Slovenija

Javni uslužbenci: bodo dobili dodaten dan dopusta za otroka do 15. leta?

Ljubljana, 05. 12. 2019 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaposleni v državni upravi imajo pravico do povečanega dopusta največ za tri dni ne glede na število otrok v starosti do 10 let, ostali deli javnega sektorja pa imajo pravico do dneva dopusta na leto za vsakega otroka do 15. leta starosti. Poslanka SMC zato predlaga, da se zakon o delavcih v državnih organih poenoti in da se delavcu letni dopust poveča za en dan za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Z novim letom višji prejemki
    04:10
    Iz SVETA: Z novim letom višji prejemki
  • Iz 24UR: Dodaten dan dopusta
    02:19
    Iz 24UR: Dodaten dan dopusta

Poslanka SMC Mateja Udovč je v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o delavcih v državnih organih, s katero bi odpravili neskladja pri priznavanju dodatnih dni dopusta uslužbencem državnih organov. Tako bi bili vsi uslužbenci javnega sektorja upravičeni do dodatnega dneva dopusta na leto za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let.

Udovčeva je danes na novinarski konferenci pojasnila, da trenutna zakonska ureditev drugače obravnava uslužbence v javni upravi, ki imajo otroke do 15 let, in ostale v javnem sektorju.

Za zaposlene v državni upravi velja 38. člen zakona o delavcih v državnih organih, ki določa, da ima delavec pravico do povečanega dopusta največ za tri dni ne glede na število otrok v starosti do 10 let in ne glede na ostale kriterije.

Dopust
Dopust FOTO: Shutterstock

Medtem pa ostali deli javnega sektorja opredeljujejo dodatne dni dopusta po kriterijih kolektivnih pogodb, pravilnikih, sklepih, ki povzemajo zakon o delovnih razmerjih, in imajo tako pravico do dneva dopusta na leto za vsakega otroka do 15. leta starosti. Nekatere panoge imajo še bolj ugodne pogoje, je pojasnila Udovčeva.

To v praksi pomeni, da delavci v državni upravi ne morejo dobiti dodatnega dneva dopusta za otroka, ker imajo že izpolnjene ostale kriterije po 38. členu zakona. Posledično imajo delavci na enakih oz. primerljivih delovnih mestih drugačne pravice glede na to, ali so zaposleni na ministrstvu, občini ali pa v javnem zavodu, čeprav so vsi financirani iz javnih sredstev, je opozorila.

Tako predlaga, da se zakon o delavcih v državnih organih poenoti z zakonom o delovnih razmerjih in se v 38. člen zakona o delavcih v državnih organih doda besedilo, da se delavcu letni dopust poveča za en dan za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let.

Prav tako predlagajo dopolnitev 39. člena omenjenega zakona, s katerim bi jasneje določili upravičenje za povečanje dodatnih dni dopusta za vse invalide in delavce, ki negujejo in varujejo otroke, ki potrebujejo posebno nego in varstvo. Upravičenci bi lahko pravico uveljavljali z odločbo centra za socialno delo.

Dopust
Dopust FOTO: Shutterstock

Predlaga obravnavo zakona po skrajšanem postopku, kar pomeni, da bi ga lahko obravnavali že na januarski seji DZ. Tako bi bilo na novo že v prihodnjem letu upravičenih do dodatnih dni dopusta na račun otrok okoli 20.000 ljudi.

Udovčeva pravi, da je naletela na visoko podporo sindikatov državnih organov, policijskih sindikatov, Pergama, sindikatov carinikov, vojske, pravosodnih policistov in tudi sindikata uslužbencev v DZ.

Prav tako so predlog novele podprli kolegi iz poslanske skupine SMC ter poslanci LMŠ in SD. Podpore v opozicijskih poslanskih skupinah ni preverjala, verjame in upa pa, da bodo predlog novele podprli tudi drugi poslanci.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (116)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

simple_mind
23. 11. 2020 20.08
Hehe, a ni marsikomu prav lepo doma že sedaj, brez dela, ali z zelo malo dela, za polno plačo ?
markym77
06. 12. 2019 10.19
+7
naj jim še plačo izenačijo s privatnim sektorjem...
Thomasb
06. 12. 2019 08.38
+13
sramota,sramota sramota
Super Huey
06. 12. 2019 07.54
+18
Povprečen suženj v gospodarstvu donira 75% svoje plače za davke. Davki gredo pa v večini za 300 000 javnih igričarjev in fikusov v JS/JU/Politiki.
simple_mind
23. 11. 2020 20.08
In kdaj bo prišel čas osvoboditve sužnjev ?
Uporabnik1375217
05. 12. 2019 20.44
+24
Haha sami sebi talajo bombončke tevi levi javnosektoraši, podjetniki in delavci pa crkujte, za nagrado krizni DDV. Bolano.
starcov
05. 12. 2019 20.28
+28
in veselo se nadaljuje deljenje ljudi na vecvredne in manjvredne bravo slovenija pogumno naprej
Uporabnik740916
05. 12. 2019 19.11
+18
Napoved: če bo ta vlada dobila še en mandat, bo nedelo uzakonjeno. Za delo boš mogu pa davek plačat.
simple_mind
23. 11. 2020 20.09
Nedelo je že prej in sedaj praktično uzakonjeno in nagrajeno ...
Uporabnik740916
05. 12. 2019 19.08
+15
Sej že zdej majo cirka 300 dni dopusta. Efektivno delajo kake pol ure na dan.
Kristina1266
05. 12. 2019 17.35
+40
Ni potrebe, da bi dobili dodaten dan za otroka. Vsi ali pa nihce
SSKOMENTATOR
05. 12. 2019 17.28
+55
Samo tri primere mojih znank in moža prijateljice, pa naj vsak presodi kot hoče: 1. Profesorica; od nedavno doktorica (doktorat smešen, na nivoju seminarske naloge srednješolca). Plača neto 1.700 eur + dodatki. Dela največkrat 3x tedensko, vedno na razpolago za kavo, obisk tržnice, ogromnooo na dopustu, vedno še nekaj starega dopusta za pokoristit, dva meseca poleti doma, bolniške sploh ne rabi, ker, kot sem omenil, ima toliko dopusta. Sposobnost/intelekt od 1-10: 3. 2. primer: visoko izobražena, zaposlena v enem od javnih zavodov; Ves čas nekaj "kao" bolana, bolniše non-stop. Pride končno na delo, ji dva meseca nimajo kaj dati za postorit. Vprašam; "Ja dobro, pa kaj potem počneš 8 ur?" "Nič", odgovori, "malo brskam po spletu in čakam pavzo". Ji končno najdejo delo, njej, visoko izobraženi: Kopiranje dokumentov in vlaganje v fascikle! Ja, fascikli še obstajajo! sposobnost/intelekt: 2. 3. primer; Možakar zaposlen v državni upravi si zaželi dvomesečnega potepanja po Španiji; Ni problema; Brez njega delo teče normalno (hm, ga sploh potrebujejo, se sprašujem), službica pa ga čaka; Plača z dodatki okoli dva jurja. Dopusta kolikor hočeš in koriščenja "ur", da se skupaj brez težav zložijo štirje prosti dnevi, od petka do ponedeljka. Pogledam seznam raznih agencij, v državici manjši od Munchna, pa me prime, da bi računalnik zabrisal ob tla! Agencija za letalstvo v državi, kjer pošteno letalo še obrniti ne more ne da bi kršilo zračni prostor, 70+ zaposlenih! To je realnost JS. Tej državici vladajo sindikati javnega sektorja!
SSKOMENTATOR
05. 12. 2019 18.53
-6
Ga. Kristina, življenje je dolgo, se marsičesa naučiš. Očitno ste prizadeti Vi.
mmickica
06. 12. 2019 07.43
+20
SSKOMENTATOR, vse ti verjamem, ker tudi sama poznam veliko takih in še hujših primerov, ampak enostavno nima smisla naštevat, je preveč. Bom pa nekaj drugega napisala, za kar mislim, da bom dobila 100 minusov, predenj bodo ljudje dojeli, kaj sem želela povedati, a kljub temu. Samo mi, volilci lahko spremenimo zadeve in nihče drug!!! Problem pa je v tem, da ves JS hodi na volitve, vsi ostali pa vedno redkeje zaradi apatije in razočaranosti nad sistemom, samim seboj, ipd... Ampak to ni rešitev! Najprej se moramo Slovenci znebiti MITA, da je vse, kar je LEVO dobro in da je vse, kar je DESNO slabo in pozabiti na te delitve, ker so nesmiselne in zastarele! Vedeti moramo samo to, da JS vedno voli leve stranke in če se hočemo enkrat za vselej znebiti vsaj polovico teh nepotrebnih delovnih mest, MORAMO voliti pač tisto, kar ni levo - logično! In zdaj boste nekateri rekli JANŠO??? Nikoli! Jaz pa pravim KOGARKOLI, samo da ni tisti, ki ga voli JS! Ko bo čas, bomo pa na enak način zamenjali tudi razne janše in podobne, če se ne bodo spametovali do takrat. Če pozna kdo kako boljšo rešitev, pa jo naj naznani, jaz mislim, da je ni, žal.
šlogar
06. 12. 2019 07.59
+1
Kdaj pa bo ta "čas", ko boste zamenjali razne Janšđe. V 20 letih ga niste mogli!
NoviceResnice
05. 12. 2019 17.08
+28
super javni uslužbenci bodo lahko počivali doma
Saracen_n
05. 12. 2019 16.49
+18
Ja valjda, da bo SD podprl, ko jim prejšnja njihova ideja ni šla skozi. G. Židan je rekel, da so umaknili predlog zaradi odziva ljudi, ni pa rekel, da zaradi tega, ker je bil predlog nekorekten in samo za en priviligiran manjši del populacije , ki dela (poslance). ...torej... Ga. Udovič, predlagam vam, da mogoče povprašate tudi realni sektor in poskusite še tam pridobit podporo, oziroma povprašat, kaj oni menijo o teh predlogih? Bahati se kdo vse iz javnega sektorja jim je dal podporo je "rahlo" sprenevedanje. Res smatrate, da so vsi ostali za luno? Ga. Mateja Udovč, kako to, da so vas podprli vsi ti sindikati, ki jih navajate??? Res no!!! Kako to???? LOOOOL Kaj je res vsak že lahko poslanec, ki zna na stisnit 3 gumbe glasovalne naprave? Še dobro, da so obarvani.
nikhrast
05. 12. 2019 16.32
+21
Enkrat lahko balon poči, tako kot je leta nazaj pri avto kompanijah kjer so si sindikati priborili vse sorte privilegije. Ubogi privatniki ki delajo dolge ure, pa tisti ki delajo začasno, pa part-time, pa sezonska posla..., pa če si plačan na uro boš gledal da delaš čim več.
Skunk Works
05. 12. 2019 16.24
+40
Tole vse skupaj je že precej čudno, razlika med življenjem oz. delom enega javnega uslužbenca nekje v pisarni, ali pa med nekom iz realnega sektorja, malim podjetnikom, obtnikom s.p. jem je že naravnost groteskna in če bi nekdo od zunaj to opazoval, bi ne verjel, da se zo dogaja v eni in isti državi, pravzapra ne bi verjel, da se to dogaja na istem planetu...Za nekje približno lahko rečemo isto plačilo in življenski standard, nekdo lahko dela tudi samo 2 uri na dan, drugi štirinajst, ob 5x večji odgovornosti za svoje delo,...nekdo koristi v enem letu toliko dopusta kot drugi v desetih letih itd...In tale skrajnost in razkol se iz leta v leto samo še povečuje. Opažam celo , da se ljudje iz enega in drugega sveta vedno manj družijo med sabo in se pogovarjajo, saj sploh eden drugega več ne razumejo. Doklej bo to šlo ne vem...Še vedno je realnih ljudi v sloveniji več kot pa v oblakih živečih, in če ne bi prvi bojkotirali volitev, bi se morda celo kaj spremenilo na daljši rok...Pa še nekaj: JS je nujen za delovanje vsake države, mora ga biti v primernem številu, da lahko v približno isti obremenjenosti, kot v gospodarstvu opravi svoje delo...In moral bi biti slabše plačan, kot v gospodarstvu, saj so tam varna delovna mesta...Tako je v civiliziranem razvitem svetu.. Ker temu ni tako, ne boste našli praktično nobenega, ki bi iz JS prostovoljno šel v realni sektor.....Lahko torej povsem mirno zaključimo, da imamo v sloveniji kastni sistem in prvo ter dugorazredne državljane....Mislim, da na dolgi rok za družbo in ekonomijo to ni dobro...
mmickica
06. 12. 2019 07.47
+7
RealWork, tako je. Ker če se bo tako nadaljevalo, se nam bo zgodila Grčija in potem še par naslednjim generacijam ni rešitve.
noire
05. 12. 2019 16.23
+45
Vse kar ta vlada dela, dela izključno za javne uslužbence.
JApajaDAja
05. 12. 2019 17.01
+23
gulmor
05. 12. 2019 16.21
+27
Vse kar se je doseglo po drugi svetovn vojni gre k vragu. Na tiho se uvaja kastni sistem in fevdalizem.
Uporabnik1211614
05. 12. 2019 16.20
+34
Fajn, sam plačamo ga pa mi, ko delamo v gospodarstvu. Sicer je to kaplja v morje v primerjavi z regresi, pa da ne govorimo o odpravninah kjer je največja krivica.
dajno
05. 12. 2019 16.06
+22
Bourne
05. 12. 2019 16.05
+25
Tale naš sistem deluje tako, kot da bi v družini otroci diktirali staršem porabo.
sandi101
05. 12. 2019 16.02
+41
Lepo lepo kr tako naprej, vse za javne uslužbence, raja v gospodarstvu pa naj crkne. Govorijo še o dnevu več dopusta, ko večina v gospodarstvu se mora boriti trdno, da lahko vsaj tisti dopust, ki ga ima izkoristi, če ga lahko sicer ga pa pozabi. Fuj z takšno barabinsko politiko...