Slovenija

'Fiskalna politika v letu 2019 ni bila dovolj stroga'

, 17. 06. 2020 13.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Javnofinančna politika v letu 2019 je bila po oceni Fiskalnega sveta ekspanzivna, čeprav bi morala biti glede na stanje gospodarskega cikla restriktivna. Ekspanzivnost je v veliki meri izhajala iz ukrepov, ki niso spodbujali dolgoročnega gospodarskega potenciala, temveč so predvsem kratkoročno krepili razpoložljivi dohodek gospodinjstev, so zapisali v sporočilu za javnost.

Zakonsko določena fiskalna pravila v letu 2019, z izjemo zmanjšanja deleža dolga v BDP, po razpoložljivih podatkih niso bila spoštovana. Na tveganje neustrezno vodene fiskalne politike je Fiskalni svet opozarjal že ob sprejemanju vseh ključnih proračunskih dokumentov.  

 Fiskalni svet tako ocenjuje, da tudi v letu 2019 ni bila v celoti izkoriščena priložnost za ustvarjanje manevrskega prostora za proticiklično delovanje v manj ugodnih makroekonomskih razmerah in ustrezno okrepitev dolgoročne vzdržnosti dolga države. V letu 2019 Vlada tudi ni izvedla ukrepov, ki bi blažili pričakovane neugodne javnofinančne učinke strukturnih, predvsem demografskih, pritiskov. Nasprotno, v letu 2019 sprejeti ukrepi na področju pokojninskega sistema so srednjeročno in dolgoročno vzdržnost celo slabili.  

Slovenija in EU
Slovenija in EU FOTO: Thinkstock

Gospodarska rast se je lani umirila na 2,4 odstotka, a je bila njena struktura spodbudna za rast javnofinančnih prihodkov (4,8 odstotka). Ti so po nekaj letih sicer rasli počasneje kot izdatki (5,2 odstotka), ki so se povečali predvsem zaradi novih ukrepov ekonomske politike. Sektor države je imel za skoraj polovico manjši presežek od načrtovanega in je znašal 0,5 odstotka BDP. Razpon ocen strukturnega salda kaže na njegov primanjkljaj, presežek primarnega strukturnega salda pa se je glede na preteklo leto znižal, ugotavljajo v Fiskalnem svetu. Bruto dolg se je lani znižal nominalno in kot delež v BDP (na 66,1 odstotka BDP).  

 Oceno skladnosti izvršenih proračunov sektorja država s fiskalnimi pravili v letu 2019 je Fiskalni svet pripravil skladno z določili Zakona o fiskalnem pravilu. Naknadna ocena predstavlja pomemben element v ocenjevanju vzdržnosti fiskalne politike, saj za razliko od ocen, pripravljenih ob sprejemanju proračunskih načrtov, temelji na dejanskih makroekonomskih in javnofinančnih podatkih. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROMELS
18. 06. 2020 09.01
+2
Nič čudnega.Saj so v javnem sektorju kar povprek višali plače in s tem razvrednotili denar in povzročili inflacijo.
SERIOUSLY01
17. 06. 2020 19.36
+2
tole je težek škandal in bi morala biti novica meseca. bebavi serpentinšek
Antoniozmaj
17. 06. 2020 19.41
+6
zanima me, kakšna bo fiskalna politika za leto 2020
SERIOUSLY01
17. 06. 2020 19.43
+1
oježeš
17. 06. 2020 20.47
+6
ZAPLETENO Je rekel kratkohlačnik, ki bolj zaupa googlu, kot pa staršem in učiteljem, da ga zanima, kje so vsi tisti komunisti, ki jih sedanji politiki tako kritizirajo. Brskal je po spletu in jih, za čuda, našel kar doma, ni bilo treba v tujino. BORU PAHOR je bil s 26. leti najmlajši član Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije (CK ZKS) in kasneje član njegovega predsedstva; JANEZ JANŠA je v partijo vstopil zelo mlad, s komaj sedemnajstimi leti. »Želim ...delovati v ZK in doprinesti svoj delež pri izpolnjevanju zastavljenih nalog in se hkrati bolj izobraziti v marxistični ideologiji,« je zapisal kot razlog za včlanitev. In se več let tudi pridno izobraževal, hodil po poteh Avnoja in širil svetlo izročilo NOB; IGOR LUKŠIČ je v ZKS vstopil že leta 1978, s sedemnajstimi leti; LJUBO JASNIČ je bil izvršni sekretar za ljudsko obrambo in družbeno samozaščito v centralnem komiteju ZKS; SENKO PLIČANIČ ni bil le član partije, temveč je bil v CK ZKS tudi zaposlen. Pripravništvo na CK ZKS začel na isti dan kot Borut Pahor; komunisti so bili tudi FRANC PUKŠIČ, ANDREJ ŠIRCELJ, VINKO GORENAK, (nekateri učenci se ga spominjajo kot zagrizenega partijca, ki je bil zelo aktiven pri pridobivanju partijskega podmladka), višja državna tožilka BARBARA BREZIGAR, nekdanji predsedniški kandidat MILAN ZVER, ki je v partijo vstopil že v srednji šoli, TONE KRKOVIČ, da je lahko služil kot operativni oficir v brigadi Edvarda Kardelja Krištofa, ki je bila Mačkova zaščitna brigada, ZVONKO ČERNAČ...in tako dalje po spisku desnih.... Ker so skoraj vsi komunisti spet pri koritu, kratkohlačnik ne razume od kod torej komunistična zarota, o kateri stalno trobi SDS in kako so lahko tako slabo delali, da se še po 25 letih sami sebe kritizirajo????? Lahko kdo to razloži kratkohlačnikom?
SERIOUSLY01
17. 06. 2020 19.34
+0
Fiskalni svet je raztrgal Šarčevo politiko
tišlar11
17. 06. 2020 16.43
+4
Ja Marjan kaj si delal.. 😂 🤪
Castrum
17. 06. 2020 15.30
+4
Preden se vsujejo komentarji, ki bodo SPET patetično iskali politike med stroko, naj naštejem spoštovane člane Fiskalnega Sveta RS: Dr. Davorin Kračun, Alenka Jerkič in Mag. Tomaž Perše..............No, zdaj pa komentirajte:)
Kaktus111
17. 06. 2020 15.39
+2
Pa te so tvoji že večkrat popluvali ...........