Slovenija

'Malo mimo je poslušati nasvete šefice poslancev stranke z odstotno podporo'

Ljubljana, 22. 03. 2021 11.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anja Kralj, STA
Komentarji
1529

Predsednik vlade Janez Janša je v odgovoru na poslansko vprašanje pojasnil, da bi se sicer Slovenija lahko odločila, da registrira cepivo Sputnik V z lastnimi regulatornimi organi, torej mimo odločitve Eme, a bi tak postopek trajal dlje. Poleg tega je težava pri cepivu Sputnik V njegova dobavljivost. Janja Sluga medtem ocenjuje, da bi bili protikoronski ukrepi učinkovitejši, če bi jih znali predstavniki vlade ustrezneje skomunicirati. Janša je na to odgovoril, da "je malo mimo poslušati nasvete" o komuniciranju šefice poslancev stranke z enoodstotno podporo v javnosti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ostre besede Janše in Sluge
    02:41
    Iz 24UR: Ostre besede Janše in Sluge
  • Iz SVETA: Besedni obračun
    01:41
    Iz SVETA: Besedni obračun

 

Poslanec SNS Zmago Jelinčič je v DZ Janšo spraševal, kako daleč je slovenska vlada v dogovorih za dobavo ruskega cepiva Sputnik in ali bi lahko to cepivo proizvajali v Slovenija, denimo v Krki.

Janez Janša je odgovoril, da je Slovenija odvisna od mnenja Eme, ki opravlja redni pregled tega cepiva. Pot mimo mnenja Eme sicer obstaja, lahko bi reden pregled po predpisanem postopku cepiva opravila Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), a bi to trajalo lahko mesece ali leta. Tako ni nobene teoretične možnosti, da bi JAZMP opravil pregled cepiva prej kot Ema, je pojasnil Janša. 

Vsaka država se sicer lahko odloči, da cepivo uporabi ne glede na teste, pravila in postopke, ampak zaenkrat tega še ni storila nobena država, je dejal. Madžarska je sicer spremenila nacionalno zakonodajo in v skladu z njo odobrila cepivo Sputnik, a sedaj na Madžarskem zelo malo cepijo s Sputnikom. Glavni problem je, da tega cepiva ni na voljo za dobavo, saj imajo enake težave kot drugi proizvajalci, to so proizvodne zmogljivosti. Na svetovnem trgu je naročenih 800 milijonov odmerkov tega cepiva, dobavljenega pa je bilo le 10 milijonov, je povedal.

Tudi če bi Slovenija naročila to cepivo na lastno pest, je vprašanje, kdaj bi dobila prve količine, je dejal premier. In tudi če bi vzpostavili lastno proizvodnjo cepiva, pa to verjetno ne bi vplivalo na ustavljanje epidemije covida-19 v prvi polovici leta, kar je ključno.

Zato upa, da se bodo proizvodne kapacitete proizvajalcev cepiv, ki so bila že odobrena v EU ali pa še bodo, čim bolj krepile, da bodo države EU prišle do čim več odmerkov. Opozoril je, da cepiva proti covidu-19, ki so učinkovita danes, morda jeseni ne bodo več zaradi različic virusa.

Ob tem je poudaril, da so bila cepiva, ki jih uporabljamo v Sloveniji, preizkušena in varna. Tudi vse primere neželenih dogodkov po cepljenju sproti analizirajo.

Janša Slugi: Poslušati nasvete o komuniciranju od šefice poslancev stranke z enoodstotno podporo je malo mimo

Vodja poslancev SMC Janja Sluga je v poslanskem vprašanju premierja Janšo vprašala po oceni dela vlade v preteklem letu in kateri so ključni projekti vlade v prihodnjem letu, da bi bil izhod iz te krize čim hitrejši, zanesljiv in učinkovit.

Ponovil je, da je vlada približno 80 odstotkov svojega časa v preteklem letu porabila za spopad z epidemijo, na katero Slovenija ni bila pripravljena. V drugi polovici leta Slovenijo čaka predsedovanje EU, kar bo jemalo veliko dodatne energije, vseeno želijo v prihodnosti realizirati tudi ključne zaveze iz koalicijske pogodbe, med drugim sta to debirokratizacija in decentralizacija države. Program za to je narejen, potrebujejo pa tudi nekaj časa in manevrskega prostora za udejanjenje, je dejal.

Sluga je nato ocenila, da je zaupanje tisto vezivo, ki nas v težkih trenutkih drži skupaj kot družbo. "In v tej luči se v resnici veliko ljudi sprašuje tudi, zakaj priložnosti tretjega vodenja vlade niste izrabili za neko krepitev povezovanja in dviga ugleda širše kot samo med dosedanjimi sledilci. Zakaj v taki situaciji obrat v neko komunikacijo z depešami, pismi, z nekimi prehitrimi čestitkami, ki dejansko domačo javnost poleg te epidemije še dodatno iritira," je dejala in tudi vprašala "zakaj ne gasiti požara med STA in Ukomom, pač pa ga podpihovati".

Janša je na to odgovoril, da problem ni v načinu komuniciranja, ampak je to vedno izgovor. "Problemi so tam, kjer sem jih opisal prej. Tisti, ki so ali pa ki ste vrgli puško v koruzo pred enim letom, zdaj zelo težko solite pamet vsem ostalim glede na prazna skladišča in nepripravljenost države. Če bi bile razmere normalne, potem bi seveda vlada mogoče imela čas, da se enkrat na teden sestane, pa se pogovarja o komuniciranju, tako pa smo morali uvesti še dodatno sejo vlade, na kateri se ukvarjamo z zaščito zdravja in življenj ljudi. Pa tudi malo mimo je poslušati nasvete o komuniciranju šefice poslanske skupine stranke z eno odstotno podporo v javnosti predsedniku vlade in predsedniku stranke, ki ima tridesetkrat večjo podporo," je odgovoril Janša.

Kakšna bo časovnica sprejemanja zakona o dolgotrajni oskrbi? 

Vodjo poslancev DeSUS Franca Juršo je zanimalo, ali in kdaj v tem letu lahko upokojenci pričakujejo uskladitev pokojnin glede na zaostanek v izplačilu iz naslova neusklajevanj v gospodarski krizi. Zaostanek pri usklajevanju pokojnin iz preteklih let je ob napovedanih gospodarskih razmerah mogoče dokončno nadoknaditi v prihodnjih dveh letih, v kolikor bodo gospodarski kazalci boljši, pa morda že letos, je v DZ povedal Janez Janša.

Po Janševih besedah je omenjeni zaostanek mogoče nadoknaditi v naslednjih dveh letih, v kolikor bodo gospodarske razmere takšne, kot jih napovedujejo pristojni, pa morda že letos. "Aktualne napovedi gospodarske rasti se gibljejo med štirimi in petimi odstotki, kar obeta, da bi lahko v glavnem v letošnjem letu nadoknadili padec iz lanskega leta, verjamem pa, da smo lahko celo boljši. V tem primeru bi lahko zavezo iz koalicijske pogodbe, ki predvideva 1,5-odstotno letno odpravljanje zaostanka, podvojili. S tem bi se približali končnemu cilju," je dejal.

Je pa po Janševih besedah v tem trenutku za dokončen odgovor glede dokončne odprave zaostanka še prezgodaj, saj je hitrost okrevanja gospodarstva v veliki meri odvisna od epidemije covida-19. "Tako verjamem, da bo dokončni odgovor mogoče dati nekje maja," je dejal.

Jurša sprašuje tudi po časovnici sprejemanja zakona o dolgotrajni oskrbi in morebitnih spremembah v konceptu zadnjega besedila.  Zakon o dolgotrajni oskrbi naj bi bil po njegovih besedah uveljavljen v začetku prihodnjega leta. Zakon je že nekaj časa v usklajevanju, zagotovo bo še dopolnjen, pravi predsednik vlade: "Kaj je treba storiti, ni kakšnih velikih dvomov. Dodatne premisleke terja realizacija zakona oziroma načini financiranja zakona. Treba je imeti predvidena finančna sredstva za realizacijo, ker govorimo o skoraj pol milijarde evrov, je zelo pomembno zagotavljanje dodatnih virov. V vsakem primeru bo zakon na poslanskih klopeh pravočasno, da bo lahko uveljavljen prvega januarja," je odgovoril Janša. Po Janševih besedah je predvideno zagotavljanje dodatnih virov, eden od teh bo tudi nacionalni demografski sklad, zato je uveljavitev zakona o nacionalnem demografskem skladu po njegovih besedah eden od predpogojev, da bo področje dolgotrajne oskrbe na trdnih temeljih.

Koronavirus pasica nova

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

13.46

Zakaj se morajo pri cepljenju zdravstveni domovi znajti vsak po svoje?

Janez Poklukar: "Dejstvo je, da temelj zdravstva pri nas predstavlja primarno zdravstvo. Tudi z vidika cepljenja nas posnemajo drugi. Kmalu so tudi Nemci postavili temelj na primarno zdravstvo, saj so ugotovili, da je takšen način bolj učinkovit. Tudi koncesionarji se vključujejo na cepilna mesta. Glede naročanja na cepljenje je ključen oseben zdravnik, so pa tudi druge možnosti, s klicem na cepilni center."

13.42

Na vprašanja odgovarja minister za zdravje - o cepljenju v Sloveniji

Janez Poklukar: "Praviloma cepljenje poteka tekoče, v zadnjih dneh smo zaznali nekaj odstopanj, v to smer tečejo naše aktivnosti. Spremljamo kakovost in varnost cepljenja. Do konca marca bomo prejeli 350.000 odmerkov cepiva. Smo v vrhu sredine držav evropske skupnosti držav, ki cepijo. Največja precepeljenost je v skupini nad 75 let. Trenutno poteka cepljenje nad 70 let. Osebe, ki nimajo osebnega zdravnika, se zglasijo na cepilnem centru in se preko njega lahko vsak cepi."

12.54

Janja Sluga: Zakaj krizne razmere izkoriščati za ideološke zadeve ne pa za reševanje krize same? Mislite s takim načinom dela nadeljevati?

Janša: "Menim, da problem ni v načinu komuniciranja, to je vedno izgovor. Tisti, ki ste pred letom vrgli puško v koruzo in pustili prazna skladišča, težko solite pamet."

12.45

Janša o tem, kako ocenjuje bilanco dela vlade v preteklem letu in kateri so ključni projekti vlade, ki jim bo ta namenjala pozornost v prihodnje, da bo izhod iz te krize čim hitrejši

"Vlada je približno 80 odstotkov mandata porabila za spopad z epidemijo. Naredili smo toliko, kot se je dalo. Slovenija je bila nepripravljena na epidemijo.Vsi ti izzivi so za nas nauk in opozorilo. Slovenijo želimo narediti odporne za naprej. Kljub temu, da bo to jemalo skupaj s predsedovanjem veliko energije, želimo realizirati ključne zaveze iz koalicijske pogodbe."

12.42

Tina Heferle: Zakaj se primerjamo z drugimi evropskimi državami, postopek v Sloveniji je, da se vlada s tem seznani, ne da o tem odloča?

Janša: "Od odločitve vlade je odvisno, kdaj da to na dnevni red, to bomo dali na dnevni red, ko bomo rešili formalna vprašanja. Vlada ni poštar, morda bomo celo predlagali spremembo zakona glede tega postopka."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1529)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ElectroVoice
23. 03. 2021 19.57
-1
Jaz bi pa rekel, da je Janša eno hudobno in hinavsko bitje z neverjetno strupenim jezikom. JANJO ZA PREMIJEJKO!!!
ajnat1
23. 03. 2021 15.20
+4
Ko misliš, da je padel že na dno primitivnosti, tip preseneti in doseže nov nivo...
ho?emVšolo
23. 03. 2021 12.29
+9
Enoumje želi utišati 1 žensko, v kateri vidi nevarnost. Kot da bi bili v Turčiji, od kjer prav ta trenutek prihajajo novice o zatiranju žensk.
NA LEVO ni OK
23. 03. 2021 10.31
-10
Je pa Janez Janša očitno nadpovprečno odlični PV, ker če ne bi bil, ne bi toliko zaposloval in obremenjeval opozicijskih nesposobnežev, ki mu ne sežejo do gležnjev. Opozicijska sposobnost je sovraštvo in nasprotovanje vsemu in vsakomur, ki ni levak.
NA LEVO ni OK
23. 03. 2021 10.26
-8
Vsi odpadniki , ki nimajo nobenih možnosti v politiki več, se selijo na odlagališče SD ali LMŠ, a ne Jani Moderndofe.
bbc.co.uk
23. 03. 2021 09.41
+15
vse lepo in prav, ampak vsebina diskusije je pomembna, ne pa koliko procentov glasov je kdo dobil za prostor pri koritu! ko ste enkrat svinje pri koritu ste vse enake! svinje !
sinhron
23. 03. 2021 09.41
+17
V SMC raje požirajo poniževanja , lomljenje hrbtenice in aroganco s strani Janše ,raje požirajo hlapčevanje in dokazovanje , da jih je že prežvečil in da jih ne rabi več , kot pa da bi mu povedali svoje , se zahvalili za sodelovanje in odšli iz koalicije s trdno hrbtenico in odobravanjem v očeh njihovih volivcev ! Janša s svojo aroganco dokazuje , da on spoštuje samo sebe , drugi so nepotrebno zlo , ki ga lahko izrablja kakor se mu zahoče in dela z njim kakor želi , ker ga rabijo ,ker on rabi njih za vzdrževanje te vlade . SMC , NSI inSNS SO SAMO ŠTEVILKE PRI GLASOVANJIH ,za drugo jih Janša ne rabi in to jim sproti dokazuje , oni pa se bojijo samo za svoje stolčke , plače in privilegije , za državo jim ni mar !
nnanna
23. 03. 2021 09.55
+7
to je vse zaradi počivalška, ki bi mu ob izstopu iz koalicije, janša priskrbel konkretnu čuzo!
VP87
23. 03. 2021 09.40
+14
Sam ruši to vlado na podel način ,da bodo drugi krivi.
AlternativeFacts
23. 03. 2021 09.49
-11
resslovenka
23. 03. 2021 09.39
+14
Ko SMC - je Igor Zorcic ni več dovolj dober za vodenje in za predsednika DZ, naj bi ga zamenja NSI - jev Jožef Horvat. Tisti Horvat, ki grmi s svojimi nastopi kot iz prižnice. Grmi in širi populizem. Mnogo govori, malo pove. Predvsem je skregan z realnostjo. A to se kajpak nagradi v tej vladi. Takole hara Janša dalje v svojem stilu. Ko že mislimo, da smo se vsega navadili... 🙄 Pa kaj, a Janša misli da je "Bog" te Slovenije, al kaj? Hojs, Pocivalsek, Tonin, Jelinčič & Co. - danes in nikoli več! 😎
S love NIJA
23. 03. 2021 09.32
-17
Levaki lazete, natolcujete, rusite, zavajate...vse kar je povezano z g. janezom Janso hocete uniciti!!! Pravkar berem novico, da vam tudi Simonovica, ki ste ga hoteli pribiti na kriz, ni uspelo in vam tudi ne bo!!! Laznivci levosucni, kdo vam se verjame??
Neža001
23. 03. 2021 09.36
+6
nnanna
23. 03. 2021 09.57
+7
kopriva, popij kamilični čaj in se vsaj malo umiri!
Petur
23. 03. 2021 09.25
+11
tezo se ga bomo resili,barabina,upam pa da bodo sankcije po toliksnih izkusnjah konkretne ,doovncne!
Petur
23. 03. 2021 09.25
+5
borjac
23. 03. 2021 09.23
+21
Janša je na vprašanje o slabem komuniciranju, ki ga je zastavila Janje Sluga odgovoril, da "je malo mimo poslušati nasvete" o komuniciranju šefice poslancev stranke z enoodstotno podporo v javnosti. Bedak arogantni napihnjen, brez osmih poslancev SMC-ja bi bila njegova vlada že davno mimo, in to ne malo, ampak komplet mimo. Vprašanje: ali je kdo slišal kdaj govoriti Janšo normalno, brez žaljenja, poniževanja, zmerjanja, ...... verjetno ne.
bojst
23. 03. 2021 09.55
+6
Zagotovo ne. Jajo zna le hodit po ljudeh. Ja, in jih ponizevati. Ni mi jasno, kristalno jasno se tudi vedno po komentarjih vidi, da je vecina proti temu arogantnezu a se mu vedno uspe zavihteti na polozaj. Ni mi torej jasno, zakaj ga potem znova in znova volijo
AlternativeFacts
23. 03. 2021 09.22
-11
Sluga in Zorčič sta si odlično zacemetirala politično pot. Kjer koli bi ju sprejeli, bi se dobesedno ustrelili v koleno, ker ljudje teh "amebastih dvožik" 100% ne bi sprejeli odprtih rok. No razen v SD-ju. Tam so sposobni sprejemati politične krjavle.
malib2
23. 03. 2021 09.21
+14
JJ ima lahko sto procentno podporo, pa ga je težko poslušati
martinov
23. 03. 2021 09.41
+9
Še pogled na njegovo faco je težaven, kaj šele poslušanje enih in istih "dosežkov" njehove vladavine. Novi parlament in vladajoča koalicija bo porabila eno leto, da bo revidirala njegove Zakone, da bo spravila Slovenijo v normalno življensko stanje !!
resslovenka
23. 03. 2021 09.44
+8
Pa jo nima! 30% niti 50% tistih, ki se volitev sploh udeležijo! Pa še to ne. Ma dajte no. Janša živi v nekem svojem "milnem mehurčku". Tko mal shizofreno mi deluje. Narcisoidno in avtokratsko! 😎 Sej se bo srečal sam s seboj, nič bat.
bojst
23. 03. 2021 09.59
+5
Drzi. Niti stavkov ne zna izgovarjati normalno in namesto da bi s poudarki pri piki (koncu stavka) dal vedeti, da je konec stavka, zavija po svoje. Le bodite pozorni na njegovo poznavanje SLO jezika
sinhron
23. 03. 2021 09.20
+12
Koliko neodgovorjenih je ostalo vprašanj ali so bila speljana ne drugo temo ali pa odgovorjena z lažjo , z veliko mero arogance ? Janša je danes lepo povedal , da je SMC ničvredna stranka , ki ima komaj 1% glasov , torej jih rabi samo za vzdrževanje vladavine SDS ! ZBUDITE SE SMC -jevci !
prašek
23. 03. 2021 09.20
+13
Igor Zorčič , tudi za tebe velja : odpri tista vrata in izstopi iz vlade !!!!
reket
23. 03. 2021 09.19
+8
Kar sanjaj in upaj, ljudstvo se zbuja. Ti pa se, kar dremaj in sanjaj pastirja.
prašek
23. 03. 2021 09.17
+8
Neža ...... En prav prijazen pozdrav. Tako in tako je šolstvo obglavljeno !!!!!! Na žalost !
reket
23. 03. 2021 09.15
+11
NE podcenjujte zenske, ko jim je dost jim je dost!
AUD
23. 03. 2021 09.14
-8
Sami levi plačanci pod komentarji oz koprive no razen za praška se ve kolikokrat je mimo pihnl z levimi predsedniki vlad 😂😂