Slovenija

Javno življenje je ugasnilo, dobrota ljudi pa se krepi

Ljubljana, 17. 03. 2020 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan/ STA
Komentarji
13

Vsaka kriza, ki jo Slovenci tako ali drugače prej ali slej prebrodimo, rodi junake ali pa zgolj osvetli tiste, ki ves čas delujejo iz ozadja in se jim premalokrat zahvalimo. V najbolj zahtevnih časih nastajajo pozitivne zgodbe, ki pokažejo, da ljudem ni vseeno za druge. Naj gre za delo na kontrolnih točkah, varstvo otrok, prevoze starejših oseb ali razvoz hrane ... Brez prostovoljcev tudi v času koronavirusa ne bi šlo.

Ob vsaki krizi so ljudje pripravljeni pomagati, zaradi odpovedi javnega življenja pa je po besedah Primoža Jamška iz Slovenske filantropije zanimanje za prostovoljstvo tokrat še večje. Ob tem je poudaril, da je prostovoljsko delo tudi velika odgovornost, zato ni primerno za vsakogar. "Mogoče je bilo ob vsem tem premalo poudarjeno, da delo tudi ni primerno za vse mlade. Prostovoljci morajo biti zdravi, upoštevati se morajo tudi vsa varnostna navodila, ki jih je izdal Nacionalni inštitut za javno zdravje," je pojasnil.

Jamšek meni, da bi v času kriznih razmer potrebovali nacionalno usmerjanje zainteresiranih ljudi, tudi zato, da posamezniki s klici ne bi obremenjevali lokalnih štabov civilne zaščite oz. drugih ljudi, ki morajo izvajati operativne dejavnosti.

Če bo treba, so v Slovenski filantropiji pripravljeni pomagati. Kot je spomnil, so dobro pripravljeni, od leta 2015, ko je Slovenijo močno bremenila begunska kriza, pa so "še toliko bolj praktično podkovani na tem področju". Hkrati imajo vzpostavljene spletne aplikacije, s pomočjo katerih lahko naenkrat obvladajo veliko število prostovoljcev na terenu. "Je pa treba zares videti, koliko pomoči je sploh potrebne," je izpostavil. Po njegovih zdajšnjih informacijah je potrebe zaenkrat "še zelo malo". Da bi tako tudi ostalo, pa je njegovih besedah treba upoštevati ukrepe, ki jih sprejema vlada.

Vsi prostovoljci na mejnih prehodih so opremljeni s predpisano zaščitno opremo, ki vključuje oblačilo, rokavice, masko in očala.
Vsi prostovoljci na mejnih prehodih so opremljeni s predpisano zaščitno opremo, ki vključuje oblačilo, rokavice, masko in očala. FOTO: Aljoša Kravanja

Nujno pomembna je ustrezna zaščita

Generalna sekretarka Rdežega križa Slovenije (RKS) Cvetka Tomin je zagotovila, da so prostovoljci RKS, ki z različnimi dejavnostmi prispevajo k preprečevanju širjenja koronavirusa, opremljeni z ustrezno zaščitno opremo, saj sta njihova varnost in dobro počutje na prvem mestu.

Vsem prostovoljcem RKS priporoča izvajanje preventivnih ukrepov in samoopazovanje. Če opazijo katerega od simptomov koronavirusa, naj takoj pokličejo osebnega zdravnika. "Poskrbeli smo za ustrezno opremo in zavarovanje, z varnostnimi ukrepi pa tudi za zaščito na trenutnih deloviščih. Ne moremo pa jih zaščititi za nazaj," je dodala.

V soboto sta namreč dva prostovoljca izvedela, da sta okužena s koronavirusom, a sta se po besedah Tominove najverjetneje okužila že pred začetkom prostovoljskega dela za RKS na kontrolnih točkah. "Takoj po potrditvi okužbe sta ravnala po vseh predpisanih protokolih in dela ne opravljata več," je zagotovila.

Da so vsi okuženi prostovoljci in ostali ljudje, ki so bili v stiku z njimi, v osami in izključeni iz delovnih procesov, je potrdil tudi poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk. "To so čisto normalni ljudje, pripravljeni tvegati svoje zdravje zaradi humanosti in sociale," je dejal in dodal, da kljub zahtevnim razmeram ne beležijo osipa med člani RKS.

V izvajanje odredbe o določitvi pogojev vstopa iz Italije v Slovenijo zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa je bilo od srede do včeraj vključenih skupno 252 bolničarjev iz ekip prve pomoči in osebja RKS, so pojasnili na RKS. 56 območnih združenj RKS po njihovih navedbah tesno sodeluje z lokalnimi oblastmi pri zagotavljanju nujnih življenjskih potrebščin najbolj ranljivim. Tako več sto prostovoljk in prostovoljcev skrbi, da nihče ne ostane brez nujnih življenjskih potrebščin. Posebej skrbijo za osamljene starejše in kronično bolne, so dodali. V sodelovanju z zavodom za transfuzijsko medicino krvodajalce poleg tega sproti obveščajo o ukrepih za preprečevanje prenosa koronavirusa in skrbijo za nemoteno preskrbo javnega zdravstva s krvjo.

V Ljubljani v ospredju skrb za starejše in otroke

V Mestni občini Ljubljana otrokom iz socialno šibkih družin in starostnikom, ki naj ne bi zapuščali svojih stanovanj, organizirajo dostavo hrane na dom. Hrano dnevno razvažajo prostovoljci, vozniki Ljubljanskega javnega potniškega prometa. Včeraj do 12. ure se jih je občini javilo 100. Za šolske in vrtčevske otroke se potrebe javijo na osnovne šole ali vrtce, ki jih obiskujejo. Starostniki, ki potrebujejo dostavo živil in zdravil na dom, naj pokličejo Rdeči križ Slovenije, Območno združenje Ljubljana, na telefonsko število 040/788-698, vsak dan med 8. in 16. uro.

Naj gre za pomoč ostarelim ali varstvo otrok, v težkih trenutkih lahko pokažemo, da nam ni vseeno za druge.
Naj gre za pomoč ostarelim ali varstvo otrok, v težkih trenutkih lahko pokažemo, da nam ni vseeno za druge. FOTO: Dreamstime

Po sklepu vlade o zaprtju vzgojno-izobraževalnih ustanov je ljubljanska občina ravnateljem vrtcev in osnovnih šol poslala poziv, naj med učitelji ter vzgojitelji preverijo možnost prostovoljcev, ki bi bili pripravljeni prevzeti individualno nujno varstvo otroka. Prav tako so vrtci in šole pozvali starše, naj sporočijo, če varstvo potrebujejo. Včeraj do 12. ure se je odzvalo 16 staršev vrtčevskih otrok, pri starših šolarjev pa povpraševanja zaenkrat ni. Na drugi strani se je na poziv odzvalo 53 vzgojiteljic iz ljubljanskih vrtcev in 26 učiteljic in učiteljev iz ljubljanskih osnovnih šol.

Mestna občina Koper vzpostavlja občinsko bazo prostovoljcev

Tudi Mestna občina Koper je sprejela še nekaj ukrepov, s katerimi bo nudila pomoč najbolj ogroženim skupinam prebivalstva. Med drugim vzpostavlja občinsko bazo prostovoljcev, v katero vabi zdrave občanke in občane, ki bi želeli pomagati svojim sokrajanom.

V gostišču Podfarovž v Vipavi, ki je prav tako zaprlo vrata za obiskovalce, so se odločili, da bodo vsak dan pripravili brezplačne tople obroke za vse, ki to potrebujejo. Pokličete jih lahko na telefonsko številko 040 638 470, obrok pa morate prevzeti s svojo posodo, in sicer med 12. in 14. uro.

Občanke in občane Mestne občine Koper, zaposlene v javnih zavodih, podjetjih in drugih organizacijah tako vabi, da se prijavijo na seznam prostovoljcev, ki bodo v naslednjih dneh poskrbeli za dostavo hrane na dom ostarelim, dostavo hrane na dom osebam v karanteni/izolaciji, izvajanje prevozov za občane, ki to storitev potrebujejo (lekarna, zdravnik, trgovina), izvajanje varstva na domu za otroke staršev, ki delajo v kritičnih poklicih, dostavljanje materiala različnim institucijam, zbiranje in koordiniranje prostovoljcev, različno pomoč civilni zaščiti in pomoč na telefonskih centralah. Prostovoljci bodo naloge izvajali individualno, nikakor ne v skupinah.

Zainteresirani se lahko prijavijo prek obrazca, ki je dostopen na povezavi https://www.1ka.si/a/260201. Če bo prišlo do potrebe po dodatni pomoči, bo Mestna občina Koper prostovoljce tudi aktivirala. Za dodatne informacije lahko zainteresirani pišejo na prostovoljec@koper.si.

V Velenju imajo urejeno nujno varstvo za otroke, katerih starši so zaposleni v službah, pomembnih za delovanje nujnih služb. Varstvo je na domovih zagotovljeno s pomočjo prostovoljcev, koordinator aktivnosti pa je občinska Zveza prijateljev mladine.

V Kranju in Bohinju prostovoljce še iščejo

Mestna občina Kranj (MOK) je včeraj vzpostavila posebno telefonsko številko (080 18 85), na katero lahko pokličejo vsi, ki nujno potrebujejo pomoč pri oskrbi s hrano ali zdravili, pa tudi prostovoljci, ki so pripravljeni pomagati pri tem. Največje potrebe so trenutno pri oskrbi starejših, manj mobilnih in občanih, ki so v samoizolaciji zaradi okužbe oziroma možnosti okužbe, pa ne morejo računati na pomoč svojcev, sosedov ali prijateljev.

MOK zato zdrave ljudi, ki imajo čas, možnost lastnega prevoza, predvsem pa voljo, poziva, da svojo namero po pomoči čimprej sporočijo na posebno telefonsko številko, kjer jim bodo koordinatorji predali vse informacije – kdo, kje in kaj potrebuje posamezna oseba, kako in kje bodo prevzeli hrano oziroma zdravila, na kakšen način jo bodo dostavili, da zaščitijo svoje in zdravje osebe, ki ji dostavljajo pomoč. Tiste, ki se bodo obrnili po pomoč, pa pozivajo, naj naročijo zalogo, ki bo zadostovala vsaj za teden dni, saj bi bile pogostejše dostave na dom logistično prezahtevne.

V Bohinju trenutno ni nikogar, ki bi potreboval pomoč občine pri zagotovitvi varstva za otroka, ampak če se bo takšno stanje nadaljevalo dlje časa, se bodo verjetno pokazale tudi potrebe po tem, meni bohinjski župan Jože Sodja. Na občini zato skupaj z organiziranjem prevozov in oskrbe s hrano organizirajo tudi to področje. Ljudem, ki potrebujejo hrano, bodo dostavljali podobne pakete, kot jih ima Rdeči križ. Iščejo pa prostovoljce, ki bi hrano pakirali in jo razvažali. Prav tako iščejo prostovoljce, ki bi bili pripravljeni izvajati varstvo, pri čemer sodelujejo s šolo in vrtcem. Pozivajo, da naj se javijo tudi tisti, ki pomoč potrebujejo.

Ostanite doma
Pasica posebne oddaje PRAVA
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karlo
18. 03. 2020 11.53
De samo ne trobimo. Ali mi nekdo zna razložiti podatke o COVID19; Št okužb/ št. umrlih ZDA 6524/ 116, FRANCIJA 7730/175 Nemčija 9877/26
zalitasve?ka
18. 03. 2020 11.00
Sami solidarci okol
setisfekšn
18. 03. 2020 09.06
Pa kolk časa bo vse to sra..n..j..e!
Drekachi24
17. 03. 2020 15.12
+5
Če bi bilo slovenskim politikom mar za socialo, ne bi stanovanjska kriza čakala na rešitev od odcepitve Slovenije do danes. Ne bi Ljubljančani raje oddajali sob in stanovanj turistom kot študentom in tistim brez lastnih stanovanj. Ne bi izločili socialne stroke s tem, da so vprašanje stanovanjskih gradenj in vsega s tem povezanega prenesli na Ministrstvo za okolje in prostor. Gnusobe!
laycan
17. 03. 2020 12.55
+9
Če se ne boste ustrezno zaščitil, vas bo ta dobrodelnost prej ko slej stala zdravja. Virus se vedno kroži med nami, ni se konec. Je pa lepo da smo pripravljeni pomagat. Ampak pamet v roke. Zaščitite se. Da se nebo več obolelih,ker so potem ti ukrepi za brezveze.
batom@pinkponk.com
17. 03. 2020 12.54
+2
žal pa veliko organizacij, ki pomoč izvajajo proti plačilu, v času virusa odpoveduje svoje storitve, v imenu lastne zaščite. te prostovoljske pobude jih mečejo v še slabšo luč.
flojdi
17. 03. 2020 15.14
+7
. zakaj se mi zdi da prostovoljci delajo nekaj , za kar so eni že lepo plačani ; pa tega ne dalajo
Sentis
17. 03. 2020 12.42
+19
Me veseli, da še nismo tako zavoženi kot je sprva zgledalo. Že pri malemu Krisu smo dokazali, da znamo stopiti skupaj. Bravo vsem, ki pomagate!
Rožice cvetijo
17. 03. 2020 12.39
+3
Bravo, še dobro,da smo na koncu le solidarni.
undisputed
17. 03. 2020 12.30
+12
Vse spletne trgovine katere ste fizično zaprli svoje poslovalnice, NE SPREJEMAJTE ONLINE NAROČIL!!!, in ne REKLAMIRAJTE svojih nakupov, da so vsi nakupi z BREZPLAČNO DOSTAVO... ljudje so sedaj doma, od dolgčasa naročajo artikle, ki niso ŽIVLJENSKEGA POMENA!, ps4, blenderji, sokovniki, oblačila itd itd... S tem samo ogrožate PISMONOŠE, ki so tudi ljudje, niso neki ROBOTKI, ki dostavljajo od vrat do vrat...pismonoše so med najbolj ogroženimi, saj pošta ne skrbi za njih dovolj... Če nimate kaj početi doma, kartajte se, glejte televizijo, rišite z otroci, berite knjige...kuhajte skupaj...rešujte križanke, sudokuje...družabne igre...telovadite doma... tudi ta virus je za nekaj dober, upam da ga zelo hitro odženemo stran...in zatremo... ta virus nam samo daje vedeti, koliko smo kot družba odvisni od stvari, ki niso ŽIVLJENSKEGA POMENA, nova majica, nov par obutve, kavica na zraku, nov parfum itd itd... Pove, nam, da se ne posvečamo dovolj malim rečem, ki nas dejansko bogatijo... Zadržujte se doma, otrokom zabičajte da SO DOMA, pa brez izgovorov, otrok je tečen, kaj pa naj nardim...ko ni blo ukrepov, so bili vsi otroci doma prisesani na tablice/telefone, zdaj bi pa vsi na zrak rinili... Kaj je 2-3 tedne izolacije napram 50 letom, ki so še pred nami, za nekatere več, nekatere manj...važno je da jih kvalitetno preživimo...
Rožice cvetijo
17. 03. 2020 12.41
+2
Ja,glej, se strinjam....nam je včeraj crknu hladilnik...
farobasso
17. 03. 2020 13.45
+1
Dej ne nabijej neki v tri dni.. pejt se rajš kartat.
flojdi
17. 03. 2020 15.19
+3
.. nekoč . ko še ni bilo hladilnika , so imeli ljudje skopane jame v zemlji. / za eno , še tako vem. hudo dobra za marsikaj shranit. ( ampak biti v 300štukni bajti in met tako svojo jamo , vem , je nemogoče, ane