Slovenija

Jazbec zavrnil očitke, da je Banka Slovenije največji krivec za bančno luknjo

Ljubljana, 25. 11. 2019 14.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nekdanji guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec je pred preiskovalno komisijo DZ pojasnjeval svoj pogled na sanacijo bank. Sanacija in izbris sta bila po njegovem mnenju v skladu z ustavo, moti pa ga, da vlada socialno najšibkejšim in nepoučenim podrejencem, ki so finančne instrumente kupovali na bančnih okencih, ni povrnila izgub.

Jazbec je štiri ure pričal pred preiskovalno komisijo o ugotavljanju zlorab in negospodarnega ravnanja v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki jo vodi Jernej Vrtovec (NSi). Vprašal se je, zakaj se vlada Boruta Pahorja za sanacijo bank ni odločila v času, ko je večina evropskih vlad zagotovila potrebna sredstva za dokapitalizacijo bank.

Žal mu je, da Slovenija ni šla po poti Španije in Italije, ki sta izbrali pot poplačila podrejencev, predvsem tistih socialno šibkejših, ki so te instrumente kupovali na bančnih okencih.
Žal mu je, da Slovenija ni šla po poti Španije in Italije, ki sta izbrali pot poplačila podrejencev, predvsem tistih socialno šibkejših, ki so te instrumente kupovali na bančnih okencih. FOTO: Bobo

Če bi to storili pred letom 2012, morda ne bi prišlo do izbrisa podrejencev in nihče od vlagateljev ne bi izgubil denarja, je menil Jazbec, ob tem pa izpostavil, da je Banka Slovenije svoje delo opravila korektno, saj je večkrat opozorila na potrebo po dokapitalizacijah. Dodal je, da bi bila sanacija, če bi banke dokapitalizirali do leta 2012, veliko nižja.

"Večkrat se v javnosti pojavlja teza, da smo davkoplačevalci morali v banke zmetati pet milijard evrov. Jaz menim, da smo morali pokriti luknjo za kredite, ki se nikoli niso vračali," je dejal. Sam je bil presenečen, da so imele banke "le toliko" kapitalskega primanjkljaja, saj je bilo v bančnem sistemu za kar 11 milijard evrov kreditov, ki se niso poplačevali. Če slovenskih bank v tistem času ne bi dokapitalizirali, bi najbrž varčevalci ostali brez svojega denarja – v tem času je bilo na bankah za 22 milijard evrov depozitov.

V okviru sanacije bančnega sistema je prišlo do izbrisa podrejenih instrumentov, s katerimi so banke zagotavljale kapitalsko ustreznost, v skupni višini 680 milijonov evrov, lastništvo pa je znano le za približno 400 milijonov evrov. Prav to je po mnenju nekdanjega guvernerja ključna težava.

Žal mu je, da Slovenija ni šla po poti Španije in Italije

Žal mu je, da Slovenija ni šla po poti Španije in Italije, ki sta izbrali pot poplačila podrejencev, predvsem tistih socialno šibkejših, ki so te instrumente kupovali na bančnih okencih. To so utemeljili z zavedenostjo in nepoznavanjem bančnega sistema, V Sloveniji pa bi za to, kot je ocenil Jazbec, potrebovali približno 61 milijonov evrov. "Če prav razumem, je tudi v Sloveniji na podlagi sodišč že prišlo do poplačila vsaj dveh lastnikov na podobni podlagi," je dejal.

Po njegovi oceni je v Sloveniji očitno prevladalo mnenje, da je s celotnim postopkom skrbnih pregledov in sanacije "bilo nekaj narobe". "Ne morem se znebiti občutka, da je bil ta del sproduciran s strani drugih kupcev podrejenih papirjev bank, ki ne bi nikoli mogli trditi, da so bili zavedeni," je ocenil. Do predloga, da bi odškodnino krila Banka Slovenije, se ni želel podrobneje opredeljevati, saj z njim ni seznanjen.

Nekdanji guverner je potrdil, da je vedel, da je imela država v času sanacije za približno 1,3 milijarde depozitov v NLB, vendar teh ne bi mogli pretvoriti v kapital in za ta del zmanjšati kapitalskega primanjkljaja, saj tega zakon ni dopuščal. "Ne vem, kako naj bi jaz kot guverner naredil nekaj, kar je v nasprotju z zakonom," je odvrnil na vprašanje, ali ga je k temu kdo nagovarjal.

Zavrnil očitke, da je Banka Slovenije največji krivec za bančno luknjo

Zavrnil je očitke, da je prav Banka Slovenije največji krivec za nastanek bančne luknje, ker da v vlogi regulatorja ni opravila svojega dela. "Zakaj priče menijo, da je Banka Slovenije diktirala tempo, morate vprašati njih," je poudaril. Dodal je, da je iz medijev sicer seznanjen, da je bil zaradi svoje vloge pri sanaciji bančnega sistem domnevno ovaden, vendar sam, razen tega, da je bila opravljena hišna preiskava, nima nikakršnih dokazov o tem."Opravljal sem delo v skladu s pravnim redom in zakonodajo," je dejal in vprašal prisotne, kako lahko v medije pridejo informacije o preiskavah, ki bi morale biti po zakonu tajne.

Prenos terjatev na DUTB je bil po njegovem mnenju transparenten. "Tudi računsko sodišče je podalo zgolj pavšalne ocene, da je bil prenos netransparenten," je dejal. Kako se je odločalo o tem, zakaj je bilo določeno podjetje uvrščeno na seznam, Jazbec ni znal odgovoriti, saj pri tem ni sodeloval. Prav tako ne ve, da bi kdo pritiskal na člane sveta centralne banke glede tega. "Marsikdo je opozarjal in pisal pisma. Če pogledam nazaj, bi jih tudi jaz pošiljal in se tako zavaroval," je še dejal Jazbec.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (167)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zurbrigen
11. 01. 2020 11.24
Tale je en taprav JAZBEC, jest da mi stop v bajto ga iz oči nebi spustu, tak pogled ima da sam čakaš kaj bo spisdu
slovenistan2
11. 01. 2020 10.17
Tago
26. 11. 2019 20.10
+1
Koliko milijoard so nam pobrali za dokapitalizacijo bank, jih potem prodali za bagatslo? Kateri gospodar pri zdravi pameti bi to naredil? Potem pa poslusamo kako so uspešne. Seveda so v tej verigi dodelovali in se okoriscali mnogi predno je prišlo do prodaje. In Banka Slovenije ni nič kriva? Upokojencem pa nocejo uskladiti pokojnin zaradi krize 2010-3016 za katero do krive tudi banke. Lepo godpidje, lepo.
Vojko Šarman
26. 11. 2019 09.00
+14
Jazbec se skriva, blefira, država in komisija pa mu nasedata. Za vse njegove rabote je kriva tudi država, ki mu pri tem pomaga , namesto da bi ga ovadli in strpali v čuzo, kamor spada. Je arogantna banksterska baraba, ki skrbi samo za svojo rit, vlada slo pa mu pri tem pomaga, narod pa to plačuje. Z banksterji bi morali narediti to kar so na Islandiji, pa bi bila slo danes v drugačnem položaju, narodu pa bi šlo bolje, bilo bi manj revnih.
muci007
26. 11. 2019 07.57
+7
Zakaj v članku ni omenjena Alenka Bratušek, saj je z nekdanjem ministrom Čuferjem sokriva za preplačane banke in oškodovanja države in davkoplačevalcev.
muci007
26. 11. 2019 07.56
+6
Zakaj še ni v preiskovalnem zaporu?
kure bedne
25. 11. 2019 21.32
+11
Banksterji se nam v faco smejijo. Mi pa samo stojimo in gledamo kot zombiji. Bravo mi.
ina5785
25. 11. 2019 19.26
+15
Neverjetno kako POŽREŠEN je ta Jazbec. Na zaslišanju je izjavil; zahteva potne stroške in nočitev v Lj. Ko pa je imel policijsko varstvo, se je pa kasneje IZKAZALO, da sploh NE zaradi banke, temveč zaradi PRIVAT zadeve. Naj država zahteva, da ON plača policijsko varstvo za samo NJEGOVE osebne grehe!!!!
muci007
26. 11. 2019 07.52
+3
piljan
25. 11. 2019 19.14
+5
A ta se pa naenkrat vsega spomni?
lakala28
25. 11. 2019 19.27
+4
Samo tega, kar mu paše. Pa še to je iztrgal iz konteksta.
Volga Malek
25. 11. 2019 19.06
+1
Tovarisi dozivljajo amnezijo, takrat je Slovenija pod Pahorjevo vlado belezila 'ekstremno' gospodarsko rast podobno kot pri Super Marjanu, normalno ce so jemali kredite socialisti. Kot je rekel von Hayek ce bi socialisti razumeli ekonomijo ne bi bili socialisti. Tovarisi Jazbec, Pahor in tovarisica Lenka imajo amnezijo zgleda tudi volivci. Klasika. MSM perejo na 90 ali na 100 samo da se zamegljuje. Enako je pri super Marjanu enkrat je bil clanek tu gor da Slovenija belezi ekstremno gospodarsko rast nad povprecjem EU 😂 show must go on with Super Marian. Dajte no nehat zavajat ljudi ker se vidi da Slovenija resno gospodarsko stagnira vse tuje investicije velikega resnega formata se je izogibajo sicer pa kaj je 1 milijarda 700 milijonov € tujih investicij v Slovenijo nic ali minimalisticno. Davki so na splosno previsoki in vecina drzave je na minimalni placi in vecina upokojencev na mizernih pokojninah. Aplavz 👏 Socialisti zivijo na tuje kredite ali tuj zasluzen denar kar je proracun kjer je vecina zasidranih v tovariskem 'kapitalizmu'. Vise meni a manje tebi je mantra socialistov. Na prostem trgu niso sposobni prezivet. Tovaris premier je izjavil da se ni prisel cas za znizanje davkov na splosno pri njemu je tak umotvor standard nov sarcizem kej takega lahko izjavi samo nekdo ki nima pojma. Kako clovek ne bi privoscil sodrzavljanom boljsih visjih neto plac in pokojnin in boljsega standarda kot je v Avstriji ali v Nemciji. Vecja ekonomska svoboda socialistom predstavlja tveganje saj imajo rajsi pohleven in bojec, reven narod ki se ga lazje kontrolira. To je cilj socializma.
piljan
25. 11. 2019 19.16
-4
Ej stara,mal se umiri.V Argentino nisi dobivala prave podatke.
lakala28
25. 11. 2019 19.30
+2
Če so SDS socialisti, se strinjam o jemanju kreditov v času najbolj debelih krav. Ampak razen imena s socialisti nimajo nič, mar ne, Volgica? Glede na ljubezen do zgodovine priporočam knjigo Skrito povelje. Dobra zgodba. Upam, da ni resnična.
Volga Malek
25. 11. 2019 20.24
+5
@pilci spet imas 5 minut slave 😂 sem ti rekla da sem rajsi stara kot pa leva 😂
Volga Malek
25. 11. 2019 20.33
+4
@lakala28 kaj ima tu SDS 😂 a je Pahor clan SDS ali SD ? Leta 2009 je bil Borci clan SD, predsednik vlade, pozneje drzave in Borci je v SD in je se v SD. Jejhata, jejhata spet slepilni manever ta levih.
muci007
26. 11. 2019 07.55
+3
Velenjski lobiji SD in Borči so veliko napravili, da je investicija TEŠ 6 poletela v nebo.
felix59 drugič
25. 11. 2019 18.58
+8
Vsako opravičevanje je brez veze ! Vsi vemo , da so bankirji ena največjih band in lopovov , ki jih premore zemlja. Za svoje riti so poskrbeli , Jazbec npr. z milijonskim odhodom , za nas jih briga , ko za predlanski sneg. U RIT naj jih bo sram !!!
TEDYC
25. 11. 2019 18.46
+6
Raja je kriva. Še bolj obdavčit. Še.... da bodo imeli bogati lahko polne riti. Sramota, da nihče ne odgovrja.
ni_mi_vse_eno
25. 11. 2019 18.43
+5
Sistem se je skozi stoletja izpopolnjeval (glej; Ascent of Money). Včasih, ko je imelo ljudstvo dovolj izkoriščanja, se je spravil na bankirje, sedaj se pa na politike. Levo ali desno, bankirji ostajajo na prestolu in ljudstvo je vedno bolj zadolženo. Kjer se prepirata dva politika, bankirji profit imajo.
Škrat na kvadrat
25. 11. 2019 19.05
+4
S tem, da bankirji kredit odobrijo, da politiki na oblasti lepo izgledajo in talajo bombončke in ko zmanjka gredo po nov kredit.
ni_mi_vse_eno
25. 11. 2019 18.40
+5
Zavedati se je potrebno, da je centralna banka privatna institucija, država pa je njena služabnica. Zato so vse države zadolžene bankam. Na uradni strani ECB preberete, da je njena naloga skrbeti, da je inflacija blizu 2% in da se profit razdeli delničarjem (shareholders, ECB). Nekateri delamo za denar, ECB pa tako kot FED ustvarja potiskane papirčke iz nič za dolg in obresti na obresti. Potem se pa čudimo, da neenakost narašča.
anakondabox
25. 11. 2019 18.39
+5
Vi gospod Jazbec niste nič krivi. To vam lahko prisežem, saj delate vse v skladu z Ustavo in KZ 2017. Poleg tega ste pravi Robin Hood s to razliko, da bogatim nič ne odvzamete, nagradili bi pa tiste (s čim?), ki so na pragu revščine. #pravna država
TITO 50
25. 11. 2019 18.27
+4
Jazbeca v jazbino.
ivan.z Doba
25. 11. 2019 18.22
+25
Največji krivec je ECB, ki je pri nas eksperimentirala kako poceni kupiti sanirane slovenske banke. In vsi tisti slovenski politiki, vključno z Banko Slovenije, ki so pristali na tak scenarij. Odgovarjal pa ne bo nihče. Zakaj so banke dobile nepovratna sredstva in ne kredita?! Ker je to odgovarjalo bodočim kupcem slovenskih bank. Islandci so to elegantno rešili.
ni_mi_vse_eno
25. 11. 2019 18.19
+13
Banka slovenije seveda ni nič kriva. Kriva je čistilka, ker je vzela prevelik puf in ga ni mogla vrnit. Seveda to je sedaj banka popravila, tako da revni ljudje s povprečno plačo ne morejo priti več do posojila. :)
ho?emVšolo
25. 11. 2019 18.14
+1
podrejenci bodo dobili povrnjen denar
Škrat na kvadrat
25. 11. 2019 18.07
+8
Če delimo 5 milard € z 2 miljona Slovencev, dobimo številko koliko je bil oškodovan vsak od nas. S tem denarjem se bi rešilo veliko problemov.