Slovenija

Je treba oddati vlogo za podaljšanje letnih pravic? Tega ne vedo niti na CSD

Ljubljana, 27. 11. 2018 10.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Račič / V.Š.
Komentarji
55

Vlada je načrtovala uvedbo avtomatičnega izračuna za upravičence za otroški dodatek, subvencijo vrtca, državno štipendijo ter subvencijo malice in kosila, a so naknadno sporočili, da ta predlog zaradi neizpopolnjenega sistema umikajo. Še vedno pa vztrajajo, da od decembra dalje ne bo treba na novo vlagati vlog tistim, ki te pravice že uveljavljajo. Zaposleni na centrih za socialno delo so zmedeni: "Vlada nam ni dala jasnih navodil."

Vlada je obljubljala, da bo v kratkem uvedla masovni avtomatični izračun za letne pravice, kot so otroški dodatek, subvencija vrtca, državna štipendija ter subvencija malice in kosila. To pomeni, da ljudem ne bi bilo več treba oddajati vlog, pač pa bi centri za socialno delo sami poskrbeli, da upravičenci avtomatično dobijo izračun za pravice, ki jim pripadajo. A izkazalo se je, da se je vlada pri tem nekoliko zaletela. Prejšnji teden je namreč sporočila, da so sprejeli novelo zakona, s katero se masovni avtomatični izračun – umika.

"Ministrstvo je na podlagi testiranj ugotovilo, da bi uveljavitev masovnega avtomatičnega informativnega izračuna lahko povzročila negativne posledice tako za upravičence, saj pravica ne bi bila pravočasno priznana, kot tudi za centre za socialno delo, na katere bi se obračali nezadovoljni upravičenci," so pojasnili na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ).

Hkrati pa so poudarili, da predlog novele s 1. januarjem 2019 ohranja ključno prednost, "to je razbremenitev strank, ki jim od decembra dalje ne bo treba vlagati vlog za podaljšanje pravice za otroški dodatek, subvencijo vrtca, državno štipendija, subvencijo malice in kosila, saj bo o podaljšanju pravice odločil CSD po uradni dolžnosti". Vlogo bo tako potrebno oddati le, ko bo stranka prvič uveljavljala te pravice.

Vlada odredila, da bo 'o podaljšanju pravice odločil CSD po uradni dolžnosti', tam sploh ne vedo, kaj to pomeni

Glede na pogoste spremembe so ljudje zmedeni in ne vedo, kaj velja zanje in se v še večjem številu obračajo na zaposlene v CSD-jih.
Glede na pogoste spremembe so ljudje zmedeni in ne vedo, kaj velja zanje in se v še večjem številu obračajo na zaposlene v CSD-jih. FOTO: POP TV

Na Društvu socialnih delavk in delavcev Slovenije (DSDDS) so poudarili, da je "zelo težko prenesti veljavno zakonodajo v sistem, saj imajo pravila veliko izjem in se je tega potrebno lotiti s skrbnostjo".

Hkrati so kritični, ker novela zakona ohranja avtomatično podaljšanje letnih pravic, ob tem pa s strani vlade sploh niso dobili jasnih navodil, kako to izvajati. "Edina informacija, ki so jo strokovni delavci in sodelavci na nekaterih CSD-jih prejeli v zvezi s tem je, da bodo v decembru 2018 prejeli Excel sezname za letne pravice in o podaljšanju pravic odločili po uradni dolžnosti," so zapisali na DSDDS.

"Te informacije niso jasne in upamo, da jih bodo na MDDSZ znali pravočasno pojasniti uporabnikom na razumljiv način." Sprašujejo pa se, kako jih bodo razumeli uporabniki, "če se mora že stroka znajti sama".

Poudarili so, da politika nobenih njihovih predlogov in opozoril ni upoštevala in da je reorganizacijo CSD-jev "z močno podporo PR-službe brezkompromisno peljala naprej".

'Floskula 'Več na teren, bližje k ljudem' je že davno pozabljena s strani tistih, ki so jo obljubljali, saj so presedlali v nove službe'

"Razbremenitve zaposlenih na CSD-jih tako ni. Ravno nasprotno se nad nami izvajajo še hujši pritiski. S strani ministrstva in ostalih odgovornih ne prejemamo ustrezne pomoči, temveč pavšalne odgovore, da ne znamo zorganizirati dela. Socialni delavci so s tem še pod hujšimi pritiski med stroko, terenom in izvajanjem administrativnih zahtev," so kritični na DSDDS.

Sprašujejo, kako dolgo bodo še vzdržali ob nalaganju novih nalog po že sprejeti zakonodaji. "Floskula Več na teren, bližje k ljudem je že davno pozabljena s strani tistih, ki so jo obljubljali, saj so presedlali v nove službe. Reorganizacija je zajela le organizacijski vidik, ki je prinesel samo dodatne težave in obveznosti stroki in ostalim zaposlenim," so še sklenili na DSDDS, kjer so prepričani, da za nemoteno vpeljevanje sprememb ni zagotovljeno dovolj kadra, stiske zaposlenih pa se že dlje časa odražajo v poslabšanih delovnih odnosih, izgorelosti delavcev, dolgotrajnih bolniških odsotnosti ter odpovedih delovnega razmerja s strani delavcev.

Ministrstvo: Centri dobili vsa potrebna pojasnila

Za odgovore smo se obrnili tudi na ministrstvo, ki sporoča: "Centri za socialno delo so dobili vse potrebne informacije in pojasnila in so dolžni strankam dati tudi vsa pojasnila."

Novela Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUPJS-H) določa, da o podaljšanju pravice do otroškega dodatka, znižanega plačila vrtca, državne štipendije in subvencije malice in kosila odloča center za socialno delo po uradni dolžnosti. Če upravičencu, katera od navedenih pravic izteče decembra 2018 in kasneje, za podaljšanje priznanja pravice več ne vlaga vloge, saj bo o podaljšanju odločil center za socialno delo po uradni dolžnosti.

Če oseba prvič vlaga vlogo za priznanje pravice do otroškega dodatka, znižanega plačila vrtca, državne štipendije in subvencije malice in kosila, mora vložiti vlogo na predpisanem obrazcu (papirna ali elektronska vloga), prav tako mora oseba veš čas prejemanja pravice sporočati spremembe, ki vplivajo na upravičenje do pravice. 

Opozorili so še, da novela ZUPJS-G ne vpliva na uveljavljanje ostalih pravic iz javnih sredstev: denarna socialna pomoč, varstveni dodatek, pravico do plačila prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje, pravica do kritja razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev, subvencijo najemnine, oprostitev plačila socialnovarstvenih storitev in prispevka plačila k družinskemu pomočniku. To pomeni, da mora oseba v mesecu decembru 2018 vložiti vlogo:

- če prvič uveljavlja pravico s 1. januarjem 2019,

- če želi podaljšanje priznanja pravice, ker je pravica iztekla 31. decembra 2018 ali

- če mora sporočiti spremembo med trajanjem priznane pravice.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivan.z Doba
28. 11. 2018 14.53
+2
Ni treba! Tale članek je zavajajoč, komentarji pa temu primerni.
G8J
28. 11. 2018 14.21
+3
Kaj pa vi pričakujete od ustanov, katere so same sebi namen?
Hary6
27. 11. 2018 18.05
+7
tajkunska vlada ne ve kaj dela
TargetHacker
27. 11. 2018 18.04
+5
Če bodo navodila jasna bodo, če ne, pa ne bodo. Lebavistična vlada.
facon
27. 11. 2018 17.33
+6
"Je treba oddati vlogo za podaljšanje letnih pravic? Tega ne vedo niti na CSD" Zaradi tega bi morala odstopiti ministrica za delo....ampak sej veste, to se pri nas ne dogaja, nimajo vesti!
Ramzess
27. 11. 2018 16.07
+4
Ne vedo kaj pomeni 'po uradni dolžnosti', to pomeni da se vsakič preveri upravičenost, podatke imajo itak vse.
jebivoje
27. 11. 2018 15.02
+10
borza dela me je pred 11 leti dala na svojo zdravniško komisijo kjer so zaključili da sem trajno nezmožen za zaposlitev in me izbrisali iz evidence iskalcev zaposlitve. od tedaj prejemam socialno, ko sem pa prejšnji mesec dal novo vlogo za socialno pa so mi jo zavrnili, češ da kršim pravila in se ne javljam na borzo
krnekilojz
27. 11. 2018 16.00
+7
Ker so na socialni sami nesposobneži, ki se jim ne da nič!
TOX6
27. 11. 2018 13.51
+12
a se niso ti CSD-ji reorganizirali???? iz 64 jih je na koncu na papirju pristalo 13 zavodov. Koliko nepotrebnega kadra so odpustili??? vsaka reorganizacija je tudi optimizacija??? Ali pa v delovnem okolju negativne selekcije pomeni dodatno zaposlovanje??? Itak je tolko teh nepotrebnih "zaposlenih" da niti ne vedo če so vsi prišli na šiht???
FC Chelsea2
27. 11. 2018 13.33
+11
Nič novega bi lahko rekli, ko se dela na novih sistemih vedno znova težave, ker namesto, da bi naprej dobro testirali, če sistem deluje ne oni takoj hočejo neki spravit v tek potem pa seveda težave. in kdo bo nastradal ja ljudje sploh me ne bo čudilo, da bo marsikdo ostal brez kakšne pravice zaradi sistema, ki ga je postavila prejšnja vlada, ki pa je ubistvi tudi sedaj na oblasti in spet noben nič kriv kajne.
Ka pa mislis
27. 11. 2018 13.22
+23
ko je treba otrokom unicit otrostvo in jih dodelit nekim bogatim prdcem, takrat pa vse vedo 8n za nikol nc ne odgovarjajo.
Princ Peugeot
27. 11. 2018 12.56
+22
Tako pri nas deluje vse.....nimajo pojma....
Scipion
27. 11. 2018 12.52
+8
Eni tukaj pa tako radi hvalijo "zastonj" Slovensko šolstvo in zdravstvo. Večinoma so to tisti ki niso bili dlje od svojega nosa. Punca vam je lepo obrazložila svoje kje smo.
mastablasta
27. 11. 2018 12.50
+13
če prav razumem procese v državi, vlada določi smernice in kaj se bo naredilo (strategijo). kako se bo nekaj naredilo in kako izvajati ukrepe pa naj bi za to poskrbeli zaposleni v JU. ne vem kakšna na vodila potrebujejo? v firmi ti povejo prodaj toliko in toliko. na tebi in tvojem znanju pa je da to izvedeš in si pri tem marsikdaj urediš tudi procese. podobno je pri razvoju izdelka, nabavi materiala, proizvodnji... pač dobiš kaj moraš narediti in do kdaj ter okvrino kako oz. na kaj je treba paziti. ti na CSD in podobni pa samo čakajo. najraje bi da nekdo zraven njih stoji, opravi njihovo delo, potem pa bi oni dobili malo višje plače zaradi "izgorelosti".
flatearth
27. 11. 2018 12.37
+4
Zakaj se to imenuje center, kaj ne bi bilo boljše urad, in pri zavodu za bresposelne , ma kakšen "zavod", potem bi lahko imeli tudi naprimer kolhoze,
butalistan
27. 11. 2018 12.11
+2
živite pač na balkanu, v ostankih bosancev slovencev in srbov. In kaj pričakujete od naroda???? Počakajte še malo boste videli kje bomo pristali.
Sortegilio
27. 11. 2018 12.07
+10
Cela zmeda jao. A ni ponavadi tako da se zahteva izkušnje za zasedo delovnega mesta na CSD? Bi pričakoval manjšo zmedenost in boljšo organizacijo.
PanterTheBlack
27. 11. 2018 12.04
+39
Na CSD je vedno zmeda. Da Zavod za zaposlovanje niti ne omenjamo. Znajo pa igrati šefe vsemogočne pred reveži, to pa vsekakor
RupniK
27. 11. 2018 11.53
+27
V javni upravi je potrebno je uvest normative, tako kot jih imamo v gospodarstvu, pa bo stvar rešena.
migi
27. 11. 2018 11.37
+41
Leva roka ne ve,kaj desna roka dela...možgani so pa itak fuč,,,to je odraz tega Slovenistana...na položajih so ljudje,ki jim je samo za plačo...kaj bojo pa naredil...pa itak naredijo samo zmedo, hodijo v službo samo zato, da so na toplem z malico........bruhec!!!!!
butalistan
27. 11. 2018 11.43
+11
Burt
27. 11. 2018 11.46
+8
dongy
27. 11. 2018 12.45
+2
borec91
27. 11. 2018 11.33
+28
Manj naj hodijo po trgovinah kavicah v delovnem casu