Slovenija

Japonska znižala napoved gospodarske rasti

Tokio, 21. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Japonska centralna banka je znižala oceno napovedi gospodarske rasti, in sicer prvič v zadnjih šestih mesecih. Popravek je posledica vse večje negotovosti zaradi epidemije akutnega sindroma oteženega dihanja (sars) ter velikih težav, s katerimi se soočajo japonske banke.

Guverner japonske osrednje banke Tošihiko Fukui je v zvezi s slednjim opozoril na nevarnost finančne krize. Gospodarska aktivnost ostaja stabilna, bojazni pa se povečujejo, med drugim navaja sporočilo za javnost japonske centralne banke. Pri tem omenja gospodarstva drugih azijskih držav, ki so še pred nekaj meseci poročala o nenehni rasti obsega izvoza z Japonske.

"Azijska gospodarstva, za katera je bila doslej predvidena rast, se lahko soočijo z njeno upočasnitvijo, vsaj začasno kot posledico atipične pljučnice," navaja sporočilo. Poleg sarsa se Japonska sooča tudi s težavami bančnega sektorja. Kot je znano, je japonska vlada pred dnevi napovedala, da bo s sredstvi v višini več milijard dolarjev sodelovala pri sanaciji pete največje japonske banke Resona Bank. Pomoč države pri sanacije te banke je znova vnesla dvom v stabilnost japonskega denarnega trga, ki je visoke državne pomoči prejel že v letih 1998 in 1999, in vzbudila nezaupanje vlagateljev.