Slovenija

Po 'najbolj božičnih ulicah Vojnika': 'Tisoč rok' izdelalo 250 jaslic

Vojnik, 17. 12. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
18

V Vojniku so znova na ogled jaslice iz najrazličnejših materialov, ki so nastale po zamislih posameznikov, družin, društev, umetnikov od blizu in daleč - na ogled so celo jaslice iz Južne Afrike. Lani je razstava privabila okoli 40.000 obiskovalcev, ob veliki odmevnosti, ki je pomembno prispevala k prepoznavnosti kraja, pa gre v prvi vrsti za projekt, ki je na prav poseben način združil lokalno skupnost.

Slovenska mesta, kraji in domovi te dni žarijo v soju praznične okrasitve. Prav posebna paša za oči pa je sprehod po ulicah "božičnega Vojnika".

Kraj, ki leži ob regionalni cesti Celje–Slovenske Konjice, je namreč te dni - že peto leto zapored - nekakšna "prestolnica" ljubiteljev jaslic. Letos jih je na ogled okoli 250, posebnost projekta pa - jaslice niso postavljene v obliki klasične razstave, ampak na zasebnih dvoriščih hiš treh ulic v bližini cerkve, manjše pa razstavijo v Jernejevem domu, ki stoji v neposredni bližini cerkve.

Po "najbolj božičnih ulicah Vojnika" smo se sprehodili dan po odprtju razstave. V trdi temi, nekaj po 22. uri zvečer. Kontrast teme in svetlobe luči, ki osvetljujejo jaslice, poskrbi za resnično pravljično podobo in še poudari sporočilo posameznih izdelkov.

Tukaj boste ugotovili, da jaslice - torej izdelek, ki običajno potrebuje ogromno detajlov - lahko izdelate iz pravzaprav kakršnega koli materiala. Na ogled so jaslice iz lesa, kamna, kovine, plastike ... izvedba pa v večini primerov tako polna detajlov, da se opazovalec resnično zamisli nad tem, koliko truda je nekdo vložil v čudovit izdelek.

In toliko, kot je razstavljenih jaslic, toliko je različnih interpretacij, upodobitev Kristusovega rojstva. Tako boste našli tudi jaslice, katerih "zgodba" je postavljena v Aljažev stolp ali pa veliko školjko. Ustvarjalci so domišljiji dali povsem prosto pot, kljub veliki količini pisanih izdelkov pa je med jaslicami dovolj razdalje, da vsake zasijejo v svoji veličini in ne vstopajo v zgodbo sosednjega izdelka.

Nekaj jaslic, ki so letos na ogled v Vojniku, si lahko ogledate v galerijah.

"Razstavljajo posamezniki, društva, svoja dela je med drugim na ogled postavil  akademski slikar in grafik Peter Krivec," o razstavi pravi predsednica Turističnega društva Vojnik Nataša Kovačič Stožir.

Pri projektu, ki je nastal na pobudo nekdanjega župana, ki je iskal način, kako povezati lokalno skupnost, sodeluje že od začetka: "Si pa nismo predstavljali, v kaj se bo vse skupaj razvilo." Razvilo se je v enega najbolj prepoznavnih božičnih projektov na Štajerskem, vsako leto pa vse več obiskovalcev prihaja tudi iz drugih delov Slovenije.

"Ker je ogled brezplačen, nimamo "števca obiskovalcev", predvidevamo pa, da jih je bilo lani okoli 40.000." pravi Kovačič Stožirjeva. Letos jih bo najbrž še več, saj bo zaradi razporeda praznikov razstava letos odprta nekaj dni dlje kot lani, vse do 4. januarja.

"Največja gneča je okoli božiča," pravi sogovornica - takrat se po ulicah gnete nepregledna množica, za katero so pripravili pestro "spremljevalno ponudbo". Na stojnicah se lahko okrepčate s hrano in pijačo, pestra je ponudba zabave za najmlajše. "Osrednji dogodek pa seveda ostaja razstava," poudarja Kovačič Stožirjeva.

"Sprehod po razstavi je priložnost, da se umirimo, premaknemo v neko drugo dimenzijo, drugačno od tiste, ki jo skozi vse leto doživljamo, ko hitimo od ene obveznosti do druge," pravi sogovornica.

Za lokalno skupnost je projekt priložnost, da se povežejo. Med razstavljenimi jaslicami boste opazili dela otrok iz vrtca, šole, najrazličnejših društev, izjemno zanimiv izdelek so pripravili med delovno terapijo v psihiatrični bolnišnici Vojnik. "Tam vsako leto pripravijo nove jaslice, z njimi zelo dobro sodelujemo, prav tako kot z drugimi ustanovami, organizacijami, podjetji in društvi, ki delujejo pri nas. To je po svoje tudi možnost, da drug drugemu pokažemo, da so del naše skupnosti," pravi Kovačič Stožirjeva.

In kako prebivalci doživljajo dejstvo, da se njihove ulice za kratek čas vsako leto spremenijo v "božično vas"? "Sodelovanje je fenomenalno. Ljudje sodelujejo celo ne glede na svoja verska prepričanja. Do njih smo pristopili iskreno, razumejo, da ne gre za projekt, katerega cilj je zaslužek, ampak projekt amaterjev - prostovoljcev, ki nastaja iz zanosa. Včasih me vprašajo, koliko ljudi sodeluje. Pa pravzaprav ne vem. Rečem, da je to delo "tisoč rok"," še pravi Kovačič Stožirjeva.

Večino dela torej opravijo prostovoljno, delno pri projektu sodeluje občina. Če jim uspe zbrati kakšen zaslužek, ga vložijo v nadaljevanje projekta. Kot pravi predsednica TD, se pogosto najde kdo, ki ima odlično idejo, nima pa sredstev za material. In sredstva jim omogočajo, da priskočijo na pomoč z nakupom materiala. Tako lahko vsakdo sodeluje pri širjenju prazničnega duha.

Božični Vojnik
Božični Vojnik FOTO: 24ur.com
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bassettt
17. 12. 2019 12.40
-3
Vzhodno od LJ, imamo pa tudi zahodno pot do jaslic, ki bo ostali polovici Slovenije blizja - napisite se (bom jaz!) o umetniskih jaslicah v kraju Stanjel! Dosti bolj pristno in manj umetnega kica. Vcasih je za cenit tako bolj kot uvozeno
Ost1234
17. 12. 2019 11.30
+1
Pravljični prikaz pravljičnega dogodka izpred 2000 let...Je pa otroke zanimivo. Kot vse pravljice.
poserjemsenavas
17. 12. 2019 14.12
-3
pepe007
17. 12. 2019 11.08
+11
Krasno. Ljudska umetnost kot protiutež trgom pijančevanja in jugo pop muzike v večjih slovenskih mestih.
poserjemsenavas
17. 12. 2019 14.13
-5
večina jaslic je kupljenih, tako da tvoja trditev ravno ne drži
poserjemsenavas
17. 12. 2019 10.24
-20
Eh, spet bomo pili slabo kuhano vino in drage špricarje, pa še to brez vsakega računa. Škoda, da imajo od tega korist samo bližnji stanovalci, ki izkoriščajo državo in ustanavljajo društva, samo da na črno služijo.
poserjemsenavas
17. 12. 2019 14.12
-6
Mirjiam90
17. 12. 2019 10.00
+8
Lepo v Velenju pa Komunisti Židanova garda, roji okol kipa svojega Kulta osebnosti, plešejo Kozaračko kolo in jih Kitajci učijo da Komunizma in socializma ni več..Ponavadi so za Božič izzivali pred Cerkvijo v Šmartnem se grdo drli, metali petarde v ponedeljek pa tožarili svoje sosede na Komitejih..
Volga Malek
17. 12. 2019 09.41
+8
lluckyss
17. 12. 2019 09.17
-2
"Na ogled tudi jaslice iz Južne Afrike"....Ko bodo na ogled tudi tiste iz severne, potem bomo lahko govorili o uspešni asimilaciji..
DAEMONIUM
17. 12. 2019 08.54
-7
Leta 1945 so vse te ki so imeli res radi jaslice postavili pred jame, vrtace in jih, ce so imeli sreco, likvidirali s strelom v tilnik, se veckrat pa so jim s maljem ali kovinskim delom puskinega kopita, polomoli lobanje, da so se zvalili v brezno. In sedaj ti z isto ideologijo rdece zvezde razpredajo o jaslicah? Sprevrzeno kot je sprevrzen slovenski udbaski komunizem ki se je danes prelevil in se preimenoval v liberalizem, social demokracijo, levico ali v nekaksne kvazi centrase v resnici pa so isto sranj3 le drugo pakovanje!
lluckyss
17. 12. 2019 09.20
+6
Niso bile jaslice krive ampak župnikova politična usmerjenost in njegovo hujskanje...Morda tudi prisega Dolfiju ni doprinesla k olajševalnim okoliščinam.....Sicer pa predlagam adminu naj tole oboje briše, ker članek nikakor ni namenjen pogrevanju krvave preteklosti..
oga1
17. 12. 2019 07.21
-51
Za okrasitve se zapravi ogromno denarja, za ostale stvari, ki so bolj pomembne, ga pa ni. To je samo moje mnenje
jan.k94
17. 12. 2019 07.32
+60
Vsak dela s svojim denarjem kar mu paše. Nekaterim se nam pa te stvari dopadejo. Ni vse v okraskih, veliko je tudi v tem da se celotna družina zbere in gre skupaj pogledati takšne stvari....
Fredi34
17. 12. 2019 07.34
+43
Oga. Če je vse narejeno v lastni režiji, potem te to ne briga čisto nič.