Slovenija

Janšev odgovor Državnotožilskemu svetu: V nebo vpijoča dvojna merila

Ljubljana, 11. 07. 2020 15.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Premier Janez Janša je na Twitterju objavil del odgovora Državnotožilskemu svetu. Ob tem je zapisal, da sta bila še leta 2019 pozivanje k smrti in spodbujanje sovraštva v poročilu državnih tožilstev izpostavljena kot velika prioriteta pregona, z imenovanjem nove vlade pa se je stališče in ravnanje kar naenkrat spremenilo. Prepričan je, da gre za dvojna merila.

Premier Janez Janša se je v odgovoru, ki nosi datum 7. julij, odzval na kritike sveta na njegovo pismo generalnemu državnemu tožilcu Dragu Šketi. Temu je Janša pisal 19. junija in mu očital pasivnost tožilstva pri pregonu groženj s smrtjo in napadih na policiste na protivladnih protestih. Po oceni Državnotožilskega sveta gre za nedopusten in političen pritisk najvišjega predstavnika izvršilne veje oblasti na generalnega državnega tožilca.

Janša v odgovoru Državnotožilskemu svetu očita neutemeljeno sklicevanje na kršitev ustavnega načela samostojnosti ter "še manj utemeljeno" kršitev načela neodvisnosti državnih tožilcev.

"Glede na podporo napačnemu ravnanju ste soodgovorni za vse morebitne posledice nesankcioniranih in uresničenih javnih groženj z nasiljem in smrtjo," sporoča Janša.
"Glede na podporo napačnemu ravnanju ste soodgovorni za vse morebitne posledice nesankcioniranih in uresničenih javnih groženj z nasiljem in smrtjo," sporoča Janša. FOTO: Miro Majcen

Državnotožilski svet je v svojem mnenju izpostavil zapis ustavnega sodišča v eni izmed njegovih odločb, da bi bila ureditev, ki bi omogočila, da se na državnega tožilca nedopustno vpliva in se nad njim izvaja nedopusten pritisk, naj v posamični zadevi ravna na določen način, v neskladju z ustavo. A Janša poudarja, da je tik pred tem ustavno sodišče zapisalo tudi, da to ne pomeni, da državni tožilec ni dolžan upoštevati splošnih navodil o politiki kazenskega pregona, ki jih pristojni organ oblikuje v skladu z zakonsko ureditvijo.

Prav tako po oceni ustavnega sodišča to ne pomeni, da nad delom državnega tožilca ne bi bil dopusten notranji nadzor zaradi zagotovitve enotnosti kazenskega pregona ter strokovne pravilnosti in učinkovitosti izvrševanja državnotožilske funkcije.

Glede domnevnega kršenja načela neodvisnosti državnih tožilcev pa Janša poudarja, da te neodvisnosti ustava državnim tožilcem ne zagotavlja v takšni vsebini kot sodnikom. Pri sodnikih namreč to načelo predstavlja bistven element pravice človeka do sodnega varstva. Pri državnih tožilcih pa je po njegovi oceni njihovo neodvisnost mogoče utemeljiti le na podlagi načela delitve oblasti, vendar, glede na to, da državno tožilstvo sodi v okvir izvršilne veje, le v razmerju do zakonodajne in sodne oblasti. V razmerju do drugih organov izvršilne veje pa po presoji ustavnega sodišča, kot povzema Janša, ne gre za neodvisnost, ki bi izhajala iz načela delitve oblasti, ampak za samostojnost, ki ima ustavni temelj v 135. členu ustave.

"Državni tožilec mora pri opravljanju državnotožilske službe ravnati nepristransko, varovati ustavnost in zakonitost, načela pravne države ter človekove pravice in temeljne svoboščine ter mora zakonito, strokovno pravilno in pravočasno opravljati državnotožilsko službo ter varovati njen ugled," zakonodajo citira Janša. Sicer se mu lahko izreče disciplinska sankcija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V odgovoru je med drugim spomnil na Skupno poročilo o delu državnih tožilstev v letu 2019, ki kot uspeh vrhovnega državnega tožilstva izpostavlja stališče, "da se noben javni poziv k smrti kogar koli" ne more sklicevati na svobodo govora. Državnotožilskemu svetu pa prepušča "strokovno presojo, če je bilo ravnanje generalnega državnega tožilca, predvsem pa vodje ljubljanskega tožilstva, skladno z državnotožilskimi dolžnostmi". Hkrati jim je še sporočil, da so "glede na podporo napačnemu ravnanju soodgovorni za vse morebitne posledice nesankcioniranih in uresničenih javnih groženj z nasiljem in smrtjo".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (676)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
13. 07. 2020 08.05
+2
V vednost Alešu Hojsu, ministru za notranje zadeve v odstopu. Je zapisal Janša, ki ni odprl kuverte.
to je kr neki
13. 07. 2020 15.35
-1
saj sarec tudi ni dal takoj naprej lebanovega odstopa, pa je imel odprto pismo.
ValterUdovernik
12. 07. 2020 18.43
+3
Cenjeno obcestvo, kaj menite, kateri vzdevek se bo Janse dlje drzal; orozar, ljubljeni vodja, komunisticni desnicar, politicni prostak ali Mađarski prostitut?
Malinha
12. 07. 2020 18.58
Psihopat. (Oprosti, ker nisem izbral nobenega od tvojih vzdevkov.)
zibertmi
12. 07. 2020 17.22
+4
sem prebral nekaj komentarjev pod tviter profilu,saj ne vem kako ga naj imenujem,res ste poden od družbe.mogoče kaka mati teh ljudi nima internetne povezave,drugače ne vem kako bi se,mogoče se tudi bo tako nizko obnašanje
riss
12. 07. 2020 16.00
-7
Dajete minuse, v resnici pa zagovarjate prokomunistični sistem, ki je samo še pri nas znotraj EU v vseh porah. Ne gre za Janšo, gre za (ne)demokratično ureditev.
Darko32
12. 07. 2020 16.43
+2
Tukaj jaz nebi valil krivdo na komuniste, če v sodstvo ponarejo spise z ciljem, da si zagotovijo menever za sistemsko korupcijo. Krivil bi vse, kateri so od leta 1991 naprej izkoriščali sisitem z ciljem, da se omogoči sistemska korupcija v sodstvu in POLICIJI. Namreč razpaslo se je, da uradniki skrivajo dokaze z ciljem, da prikrijejo neko pravico državljanu. Potem pa se zgodi, da to skrivanje dokazov v bistvu omogoči ponarejanje lisitin in omogoči grobo kršenje človekovih pravic in celo ustavnih pravic posameznikom. Vsi se spominjamo primera založenih oporok. Jaz si upam trditi, da je šlo za namerno založitev z ciljem, da si zagotovijo delo za naprej in tako opravičijo svoje delovno mesto. Povzročili pa so anarhijo. Tukaj ni sodni svet ukrepal in zahteval preiskavo in ugotovitev kdo je to storil in kdo je komu naročil. Še več te osebe še vedno delajo v pravosodju in potem se čudimo, če nas razglašajo za deželo kriminalcev in barab. Zato je povsem pravilno, da se naredijo že enkrat normativi za takšne barabe po sodiščih in se jih nažene iz sodišč in POLICIJE. Še bolj sramotno pa je, da se sklicujemo na pravno državo in sočasno imamo zgoraj navedene primere. Pri tem se kot lajku postavi vprašanje: Kako bo nek sodnik, uradnik na sodišču deloval pravično in pošteno, če pa so prej prirejali spise in dokaze o neki zadevi. Torej je uradnik prisiljen še naprej ponarejati neke listine in skrivati kriminal predhodnikov samo zato, da prirkijejo kriminalno raboto ali pa tvegati, da ga bodo nagnali, če bo delal zakonito in pošteno v duhu zakonodaje in nekih pravnih norm. Žal tukaj je sodni svet pogorel na celi črti.
Malinha
12. 07. 2020 17.58
+1
Darkec, če imaš dokaze, da "v sodstvo ponarejajo spise z ciljem" (namesto s ciljem), te dokaze predloži policiji. Hojsići, ki je nepreklicno odstopil, pa nazaj stopil (ne vem pa, če nepreklicno, tega ni povedal) te že čaka.
riss
12. 07. 2020 15.57
-2
A je edini program v vseh vejah: SAMO DA NI JANŠA? Glede na to, da je bil že po krivici obsojen, pa ja menda ne more pričakovati, da ga bo sodna veja oblasti kaj posebej ščitila.
zibertmi
12. 07. 2020 16.13
+4
ne govori neumnosti.samo dokazali mu niso mogli.če bi lahko čas zavrteli nazaj bi bila pesem čisto drugačna
peresni
12. 07. 2020 16.43
+1
pomota...bil je izpuščen po plejadi blokad pravne države s trani najgloblje paradržave.
zibertmi
12. 07. 2020 16.50
+4
kakor koli zame je kriv že iz časov osamosvojitve.če bi država takrat preprodajala orožje na jug kontejner le tega nebi ostal kjer je.
to je kr neki
13. 07. 2020 15.38
kot vem pri nas velja, da si nedolzen, ce se ti ne dokaze krivda ...
to je kr neki
13. 07. 2020 15.39
zate je kriv priblizno tako kot za vernika obstaja Bog. Pac verjames, ceprav ni oprijemljivih dokazov!
zibertmi
12. 07. 2020 15.23
+6
njegove in izjave rupla niso vredne komentarja temveč obsojanja.še bolj pa me čudi podpora njihovih podanikov.pisalo se je,da so take govore delali komunisti.v tistih časih ni bilo spletnih omrežij,v časopisih se pa ni kar vse objavljalo brez,da bi novico kdo pregledal.komentar sem prilepil ,ker se pod članek tega ne da
zibertmi
12. 07. 2020 16.51
+1
NoviceResnice
12. 07. 2020 15.07
-2
Banda tožilačka...pa to...
felix58
12. 07. 2020 14.19
+10
Komunist Janez tvita, da bi se moralo obračunati s komunisti...prav ima, v slo je še edini ostanek komunistov
Sputnik8
12. 07. 2020 13.41
-1
Po oceni Državnotožilskega sveta gre za nedopusten in političen pritisk najvišjega predstavnika izvršilne veje oblasti na generalnega državnega tožilca. HA HA HA HA HA . Komunisti v sodstvo ne vedo kaj delajo. Kupljene izobrazbe.
vinogradnik33
12. 07. 2020 14.46
+0
Luckysmile
12. 07. 2020 13.16
-9
Janez moj je pastir. Nič mi ne manjka. Pa lepo nedeljo vsem dobrotnikom
borjac
12. 07. 2020 14.29
+8
jastreb13
12. 07. 2020 12.50
-2
Si predssednik vlade ali nisi?? Če vidiš, da neka veja oblasti v državi, ki jo vodiš ne deluje, kot bi morala v eni resni državi, potem moraš po hitrem postopku zaamenjat vse vodilne v tej veji, ker ti ne delujejo v prid države ampak v prid interesov določene sekte, ki je nastavljen ostanek neke prejšnje vlade z namenom, da rovari proti tebi in ti na vsakem koraku meče polena pod noge. S takimi politično nastavljenimi vodilnimi kadri vlada pač ne more normalno delovat v dobrobit državljanov, zato treba te kadre tako v tožilstvu, v policiji, v sodstvu, v novinarstvu na RTV nagnat in jih zamenjat z svojimi verododstojnimi ljudmi...
umetnik1234
12. 07. 2020 13.25
+2
flisd
12. 07. 2020 12.25
+7
A ta dela sam za vikend?? Ker cez teden ga nikjer ni. Upam, da dobiva potem tako plačo.
Miss YAY
12. 07. 2020 11.15
+0
Vsaka vlada mora zagotovit vladavino prava za svoj obstoj in funkcioniranje. Če to ni mogoče, tud vlada ne more funkcionirat. A kako sedaj a se bo vlada podrejala tožilstvu al pa je tožilstvo dolžno delovat po navodilu vlade. Šketa deluje očitno še po navodilu prejšnje vlade, mal se je zgubu v času in prostoru, kot tudi vsi ostali sodelavci komunističnega okupatorja, ki je okupiral Slovenijo po letu 1945. Nekteri so rabli 50 let, da so to spoznali, nekteri pa tega še sedaj niso spoznal. Na tožilstvu je zato posameznike lahk sram v dno njihove pokvarjene duše, kjer bi šli preko trupel, sam da uničjo legitimno vlado. Končno bi že bil cajt, da se take tožilce sankcionira in odstrani, saj so protidržavni element-izdajalci slo. ljudstva, ki je izvolilo predstavnike oblasti na legitimnih volitvah.
FAUSTOS1
12. 07. 2020 11.08
+3
smrt fašizmu,nacizmu,komunizmu orbanizmu in janšizmu-je nestrinjanje z sistem vladanja,in to je vendar v vseh demokratičnih državah dovoljeno seveda slovenija vse bolj tone v diktatura janšizma.
Miss YAY
12. 07. 2020 10.23
+2
Vsaka vlada mora zagotovit vladavino prava za svoj obstoj in funkcioniranje. Če to ni mogoče, tud vlada ne more funkcionirat. A kako sedaj a se bo vlada podrejala tožilstvu al pa je tožilstvo dolžno delovat po navodilu vlade. Šketa deluje očitno še po navodilu prejšnje vlade, mal se je zgubu v času in prostoru, kot tudi vsi ostali sodelavci komunističnega okupatorja, ki je okupiral Slovenijo po letu 1945. Nekteri so rabli 50 let, da smo to spoznali, nekteri pa tega še sedaj niso spoznal.
yanay
12. 07. 2020 10.54
-3
Po letu 1945 smo bili še vedno v Jugoslaviji!
jastreb13
12. 07. 2020 11.55
+1
V Jugoslaviji ja, katero je po fašizmu in nacizmu okupiral komunizem....tega ti v šoli niso povedali kaj? Ja seveda...kot komunistično dete si imel komunistične predavatelje, kateri so poskrbeli za širitev te zblojene ideologije in tako si postal in boš ostal zblojen in neveden. Tolaži se, da zato si nisi sam kriv ampak zblojena komunistična ideologija, ki te je vzgajala.
vinogradnik33
12. 07. 2020 08.51
+14
Pa kdo je grozil Janši s smrtjo , nihče , so pa bili transparenti , ki so napovedovali smrt njegovi ideologiji in to je bistvena razlika , ki pa je Janša izgleda ne pozna !
Oknaj 4
12. 07. 2020 08.37
-4
Čas v katerem smo je zelo težak in ne predvidliv sploh za gospodarstvo in turizem ampak levih zdraharjev to ne zanima. Obsedeni ste proti Janezu Janši nimate pa enega pametnega predloga kot opozicija. Kot teleta z novimi obrazi ste se trikrat zaleteli v zid in niste speljali mandata do konca . Toliko imate grdih besed za povedat čez SDS pa povejte kaj vam je bilo vzetega pod to koalicijo. Imate podporo glavnih medijev pa vendar nobenega pametnega predloga. Na teh protestih bi morala policija uporabiti tudi bolj trde prijeme in zaračunati kazni
demonis
12. 07. 2020 08.21
-12
Skrajni čas, da se konča to sodno tožilsko enoumje in odvisnost od ZK in nje naslednice SD. Očitno so metode iste kot v rajnki YU oblast pa je največja strast in slast, pravijo ,,FAJONISTI,,!
Desni JUNAK
12. 07. 2020 08.01
-4
Evo so me odklenil, ... metode iste kot desetletja nazaj - isti princip, .... če nisi z nami in nas kritiziraš - te bomo pa utišali. Neverjetno kako mediji oziroma posamezniki, ki imajo to moč, .... lahko utišajo ljudi, da ne morejo izražati svojih svobodnih misli ter prepričanj. Kakšne razlike za eno in isto zapisano besedo - samo prava opcija jo mora zapisati in je to KULTURNO in v skladu s pravili obnašanja na forumu, ... bog ne daj, da to isto besedo zapiše drugače misleči desni razumnik ..... je utišan na način blokade računa. Pokvarjenost, katera je itak značilna za levo politično opcijo. Boli boli boli resnica, med tem, ko se vam sam za taka dejanja lahko samo smejim. ******* Živela vlada in SDS, živeli desni domoljubi - in pogrom levim sovražnikom materinega jezika in vsega kar diši po SLOVENSKO *******
yanay
12. 07. 2020 11.05
+1
Pokvarjenost se začne takoj, ko ljudi spustiš h koritu, ne glede, katere politične opcije so! Ne dovolim pa pripombe, da sovražim materin jezik in vse kar je slovensko. To je čista provokacija!
Prljavi prasek
11. 07. 2020 21.59
-7
Živela vlada in SDS 👊 ☔..