Slovenija

Javno zdravstvo na psu: polovica državljanov lahko ostane brez zdravnika

Ljubljana, 26. 08. 2020 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
631

"Čas se izteka. Čez pet let primarnega zdravnika (družinskega zdravnika, ginekologa, pediatra, zobozdravnika) ob sedanjih trendih ne bo več imela od tretjina do polovica državljanov," je v odprtem pismu v imenu Združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov zapisal pediater Igor Dovnik. Opozoril je, da se je dostopnost do zdravstvenih storitev zaradi pandemije še poslabšala, ZZZS pa zahteva nemogoče. Hkrati v Sloveniji nastaja sistem vzporednega, povsem zasebnega zavarovanja in zdravstva.

Ali direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Marjan Sušelj od zdravnikov pričakuje nemogoče, ko jih poziva, naj izpolnijo svoje pogodbene obveznosti? Za predsednika Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, pediatra Igorja Dovnika, je odgovor nedvoumni da. 

Čas se izteka. Čez pet let primarnega zdravnika (družinskega zdravnika, ginekologa, pediatra, zobozdravnika) ob sedanjih trendih ne bo več imela od tretjina do polovica državljanov. Igor Dovnik v odprtem pismu

"Poziv nas je osupnil. Država, in s tem tudi zdravstvo, se je za določen čas po izbruhu pandemije skoraj ustavila. Obravnave pacientov so bile odložene in spremenjene, ker smo izvajalci prejeli navodila, kako naj varno delamo. Številni, predvsem zobozdravniki, niso smeli delati dva meseca. Še danes obstajajo navodila, kako naj varno delamo v sedanjih razmerah, ko število okuženih ponovno narašča. Vse to je povzročilo številne neopravljene storitve in podaljšalo čakalne dobe. In sedaj, ko še vedno ne delamo, kot smo delali pred epidemijo, generalni direktor in Upravni odbor ZZZS zaskrbljeno ugotavljajo, da so se čakalne dobe podaljšale," je zapisal v odprtem pismu. Naslovil ga je na vse štiri predsednike – republike Boruta Pahorja, vlade Janeza Janše, državnega zbora Igorja Zorčiča in državnega sveta Alojza Kovšce – poleg tega pa še na ministra za zdravje Tomaža Gantarja, predsednike poslanskih skupin in direktorja ZZZS. 

"Situacija je podobna, kot bi država prepovedala delo frizerjem. Po dveh mesecih pa bi ista država ugotovila in se čudila, da je število skuštranih ter dolgolasih Slovencev poraslo," je pismo nadaljeval Dovnik. "Nato bi predpisala, da frizerji, ki so imeli dejavnost registrirano že na dan prepovedi (novih frizerjev ne rabimo!), lahko ponovno češejo in strižejo do sedem prebivalcev dnevno (po malo nižjih cenah kot pred prepovedjo – a to je že druga zgodba). Hkrati bi nato država pričakovala, da bodo v mesecu dni vsi ljudje ponovno imeli urejene pričeske. Dobro jutro, skuštrana Slovenija!" je z izvirno primerjavo ponazoril stanje v slovenskem zdravstvu. 

Pandemija je še bolj razkrila šibke točke slovenskega zdravstva.
Pandemija je še bolj razkrila šibke točke slovenskega zdravstva. FOTO: Shutterstock

Opozoril je, da se je zaradi pandemije in z njo povezanih ukrepov že tako ne dovolj dobra dostopnost do zdravstvenih storitev še poslabšala. "Vendar ne pred in ne po epidemiji za to nismo krivi zdravniki in zobozdravniki ali drugi zdravstveni delavci in sodelavci," je dodal in pojasnil, da številni delajo v neustreznih prostorih in z neustrezno opremo, da primanjkuje kadra in da so zato nadure nekaj običajnega.  

S prstom je pokazal na odgovorne, na naslovnike pisma. "Vsaj dvajset let zdravništvo poziva odgovorne naslovnike tega pisma k nujnim spremembam zdravstvene zakonodaje, ki bodo prevetrile zbiranje in porabo sredstev za zdravstvo. A so interesi za obvladovanje 3,5 milijarde zbranih evrov za zdravstvo večji od želje, da bi ustvarili varno, strokovno, solidarno, kvalitetno in ustrezno dostopno zdravstvo za vse državljane naše lepe domovine."

Da bi bilo zdravstvo še naprej in bolj kot danes zares dostopno vsem, je treba upoštevati štiri temeljne točke, je prepričan Dovnik in z njim tudi koncesionarji, v imenu katerih govori oziroma piše. 

1. Pacient mora postati osrednji deležnik zdravstvenega sistema in mora imeti izbiro (zdravnika, metode zdravljenja, zavarovanja …).

2. Zdravniki in zobozdravniki kot nosilci zdravstvene dejavnosti moramo prav tako imeti izbiro, kako in koliko bomo delali (zaposleni v javni ustanovi ali kot zasebni izvajalci).

3. Plačevanje programov in koncesije so preživeti! Dostop do javno zbranega denarja mora biti enak za vse državljane v skladu s pravicami iz obveznega zavarovanja. Vsi izvajalci z dovoljenjem za opravljanje zdravstvene dejavnosti lahko izvajajo zdravstvene storitve, ki so pravica in so financirane iz javnih sredstev.

4. Nujna je konkurenca ponudnikov zdravstvenih zavarovanj.

Nastaja vzporedni zdravstveni sistem 

"Časa za trdovratno zagovarjanje državnega zdravstva (ki se ga napačno in ekskluzivno imenuje javno) ni več. Javno zdravstvo smo tudi zasebni zdravniki in zobozdravniki s koncesijami," je poudaril Dovnik in dodal, da v Sloveniji poleg javnega nastaja sistem vzporednega, povsem zasebnega zavarovanja in zdravstva. "Solidarnost je s tem ogrožena. Tega, da bi zdravstveno zavarovanje plačevali dvakrat, si vsi državljani namreč ne morejo privoščiti," je podčrtal. 

Dogaja pa se še nekaj, kar se pred desetimi leti ni. Starejši zdravniki in zobozdravniki prenehajo delati, takoj ko izpolnijo prvi pogoj za upokojitev, njihovi mladi kolegi pa takoj po diplomi ali specializaciji zapustijo domovino. Dovnik našteje tri razloge za to: prekomerno administracijo, nemogoče zahteve ZZZS in preobremenjenost. Posledica je slabšanje dostopa do zdravstvenih storitev, pereč problem še leta in leta, ki ga je pandemija še zaostrila. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (631)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LazneNovice
27. 08. 2020 16.12
+2
Dobiš kar plačaš. V YU smo dajali 13% BDP v zdravstvo, sedaj bližje 6%... Kaj se bo zgodilo, ko bo UKC razpadel. Tudi bolnice imajo življensko dobo.
dante
27. 08. 2020 09.29
+7
Torej nima smisla plačevat davka za zdravstvo
aa8
27. 08. 2020 09.07
+12
Lepo vas prosim, .....vse nazaj v javno zdravstvo, kot je bilo pred leti, pa ni bilo nobenih težav. Zdravnikov bo še preveč.
janko umek
26. 08. 2020 20.31
+6
upam, da ni treba 3 x reči, katera politična opcija ga je sistematično uničevala in izčrpavala več kor 2 desetletji.
bugykite
27. 08. 2020 10.38
+9
zajebant2
26. 08. 2020 19.23
-8
plod dela leve vlade v zadnjih 12 let, zdaj bi pa radi nazaj na oblast, bolano
Jožajoža
26. 08. 2020 19.11
+14
Od marca letos je vse na psu.
aa8
27. 08. 2020 09.11
+9
Vprašati je potrebno še, ali so prejemali 100 % plače..za to nedelo.
malametulja
26. 08. 2020 18.58
+37
Ja, zelo so na psu! Že zdaj! In to tako zelo, da niti do zdravnika ne prideš... Samo preko telefona! Ma da bi clovk znoru! Ne pridem do osebnega dr, pošljite slikco, da vidimo to spremembo znamenja, ne pridem do pediatra, pošljite slikco, da vidimo ta vnet uček, ne pridem do zobarja, pošljite slikco zoba, če bo kaj zatečen okol... Jebela, ginekologa si sploh ne upam klicat, da nau tut on hotu kake slikce 😂 Skratka, tole zdravstvo je že zdaj za posrat!
bugykite
26. 08. 2020 18.51
+13
Važno je, da bomo za 800 mil kipl oklepnike. Bruh.
kiropraktik
26. 08. 2020 18.46
+20
Nimamo javnega zdravstva imamo samo javne zdravnike! Za denar,seveda!
pogan
26. 08. 2020 18.46
+13
Se vidi, da ima gantar preveč dela z odstavitvijo Pivčeve.
resslovenka
26. 08. 2020 18.29
+24
Čakte mal... Kolk pa eno šolanje za ta poklic stane državo? Nekaj hudičevo ne štima pri nas. Pravzaprav prav nič ne štima. Bizarno do amena, vse skupaj. 🙄
BroNo1
26. 08. 2020 18.05
+31
Res je na psu. Niti bolniške ne odpošljejo v sistem, da bi delodajalec sprejel. Zamujajo s komisijo, vzrok zdravnik na dopustu. Pa je to normalno? Delodajalec po hudi poškodbi delavca ni prejel bolniške mesec in pol??? Brezbrižno in oholo. Bog ne daj, da si bolan. Bolje, da nas takoj pobere, to je za zdravstvo najbolj priporočljivo. Zdravstveni minister se pa nateguje z upokojensko stranko namesto, da bi urejal zdravstveni sistem, da bi ljudje, če že mastno plačujejo, tudi zdr. usluge tudi dobili.
kure bedne
26. 08. 2020 18.01
+26
Zdravniki že dolgo niso več deležni zaupanja. Prodali so se koroni. Klinc pa hipokratova prisega. Ne rečem, da vsi. Večina pa.
supergigi
26. 08. 2020 17.58
+15
Hja dohtarji začnite delat, pa ne bo čakalnih dob. Kar se tiče 100% zasebnega zdravstva ga v Sloveniji ne potrebujemo, lahko podelimo koncesije to je pa to. Pri tem vprašanju sem na strani skrajne levice. Po drugi strani pa je tudi res, da so nekateri starostniki 3 krat na mesec pri zdravniku, kar pa tudi ni ničemur podobno.
Bibilu
26. 08. 2020 19.42
+3
Supergigi Tudi ti bos nekoc starosnik. Ne sodi drugih, da nebos prehitro eden izmed njih.
motorist_mb
26. 08. 2020 17.54
+20
Gantar kaj čakaš???
Hitri Jezek
26. 08. 2020 17.48
+10
cak malo....a ne dela vlada odlicno?vsaj tako trdijo svecke😜
catgod
26. 08. 2020 17.36
+9
Jesen bo.... Je treba pocas zacet izsiljevat drzavo...
JApajaDAja
26. 08. 2020 17.30
+26
to je posledica vseh vlad r slo! noben minister ni zaustavil, preprečil kraj in korupcije, noben nima interesa ,znanja, korajže, da uredi centralno javno nabavo, vsi so levi-tako ali drugače (aktualni še najbolj, ker je 2x naredil velik NIČ)!
janmar1234
26. 08. 2020 17.26
-3
Kva je zdej k.....ure, al boste še naprej podpirali b...lk…...je, ob petkih, al vas bo mogoče srečala pamet, zdaj pa me hitr brište….
Blond James
26. 08. 2020 17.12
+8
Javni sektor največ pa zdravstvo so se spremenili v proizvodnjo in skladišče drog hladnice resilci.sole gimnazije....nadzora ni