Slovenija

Janševa vlada poskuša utišati Slovensko tiskovno agencijo?

Ljubljana, 01. 12. 2020 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
1885

Po skoraj 30 letih delovanja je obstoj Slovenske tiskovne agencije ogrožen. Vlada ji je namreč ustavila izplačila iz državnega proračuna, prav tako ne namerava skleniti pogodbe za naslednje leto. Janšev spopad z mediji se torej nadaljuje, tokrat s še bolj skrajnimi sredstvi, prav tako pa tudi orbanizacija Slovenije. Ob tem pa je zanimivo, da so tudi koalicijske partnerice ogorčene zaradi odločitve, ki so jo - pozor - sprejeli na seji vlade, v kateri sodelujejo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ustavitev financiranja
    02:57
    Iz 24UR: Ustavitev financiranja
  • Iz SVETA: Blokada financiranja STA
    05:16
    Iz SVETA: Blokada financiranja STA
  • Iz SVETA: Odzivi koalicijskih strank
    01:37
    Iz SVETA: Odzivi koalicijskih strank
Janez Janša.
Janez Janša. FOTO: Aljoša Kravanja

Vlada Janeza Janše je posegla po novih vzvodih za pritisk na medije, ki ne poročajo po njenih željah. Na včerajšnji dopisni seji je namreč Slovenski tiskovni agenciji (STA) de facto ukinila financiranje. Natančneje: osrednji slovenski tiskovni agenciji očita kršitve, zaradi katerih naj ne bi bilo mogoče izvajati pogodbe o opravljanju javne službe za letošnje leto, prav tako pa tudi ne skleniti pogodbe za naslednje leto. Omenjena pogodba je osnova za izplačevanje proračunskih sredstev. 

Vlada v sporočilu po seji omenjeni odločitvi ni namenila niti besede. Za pojasnilo smo prosili urad za komuniciranje, odgovor še čakamo. 

Da bi razumeli razsežnost takšne odločitve, moramo poznati zakon, ki ureja delovanje STA. Ta določa, da "STA opravlja javno službo vsakodnevnega ustvarjanja, pripravljanja, arhiviranja in posredovanja povzetkov novic, ki vsebuje ključne, najbolj bistvene podatke o dogodku, o dogajanju v Republiki Sloveniji in po svetu". Njen edini ustanovitelj in družbenik je Republika Slovenija, v njenem imenu pravice družbenika izvaja vlada. In še: "Dolžnost ustanovitelja je zagotoviti institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost STA ter primerno financiranje za celovito in nemoteno izvajanje javne službe na podlagi letnega Poslovnega načrta STA." 

STA tako večino sredstev pridobi iz proračuna, in sicer na podlagi pogodbe z ustanoviteljem, ki se jo sklene za vsako leto posebej. Čeprav torej pogodba za letos še velja, na Gregorčičevi zdaj enostransko ugotavljajo, da je ne morejo izvajati, naši osrednji tiskovni agenciji pa so že "zaprli pipico". Še več, STA ni dobila niti nadomestila za opravljanje javne službe v oktobru, čeprav je rok za plačilo potekel pretekli četrtek, sklep pa so sprejeli šele včeraj. Prav tako niso plačali v oktobru opravljenih tržnih storitev za vladno administracijo. Gre torej za plačilo za že opravljeno delo. 

Odziv STA: 

 

"STA bo kljub tej potezi nadaljevala s celovitim, ažurnim in nepristranskim poročanjem v skladu s poslanstvom nacionalne tiskovne agencije. Zavedamo se odgovornosti do naših naročnikov in javnosti, ki se zanašajo na novice STA kot verodostojnega vira informacij. Agencija bo kljub izostalemu plačilu s strani Ukoma zaposlenim, zunanjim sodelavcem in dobaviteljem zagotovila izplačila obveznosti.  A v primeru nadaljevanja takšnega odnosa s strani Ukoma do STA bo ogrožena ne le stabilnost poslovanja in socialni položaj zaposlenih in sodelavcev, ampak tudi prihodnost agencije, ki bo drugo leto tako kot slovenska država praznovala 30 let obstoja."

Vlada, ki se v odnosu do STA obnaša kot absolutni vladar, v njenem imenu pa urad za komuniciranje (Ukom) agenciji oziroma njenemu direktorju Bojanu Veselinoviću očita, da ni posredovala dokumentov, iz katerih bi bilo razvidno njeno poslovanje, in da zato ne morejo nadaljevati z izplačili na podlagi že sklenjene pogodbe. Med drugim so zahtevali seznam vseh prihodkov, kopije vseh pogodb iz naslova tržne dejavnosti, seznam pogodbe in plače zaposlenih in sodelavcev, celo podatke o učinkih točno določenega oglasa ... 

Podvomili so tudi v uredniške odločitve. Ukom - vodi ga Uroš Urbanija, ki je bil v času prve Janševe vlade namestnik odgovornega urednika STA, nazadnje pa je urednikoval na Novi24 - je, podobno kot Janeza Janša, očitno zmotil intervju z reperjem Zlatkom, za katerega naj bi STA porabil preveč besed, pojasnila pa je pričakoval tudi zaradi objave članka, v katerem se STA odziva na Janševo zmerjanje agencije z nacionalno sramoto. 

STA se je na dopise odzivala in opozarjala, da zahteve po posredovanju informacij niso bile vložene skladno z veljavno zakonodajo. Izpodbijajo tudi očitke, da STA "z opustitvijo  posredovanja želene dokumentacije krši določbo drugega in četrtega odstavka 6. člena pogodbe".  To ne drži, poudarjajo, omenjeni člen namreč zahteva le, da mora izvajalec, torej STA, vsake tri mesece predstavniku ustanovitelja poročati o izvajanju javne službe in namenski porabi proračunskih sredstev, kar so tudi redno počeli. 

Vlada torej v boju proti medijem, ki poročajo objektivno, ne pa nujno po njenih željah, posega po skrajnih ukrepih, ki vse bolj spominjajo na delovanje madžarskega premierja Viktorja Orbana. Kot vemo, si je ta na tak ali podoben način uspel pokoriti večino osrednjih medijev. Ustavitev financiranja ne ogroža le stabilnosti poslovanja STA, ampak pomeni tudi neposredni napad na socialno varnost njenih sodelavcev. S tem pa država in v njenem imenu vlada nikakor ne zagotavlja avtonomije in neodvisnost agencije, ampak ju, nasprotno, spodkopava. 

Ob tem pa v zraku visi tudi grožnja, da lahko zahtevajo tudi vrnitev že izplačanih sredstev skupaj z zamudnimi obrestmi, kar pa bi skoraj gotovo pomenilo konec Slovenske tiskovne agencije.  

V času epidemije je pomen hitrih, točnih in zanesljivih informacij, ki jih zagotavlja STA, še toliko večji.
V času epidemije je pomen hitrih, točnih in zanesljivih informacij, ki jih zagotavlja STA, še toliko večji. FOTO: Shutterstock

STA izpolnjuje obveznosti, vlada jih noče več

Pri STA opozarjajo, da so se zaradi zaustavitve financiranja znašli v položaju, ki ogroža poslovno stabilnost agencije in zmožnost opravljanja zakonsko predpisane dejavnosti. Javno nadomestilo namreč predstavlja ključen finančni vir za delovanje STA. 

"Uvod v odločitev Ukoma, s katero se je včeraj seznanila tudi vlada, je bila serija dopisov, ki so bili od sredine oktobra naslovljeni na direktorja STA in člane nadzornega sveta STA. Na dopise Ukoma smo redno odgovarjali, na način in v okvirih, ki jih predvidevata zakonodaja in letna pogodba o opravljanju javne službe za tekoče leto. Pri tem poudarjamo, da lahko le vlada, ki po zakonu o STA v imenu RS kot edine ustanoviteljice in družbenice STA izvaja pravice družbenika, zahteva informacije v takem obsegu," so še zapisali v odzivu. Informacije torej lahko zahteva vlada, ne more pa jih njen urad za komuniciranje. 

Z zahtevami po pojasnilih o novinarskem delu in konkretnih vsebinah je Ukom, kot še poudarjajo, posegal v zakonsko zagotovljeno avtonomijo uredništva. Pričakovali so tudi poslovne podatke o njihovi tržni dejavnosti, čeprav te niso del javne službe. Prav tako ne drži, kar hočejo med vrsticami prikazati v Ukomu, s potrditvijo odločitve o nefinanciranju pa očitno tudi vlada, da STA posluje netransparentno. S svojim poslovanjem in drugimi informacijami namreč redno seznanja nadzorni svet, letna poročila pa obravnavata tudi državni zbor in državni svet. Poleg tega je poslovanje STA predmet rednih letnih zunanjih in notranjih revizij.  "Vse te varovalke izkazujejo, da izpolnjujemo vse z zakonom določene obveznosti brez kakršnih koli večjih posebnosti; še več, državni zbor je ob potrjevanju letnih poročil ustanovitelja, torej vlado, večkrat pozval k zagotovitvi zadostnega financiranja, sploh ob dejstvu, da STA stroške za opravljanje javne službe že vrsto let pokriva iz naslova svojih tržnih dejavnosti," za konec opozarjajo vodilni pri STA.

STA vsak dan pripravi več kot 350 novic v slovenskem in angleškem jeziku, katerih uvodi so javno dostopni, javno dostopne so tudi vse radijske novice, pa številne spletne vsebine z aktualnimi temami, in nenazadnje tudi številni prenosi v živo, med drugim tudi aktualnih novinarskih konferenc. Je nepogrešljiv vir informacij za slovenske medije in tuje javnosti ter razvojno ena najbolj aktivnih medijskih družb, kar dokazujejo tudi številni projekti in partnerstva.

Veselinovič: Nobenega razloga nimamo za prikrivanje česarkoli

Da je tako kot vsi zaposleni vladno odločitev o ustavitvi financiranja STA sprejel z "osuplostjo, saj pomeni vnašanje negotovosti med zaposlenimi, ki so svoje delo opravili kakovostno in zaradi epidemioloških razmer v nemogočih pogojih", je v odzivu dejal direktor Bojan Veselinović. 

Na vprašanje, koliko časa bo agencija brez vladnih sredstev še lahko delovala v sedanjem obsegu in s sedanjim številom zaposlenih in sodelavcev, je odgovoril, da država prispeva polovico prihodkov, ki jih ustvarijo na letni ravni - kar znaša približno dva milijona evrov, kar pomeni, da vsak prebivalec Slovenije letno za delovanje STA prispeva en evro na leto. "Vse drugo ustvarimo sami, z našo tržno dejavnostjo in to ne z zviševanjem cen našim medijskim naročnikom, ki so v prav tako težkih gmotnih razmerah, ampak s paleto novih storitev, ki jih ponujamo tudi na nemedijskem trgu." 

Kako odgovarja na očitke, da niso posredovali zahtevane dokumentacije? "Od sredine oktobra, takrat je premier Janša na Twitterju zapisal, da je STA nacionalna sramota, smo dobili 12 dopisov, ki jih je podpisal direktor Ukoma Uroš Urbanija. Odgovorili smo na prav vse dopise, pri njegovih zahtevah za poslovne listine in podatke ter občutljive osebne podatke pa opozarjali, da niti en njegov dopis ni ustrezal zakonskim normam, ki so predpisane tako glede tega, kdo ima pravico do vpogleda, kakor tudi glede načina vpogleda, pri čemer je edini družbenik nacionalne tiskovne agencije po Zakonu o STA Vlada Republike Slovenije. Nobenega razloga nimamo za prikrivanje česarkoli. Naše poslovanje je transparentno, vsako leto pregledano z notranjimi in zunanjimi revizijami, sproti pa poročamo tudi NS STA. Očitno gre pri vsem skupaj tudi za nezaupanje do nadzornikov STA, ki so bili imenovani v Državnem zboru, in to z večino glasov vseh poslancev." 

Vprašanja Ukoma so se nanašala tudi na uredniško delovanje, čeprav Zakon o STA govori o zagotavljanju avtonomije in uredniške neodvisnosti. Ali je Ukom do teh informacij sploh upravičen? "Seveda ne," pravi Veselinović. "Že če bi sam kot direktor posegal v pristojnosti uredništva STA in narekoval kako dolgi morajo biti  posamezni teksti, kdaj se lahko oglasi uredništvo v javnosti ali pa, kdaj se lahko javno oglasi odgovorna urednica, bi kršil določila zakona o medijih ZSTAgen in Akta o ustanovitvi STA." Dodaja, da medijska zakonodaja tudi novinarskemu kolektivu STA zagotavlja popolno avtonomijo in uredniško neodvisnost, "kar pomeni, da so takšna vprašanja, kot smo jih dobili v zvezi z novinarskim kolektivom, izraz popolnega nespoštovanja novinarskega poklica s strani prvega človeka vladnega urada za komuniciranje". 

Prva naloga STA je sedaj zagotovitev sredstev, potrebnih za izplačilo plač sredi decembra, še pravi Veselinović. Računajo pa na tiste odločevalce v državi, ki jim ne bi smelo biti vseeno za usodo STA. "Po ZSTAgen je država dolžna zagotoviti primerno financiranje za celovito in nemoteno izvajanje javne službe, kar bi lahko pomenilo, da gre s to odločitvijo Ukoma za kršenje veljavnega zakona in letne pogodbe, ki jo imamo podpisano tudi za to leto. Poudarjam, da smo  mesečno nadomestilo dobili vsak mesec na podlagi taiste pogodbe, ki se ni v ničemer spremenila, naši produkcijski podatki pa, tudi zaradi epidemije covida-19 letijo v nebo. Kaj je torej razlog za  ustavitev financiranja?" 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1885)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

graben
24. 02. 2021 18.31
Mi lahko kdo od administratorjev pojasni, zakaj so mi prvič ta isti komentar brisali-pisali da je podvojen, .... Ali pa imajo "pomočnike iz koprivovih vrst.
graben
24. 02. 2021 18.28
Vidim, da je danes kar nekaj "koprivovih " piscev dežurnih. Kdor ne ve kaj je STA, se naj najprej poduči, šele nato komentira. To je samo kazanje mišic Urbanije, ki ima nalog in zaslombo v presvetlem vodji. Res smo vse bolj in bolj poden od podna, pa tako lepo državico imamo; res samo pokrajino , ki jo nekaj tiranov uničuje. Naj se vsa ta diktatorska gopoda zaveda, da ima vse svoj vek trajanja in da se na koncu vedno plača račun - NARODU !
sapipinofera
02. 12. 2020 20.07
+1
RTV SLO ne deluje več popolnoma domoljubno, čeprav je to njen prvotni namen. Poleg vsega tega ne čisti redno svojega glavnega orodja, ki ga uporablja za svoje delo. To je slovenskega jezika, ki je vsak dan poln novih in novih tujk in anglicizmov.
sapipinofera
02. 12. 2020 19.58
+1
To ni spopad Janše z mediji. To je spopad domoljubov z ne domoljubi, ki se gredo skrivalnic, vse dokler jih nekdo ne pofočka .
saj bo
02. 12. 2020 11.04
+4
Zdaj bodo mogoče slišali za objektivno poročanje! Veselinovič je pa sigurno našparal lepo vsoto denarja, glede na to da ima 8,500 ev na mesec in ne bo treba zbirati zamaškov. Bravo vlada!
Stanislav Marn
02. 12. 2020 11.09
+0
je res tako težko razumeti, da ima država kot latnik STA pravico in dolžnost, zahtevati poročilo o financiranju in delovanju agencije, sicer mora kot dober gospodar vodstvo zamenjati, saj ne more in ne sme dopustiti, da zaposleni delajo pon svoje in nikomur ne odgovarjajo
Uporabnik1535136
02. 12. 2020 10.12
+4
Kako "utišati"?? Vlada bi jim rada nakazala sredstva, vodstvo PA NE ŽELI DATI PODATKE KAKO SO PREJETA SREDSTVA PORABILI, DA BI NA TEJ OSNOVI LAHKO PREJELI DENAR!! PA KDO TU ZAVAJA!??😀👍💪🇸🇮
malaraja
02. 12. 2020 10.33
-3
Si ti tako pameten ali ti je vse povedal Janez?
Trglav
02. 12. 2020 09.40
-1
Mi imamo samo en velik problem: Janša bi zaradi vsega, kar si je zrihtal, rad odstopil, pa ne sme, ker bi vrgel puško v koruzo. Opozicija pa ni preveč zagrizena, ker se boji ugrizniti v to šlamastiko, ki jo imamo. V to sem trdno prepričan in to je vsa beda nas, državljanov! Kako bi vse skupaj "odmontirali?"
Stanislav Marn
02. 12. 2020 09.51
-1
STA je še eno levičarsko trobilo, saj od države zahteva samo denar, obnaša pa se kot izključno privatna firma zaposlenih, ki niso pripravljeni nikomur polagati svojih računov ali pa odgovarjati za svoje neodgovrno delovanje in poslovanje
crazymoto
02. 12. 2020 09.18
+1
puklasti bi utišal vse... samo on pa Kaco... banda pokvarjena...
bonkintos
02. 12. 2020 09.27
-2
Tik Tak
01. 12. 2020 21.59
-1
Skrajni čas, da se malo prezrači STA, kakor tudi RTV
Paskakvali
02. 12. 2020 08.27
+2
Prezračiti bi bilo treba vas da se malo znebite bele plesni ki vas je že dodobra nažrla!
Streznitev
02. 12. 2020 10.49
-2
Paskakvali pa črno dimi in ne naredi več tehničnega.
Enadvatristiripet
01. 12. 2020 21.30
-2
Konec svobode in demokracije. Pa kako lahko eni bravo; zato ker komaj cakajo da tudi mediji zacnejo podpirati njihovo nestrpno, rasisticno in avtokratsko razmisljanje pod pretvezo nacionalne identitete in varnosti. Prepozno bodo spoznali da bodo obcutki represije ki je prisotna zarafi covida postala nova realnost.
Ici
01. 12. 2020 20.48
+3
Kdo poskuša koga utišati? STA bo postala subjekt na realnem trgu. Tu gre za denar DA ali NE.
Berenika
02. 12. 2020 09.23
+0
"subjekt na realnem trgu". Ha ha ha. Sploh veš kakšno traparijo si napisal?
Dodi12
02. 12. 2020 09.42
-1
Saj STA je ze subjekt na trgu ker je d.o.o. In kot govori zakon o STA ji drzava kot lastnica mora omogociti denarna sredstva.
Recenzor
01. 12. 2020 20.41
-5
Edin pravilno
Oknaj 4
01. 12. 2020 20.31
-1
Vsak delodajalec plačuje in ima zaposlenega le tistega ki prinaša dobiček ne pa tistega ki ruši in spodkopava organizacijo
Ahil
01. 12. 2020 20.13
-5
Antena
01. 12. 2020 19.51
-5
Bravo Janša. Ukini te parazite
M-A-N
01. 12. 2020 19.50
-3
Zadnji čas da malo razredčijo te pijavke v državnem proračunu.
vokindos
01. 12. 2020 19.44
-1
Ja ena pijavka manj.
DemokracijaMolka
01. 12. 2020 19.35
+9
A se hecate? A vi to resno? STO članki so plačljivi, torej ker ne kupujem njihovih žetonov, ne vem kaj pišejo, in takih nas je ogromno. Torej za koga STO potem piše? A za priviligirance mogoče? In potem oni nebi niti prihodkov iz tega naslova pokazali državi, ki jih je do sedaj financirala. Pa saj smo res nori, da smo to do sedaj podpirali, oz. bili tiho. Če je državni medij sponzoriran s strani države mora biti zastojn za vse državljane Slovenije
main
01. 12. 2020 19.14
-2
Vsaka normalna vlada mora prekiniti takšno financiranje!
JApajaDAja
01. 12. 2020 19.46
+1
dokaz več, da 25 let nismo bili normalni :-)
toti mišek
01. 12. 2020 19.09
-5
Navadno f ake obvestilo....ne drži!!!