Slovenija

Janša ne sprejme sodne pošte, Matoz: Pisanje bi lahko vročili tudi meni

Ljubljana, 12. 05. 2021 09.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urša Vrečar, Nika Kunaver, Mirko Vorkapić
Komentarji
2808

Ljubljansko sodišče že nekaj časa ne more izročiti sodne pošte premierju Janezu Janši v zadevi Trenta. Ker premier ne sprejme redne pošte, se je sodišče po neuradnih informacijah spletnega Dnevnika odločilo, da mu poskusi sodno pošto vročiti prek pooblaščenega sodnega vročevalca. Tako mora predsednika vlade zdaj iskati detektiv.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Matoz o domnevno spornem nakupu v Trenti
    02:19
    Iz 24UR ZVEČER: Matoz o domnevno spornem nakupu v Trenti
  • Iz 24UR ZVEČER: Težave z vročanjem pošte
    03:41
    Iz 24UR ZVEČER: Težave z vročanjem pošte
  • Iz 24UR: Težave z vzročanjem pošte
    01:43
    Iz 24UR: Težave z vzročanjem pošte
Zemljišče v Trenti.
Zemljišče v Trenti. FOTO: POP TV

Ljubljansko okrožno sodišče poskuša premierju Janezu Janši izročiti sodno pošto v zadevi Trenta s pomočjo detektiva, navaja spletni Dnevnik. Izročitev pošte je pogoj za nadaljevanje postopka odločanja o zahtevi za izločitev članov zunajobravnavnega senata v zadevi Trenta, v kateri je med obdolženimi tudi Janša. 

Ker Janša redne pošte ne sprejme, mu sodišče sedaj poskuša pošto vročiti prek pooblaščenega sodnega vročevalca, slovenskega premierja pa mora zdaj iskati detektiv. 

Dokumenti, ki jih sodišče poskuša vročiti Janši, se po navedbah Dnevnika sicer nanašajo na zahtevo premierja in njegovega odvetnika Francija Matoza. Vložila sta namreč zahtevo za izločitev sodnikov senata, zmotil naj bi ju predvsem sodnik David Špernjak, ki je magistriral pri profesorju in vrhovnem sodniku Primožu Gorkiču, temu pa SDS zameri javno kritiko sodbe ustavnega sodišča v zadevi Patria. Prav tako je Matoz izrecno zahteval, da sodišče pred odločitvijo o morebitni izločitvi sodnikov obrambo obvesti o izjavah sodnikov. 

Matoz je v oddaji 24UR ZVEČER povedal, da glede vročanja sodne pošte ni nobenih težav. "Samo določena pisanja se vročajo osebno. Pisanje je mogoče vročiti tudi preko družinski članov in na delovnem mestu. To sploh ni nikakršna težava. Doslej so se vsa pisanja vročala meni. Neumnost je, da se dokumenti ne morejo vročati Janezu Janši, kajti on verjetno ne sedi v fotelju in čaka, da mu nekdo vroči pošto, ampak dela 24 ur na dan. "Ob tem je Janšev odvetnik dodal, da se premier ni nikoli izogibal pošti. "Zadevo potencirajo mediji in iščejo zgodbo, kjer je ni. Pisanje v Dnevniku ni kredibilna informacija."

V kabinetu predsednika vlade sicer danes na novinarska vprašanja ne odgovarjajo.Sicer pa ni prvič, da so ga zaradi nedvigovanja sodne pošte iskali detektivi.

Prvo priložnost bi lahko imeli že ta petek zjutraj. Na celjskem sodišču  se bo predivodma - po tem ko je več narokov v zadnjih tednih odpadlo prav zaradi odsotnosti Janše - nadaljevalo sojenje, zaradi njegovega žaljivega tvita zoper dve novinarki RTV Slovenija.

Sodišče Janši že dlje časa ne more izročiti sodne pošte.
Sodišče Janši že dlje časa ne more izročiti sodne pošte. FOTO: AP

Afera zaradi zemljišča v Trenti 

Vse skupaj se je začelo marca leta 2005, ko je tudi takrat predsednik vlade Janša z Imosom oziroma Kastelicem podpisal pogodbo za nakup trisobnega stanovanja v Ljubljani. Zanj je plačal 56 milijonov tolarjev oziroma 236.100 evrov, do dela denarja pa naj bi, kot trdi tožilstvo, Janša prišel na sumljiv način, in sicer s prodajo zemljišča v Trenti podjetju Eurogradnje, ki ga je zastopal Klemen Gantar, s tem pa je iztržil 131.000 evrov. 

Ob stečaju Imosa je sodna cenilka zemljišče v Trenti ocenila na 17.655 evrov, kar je bila tudi izklicna cena na dražbi leta 2016. Na dražbi je večina dražiteljev odnehala pri višini 30.000 evrov, ostali so štirje dražitelji, ki so ceno dvigovali vse do 127.500 evrov. 

Septembra 2014 se je začela preiskava zoper osumljene, trajala je vse do februarja 2020. Oktobra lani pa je specializirano državno tožilstvo vložilo obtožnico na ljubljansko okrožno sodišče zoper Janšo, v kateri mu očita kaznivo dejanje zlorabe položaja ali pravic.

V zadevi Trenta po mnenju Matoza ne gre za nikakršno kaznivo dejanje in zlorabo položaja, ampak samo za proces, v katerem se poskuša diskreditirati njegovega klienta.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2808)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Erin Straus
23. 05. 2021 12.16
+1
zakaj mu je pa ne vročijo sodišča kar po sodni poti in to vsako nedeljo ob 14uri ob času kosila z sodnim vročevalcem❓❓❓👁
Cicero123
14. 05. 2021 14.37
-5
Tako kot je gospod Matoz lepo razlozil gre se za medijski poomp ce bi zeleli vrociti bi brez problema vrocili odvetniku in prilagodili nacin vrocanja , tako so pa zeleli zagnat dramo ki jo vecina ljudi zelo narobe razume l, spet vse z namenom da se govori o Jansi.
potato36
14. 05. 2021 09.20
+5
če pa kdo od nas navadnih državljanov ne bi prevzel te pošte, bi ga pa prišla iskat policija... kaj se on gre?
zibertmi
13. 05. 2021 17.48
+8
bolnik na polju.pozor,pogrešana oseba,če ga je kdo videl naj takoj pokliče 113.išče ga tudi pooblaščeni detektiv.oseba ni zmožna prejemati pošte in trdno verjame,da opravlja funkcijo PV .ne skušajte ga prepričati v na sprotno.oseba je že dolgo nevarna sebi in družbi
jutri_pa_res
13. 05. 2021 15.03
+3
Ne predstavljam si Janeza Janše, kako tričetrt ure z listkom v roki stoji v vrsti pred pošto, da bi dvignil neko pismo. Ker poštarji dostavljajo pošto samo dopoldan in ker je večina v službi, vržejo listek v poštni nabiralnik, ti se pa potem je.i v vrsti pred pošto. Če bi za dostave pisem uvedli konkurenco, kakor je za pakete, bi hitro bila druga pesem in tudi popoldanske dostave pošte.
oberkreiner
13. 05. 2021 14.38
+6
Zanimivo, da je lahko pogrešana oseba aktivna kot predsednik vlade. Butale.
Uporabnik2066124
13. 05. 2021 12.28
+5
A mu v Trento dostavljate posto............?
Nidani
13. 05. 2021 11.14
+14
Sem najprej pogledal na koledar, da ni prvoaprilska...in to je PV????? Naj roka odpade vsakemu, ki na naslednjih volitvah številko obkroži pred njegovim imenom ali stranko, ki jo vodi!!!
Cicero123
14. 05. 2021 14.41
-3
Nidani ti si tipicni primer ki nasedas novici. Poglej si KZ malo si preberi o vrocitvi in nacinu vrocanja...mogoce bos po vseh podatkih razumel da so taksne novice nate***g naroda. Bodimo razgledani, kriticni in sposobni si ustvarit lastno sliko glede na objektivna dejstva in pridobljena znanja. Zal smo po vecini ovce ki slepo sledimo vsemu!
JohannDoe
13. 05. 2021 11.12
-5
Je 24ur kdaj razmišljal, da bi ukinil anonimno komentiranje? Najbrž ne. Kliki in "branost" se ne zgodijo sami. Včasih je treba malo pomagat. Pa vendar, mogoče bo pride enkrat tudi to na vrsto, ko bomo dovolj globoko padli. Treba je samo odrelativizirat vlogo medijev med vzroki in posledicami.
vito
13. 05. 2021 12.17
+2
MladInPerspektiven
13. 05. 2021 20.11
+2
hahahahahahahahaha a to SDS-ovci resno mislite
kekec_pokec
13. 05. 2021 11.08
+7
Gospodarja vladavine prava Janša in Matos. Dva lažnjivca in zavajača naivnega naroda. Primer Trenta bo zastaral, to je neizogibno dejstvo, resnica pa je, da bi moral tako Janša, kot tudi Kastelic in Gantar sedet na dobu zaradi tega primera malverzacij. Zakaj bo primer zastaral? Zato, ker je edino sodišču do tega, da zaključi ta proces, pa še to vpašanje če. Da bi primer pripeljali do konca bi moral biti interes vsaj pri dveh deležnikih. 1. Pri Janši tega interesa ni, ker ve, da o moral v primeru, da proces pripeljejo do konca v arest. 2. Pri Matosu tudi ne, ker je itak na strani Janše 3. Pri Kastelicu tudi ne, ker ve, da bi moral v arest zaradi oškodovanja podjetja 4. Pri Gantarju tudi ne, ker njemu je/bo najlažje dokazati vpletenost kljub temu, da je bil samo vmesni igralec, ki je imel najmanj profita od celotnega posla 5. Zaposleni iz IMOSa, ti bi pa imeli velik za povedat, ker vedo marsikaj o vseh teh malverzacijah v času Jančevega mešetarjenja ampak jim je vseeno, ker je šla firma v stečaj, plače in odpravnine so vse dobili in jim je vseeno saj firme ne bo nič prineslo nazaj
janmar1234
21. 01. 2022 09.20
Še kaj komentiraj o ciganskem župankoviću...
Covid 19
13. 05. 2021 10.56
+7
S tem načinom vladanja, korupcijo, davki,ignoranco sodišč raznih" Putinov"kraj pri javnih naročilih po vzoru kolektorja,birokratov,ki so po raznih pisarnah samo zato, da mešajo meglo in razmišljajo samo kje bi se dalo še koga oskubit..gre k hudiču vse,tujina nas ignorira,razvoja ni, ker je vse prepovedano in denar, ki bi moral biti namenjen investicijam, pobran z enormnimi davki,ki v veliko primerih konča v davčnih oazah namesto v slovenskem razvoju in industriji.. Od kje bomo jemali, ko bomo pristali na dnu pa ne bo koga vprašat, ker bodo s polnimi žepi pobegnili v tujino..
Bofur
13. 05. 2021 10.52
+8
Janša se je odločil, da pač ne spoštuje države Slovenije. To bi lahko bil za politika zadosten razlog za njegov odpoklic s funkcije. Ta funkcija mu ne pripada, ampak gre za službo, ki mu je bila dodeljena na podlagi ZAUPANJA, našega zaupanja, da spoštuje državo, pravni red, da spoštuje nas ... Zato je tudi izrekel Janša PRISEGO, v državnem zboru, da bo kot PV SPOŠTOVAL pravni red v Sloveniji. In pravni red, ki velja v Sloveniji, je, da prevzameš sodno pošiljko, da se ne izogibaš. Janša, ko ne prevzema pošiljk, je prelomil prisego, ki jo je dal ... Kar je zadostni razlog, da se ga odpokliče. Opozicija ?! A si zaspala ? Kaj si o tem mislijo koalicijski partnerji Janše ? Tonin, Počivavšek, kaj si o tem mislijo njegovi evropski kolegi ... ? Janši ratuje, ker so slovenski mediji prizanesljivi, ker mu mi volivci odpuščamo, ker to, da predsednik vlade, ne prevzame sodne pošiljke, menda ni pomembno ... In zato na tem primeru ocenjujem, da veljajo dvojna merila v Sloveniji, en vatel za Janšo, drug vatel za nas vse državljane. In zato razmišljam, da bi to spravil na US ... Gre za diskriminacijo.
cirenij
13. 05. 2021 10.55
+3
MladInPerspektiven
13. 05. 2021 10.48
+5
Déjà vu, Déjà vu, Déjà vu, Déjà vu, Déjà vu in 1000x tako nekateri lahko izigravajo državo posebno LJUDI (opranoglavce) ko bodo pa ti isti podporniki na tem mestu jih je treba vprašat " In kaj si sedaj želite" nato pa kazen 10x višjo
zibertmi
13. 05. 2021 10.48
+5
Neprijetno presenečenje za Rupla: kljub Janševi obljubi je izvisel.le kaj se mu je zameril.mogoče je prebral komentarje iz preteklosti o njem.s kacinom sta kljub temu iz preteklosti bolj na ti
zibertmi
13. 05. 2021 10.46
+5
bolnik na polju.pozor,pogrešana oseba,če ga je kdo videl naj takoj pokliče 113.išče ga tudi pooblaščeni detektiv.oseba ni zmožna prejemati pošte in trdno verjame,da opravlja funkcijo PV .ne skušajte ga prepričati v na sprotno.oseba je že dolgo nevarna sebi in družbi
zibertmi
13. 05. 2021 10.47
+6
bc123456
13. 05. 2021 10.45
+7
SDS-ovci, TOREJ ČE ZAGOVARJATE SVOJEGA VODJO , STE ISTI KRIMINALCI KOT JE ON, ALI PA GA RAZREŠITE FUNKCIJE V SDS
Ševednonaskradejo
14. 05. 2021 10.50
Boris6116
13. 05. 2021 10.41
+9
Elitna lokacija za 146.000 EUR po besedah Pacienta*, kjer pa še vedno stojijo samo ruševine. Verjetno je mislil samo na elitno prerazporejanje denarja. Sicer pa je bil leta 1992 še zelenec, kasnejši milijonski posli so imeli večjo težo. Morda pa se ujameta skupaj z Matozom na malih davčnih utajah, če ga pri velikih ne morejo ujeti!
revirji
13. 05. 2021 10.40
+7
A lahko v kabinetu vlade uredite izobraževanje za janeza na temo sprejemanje poštnih pošiljk. Očitno je, da tega ne obvala. In takšen nesposobnež nam vlada.
zibertmi
13. 05. 2021 10.33
+5
kdaj bo pa svet desusa odpoklical poslance.kam pa spada polnar iz desusa so ga izključili pa jih je na brdu po nareku jajota zastopal,med nepovezanimi poslanci ga pa tudi.kak status pa ima ta filozof
Boris6116
13. 05. 2021 10.43
+3
Pri njemu je pa ja vse jasno, nepovezan poslanec iz vladne koalicije!
zibertmi
13. 05. 2021 11.08
+4
Bofur
13. 05. 2021 10.29
+9
Vsekakor gre za očiten primer diskriminacije nas državljanov v primeru z izbrancem politične elite. Dva vatla. En za nas, nad katere nad nas takoj državni aparat pošlje izvršbe, izvršitelje, policiste, se ti obesi na dohodke, prihranke, nepremičnine, premičnine, te pospravi v marico, te zapre v pripor ... in drug Janša-vatel, za Janšo, ko se državni organ norčuje iz zdrave pameti in, kobajagi, ne najde politika, ki se dnevno pojavlja v medijih, je stalno navzoč na tviterju ... itd. Dvojna merila. Janša si lahko privošči, da ne spoštuje te države, in se mu nič ne zgodi, mi, dragi moji forumaši, tega razkošja nimamo. Takoj se nam obesijo na plačo, če osebno prejmemo ali ne prejmemo pošiljke, če pošiljke ne prevzameš, jo nam prekrškovni organ dodeli naknadno, brez vročitve, po 15 dnevnem roku, ali smo ali nismo v državi, ali so nam ali nam niso osebno vročili pošiljke ... Janša se lahko heca, poka vice, se šali in norčuje, nam to razkošje ni dovoljeno in ne dopuščeno. Zato Slovenija še ni demokratična država. V Nemčiji, če bi se tako norčevala iz državnih organov, denimo Merklova, bi jo že naslednji dan NJENI strankarski kolegi, ne opozicija, prisilili, da odstopi z vseh funkcij, in da naj se "norčuje" iz države kot zasebna državljanka. Pri nas Janša prav zaradi tega svojega ne-častnega ravnanja, velja za junaka v svojem zasebnem kultu, ki se mu reče tudi njegova personalna stranka, velja za Martina Krpana: poglejte ga, kako si upa, kakšen frajer je, pravi džek, ko se norčuje iz sodišč ...
cirenij
13. 05. 2021 10.38
+6
Ja! Žalostno, kakega predsednika imamo in da ima še vedno podporo nekdaj normalnih strank. Če navaden človek ne bi sprejel pošte in ne prišel na sodišče, bi ga privedli v lisicah. Tu je pa to normalno že cca 30 let, dokler ne zastara.
cirenij
13. 05. 2021 10.40
+5
Bofur
13. 05. 2021 10.42
+5
Torej morali bi kolektivno na Ustavno sodišče, da gre za hud primer diskriminacije ... Predstavniki oblasti BI MORALI imeti večji občutek za postopke, sodišča, državo, kot ta pa mi "navadni občani" ... In tudi tako bi se jih moralo obravnavati. Zdaj pa velja ravno obratno. Ko se lahko Janša "spozabi" in lahko pozabi prevzeti sodno pošiljko.
cirenij
13. 05. 2021 10.51
+4
Ja, morali bi! Samo, kdo bo pobudnik in organizator? Narod bi 100% podprl.