Slovenija

'Združevanje agencij ni nič drugega kot krotenje neposlušnih direktorjev'

Ljubljana, 05. 10. 2020 07.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Maja Račič
Komentarji
913

Na gospodarskem ministrstvu so pripravili predlog zakona, po katerem bi v dve agenciji združili osem regulatorjev. Ideja pa je naletela na ostro nasprotovanje opozicije. Marjan Šarec je v oddaji 24UR ZVEČER opozoril, da gre za poskus političnega prevzema agencij s strani Janševe vlada ter prikrivanje potencialno koruptivnih praks.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Ne izključujejo možnosti referenduma
    02:45
    Iz 24UR ZVEČER: Ne izključujejo možnosti referenduma
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s Šarcem
    04:28
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s Šarcem
  • Iz 24UR: Združevanje agencij
    03:20
    Iz 24UR: Združevanje agencij
K novoustanovljeni javni agenciji za trg bi vlada med drugim pripojila Javno agencijo RS za varnost prometa.
K novoustanovljeni javni agenciji za trg bi vlada med drugim pripojila Javno agencijo RS za varnost prometa. FOTO: Bobo

"V luči debirokratizacije kot enega ključnih ciljev vlade potekajo tudi aktivnosti v zvezi z morebitnim povezovanjem nekaterih regulatornih organov. Trenutno je v teku medresorsko usklajevanje in analiza učinkov sinergij poenotenega izvajanja nalog regulatornih organov ter s tem večje učinkovitosti ter fleksibilnosti," so povedali na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT).

"Pričakujemo, da bo usklajevanje potekalo v duhu iskanja soglasja za pozitivne spremembe, ki bodo olajšale in racionalizirale številne procese, pomembne tako za gospodarstvo kot tudi za druge družbene segmente in navsezadnje tudi državljane," so dodali.

Predlog zakona o Javni agenciji RS za trg in potrošnike in Javni agenciji RS za finančne trge, ki je po poročanju medijev od sredine minulega tedna do danes v medresorskem usklajevanju, med drugim predvideva združitev Agencije za energijo, Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos), Javne agencije RS za varstvo konkurence (AVK), Javne agencije RS za varnost prometa, Javne agencije za civilno letalstvo RS in Javne agencije za železniški promet RS v novo Javno agencijo RS za trg in potrošnike. Na to agencijo bi se prenesle tudi nekatere naloge s področja varstva potrošnikov, ki jih sedaj opravlja gospodarsko ministrstvo.

O tem, kdaj bi se lahko zgodila realizacija morebitnega povezovanja, je v tem trenutku preuranjeno govoriti, pravi ministrstvo.

Šarec: Ko začno govoriti o debirokratizaciji, se lahko primemo za denarnice 

Nekdanji premier Marjan Šarec je v oddaji 24UR ZVEČER povedal, da gre pri združevanju agencij za poskus političnega prevzema s strani Janševe vlade. "Že od začetka nastopa te vlade si poskušajo podrediti vse sisteme in podsisteme," je dejal Šarec in izpostavil, da se vlada skozi preoblikovanje prizadeva znebiti neposlušnih direktorjev. "Predstavljamo si, da se bo zgodilo tako kot na NPU, ko se postavi svoje ljudi v vse sisteme in podsisteme in se potem pometa pod preprogo vse nečedne rabote, ki smo jim priča v tej vladi."

Kot meni Šarec, bi ta sistem Janševi vladi omogočal opuščanje nadzora in bolj prijazno obravnavo raznih dejanj, to pa bi vodilo v avtokracijo. "Zato so tudi menjali vodstvo NPU. Pogledalo se bo skozi prste tudi pri kakšnih gospodarskih družbah, ki bodo nazadnje pristale v kakšnih madžarskih rokah, tako kot se to zgodilo tudi s televizijo Planet."

Šarec je zavrnil tudi pojasnila vlade, da gre za debirokratizacijo in dodal, da je ta vlada povsem izgubila zaupanje. "Ko začno govoriti o debirokratizaciji, se lahko primemo za denarnice."

Fajonova: To je še en grob poskus kadrovanja v neodvisne institucije

Na predlog so se že v soboto – potem ko je javnost za pripravo zakona izvedela v petek iz medijev, agencije same pa naj bi bile z njim seznanjene v četrtek in imele za pripombe na voljo 24 ur – odzvali v nekaterih opozicijskih strankah, kjer so med drugim opozarjali, da si bo vlada te institucije neposredno politično podredila. V koalicijskem DeSUS pa so dejali, da pričakujejo obširno javno razpravo in pripravo predloga, ki bo skladen s pravnim redom EU.

Na današnji novinarski konferenci je Šarec izpostavil, da je način vladanja, ki se ga poslužuje premier Janez Janša, "za prihodnost Slovenije izjemno slab" in opozoril, da"se bomo znašli v državi, ki je nočemo".

"To je še en grob poskus kadrovanja v neodvisne institucije," meni predstavnica stranke SD Tanja Fajon. Ne bo me presenetilo, če se bo ostro odzvala tudi Evropska komisija, je še dodala. Po njenih besedah prav zato vlada skuša ta predlog zakona "izpeljati v takšni tajnosti".

"Ta vlada dela red po svoje v Policiji, Fursu, v Agenciji za varstvo konkurence in trg vrednostnih papirjev in tako naprej. To skušajo narediti, da počistijo z ljudmi, ki v teh agencijah mislijo s svojo glavo," je v imenu stranke Levica dejal predsednik stranke Luka Mesec.

"SDS ruši vse, kar diši po demokraciji in pravni državi," pa je prepričana Alenka Bratušek, predsednica najmanjše opozicijske stranke SAB. Da apelira predvsem na stranki DeSUS in SMC, da ostro nastopijo zoper takšen predlog zakona, je dodala.

Bratuškova in Mesec sta povedala še, da ne izključujejo možnosti zakonodajnega referenduma.

Na predlog sta se odzvala tudi evropska poslanca LMŠ Klemen Grošelj in Irena Joveva, ki sta zapisala, da ima predlog več kot očitno povsem druge cilje od javno predstavljenih. "Nikakor ne gre za preoblikovanje po nizozemskem modelu ali za debirokratizacijo, kaj šele za premišljeno, strateško odločitev, temveč za še enega v vrsti kadrovskih cunamijev," sta kritična. Dodala sta, da pri tem še posebej bode v oči, da se to dogaja le nekaj dni po poročilu Evropske komisije, kjer je bila kot ena izmed ključnih slabosti izpostavljena tudi pomanjkljiva vključenost javnosti v pripravo zakonskih aktov.

Kako bi vlada rada reorganizirala agencije?

Organa novoustanovljene agencije, ki bi opravljala naloge omenjenih agencij, bi bila svet in uprava. V svetu bi bilo sedem članov, imenovani bi bili za dobo šestih let. Upravo bi sestavljali štirje člani, odločitve bi sprejemala z večino glasov. Člani uprave bi bili imenovali za obdobje petih let in jih bi imenovala vlada na predlog sveta, ki bi izvedel javni natečaj, je razvidno iz predloga zakona, ki ga je pridobila STA.

Agencijo za zavarovalni nadzor in Agencijo za trg vrednostnih papirjev pa bi združili v novo Javno agencijo RS za finančne trge. Tudi ta novoustanovljena agencija, ki bi opravljala naloge na področju zavarovalnega nadzora in trga vrednostnih papirjev, bi imela svet in upravo. V svetu bi bilo pet članov, ki bi jih imenovala vlada na podlagi javnega natečaja, ki bi ga izvedlo ministrstvo, pristojno za finance. Upravo bi sestavljali trije člani, ki jih bi imenovala vlada na podlagi javnega natečaja, ki bi ga izvedel svet. Člani sveta in uprave bi bili imenovani za šest let z možnostjo ponovnega imenovanja.

Janša se sklicuje na 'nizozemski model'

"Butale. V predlogu zakona je povzet nizozemski model, ki je po splošnem prepričanju stroke eden najbolj učinkovitih in preglednih v EU," pa je sobotni odziv SD na Twitterju pospremil Janša.

Predlog zakona v prikazu ureditve v nekaterih drugih državah navaja, da na Nizozemskem deluje Organ za potrošnike in trge (Authority for Consumers and Markets), ki je začel delovati leta 2013 z združitvijo Organa za potrošnike, Organa za konkurenco in Neodvisnega organa za pošto in telekomunikacije.

Vse odločitve sprejema svet organa, ki ima tri člane, od katerih je en predsednik. Člane sveta imenuje, suspendira in razreši minister za ekonomske zadeve. Predsednik je imenovan za sedem let, člani pa za pet let. Vsi so lahko imenovani še za en mandat. Vsi trije člani so imenovani na podlagi strokovnosti, ki se zahteva za opravljanje nalog organa, znanja, izkušenj in družbenih vprašanj. V primeru izpraznjenega mesta imata preostala člana pooblastila celotnega sveta, vendar največ devet mesecev.

Član sveta je suspendiran ali razrešen, če je neprimeren ali nestrokoven za opravljanje dela ali iz drugih nujnih razlogov, ki se nanašajo na člana sveta, lahko je razrešen tudi na svojo zahtevo. Poleg sveta ima organ sedem oddelkov: za potrošnike, za konkurenco, za telekomunikacije, transport in pošto, za energetiko, za zdravstveno varstvo, pravni oddelek ter splošni oddelek, poleg tega pa še službo glavnega ekonomista in oddelek za politiko in komuniciranje, navaja gradivo v predlogu zakona.

Odzive javnih agencij si lahko preberete v spodnjem članku.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (913)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jackgaton
06. 10. 2020 20.27
+0
JJ je prav povedal......BUTALE......... in šarac je tapravi komunajzerski butalec
cakra
06. 10. 2020 19.03
+2
Dosti je govoril ni pa povedal kaj bi oni naredili z temi agencijami.
prinašalec2
06. 10. 2020 19.02
+1
"strokovnjak" za javno upravo se je oglasil. seveda on jih je tudi nastavljal, da pa bi kdaj pomislil da je treba občasno pogledat kako te ustanove delajo, in kako trošijo denar in ali upravičijo svoje plače, tega pa še "fant" komedijant ni slišal, nje?
cakra
06. 10. 2020 18.55
+2
Kaj te agencije sploh delajo, koliko je poznano sploh malo.
Amasakul
06. 10. 2020 13.41
-3
Bravo Šarec ! lep govor
janmar1234
06. 10. 2020 18.41
Težko se je odločiti kdo je večji …. šarko ali urko...
Lumpx
06. 10. 2020 12.18
+5
Svoboda Sarcu. Naj mu da kdo lestev da koncno zleze iz bazena.
miha pod
06. 10. 2020 11.52
+3
Še Pavšič bolj pametno govori, a ne?
miha pod
06. 10. 2020 11.49
+3
Šarec, Fajonova,Mesec, so ti vredni biti politiki, dobro je, da Alenka zdrži v tej družbi!
Lumpx
06. 10. 2020 12.15
+2
:) jup ko film "strave in uzasa"...bezis pa bezis okol pa vse vec idjotov s sekirami in motorkami
Absolutist 1
06. 10. 2020 11.19
+2
"Novi predsednik"vlade se že kiti s perjem,kajti naprej ga porivajo Soroševi denarci !
Lumpx
06. 10. 2020 12.17
+4
Dol s fajonisti ki imajo raje ilegalce kot slovenske delavce ki so delali 40 in vec let
Zadomovino
06. 10. 2020 10.02
+8
JE KDO POSLUŠU ŠARCA??? A TA TIP SPLOH VE KAJ GOVORI, KAJ NAKLADA, ŠE HUJE SL.. KAKO NE SKAČE V BESEDO IN KAKO TEM MIZARJU PRISLUHNE. GOVORI TJA V TRI KRASNE BREZ VSEH ARGUMENTOV, BEDA. KI MU NI POMOČI!
Streznitev
06. 10. 2020 10.12
+7
Ko začne lapat Šarčist, si je najbolje zamašit ušesa.
zmago56
06. 10. 2020 09.13
+4
Ta Šarec in Fajonka se pa res orng hecata. To, da so agencije in medijo neodvisni je kar šala stoletja.
kristofus@email.si
06. 10. 2020 09.11
+3
Neodvisne institucije, ha, ha, ha,... A še kdo verjame tem klovnom? Je še kdo, ki mu ni nerodno, ker jih je nekoč volil? Nekoč bi bil tale shod vaških posebnežev na tiskovni konferenci še zanimiva popestritev dogajanja, danes pa Šarec niti smešen ni več. Niti Fajonka, niti ostali primerki na razstavi
Streznitev
06. 10. 2020 09.47
+1
Menjuje se "strokoven" kader, ki ga je on nastavil.
Bolfenk2
06. 10. 2020 08.50
+2
Dokler bodo opozicijo vodili razni Šarci, Fajonke in Bratuške, se Janši samo smeji in ni v strahu, da ne bi bil predsednik vlade tudi po naslednjih volitvah. Problem Slovenije ni v SDS ampak to, ds na levici nimamo ene same poštene, sposobne, domoljubne, delavske stranke. Sami podporniki tajkunov, družbenih parazitov in migrantov.
Tojeres
06. 10. 2020 08.49
+4
Je bil ze cas, ker teh agencij je prevec. Pocas bomo izboljšali sistem in zmanjšali birokracijo. KONCNO!!
Amasakul
06. 10. 2020 08.49
-5
BRAVO ŠAREC ! lep govor
Streznitev
06. 10. 2020 09.49
+3
Carmennula
06. 10. 2020 08.43
+3
Spet in spet Komunizem na OKOPIH oni bi imeli kar milijon in pol velik Javni sektor in 100 tisoč direktorjev in še in še bi bili kadrovsko podhranjeni teh Komisarjev in Partizanščine mora biti konec..Oni bi kar po Partizansko na vsakem Kozolcu, Grmu delu hoste trije Komisarji...
Carmennula
06. 10. 2020 08.44
+2
Me zanima koliko se jih je letos na FDV ju vpisalo v program Partizanska Kuharica in pomočnik, pomočnika narodnega Heroja..baje je veliga gužva..?? In goše, porodnišnic in kozolcev še kar lejzejo...
Bolfenk2
06. 10. 2020 08.39
+10
Joj, Šarec. Kaj se ti oglašaš. Samo tebi se lahko Janša zahvali, da je sedaj predsednik vlade. Toliko so nas vse mediji strašili z Janšo. Ampak tako kot gledam je sedaj bolje, kot je bilo za časa prejšnjih vlad. Ogromno je država naredila za malega človeka, migranti se sedaj bojijo policije in smo zato državljani bolj varni. Demografski sklad bo poskrbel za dostojne pokojnine. Tudi to zmanjševanje birokracije v državnih agencijah vsak normalni podpira. Sploh ni tako hudo pod Janšo, kot so nas strašili.
Bogdan Kranjc
06. 10. 2020 08.39
+7
Beri današni Požareporter in vse bo jasno zakaj se buni levica.
?ebula
06. 10. 2020 08.33
-7
A od teh svečkarjev ni nobeden zaposlen ali pa izkoriščajo delodajalca in kar v službi tvitajo in hvalijo Jajotovo vlado.
Streznitev
06. 10. 2020 09.52
+0
kick.your-ass
06. 10. 2020 08.32
+6
Zanimivo da so bili vsi tam? Očitno ima vsaka leva stranka svojo agencijo.. že dolgo dolgo niso bili tako složni