Slovenija

Jasnič: Če bodo poslanci DeSUS podali prijavo na KPK, bom odstopil

Ljubljana, 21. 10. 2021 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nuša Stegnar, STA, T.V.
Komentarji
999

Poslanska skupina DeSUS je sinoči v državnem zboru znova eklatantno kršila sklepe z zadnje seje sveta stranke DeSUS, ki je sklenil, da stranka zaradi škodljivega ravnanja več ne podpira trenutne vlade niti njenih ukrepov, še najmanj zakonodajnih, je sporočil predsednik stranke upokojencev, Ljubo Jasnič. Glasovanje poslancev je označil za izdajo. Odzval se je namestnik vodje poslanske skupine Ivan Hršak, ki je dejal, da je Jasnič "največji avtokrat, kar sem jih kdaj videl". Napovedal je tudi prijavo Jasniča protikorupcijski komisiji, ta pa odgovarja, da če se bo to zgodilo, bo odstopil.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Dan preobrata v Desusu
    02:30
    Iz 24UR: Dan preobrata v Desusu
  • Iz SVETA: Odločilni glasovi
    01:59
    Iz SVETA: Odločilni glasovi
  • Iz SVETA: Glasovanje v stranki Desus
    03:27
    Iz SVETA: Glasovanje v stranki Desus
  • Izjava Ljuba Jasniča
    02:50
    Izjava Ljuba Jasniča

 

"Poslanci so včeraj odločno glasovali za prav vse sklepe in predloge vlade, vključno z najbolj spornimi, med katerimi naj izpostavim samo novelo zakona o nalogah Policije, ki Nacionalni preiskovalni urad (NPU) podreja vodstvu Policije in s tem omogoča nadaljnjo instrumentalizacijo ter politizacijo Policije," je sporočil v današnji izjavi za javnost Ljubo Jasnič. Pod vsako naslednjo akcijo Hojsovega ministrstva, ki bo omajala delovanje NPU, bo poslej stal tudi pečat stranke DeSUS, je opozoril in dodal, da je to v izrazitem nasprotju z interesi in vrednotami stranke DeSUS ter predstavlja grobo kršitev sklepov najvišjega organa, sveta stranke. 

Ljubo Jasnič
Ljubo Jasnič FOTO: Damjan Žibert

Takšno glasovanje poslancev je torej neposredna izdaja stranke DeSUS, zlasti njenih volivcev in podpornikov ter  tudi – o tem smo vsak dan bolj prepričani, saj se dokazi kar množijo – izdaja slovenskih državnih interesov, posebej v evropskih okvirih, meni. "Morda je takšno glasovanje poslancev v skladu z njihovimi osebnimi interesi, je pa v neposrednem nasprotju z interesi stranke DeSUS, ki naj bi jo zastopali." Jasnič je zato pozval poslance stranke DeSUS, naj samovoljno početje nemudoma prekinejo in spoštujejo sprejete sklepe ter zaveze stranke DeSUS, sicer bodo proti njim prisiljeni sprejeti najbolj rigorozne ukrepe.

Jasnič je dejal, da vodstvo stranke in tudi njega osebno žalosti podpora poslanske skupine vladnim ukrepom, "predvsem pa zakonodajnim predlogom, ki so škodljivi za to državo". Svet stranke zaradi škodljivih, še posebej pa represivnih ravnanj ne podpira te vlade, je dejal Jasnič. "Zakon o nalogah policije, ki Nacionalni preiskovalni urad (NPU) podreja vodstvu policije je eden izmed takšnih zakonov."

"Vsi v okviru stranke DeSUS moramo vedeti, da gre za demokratično stranko. Država potrebuje mir, sodelovanje in zaupanje, da bomo enkrat premagali tudi epidemijo, ki je država ne obvladuje," je še dodal Jasnič. 

V primeru prijave na KPK Jasnič napovedal odstop

Na današnji novinarski konferenci se je namestnik vodje poslanske skupine DeSUS Ivan Hršak najprej dotaknil Jasničeve izjave. Kot je povedal, poslanci te izjave niso prejeli, predsednik pot reševanja težav očitno ubira po medijih. Poslanska skupina ni želela zaostrovati odnosov, vendar brez tega ni šlo, zdaj so priča hudemu napadu na poslance. "Naše vodstvo ne pozna parlamentarne demokracije, kako zadeve potekajo v DZ, predstavljajo si, da nam bodo za vsak zakon poslali napotek, kako naj poslanci glasujemo v DZ in smo ogorčeni, saj to ne gre," je povedal. Česa takšnega v stranki nismo vajeni, to danes pa je kaplja čez rob, je bil jasen Hršak, ki je dodal, da lahko poslanci v DZ glasujejo po lastni vesti in v skladu z določili ustave, saj niso vezani na nikakršna navodila s katere koli strani. 

Poslanci bodo elektronsko pismo, v katerem je Jasnič poslancem naročil, kako naj glasujejo, tudi prijavili protikorupcijski komisiji, je napovedal in dodal, da je Jasnič največji avtokrat, kar jih je videl

"Mislim, da je to unikum v politiki. Da predsednika stranke predlagajo KPK zato, ker nekatere stvari svetuje. Na drugi strani imam njihove pozive, naj na vsak zakon podamo svoje mišljenje. Ne gre mi skupaj," je v izjavi za javnost dejal Jasnič. Dodal je, da ko bo podana prijava na KPK, bo odstopil s položaja. 

Branko Simonovič
Branko Simonovič FOTO: Kanal A

Na vprašanje o Jasničevi grožnji, da bodo v stranki posegli po najbolj rigoroznih ukrepih, če poslanci ne bodo glasovali, kot jim je naročeno, pa je Hršak dejal, da so groženj že navajeni. Poslanci niso vezani na nikakršna navodila od nikogar in zato nimajo pravne podlage, da bi nas izključili, če pa bodo to naredili, bomo sodelovali z najboljšimi pravniki v Sloveniji, ki ne bodo imeli težke naloge, posledice bodo za tiste, ki bodo to sprožili, hude. "Jaz jim tega ne bi priporočal," je še dejal Hršak.

Kasneje, popoldne je prišlo do novega preobrata, saj je iz poslanske skupine prišla vest, da so na skupnem sestanku, na katerem sta bila navzoča tudi Jasnič in Hršak, zakopali bojno sekiro in se odločili, da se bodo skupaj osredotočili na priprave na volitve, a iz Jasničeve izjave, ki jo je kasneje dal za medije, tega ni bilo razbrati. 

Simonovič: Odkar je Jasnič postal predsednik, se ukvarjamo samo s tem, kako očrniti poslance

Poslanec DeSUS Branko Simonovič je dejal, da se organi stranke od junija, ko je predsednik postal Jasnič, ukvarjajo samo s tem, kako očrniti poslance, saj naj bi bili poslanci krivi za vso zlo, ki se dogaja v DeSUS. Sam je prepričan, da temu ni tako, saj da zavestno uresničujejo sklepe sveta stranke. Kot je še izpostavil, so poslanci 12. avgusta tudi zaprosili, da stranka poda jasna stališča glede predlogov zakonov, ki čakajo na obravnavo v DZ.

Kako bo glasoval ob vloženih interpelacijah zoper šolsko ministrico Simono Kustec in pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča, ni želel komentirati. Dejal je, da je treba v primeru Kustečeve počakati na razpravo in se odločati na podlagi argumentov. Interpelacija Dikaučiča bi po njegovi oceni lahko uspela. Ob vprašanju, ali razmišlja o izstopu iz stranke in morebitnem prestopu v drugo stranko, je Simonovič pojasnil, da je pokrajinskemu odboru v Izoli že ponudil odstopno izjavo. Ta je sprejel sklep, da je to sicer pravica vsakega člana, a so hkrati ocenili, da bi bilo takšno dejanje v tem trenutku nesprejemljivo in škodljivo, zato je svojo odstopno izjavo umaknil.

Kot je dodal, se vedno udeleži pogovorov, v kolikor ga kdo povabi in predstavi svoja razmišljanja. Poudaril je še, da je DeSUS njegova edina stranka do zdaj in da vanjo ni prihajal in odhajal iz osebnih razlogov, kot so to počeli nekateri. Sam verjame v program stranke, v kolikor pa v njej ne bo imel možnosti za uresničevanje programskih točk za upokojence, bo iskal tudi druge možnosti, je pojasnil.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (999)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
30. 10. 2021 19.57
A še ni odstopil ta rdeči dinozaver? Čas bi že davno bil.
zmago56
22. 10. 2021 15.21
-3
Zakaj bi morali poslanci glasovati proti zakonom, ki so v skladu z programom stranke in so v nasprotju samo s programom KULa: "Blokirati je treba vse kar predlaga opozicija"?
zmago56
22. 10. 2021 15.22
+0
Trglav
22. 10. 2021 10.14
+5
DESUS, razpadite že enkrat na prafaktorje! Še sami ne veste, kaj bi radi! Še nekaj časa sem mislil, da ste edina stranka, ki ne more razpasti, pa poglej sedaj. Začel je Janša, ko je spravil trojanskega konja (Pivčevo) v stranko, naprej ste pa vse naredili sami!
Odkritež
22. 10. 2021 09.33
+5
Ne, ne Jasnič, ne odstopaj ti. Te nekdaj vaše sebične in egoistične poslance je potrebno izključit iz DeSUS - a. In to takoj. 👍 😊
dule100
22. 10. 2021 09.21
-4
Upam, da jo bodo! 👍
hobotnica1
22. 10. 2021 09.19
+3
Poslanci ste se sami očrnili, ker ste se obrnili proti politiki svoje stranke in izdali volilce.
silva-d
22. 10. 2021 09.09
+3
stari ded naj lepo penzijo uživa pa naj da mir
Uporabnik1929613
22. 10. 2021 11.45
+0
stranko naj prevzame pa kar albanček ane silva?
hondoid
22. 10. 2021 09.08
-2
Odstopi kar danes,ker si nesposoben.
sinhron
22. 10. 2021 08.54
+0
Že po DESUS-ovem kongresu sem zapisal : Desus po Desusu bi lahko rekli , kajti stranka dopušča poslancem obstanek v parlamentu , kjer se glasuje in prav ti njihovi poslanci Jurša , Simonovič in Hržak so ves čas podpirali in bodo podpirali to Janševo vlado do konca , kot jo podpira sicer izobčenec Desusa Polnar . Tako da pisanje DESUSA O UKUNITVI PODPORE JANŠEVI VLADI JE SAMO PISANJE ZA NAIVNE IN V DUHU OBUPA , KER JE STRANKA IZGUBILA VSO KREDIBILNOST PRI SVOJIH ČLANIH !" in vsako drugačno razmišljanje je bila le skromna želja , kajti ti poslanci DESUS niso vredni ničesar . Že če se spomnite , kako so vabili nazaj Erjavca in ga nato izdali , tako so izdali stranko in volivce , ki so jih postavili na ta mesta in tako bodo izdali vsakega ! Enako je z SMC - jevimi poslanci in njihovim vodjem Počivalškom ! NIKOMUR TEH NE GRE ZAUPATI , ENKRAT IZDAJALCI , VEDNO IZDAJALCI !
zajebant2
22. 10. 2021 08.33
-2
moderator upam, da boš brisal komentare v katerih levi pišejo, da so desni fašisti
Uporabnik1929613
22. 10. 2021 11.45
-1
?ebula
21. 10. 2021 21.50
+3
Od trenutka ko korla ni več, je desus kot muppet schow.
drejc79 1
21. 10. 2021 21.44
+7
Hršak, mogoče je Jasnič res avtokrat, ampak ti si pa izdajalec lastne stranke.
aloaloalo
21. 10. 2021 21.40
+9
Še to... vprašanje za izolski odbor DESUSa... SDS bo Vaša nova stranka? Potem ko bo Vaš črnograditelj prestopil u vrste njemu enakih?
aloaloalo
21. 10. 2021 21.36
+10
In 100tič ... za kaj se sploh ukvarjamo z stranko brez volilcev in z tremi poslanci ki so bili in ostali marionete.. Vsak od njih z lastnim ciljem, legalizirati nelegalno, dočakati penzijo in naslednje leto dobiti 6 mesečno odpravnino...
polarni123
21. 10. 2021 21.35
+6
Daleč najbolj so pa smešni tukaj komentatorji velikega vodje. Si predstavljate, da bi kateri od poslancev glasoval drugače kot je želja velikega vodje? Smešni ste. Mimogrede, se je to že kdaj zgodilo v celotni zgodovini SDS?
polarni123
21. 10. 2021 21.33
+7
Sploh ne vem kje je problem. Poslanci imajo prav, lahko glasujejo po svoji vesti. Tudi Jasnič ima prav, ker glasujejo drugače kot sprejme stališče stranke je prav, da jih DESUS vrže iz stranke. Poslanci naj torej ne predstavljajo več DESUSa, ki jim ga je uspelo uničiti in takoj prestopijo v poslansko skupinio SDS, kamor glede na glasovanja spadajo. Preprosto in pošteno. Pa na naslednjih volitvah naj jih da na listo SDS. Nisem pa siguren, da bo to storil, ker izdajalcev nihče nima rad. DESUS pa bo tako ali tako skupaj z SMCjem odšel na smetišče zgodovine.
VR-TRIBE
21. 10. 2021 21.24
+2
Gospod Jasnic zrihtaj sinu papirje za gradbeno dovoljenje v Ankaranu,da nebo crna gradnja,wahaha vse vem
MladInPerspektiven
21. 10. 2021 21.22
+7
Hudiča kaj je vse KOMUNIZEM ustvaril??? Da ni bilo komunizma bi 95% današnjih poslancev bilo samo posran.. dopolnite sami
MladInPerspektiven
21. 10. 2021 21.20
+6
Hahahaha te 3 so pa pravi poslanci .... A sploh pomislijo na svojce kako se počutijo ...verjetno ne važni so SAMO EVRI
Realni
21. 10. 2021 21.19
+8
Kakor kaže, bodo prej poslanci brez stranke, kot stranka brez poslancev.