Slovenija

Javno pismo: Mladih ne smemo obsoditi na drugorazrednost v digitalnem svetu

Ljubljana, 07. 06. 2023 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Digitalna tehnologija je vstopila v vsako človekovo dejavnost. Posameznik in družba bosta uspešna zgolj in le, če bomo razumeli in obvladovali digitalno tehnologijo," so v javnem pismu izpostavili v nacionalni platformi Partnerstvo za spremembe. Pristojne zato pozivajo, da v osnovnih in srednjih šolah uvedejo obvezen predmet računalništvo in informatika.

Nacionalna platforma sodelovanja med zaposlenimi v slovenskem javnem in zasebnem sektorju Partnerstvo za spremembe je na predsednika vlade Roberta Goloba, ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh ter na vodje poslanskih skupin državnega zbora naslovila javno pismo, v katerem poziva k uvedbi obveznega predmeta računalništvo in informatika v vse osnovne in srednje šole.

Otroci pri računalništvu
Otroci pri računalništvu FOTO: Shutterstock

V pismu so poudarili, da je digitalna tehnologija vstopila v praktično vsako človekovo dejavnost, tako prostočasno kot službeno, tehnično in umetniško. "Posameznik in družba bosta uspešna zgolj in le, če bomo razumeli in obvladovali digitalno tehnologijo," so opozorili in ob tem izpostavili, da je poudarek tu prav na razumevanju in obvladovanju, ne pa zgolj na rabi.

"Le z znanjem s področja računalništva bomo kreatorji in ne le potrošniki," pravijo. Digitalne kompetence so namreč povezane s tehnologijo, računalništvo pa je povezano z naravoslovjem. Računalništvo in informatika je mlada temeljna znanstvena veda, kot splošnoizobraževalni predmet pa je usmerjen v pridobivanje in razvijanje temeljnih znanj računalništva in informatike, logičnega razmišljanja ter spretnosti in oblikovanje stališč ter odnosa, kar učencem omogoča aktivno in odgovorno življenje oziroma delovanje v sodobni družbi, dodajajo.

Podpisniki javnega pisma so AmCham Slovenija, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Slovensko-nemška gospodarska zbornica, Tehnološki park Ljubljana, Združenje bank Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije, Združenje Manager in Združenje za informatiko in telekomunikacije, Gospodarska zbornica Slovenije.

Veja namreč spodbuja tako reševanje problemov kot argumentirano presojanje, kritično razmišljanje in druga pomembna znanja.

Poudarjajo tudi, da je poleg prepada v znanju slovenskih diplomantov, v primerjavi s tujimi, očiten tudi nastanek prepada med mladimi v Sloveniji. Ter da bodo, ker znanja računalništva in informatike ni mogoče pridobiti v javni šoli, izobraževanja te veje znanosti deležni le premožnejši. Slednje pa bo številne postavilo v depriveligiran položaj.

"Mladih ne smemo obsoditi na drugorazrednost v digitalnem svetu 21. stoletja, prav tako moramo gospodarstvu in družbi omogočiti, da ostanemo konkurenčni in pripravljeni na vse izzive digitalne dobe. Le z znanjem računalništva in informatike opolnomočeni prebivalci Slovenije bomo lahko snovalci, ne le sledilci digitalne sedanjosti in prihodnosti," so poudarili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mojito88521
07. 06. 2023 12.29
+4
Cel učni načrt je potrebno čimprej prevetriti. To meni večina učiteljev in strokovnih delavcev šole, pa jih nihče ne sliši.
mojito88521
07. 06. 2023 12.26
+3
Namesto, da bi jim dali več športa in posledično miganja, jih želijo posesti pred računalnik, da bi bulili v ekran.
jesen?ica
07. 06. 2023 12.22
+1
Stroka ugotavlja kako je digitalizacija slaba za otrokove možgane in duševnost. Ste spregledali?
Najpametnejši
07. 06. 2023 12.14
+1
Vsaj 10 let prepozno.
BWC Buyer
07. 06. 2023 11.39
-4
jst mam takoj ponudbo iz irske za nekej pametnga za v sole, kar so mi predstavljali ze pred leti. mi smo pac nekje zad...dalec
Bassettt
07. 06. 2023 11.14
+7
Kaj ko bi raje zastarele učne načrte predmetnikov prečesali!!! Ker če bi se tega najprej lotili, bi takoj ugotovili, kaj gre stran, da naredi prostor bolj uporabnemu, prakričnemu in človeškemu znanju. To tudi pomeni, da bi s pomočjo tehnologije bil pouk bolj medpredmetno povezan in osmišljen, ker to danes je vse razcejeno, nepovezano, učitelji in strokovni aktivi predmetov vsak zase, namesto več projektnega skupinskega dela
Bassettt
07. 06. 2023 11.10
-3
Podpiram! ker taka bo družba prihodnosti z njihovimi delovnimi mesti, ki si jih bodo tudi sami ustvarili. Kemijo, biologijo in fiziko bi lahko dali v en predmet - Znanost za OŠ. Drugi tuji jezik v triadi bi lahko bil na izbiro, ali to ali nek drug predmet… pa na narodnostno mešanih področjih bodo otroci imeli 4 “tuje “ jezike, a se v LJ tega zavedajo in koliko naj bi trajal šolski dan, z vsemi izbirnmi, dodatnimi in dopolnilnimi pouki ter šolskimi interesnimi dejavnostmi IN več uram pouka športne vzgoje…
Apoteka
07. 06. 2023 10.54
-10
Kaj bo to...potrebujemo veronauk in domovinsko vzgojo.
IHateItHere
07. 06. 2023 11.07
+4
Katero vero predlagaš? Islam? Budizem? Morda Satanizem?
IvanJaJo
07. 06. 2023 10.48
+8
Nov predmet😏 hahahaha Rabimo cel nov šolski sistem.. Samo tega ne bomo vidli, ker največ kar dela JS je da kuha kave.. Njihovo terensko delo pa je, ko gredo iz parkirišča do pisarne se spočit po naporni noči 🤦‍♂️💆‍♂️💆‍♂️ 💆‍♀️
mastablasta
07. 06. 2023 11.06
-3
ja sej pa programe je treba prenovit, ne pa da se izgublja čas na učenju analogne ure. in koliko ur na teden se to učijo! kdo to rabi tako nujno, da se potem znanje še ocenjuje? tisti, ki bo hotel in to dejansko potreboval se bo naučil, kot se bo naučil tudi Morsejevo abecedo. drugi, ki ji pošiljanje faksov, upravljanje s pisalnimi stroji in poznavanje analognih ur ne zanima ako zelo, pa se naj raje posvetijo učenju pomembnejših stvari. imamo tudi že nekaj 10 let na voljo digitalne ure, zdaj celo pametne, tako da res ni neke velike potrebe po tem. enako velja za faks naprave, pisalne stroje in ostalo kramo, ki jo je že davno (za večino prebivalstva) že povozil čas. kaj pa šele za te otroke, ki bodo stopili na trg dela čez 10, 15 let.
punkracij
07. 06. 2023 10.41
+9
Oblast bo polna sladkih besed,izpolnjujejo pa poslanstvo lastnega bogatenja in siromašenja druzbe tako materialno kot duhovno.