Slovenija

Janšev kabinet: 'Ne bomo vmesna poštna postaja za izogibanje odgovornosti'

Ljubljana, 24. 04. 2021 19.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tadej Grešovnik
Komentarji
91

Pošiljko z dokumentacijo, ki naj bi rešila večmesečni spor med obema stranema, so v STA, potem ko jo je kurir prinesel nazaj na njihov naslov, zavrnili. Vlada mora dokumentacijo sama predati Ukomu, s tem pa prevzeti odgovornost za ravnanje z listinami in zaupnimi podatki, menijo v agenciji. "Ne bomo vmesna poštna postaja za izogibanje odgovornosti", pa odgovarjajo v Janševem kabinetu.

Ne urad za komuniciranje, vlada je tista, ki lahko po zakonu zaprosi za poslovno dokumentacijo. To je stališče, ki ga je ves čas spora zagovarjala Slovenska tiskovna agencija (STA). Vlada tega uradno nikoli ni storila. "Sam sem prepričan, da bi gospod Veselinovič že zdavnaj lahko izročil dokumente, navsezadnje ni nujno, da jih izroči Ukomu, če misli, da nam jih ne sme izročiti. Lahko pa bi jih izročil vladi," je v petek dejal direktor Ukoma Uroš Urbanija.

To je STA, ker da želi preprečiti propad finančno povsem izčrpane agencije, tudi naredila. V četrtek je kurir pripeljal paketa z dokumentacijo in ju na koncu tudi vročil, a si je Urbanija vmes očitno premislil.  

Da morajo dokumentacijo poslati neposredno Ukomu, ker da bodo postali vmesna poštna postaja, ki bi si jo lahko kdor koli izbral za pomoč pri izogibanju svojim zakonskim odgovornostim, so zapisali tudi v kabinetu predsednika vlade. To je torej povsem drugače od tega, kar so še nedavno govorili poslanci največje parlamentarne stranke. "Zakaj je to težko posredovati nekomu? Ali pa pišite na vlado. Pišite predsedniku vlade, če mislite, da Ukom ni pristojen za to, tako kot sem zadnjič rekla. Mislim, da se kregamo okrog oslove sence če bi nekdo na tej strani opravil svoje delo, bi ga tudi na drugi strani," razlaga Alenka Jeraj, poslanka SDS. 

A so na drugi strani pošiljko raje znova odposlali in jo vrnili na naslov tiskovne agencije, kjer pa je niso prevzeli, zato je ta romala nazaj na Gregorčičevo – po koraku naprej, torej ponovnem koraku nazaj v sporu, četudi je pred dnevi notranji minister Aleš Hojs komisarki zagotavljal, da smo s potezo STA bližje rešitvi vprašanja financiranja agencije. "Glede financiranja STA pa sem gospo komisarko po mojem mnenju razveselil, ker ste vi oziroma vaš direktor po nekaj mesecih končno posredovali dokumentacijo, torej tisto dokumentacijo, ki je osnova za podpis nove pogodbe," pojasnjuje Hojs.

STA je sicer v pismu vlado znova pozvala, naj vzpostavi financiranje in prepreči izgubo okoli stotih delovnih mest. Dokumentacijo pa da naj, če želi, sama preda Ukomu in s tem prevzame odgovornost za zaupne podatke v listinah.

Koronavirus pasica nova


  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bofur
25. 04. 2021 19.47
Zadnje dni naši mediji vneto poročajo, da je Indija z več kot 300.000 na novo okuženih na dan postavila svetovni rekord. Pri skoraj poldrugi milijardi Indijcev je to "komaj" 230 okužb na milijon prebivalcev, kar je v Sloveniji te dni razlog za sproščanje epidemije. Naš rekord, ki smo ga dosegli januarja, je bil 15-krat večji. (danes, Dnevnik)
malaraja
25. 04. 2021 18.42
+2
Ime igre je Kaj nam pa morajo. Puklasti se jo igra od preprodaje orožja, zato mu gre dobro od rok. Videti je, da ima slovenski bolnik dovolj vladanja, žepi so očitno napolnjeni.
lado-a1
25. 04. 2021 18.15
+3
Ah, tudi za pošto niso sposobni. Za kaj so sploh sposobni??? Snacta simplicitas!
Darko32
25. 04. 2021 13.26
+4
Z takšno izjavo je pokazal, da dela isto kot 70 let do sedaj. Če je neka zadeva poslana na nek naslov in se ugotovi, da je napačen naslov se pošlje na ustrezen naslov. Tukaj pa smo videli, da dela tako, da naredi čim več birokracije in potem se čudimo, če nihče več ne zaupa v pravni sistem. On je lep prikaz dela v javni upravi in dela posotpačev vključno z njegovim kabinetom. Ni kaj je pa res član med člani. Takšne izjave nebi smeli sploh dati, če se gredo politiko, k ibo olajšala delo narodu. ZAMOČILI SO NA CELI ČRTI.
primorec2
25. 04. 2021 12.29
+4
Dobro, je puklasti kaj sporočil, da ni odprl paketa iz STA? Predvidevam, da bo Hojs ponovno poslal firerju pismo z nepreklicnim odstopom. Sedaj naj bi bila kriva njegova prenagljena izjava komisarki, da bodo pisemsko pošiljko pregledali v najkrajšem možnem času. Ubogi Hojs, ne zavidam mu, ga bo firer verbalno "obdelal", da bo par dni izgledal kot boksarska vreča po tednu nabijanja celotne ekipe boksarjev.
primorec2
25. 04. 2021 12.02
+4
Prepričan sem, da bo firer (če že ni) pod nujno naročil, da pred pisarnami vlade Slovenije postavijo najmanjše zakonsko določene poštne nabiralnike. Firer ima izkušnje z nabiralniki. Spomnimo, ko je na sodišču trdil, da ni pravilno prejel pošte, nakar je sodišče merilo nabiralnik. Takrat so mu pošiljko pustili poleg vrat ali nekaj podobnega. No, tak bolan in sprevržen izgovor sedaj ni uspel. Bo kdo ob službo, ker je sprejel paket? Maščevanje bo, saj firer brez tviterja in maščevanja ne more normalno obstajati, če pojem normalno pri njem sploh pride v poštev. No, STS in Veselinovič sta mu "spustila" vzgojno lekcijo, katera je zanj daleč hujša od pisemskih groženj soprogi. Ja, "dragi" firer, pošta je očitno slaba in boleča točka. Ustavno sodišče, sodišče, STA...vse to mu ruši imidž velikega vodje. Od srca mu privoščim, edino tajnice na vladi se mi smilijo, maščevanje za ponižani ponos bo verjeto hudo.
Bofur
25. 04. 2021 10.16
+6
Vlada samo dokazuje, da ni sposobna opravljati nalog, ki so ji naložene v skladu z ustavo in zakoni in da gre za opravilno nesposobno vlado ... Če je res, kar trdi "šef" vladne pisarne, potem je predsednik vlade Urbanija in ne Janez Janša ... kar mogoče ni daleč od resnice, saj je očitno Urbanija tisti, ki določa, kateri minister bo govoril in kateri ne ... Vlada je postavila nov standard vladanja, ko je Ukom hierarhično postavljen nad ministrskim zborom
tona Iteb
25. 04. 2021 09.57
+5
Ne razumem tega početja vlade s tole pošiljko! A je tole resnično, ali je z mano nekaj narobe!!! Nič ne razumem, ne poznam te igrce, povejte, kje bi našel nekoga, da mi pove oz. razloži za kaj gre. V informacijo vrtec sem uspešno končal pred nekaj leti!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
borjac
25. 04. 2021 09.31
+10
Mislim da večjih lažnivcev kot so v SDS vladi ni na tem svetu, medtem ko Hojs laže EU komisarki : "Glede financiranja STA pa sem gospo komisarko po mojem mnenju razveselil, ker ste vi oziroma vaš direktor po nekaj mesecih končno posredovali dokumentacijo, torej tisto dokumentacijo, ki je osnova za podpis nove pogodbe," Janša v otroški ihti psihično motene osebnosti, pošilja dokumentacijo nazaj na STA, vzrok je samo eden, diktator Janša hoče za vsako ceno uničiti STA.
Jožajoža
25. 04. 2021 09.15
+6
. "Janša je tako obupan, da samemu sebi pošilja grozilna pisma in za druge stranke izumlja manifeste. Kakšna zguba.
Jožajoža
25. 04. 2021 08.45
+9
kaznovanje ljudi je postalo samo sebi namen, minimalni standardi demokracije in vladavine prava pa so se razbili in razmetali v tiranijo
anatomija
25. 04. 2021 08.15
+11
V tej vladi se še PV in piar služba ne moreta dogovoriti kdo je odgovoren in odgovornost prelagata eden na drugega . Kako jim potem naj državljani zaupamo .
borjac
25. 04. 2021 09.35
+3
Psihično motena oseba kot je PV Janša, pač z svojimi potezami preseneča še svoje najbolj vdane hlapce, celo psihiatre včasih preseneti.
anatomija
25. 04. 2021 10.49
+0
borjac ne več . So že dvignili roke . Neozdravljiv primer
Walter Pravicek
25. 04. 2021 08.04
+2
VESELINOVIĆ-UKOM-VLADA:Urbanija pove,da,če STA NOČE njemu izročiti listin,naj jih da Vladi,Vlada-JANŠA NIMA POSTKASLCA TAKO VELIKEGA- trdi,da niso vmesna poštna postaja!KAJ NAM SPLOH HOČEJO POVEDATI?IN ZAKAJ?JE TAKO TEŠKO,DA VESELINOVIĆ TO UREDI OSEBNO,GLEDE NA NJEGOVO PLAČO,KO URBANIJA ZAHTEVA TE LISTINE,ALI,DA VLADA POSREDUJE SEDAJ,ČE SO ŽE V NJENI POSESTI IN V NJIHOVIH PROSTORIH(MENDA PAKETA NISO VRGLI NA ULICO?)TE DOKUMENTE URBANIJI!ALI PA NAJ,KAR JE NAMEN TEGA NATEGOVANJA ODSTOPI!SLOVENCEM JE VSEENO KATERA AGENCIJA BO POSREDNIK NOVOSTI IZ EU IN SVETA ZA SLOVENSKE TV,RADIO IN ČASOPISE.ITAK POVSOD RAZEN VEJIC IN PIK PIŠE ISTO,O DOLOČENI STVARI.KER IMAMO ENO SLOVENŠČINO JE RES VSEENO!AMPAK,JA,AMPAK MNOGI ČITAMO,GLEDAMO TUDI TUJI TISK IN TV!MENI DOL VISI TAKO VLADA,URBANIJA IN VESELINOVIĆ!BOLJE MANJ SLIŠATI O TEH PAJACIH!
Kaktus111
24. 04. 2021 21.59
+10
Svečke ne se obremenjevat ..... če bi imel Veselinovič en sam greh bi ga Janez in Urbanija požrla ..... tako mu pa še kaj podtaknit ne morjo ......ve zakaj je poslal dokumentacijo bolniku .....
Smrekar1
24. 04. 2021 21.55
+17
Vlada torej ni uspela doseči, da bi direktor STA kršil zakonodajo. Se pa je ponovno blamirala do te točke, da lahkk govorimo o hudodelsko združbi.
MucaNeGrize
24. 04. 2021 21.59
+10
Kaktus111
24. 04. 2021 21.55
+12
Veselinovič ima verjetno dokumente o lumparijah Janeza ... zato pa tak cirkus .........
Walter Pravicek
25. 04. 2021 08.07
+0
OD KOGA BI IMEL TAKŠNE DOKUMENTE?STA(MORALO BI BITI POSREDNIK NOVICE DOBI IZ TUJINE,TER JE LE POSREDNIK ZA TV,RADIO,ČASOPISJE.NITI ALBANCI NE POVEDO NIČ,ČETUDI JE ŽE JAVNA TAJNA OD KOD JE JANŠA!A TO LJUBČKI JE BIL PROBLEM STARŠEV,NE NAŠ!KOGA BRIGA KDO JE KDO?NIKOGAR!
MucaNeGrize
24. 04. 2021 21.53
+16
prekleta banda kriminalna koruptivna lopovska lažniva kletna štabska...
MucaNeGrize
24. 04. 2021 21.53
+18
SMRT JANŠIZMU , SVOBODA NARODU
Kaktus111
24. 04. 2021 21.50
+15
Veselinovič bo Janezu in Urbaniji pokazal kaj je pravna država ........
Kekec 007
24. 04. 2021 21.49
+13
Lažnjivi Janšisti, s puklastim in koprivo na čelu.