti za neko delo oziroma poklic, samo šolanje pa nam da neuporabno delovno silo, to je samo podpiranje neuporabnega šolstva, vsaki ki pridobi poklic in si nabira z delom neko znanje se lahko še potem naprej neomejeno izobražuje, o čem delati danes doktorat in magisterij ko pa nimajo nobenih izkušenj, o čem sanjati..........samo o dobro plačeni službi? Ni več prostora za takšne sanjače.
odpisan2x
01. 02. 2021 10.23
+7
dokler se tastari,ki izpolnjujejo pogoje za penzijo ne bodo speljal prostora za mlade ni in to ni važno na katerih področjih.služne v javnem sektorju so pa vip ali dedovanje.hči je naredila magisterij na biotehnični fakulteti in je napisala prošnjo za snažiko,ji tudi odgovorili niso.samo še čakam kdaj se ji bo strgal.na zavodu za zaposlovanje jo pa gledajo kot neko smet in utrujajo z nekimi bednimi seminarji, bi prej lahko ona njih učila kot pa da ji nekdo prodaja meglo
prašek
01. 02. 2021 10.14
+3
Nekaj ima pa Forintoš prav. Na FDV dobiš zelo slabo izobrazbo. Dokaz sta Forintoš in Mah nič
viktore.vrbnjak
02. 02. 2021 13.53
Pomembno je samo to, kaj dela oče. Če si sin politika FDV, ti ni potrebno nič, pa postaneš asistent evropski poslanki ali poslancu. Sedaj sem nekoliko v dvomih : so naši evropski poslanci, ki rabijo takšne asistente s prakso točenja goriva za avte na črpalkah sami s tako bedno izobrazbo in znanjem. ALI je odpovedalo znanje poslanca, ali šola sinčka ,ali pa je vmes vsemogočni očka ???
mačo123
01. 02. 2021 10.04
+2
Edino pravilno.Zakaj šolati kadre če je že naprej jasno,da so nezaposljivi.Vem da to ni pogodu raznim Mramorjem in Tekavčičevim saj jih ne briga nič drugega kot lastni žep.Tekavčičeva je samo za pripravljenost poleg plače pokasirala več kot 600.000 evrov.
NA LEVO ni OK
01. 02. 2021 09.48
-3
Pravilno in edino normalno. Izobraževat kade, ki ga nihče noče in ustvarja le stroške državi ter zaposluje prfokse , ki bi že davno morali v penzijo je milo rečeno norost. Pravilno, da se razišče in ugotovi potrebe kadrov v družbi. Bravo Janša.
EnKandidatDosmrtniMandat
01. 02. 2021 10.02
+3
Tako je! Zadnjo minuto delat neke analize, duhovnikom pa brez raziskave dat 700 EUR na mesec. Zakaj je pa potem omogočil vpis na vse privat fakultete, ki so skoraj izključno družboslovne? To je pa že preveč za volivce komunistične SDS, ker še tovariš Jansha ni dal odgovora.
terenec 2
01. 02. 2021 10.10
+2
Ja, samo ne iz danes na jutri. In ne gre samo za univerze. Ne gredo vsi študirat. Koliko srednješolcev je brez zaposlitve
zibertmi
01. 02. 2021 09.42
+4
janez, politični protesti so se pred 90 letom začeli zate, sedaj je prišel čas ,da so se začeli proti tebi.nauk te zgodbe.bolje bi bilo če se takrat nebi zgodili
zibertmi
01. 02. 2021 09.41
+4
sds zagreteži na tem portalu sigurno niste starejši kot tale zavožena država,zato ne tratite časa s zgodovino ,ki je ne poznate.se pa lahko zahvalite svojim staršem,ki so vas zaradi prejšnjega režima lahko omogočilo vse kar imate.vi sebi in svojim otrokom ne boste nič mogli omogočit.še penzije ,če jih boste dočakali bodo ogromne.60% in to vam je omogočil vaš jajo,v prejšnjem režimu je bil odmerek 80% od ulačanega in to več uplačanega kot je sedaj v sloveniji uredil vaš jajo
marko1310
01. 02. 2021 09.36
+1
Šola v Kumrovcu ponovno odpira vrata ,če je naš PV končal tak veliko šolo,gremo mi tudi v Kumrovec
zibertmi
01. 02. 2021 11.04
+1
mogoče bi kaj nadgradil.samo sedaj bo težko izdelal
zibertmi
01. 02. 2021 11.07
+2
večino časa je prebil kot vodič v kumrovcu na ekskurzijah v avnojsko jajce
marko1310
01. 02. 2021 09.33
-1
optimistikus
01. 02. 2021 09.23
+5
Vitalina, tukaj se popolnoma strinjam z tabo, tudi jaz ne maram Janša a bi šel glede našega šolstva še malo dlje, šolstvo je zgrešeno že od prvega razreda osnovne naprej, vsak otrok namreč mora narediti in končati osnovno šolo in to uspešno pa čeprav so eni na koncu osnovne šole komajda pismeni, da o njihovem drugem znanju ne govorim, potem se vpišejo v tri ali štiriletni program izobraževanja, ker se pa tam učitelji bojijo da šole pride na slab glas in nebi bilo vpisa, pa bi kak prfoks ostal brez službe, delijo samo pozitivne da imajo službo naprej, nato se utroci vpišejo na fakse kjer ni nič drugače, na kraju pa dobimo ven ljudi ki so prepričani da so sedaj visoko šolani čeprav nimajo pojma o ničemer, seveda so takšni tudi nezaposljivi in na koncu se vprašajmo kam nas tak sistem izobraževanja pelje.