Slovenija

'Učitelji so steber vsega, nikoli ni bilo drugače, nikoli ne bo drugače'

Ljubljana, 30. 03. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Izobraževanje je najboljša naložba v prihodnost, njegov ključni steber pa so učitelji, so poudarili na prvi javni razpravi o spremembah v šolskem sistemu. In prav učitelja, ki že dolgo ni več zgolj reproducent znanja, je treba razbremeniti administrativnih bremen in predvsem povrniti zaupanje vanj.

Že velika in številčna udeležba je pokazala, da je zanimanja za spremembe v slovenskem izobraževalnem sistemu veliko. V štirih urah so predstavniki stroke, učitelji, ravnatelji, specialni pedagogi, predstavniki nevladnih organizacij izpostavili, kaj vse bi bilo v šolskem sistemu treba spremeniti, slišati je bilo mnogo različnih mnenj in tudi veliko zahtev, pa malo manj konkretnih predlogov, kakšen naj bi bil šolski sistem v prihodnosti. Da gre za razpravo o prihodnosti, je že uvodoma dejal minister Jernej Pikalo: "Šolstvo ni več neka obstranska tema, ampak postaja ključno družbeno vprašanje oziroma ključno vprašanje razvoja te države," meni in dodaja, da je izobraževanje "najboljša naložba v prihodnost". 

Ravno zato je treba razmišljati dolgoročno, kaj bomo storili danes, zato da "bomo čez 15 let lahko videli rezultate". Govoriti moramo o družbenih, tehnoloških, podnebnih spremembah v naslednjem desetletju, moramo pa se vprašati tudi, kakšne bodo kompetence prihodnosti. 

Minister je napovedal, da bodo šle sprememebe v smeri manjše administrativne obremenitve učiteljev.
Minister je napovedal, da bodo šle sprememebe v smeri manjše administrativne obremenitve učiteljev. FOTO: Shutterstock

'Učitelji nismo mezdni delavci'

Če odmevna peticija za spremembo šolskega sistema omenja vse od zmanjšanja obsega učne snovi in domačih nalog, ukinitve nacionalnega preverjanja znanja in mature v obstoječi obliki in uvedbe sprejemnih izpitov za srednje šole, gimnazije in fakultete, nadomestitev številčnega ocenjevanja z opisnim do zmanjšanja števila otrok v razredih, so na javni razpravi odmevali predvsem vloga učitelja in pozivi k njegovi večji avtonomnosti ter razbremenitvi administrativnih bremen: "Kot učiteljica moram, namesto da bi se vsak dan po pouku posvetila pripravi na naslednji dan, izpolnjevati tri tabele, kaj vse sem že delala," pravi učiteljica Paulina Ošlak, ki je ob tem pozvala k ukinitvi preštevanja ur, saj "učitelji nismo mezdni delavci": "Ne morem vrednotiti svojih ur, saj sem 24 ur na dan učiteljica, še sanjam kot učiteljica." 

Minister je uvodoma izpostavil, da so "učitelji steber vsega": "Nikoli ni bilo drugače, nikoli ne bo drugače." Po njegovih besedah moramo znova razmisliti o vlogi učitelja, saj ta zgolj "reproducent znanja že dolgo ni več". Virov znanja in vedenja je namreč veliko, a pri tem manjka konceptualizacija. Ključ ni več v nadzoru, temveč v zaupanju – prav ta naj bi bil koncept za prihodnost. 

Da je potrebnega več zaupanja v učitelje, so se strinjali praktično vsi navzoči, še posebej učitelji, ki pravijo, da potrebujejo več svobode. Da gre prenova sistema tudi v smeri manjše administrativne obremenjenosti učiteljev, saj "smo jih v zadnjih desetletjih obremenili z administrativnim delom, ki pravzaprav ne prispeva h kvaliteti izobraževanja", je potrdil minister: "Ena od stvari, ki jih nameravamo uvesti pri prenovi sistema, je, da bi bili učitelji manj birokratsko obremenjeni, da bi imeli pri svojem pedagoškem delu več avtonomije, da bi bilo v sistemu ključno vprašanje zaupanja do učiteljev in ne več nadzora." 

Kaj pa državljanska vzgoja, poučevanje o religijah, ekonomski sistem, medijska vzgoja?

Govor je bil tudi o prenovi predmeta državljanske vzgoje. Da imamo v Sloveniji zelo nizko volilno udeležbo, še posebej med mladimi, slabo poznavanje političnega sistema ter da so sami mladi proti predlogu, da bi se volilna pravica znižala na 16 let starosti – vse to so po mnenju Patricije Frlež, profesorice v srednji šoli, razlogi za krepitev predmeta državljanske vzgoje. "Poleg tega se soočamo z vedno večjo multikulturnostjo, in če ne želimo postati zaprta družba, potrebujemo več izobrazbe o različnih kulturah, različnih religijah, saj je tega znanja premalo." Premalo zanimanja namenimo tudi učenju o gospodarskem sistemu: "Kaj so davki, zakaj jih potrebujemo, kako odpreti svoje podjetje, kako delujejo nevladne organizacije," učenci se bodo z vsem tem soočili, ko končajo svoje šolanje, še izpostavlja Frleževa in sem dodaja vprašanje medijske vzgoje, saj so po njenem mnenju mladi dnevno obkroženi z medijskimi vsebinami, a imajo "še vedno nizko medijsko pismenost"

V srednje šole naj bi se uvedel tudi predmet državljanska vzgoja.
V srednje šole naj bi se uvedel tudi predmet državljanska vzgoja. FOTO: Shutterstock

Da ima Zavod za šolstvo že naročilo, da razvije poseben predmet državljanske vzgoje za srednje šole, natančneje za dijake do 18. leta starosti, torej preden dobijo volilno pravico, je potrdil minister in dodal, da bodo tako zgoraj naštete vsebine v prihodnje našle svoj prostor tudi v šolstvu. 

Slovenski učenci ne hodijo radi v šolo 

Minister je omenil tudi, da moramo učencem privzgojiti ljubezen do učenja, in izpostavil mednarodne raziskave, ki kažejo, da slovenski učenci "ne ljubijo šole". Na njegove besede in rezultate Pise (program mednarodne primerjave dosežkov učenk in učencev) se je navezal tudi generalni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj, a dodal: "V šolo ne marajo hoditi niti na Finskem, a eni in drugi smo nadpovprečni." 

Javna razprava je namenjena pripravi nove Bele knjige, ki bo opredelila načrtovane spremembe v slovenskem šolstvu za naslednjih 15 let.

Tudi on se je strinjal, da so spremembe nujne, a te morajo temeljiti "na podlagi kredibilnih analiz dozdajšnjega sistema, ne pa na pamet in z 'rokohitrskimi' ocenami, kaj je narobe". Poudaril je tudi, da je treba okrepiti sistem javnega izobraževalnega sistema, ki ima dobre rezultate, in omenil družbeni status učiteljev, ki ga moramo "ovrednotiti tudi materialno"

Starši se morajo po besedah ministra Pikala zanesti tudi na to, da bodo njihovi otroci, ne glede na to, v katerem delu Slovenije jih bodo vpisali v šolo, imeli enako kakovostno izobrazbo: "To mora postati naša zaveza," se je zaobljubil Pikalo. Vse bo tako usmeril v to, da ni privilegiranih in neprivilegiranih okolij, temveč da vsa delujejo kakovostno.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (163)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sodelujem
31. 03. 2019 13.50
+3
kakafonijaprava
31. 03. 2019 13.31
+5
skratka ubijanje mladega človeka na celotni fronti!
kakafonijaprava
31. 03. 2019 13.31
+10
slovenske šole, preveč balasta - za učenje na pamet . in potem iskanje neznanja - za-evek! učne snovi po učnih načrtih, ki se prepisujejo iz fakultet v OŠ in gimnazije!
matej1111
31. 03. 2019 09.54
+28
Sistem je tak daleč pripeljal našo šolstvo, da so učitelji samo še stroji, učenci pa žrtve teh strojev. Sistem pa pišejo največji bedaki tega sveta, ki mislijo, da so pojedli vso znanje tega sveta. Keri kojn si je zmislil, da otroku vzameš otroštvo pri šestih letih in ga pošlješ v ta gnili sistem. Na giljotino, bi ga trebalo poslat.
JApajaDAja
31. 03. 2019 09.51
+6
nekoč so bili v večjem delu slo trije gospodje....doktor, učitelj in župnik...danes je "gospod" še samo župnik!
kr--en
31. 03. 2019 09.25
+18
V mojih časih so šle na pedagoški faks samo sošolke s slabšimi ocenami ali tiste, ki se jim ni uspelo vpisati kam drugam.
Nimasmisla
31. 03. 2019 08.28
+14
šolski sistem deluje na principu izsiljevanja večjih plač in pika ostalo je samo megla
Abrams
31. 03. 2019 07.48
-22
Šolski sistem so prevzele ŽENSKE in postav je reproduktivna tovarna v kateri se bere, piše, izdeluje blablabla igračke, naloge, obiskuje krožke. Vse skupaj pa je samo štancanje za statistiko brez nekega smisla ali cilja. Kot tovarna, za kar ste ŽENSKE najboljše. Sam še v politiko se dente, pa bo šlo vse k vragu. Treba je bit intuitiven, iznajdljiv, se prilagajat situacijam in iskat rešitve v vsakem trenutku. Ampak za to niste na svetu.
Morana7
31. 03. 2019 08.12
+26
Jaz sem pa mislila, da se na pedagoško lahko vpišejo tudi fantje, zgleda ne al kako? Kaj vas ovira, kot moškega, da bi šli poučevat?
saba22
31. 03. 2019 09.57
+5
Frzenk
30. 03. 2019 20.07
+34
buče spet prodajate.....mam dva otroka v šoli.....ne bluzite tam v tri dni...... mi smo imeli otroštvo......naši otroc ga nimajo..........in mi smo kjub temu izobraženi..... ta sistem je podn od podna.........
JApajaDAja
31. 03. 2019 09.54
+5
po končani osn.šoli je bilo naše splošno znanje širše, kot je danes pri maturantih!
ajtutaki
30. 03. 2019 19.58
+35
Res je, fajn se bi bilo povsem znebiti administracije in delati samo svojo stroko. A v danasnjem casu imamo podobno tezavo prav vsi poklicni profili. Nisem učitelj, pa moram sproti prav izpolnjevati razne tabele, porocila, pripravljati strategije, izracune -in se in se - nic od tega ne predstavlja mojega strokovnega dela, količina tega "postranskega" dela se iz leta v leto veča, a vse mora biti opravljeno v roku ne glede na to. Ne si predstavljati, da ste ucitelji sami v tej godlji.
intel1
30. 03. 2019 19.33
+18
nakladaci na drzavnih haslih
Tedy333
30. 03. 2019 19.10
+33
Dejstvo je, da je ogromno uciteljev uciteljev zgolj po profesuri....le pescica pa je taksnih ki se jim dejansko gre da otroke kaj naucijo...
WestCoast
30. 03. 2019 18.44
+14
Ce bi danasnji ucitelji bili vsaj 1% tistih 40 in vec let nazaj bi bilo precej drugače. Ljudje bi kaj znali tudi o nasi drzavi ne pa samo o ameriki in angliji in franciji itd... Plus se to ce bi bilo vsaj malo bolj humani in potrpežljivi ti sedanji ucitelji in uciteljice jim tudi nebi krona padla z glave in si nebi skodovali svojemu ugledu temvec bi pripomogli k temu! Samo so pa prevec arogantni in stalno nervozni! ✌
Dule Med
30. 03. 2019 18.24
+7
Če se hoče človeštvo osvoboditi, potem se prej mora znebiti šolski in verski program, kateri mu razjeda telo in um.
Janez_53
30. 03. 2019 18.41
+12
Že sedaj si polpismen, kaj bi šele bilo, če bi se "znebili" šolskega sistema!
Abrams
31. 03. 2019 07.54
+1
Ja res je. Predvsem levičarskega pravoverja.
vinogradnik33
30. 03. 2019 17.09
+64
Učitelji naj bi bili steber pridobivanja znanja in moralno etičnih vrednot , vendar jim je to odvzeto , saj so jih podredili muhavostim učencev , za katerimi stojijo zadrti starši , ki mislijo , da so njihovi otroci najbolj pridni in marljivi in zato nedotakljivi !
the kop
30. 03. 2019 17.06
+8
naj raje učijo resnico in ne tisto kar nam prodajate mediji!! torej izkrivljeno resnico!!
giiinem
30. 03. 2019 16.08
+41
Moja mama je steber.Kar me ucitelj ni znal nauciti me je moja mama :)
Polis123
30. 03. 2019 15.41
+21
Vsi smo talci vaših lastnih zdrah!
Quatflow
30. 03. 2019 15.29
+37
Danasnji ucitelji ( vecina, ne vsi ) ne podpirajo individualizma. Vsi moramo biti kot po nareku, nacitani iz knjig, bognedaj z lastnim mnenjem ali idejo, ki jo v momentu otezijo ali zatrejo. Ucitelji bi morali biti podporniki razvoja vsakega posameznika posebej in podpirati vsako dobro in originalno idejo. Ne biti prestrogi pri formalnostih in pustiti manever otroku, da se sam razvija tam kjer ima zeljo in veselje. Pa lazji vpisni pogoji za nadaljne izobrazevanje, ce ima clovek resnicno zeljo in veselje za to podrocje. V vecje veselje bi bilo ucencem hoditi v taksne izobrazevalne ustanove, bili bi srecnejsi in imeli bi vecje dosezke tam kjer so resnicno potrebni
Freya
30. 03. 2019 16.29
+37
Ne vem kakšne izkušnje imaš ti oz. tvoji otroci s šolo, a zase lahko brez težav rečem, da so učitelji, ki so me poučevali, vedno spodbujali, da je učenec oz. dijak snov povedal s svojimi besedami (tako, da se je videlo, da zadevo razumeš). Po pravici povedano niso bili ravno navdušeni nad tistimi, ki so snov samo zdrdrali po učbeniku.
Quatflow
30. 03. 2019 19.54
+4
Freya jaz lahko iz svoje izkusnje povem, da cim si malo izstopal od drugih ali razmisljal bolj abstraktno so te hitro “prizemljili”. Mogoce se je to danes kaj spremenilo. Upam tudi, da znajo ucitelji pritegniti ucence s svojim zgledom vestnega in pravicnega ravnanja in obnasanja. Ker premalo ali prevec avtoritete ne pije vode, mora jo biti ravno prav v skladu s svojimi moralnimi naceli in lastnim zgledom.
Freya
31. 03. 2019 12.00
+0
No izkušnje se lahko razlikujejo od posameznika do posameznika in ne trdim, da takšni učitelji, kot jih opisuješ ti, ne obstajajo, žal. Eden izmed profesorjev, ko sem bila pred tablo vprašana za oceno mi je na koncu recimo celo rekel: "Imaš najbolj kmečko razlago, kar sem jih kdaj slišal, ampak se vidi, da razumeš, sedi." Z oceno pa sem bila seveda več kot zadovoljna. :)
Borec21
30. 03. 2019 15.24
+26
Popravici povefano pol je odličnih učiteljev drug polovic pa lenih