Slovenija

'Janševa izjava je nedopustno omalovažujoča do sodnikov velenjskega sodišča'

Ljubljana, 28. 10. 2021 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
402

Slovensko sodniško društvo se je odzvalo na izjavo predsednika vlade, ki je po razsodbi prvostopenjskega sodišča v primeru tožbe SD dejal, da je sodišče v Velenju "napakirano s klientelistično paleto članov ali simpatizerjev SD ter sodbe izreka brez obravnav in možnosti obrambe". "Navedena izjava je nedopustno omalovažujoča do sodnikov omenjenega sodišča oz. do sodišča kot temeljne institucije pravne države," je jasno sodniško društvo. Vrhovno sodišče pa je pozvalo k dostojni komunikaciji med vejami oblasti. Te so določene z ustavo, da delujejo v korist državljanov, so opozorili.

Prvostopenjsko sodišče je razsodilo, da mora predsednik vlade Janez Janša Socialnim demokratom (SD) plačati 10.000 evrov odškodnine, se javno opravičiti na Twitterju in pokriti sodne stroške. Razsodbe pa premier ni bil najbolj vesel, saj se je nanjo odzval z besedami, da "gre za prakso sodišča v Velenju, ki je napakirano s klientelistično paleto članov ali simpatizerjev Socialnih demokratov in ki izreka sodbe brez obravnav in brez možnosti obrambe". "Da bi bila farsa popolna, je v tem konkretnem primeru to sodišče odločalo o tožbi Socialnih demokratov. Česa podobnega niso počela niti vojaška sodišča v bivši SFRJ," je še dodal ob tem.

SSD protestira proti izjavi predsednika vlade o nepravnomočni zamudni sodbi Okrajnega sodišča v Velenju.
SSD protestira proti izjavi predsednika vlade o nepravnomočni zamudni sodbi Okrajnega sodišča v Velenju. FOTO: Shutterstock

Na njegove besede se je zdaj odzvalo Slovensko sodniško društvo (SSD), ki protestira proti izjavi predsednika vlade o nepravnomočni zamudni sodbi Okrajnega sodišča v Velenju. Kot so zapisali v izjavi za javnost, je navedena izjava nedopustno omalovažujoča do sodnikov omenjenega sodišča in tudi do sodišča kot temeljne institucije pravne države. Ob tem so poudarili, da ustava republike in zakoni vsaki stranki postopka zagotavljajo enako varstvo pravic. "Med temi so tudi pravna sredstva in postopki," pravijo.

"Pravna država mora temeljiti na medsebojnem sodelovanju, spoštovanju in zaupanju v institucije, najvišji predstavniki oblasti pa bi morali biti pri tem zgled in se vzdržati diskreditiranja sodišč, ki so nepogrešljiv gradnik pravne države," so še jasni v SSD.

Na sodbo so se že včeraj odzvali tudi v stranki SD in med drugim dejali, da je sodišče izdalo zamudno sodbo, saj Janša ni prevzel pošiljke sodišča. Posledično v 30-dnevnem roku ni odgovoril na tožbo, pri tem pa je sodišče ugotovilo, da so izpolnjeni tudi drugi pogoji za izdajo zamudne sodbe, predvsem da utemeljenost tožbenega zahtevka izhaja iz dejstev, ki so navedena v tožbi. Predsednica stranke Tanja Fajon je dejala tudi, da od predsednika vlade pričakuje javno opravičilo za namerno širjenje laži.

SD so julija na Okrajnem sodišču v Velenju vložili tožbo proti predsedniku vlade zaradi njegovih navedb o lastništvu Levstikove 15. Ta jim je na družbenem omrežju Twitter namreč očital, da je vila na Levstikovi ulici v Ljubljani, sicer sedež SD, "ukradena judovska vila".

Vrhovno sodišče poziva k dostojni komunikaciji med vsemi vejami oblasti

Vrhovno sodišče pa je ob Janševi izjavi pozvalo k dostojni komunikaciji med vejami oblasti. Te so določene z ustavo, da delujejo v korist državljanov, so opozorili.

Sodniki in sodišča v Sloveniji so zavezani sojenju v skladu z ustavo in veljavno zakonodajo, vse stranke v sodnih postopkih pa imajo skladno s tem na voljo enaka pravna sredstva za uveljavljanje svojih pravic, so v sporočilu za javnost opozorili na vrhovnem sodišču. "Zato je neprimeren odnos nekaterih predstavnikov izvršilne veje oblasti do sodne veje, ki se večkrat kaže tudi v javnem etiketiranju, omalovaževanju ali celo žaljenju sodnikov in s tem sodne veje oblasti, nesprejemljiv, nedostojen in vse bolj utrujajoč," so navedli.

Nenehni neprimerni komentarji po oceni vrhovnega sodišča namreč prihajajo s strani tistih, ki niso "sposobni razumeti pomena sodne veje oblasti in načina odločanja sodišč, čeprav gre pri načelu delitve oblasti za eno ključnih načel vsake demokratične in pravne države".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (402)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zlati70
29. 10. 2021 13.58
-1
Je sodbo proti Janši spisala kar nekdanja ministrica stranke SD, Andreja Katič? Tožba Socialnih demokratov proti Janezu Janši v zvezi z judovsko vilo, kjer domuje stranka SD, še vedno močno odmeva v javnosti. Je sodbo proti Janši spisala kar nekdanja ministrica stranke SD, Andreja Katič? o je znano, bi moral Janez Janša zaradi izjave, da je hiša, kjer domuje stranke SD ukradena, plačati stranki 10.000 evrov in se opravičiti. A do tega seveda ne bo prišlo. Pri tem je najbolj zanimivo, da predsednik vlade Janez Janša ni prejel sodbe v zadevi “ukradene vile”, čeprav je velenjsko okrožno sodišče na prvi stopnji razsodilo v korist tožeče stranke, Socialnih demokratov. Prav tako Janša ni prejel niti vabila na obravnavo oziroma bil obveščen, da na sodišču poteka kakršen koli postopek. Četudi bi bil Janša odsoten, ko bi mu poskušali vročiti pošto, bi jo morali v skladu z zakonom po 16 dneh vreči v nabiralnik, kar pa se po zanesljivih informacijah portala Nova24TV ni zgodilo. Gre torej za politični konstrukt sodišča, za katerega je znano, da so na njem zaposleni simpatizerji oz. celo člani stranke SD? Da sodna bitka še ni končana, je Fajonovo pozneje na Twitterju opozoril tudi Janša; postopek se bo namreč nadaljeval na višjem sodišču, kamor pa politične lovke SD ne sežejo venomer. “Not so fast, Tanja Fajon. Smo šele na začetku. Sicer pa povejte, koliko ste za vilo plačali? Preprosto, številko napišite,” je tvitnil premier. Koliko je stranka SD plačala za judovsko vilo, v kateri prebivajo, oziroma komu in koliko najemnine plačujejo za to domovanje smo povprašali tudi Tanjo Fajon, preko elektronske pošte. Odgovore še čakamo.
piljan
28. 10. 2021 21.31
+1
Svečarija nesrečna,a ste dons kaj boljš?
A3umf
28. 10. 2021 20.55
-1
Sodnike in sodisca, ki zagovarjajo pridobivanje premozenja z ropom je indoktrinirala komunisticna partija in jim ni POMOCI!
Ugovor vesti 133.člen
28. 10. 2021 20.51
+1
Sodišča so prava katastrofa. Sodijo le določenim, drugim pa zadeve zastarajo ali pa jih usmerjajo kako se bodo izognili kaznim. Povej mi čigav si in ti povem če si in koliko si kriv. Nam ni rešitve, ker ni bilo lustracije vseh aktivnih komunistov. Tako pa so oni zasedli položaje, mladi pa morajo delati po njihovem nareku. Kaj smo mi naredili, da moramo živeti v takšni nepošteni državi (živ primer LJ šerif), a borili smo se za samostojnost???
MladInPerspektiven
28. 10. 2021 21.08
+3
risss no lepo ko bi res naštel nepoštene ljudi ... in ne samo enega. Najverjetneje ne bo nobenega od desnega pola
inet
28. 10. 2021 20.51
+1
Bravo, vsaj nekdo priviligerancem pove kar je res. In sedaj bodo pa jokcal?
sinhron
28. 10. 2021 19.37
+7
Tudi za žaljenje sodišč je možen kazenski pregon in dobra finančna kazen , saj spametovali ga tako ne bodo ! V dosedanjem življenju Janše so narejene TRI velike napake poleg množice drugih , prva je bila narejena , ko so množice zahtevale izpustitev četverice , kjer je Janša odtujil s pomočjo OSTALIH TREH ZAUPNE DOKUMENTE in ga je takratna vojaška oblast zaprla na Roški ,. PUSTITI BI MORALI , DA STVARI TEČEJO SVOJO POT ! Druga je bila storjena , ko Drnovšek ni dovolil kazenskega pregona zaradi prodaje orožja , ki sta ga vršila Janša in Bavčar s pomočniki , "ker bi s tem omadeževali osamosvojitev ";tako Drnovšek .In tretja veliko napako so storili ustavni sodniki , ki so izpustili Janšo iz zapora z izgovorom , da je neobhodno potreben za gradnjo demokracije v Sloveniji . Se ti ljudje sedaj kdaj vprašajo kaj so storili s temi svojimi dejanji ?
MladInPerspektiven
28. 10. 2021 21.10
+2
Že takrat je bil priprt zaradi izdaje ... in obstaja neki rek sam se ga ne spomnim:-) za take
Narcisa318
01. 11. 2021 18.17
Sinhron .Popolnoma se strinjam s tabo ,da danes preklinjam firmo oziroma vodilne ki so nas poslali na ROŠKO ,da protestiramo za njegovo izpustitev morali bi ga linčati pustiti ,da zadeve gredo svojo zakonsko pot .Imamo na položajih same tajkune ,zapornike morali bi za vse to odgovarjati .Dajte SLOVENCI zresnimo se in naredimo temu konec.
punkracij
28. 10. 2021 19.33
-4
Ivan je zakon, boljšega predsednika vlade ta trenutek ne premoremo, žal.
puspan
28. 10. 2021 19.13
-4
Rdeči virusi v Sloveniji so trdovratni in težko odpravljivi. Večinoma se nahajajo v možganih.
prašek
28. 10. 2021 19.14
+5
»"Tožena stranka Janez (Ivan) Janša se opravičujem tožeči stranki SD za svoje neresnične zapise na družbenem omrežju Twitter o tem, da SD posluje iz ukradene judovske vile na Levstikovi 15 v Ljubljani. Ta vila ni bila ukradena in SD je lastništvo nad njo pridobil na zakonit način."«
sinhron
28. 10. 2021 19.34
+4
Pa misliš prašek, da bomo to doživeli ?
inet
28. 10. 2021 20.53
No ja preden so jo pravno prevzeli je bilo pa vse ok?
puspan
28. 10. 2021 19.11
+0
Saj se ni veliko zmotil, ima kar prav.
Tik Tak
28. 10. 2021 19.08
-3
Dokler se ne bo očistilo komunistično jedro msm, fdv in sodišč, ne moremo pričakovati nepristranskosti niti informiranja, niti sodb. Vsaj še en mandat vlade JJ bo potreben, sicer se bomo vrnili v leto 45
vito
28. 10. 2021 21.17
Z jajotom gremo pa 1936, ce se niste opazili, tiktak
vito
28. 10. 2021 21.20
prašek
28. 10. 2021 19.05
+4
Še se bom smejal Forintošu, še !☺☺☺☺
inFORMbiro
28. 10. 2021 18.54
+3
Janša ve vse komunistične rabote,ker je bil velika komunistična perspektiva,a je pravzaprav bedak.
Drugorazredni
28. 10. 2021 18.13
-2
Kar je povedal Janez Janša je res.vila je bila nacionalizirana tako so delali komunisti
prašek
28. 10. 2021 18.51
+3
"Tožena stranka Janez (Ivan) Janša se opravičujem tožeči stranki SD za svoje neresnične zapise na družbenem omrežju Twitter o tem, da SD posluje iz ukradene judovske vile na Levstikovi 15 v Ljubljani. Ta vila ni bila ukradena in SD je lastništvo nad njo pridobil na zakonit način."☺☺☺☺☺
markospenca
28. 10. 2021 17.56
+8
Mogoče pa je ta sodba lahko pokaže kako tiču zapret kljun. Pravdni postopek - odškodninska tožba. Tako kot v tem primeru, če ne dvidneš pošte in na tožbo argumentirano ne ugovarjaš si zmrznu.
bobiv
28. 10. 2021 17.39
+10
Nekdo, ki ni kriv dvigne pošto, gre na sodišče in dokaže svojo nedolžnost, janša pa ne dviguje pošte, ker ve da je kriv, se skriva, ker pričakuje, da bo tožba zopet zastarala, ko pa ga kljub izmikanju obsodijo, pa je zopet Kalimero: to je krvica, zares!
Zelenadezela
30. 10. 2021 09.06
-1
Tako je ..pa že joka takoj... a vejami da ti narediš popolnoma isto stvar ... ne dvigovanje pošto izmikanje sodišča žaljenje sodnikov in skrivanje ipd. Verjemi 10000% da bi zelo zelo zelo drugače vse skupaj izpadlo... verjetno z kakšno prisilno priredbo se veliko večjo denarno kaznijo mogoče tudi zaporno... pač tako je ko imamo privilegije in tako bo ostalo...
prašek
28. 10. 2021 17.38
+5
Ali bi lahko našega Forintoša čisto malo dali za rešetke ? Ne za dolgo, samo za kakih 25 let ???? sam prašam
prašek
28. 10. 2021 17.37
+7
Desna inteligenca vključujoč DKR (oksimoron) , zastonj pljuvate , zastonj !!! Lepo pa bo brati sledeče besede : "Tožena stranka Janez (Ivan) Janša se opravičujem tožeči stranki SD za svoje neresnične zapise na družbenem omrežju Twitter o tem, da SD posluje iz ukradene judovske vile na Levstikovi 15 v Ljubljani. Ta vila ni bila ukradena in SD je lastništvo nad njo pridobil na zakonit način." ☺☺☺☺☺
prašek
28. 10. 2021 17.34
+8
Velenjski sodniki ....... Čestitam vam za to sodbo ! Ste prvi , ki so spoznali našega Kriminalca in pravilno ukrepali !!!!!!!!!
Žnabl
28. 10. 2021 17.22
-7
Pristranski sodnik ni sodnik ampak oproda nekoga ki ima koristi.velenkovsko sodišče je leglo komunistov,prevarantov in goljufov z strani sđ.POŠTEN SODNIK V VELENKOVCU??? NEMOGOČE
bobiv
28. 10. 2021 17.39
+6
Mother Russia
28. 10. 2021 17.20
-7
Le objava imen in priimkov sodnikov sodišča v Velenju bi umirila tenzije. Pametnemu bodi dovolj.