Slovenija

Je bil Dewey demokratični socialist?

Ljubljana, 03. 04. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Klemen Balanč
Komentarji
4

John Dewey (1859–1952) je eden najvplivnejših ameriških filozofov 20. stoletja. Bil je progresivec, saj je zagovarjal zasledovanje skupnih družbenih ciljev in reševanje družbenih problemov s pomočjo znanstvene metode. Njegove progresivne ideje so imele največji praktični vpliv na področju izobraževanja, s svojimi deli pa je ključno vplival tudi na razvoj novih demokratičnih idej.

V svoji knjigi “Liberalism and Social Action” (1935) je predstavil tezo, da v družbi obstaja konflikt med pred-znanstvenimi in pred-tehnološkimi institucijami in navadami na eni strani ter modernimi institucijami in navadami na drugi. Prve smo ljudje izumili v pogojih družbe pomanjkanja (society of scarcity), moderna družba – po zahvali znanosti in tehnološkega razvoja – pa naj bi bila družba izobilja (society of abundance).

Klemen Balanč
Klemen Balanč FOTO:

V družbi pomanjkanja smo ljudje razvili kulturo kopičenja materialnega bogastva, kar je bilo takrat logično in nujno za preživetje posameznika in družin oz. majhnih skupnosti. Pretirano kopičenje materialnega bogastva v družbi izobilja – ko imamo/proizvedemo dovolj bogastva za potrebe vseh – pa se Deweyju ni zdelo smiselno, saj naj bi vodilo v prekomerno kopičenje (privatizacijo) bogastva s strani določenih posameznikov, zaradi česar pride do nepravične razdelitve dobrin, pri čemer imajo nekateri občutno preveč, drugi pa posledično trpijo (nepotrebno) pomanjkanje. 

Pravična družba bi za Deweyja torej bila tista, v kateri ni državljanov, ki bi imeli toliko bogastva, da ne bi vedeli, kaj z njim, ter hkrati tista, v kateri nihče ne trpi nepotrebnega pomanjkanja. V družbi izobilja je za Deweyja slepo tekmovanje v kopičenju bogastva zgrešena in nemoralna kultura. Posledično razume politiko – v idealizirani obliki – kot sodelovanje državljanov pri doseganju skupnostnih ciljev, se pravi ustvarjanje pogojev za srečno življenje vseh članov skupnosti in za družbeni razvoj – potencial, ki ga ne dosegamo več zaradi prevladujoče kulture narcizma in tekmovanja.

Besedilo je nastalo v okviru projekta Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični menedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Pri tem poudarja, da družbenega in tehnološkega razvoja ne omogoča kapitalizem, kar je eden izmed glavnih argumentov zagovornikov kapitalizma, temveč ga omogoča znanost. Kapitalizem zgolj trži izume, ki so nastali v znanstvenih laboratorijih, ki jih praviloma financira država. Dewey je posledično zagovarjal idejo, da bi se morali liberalci odreči dogmi prostega trga in uporabiti znanost ter eksperimentalno inteligenco za doseganje dogovorjenih skupnostnih ciljev.

Na tem mestu se postavlja vprašanje: kako naj določimo te skupnostne cilje? S pomočjo demokratične deliberacije, bi rekel Dewey, saj je demokracijo razumel kot skupno komunikacijsko izkušnjo državljanov, v kateri prav skupna komunikacijska akcija namesto strukture definira politično javnost. 

Ta demokratični politični proces Dewey opisuje kot diskurzivni tok, ki zajema izkustvo problema s strani posameznikov, deljenje te izkušnje z ostalimi člani skupnosti s pomočjo diskurza, združevanje teh posameznikov z namenom iskanja rešitve za ta problem, zagovorništvo različnih rešitev problema in ovrednotenje rezultatov, ki sledijo kot logična posledica rešitev, pri čemer se je v celotnem procesu treba opirati na dognanja, pridobljena s pomočjo znanstvenih metod. Prav sposobnost diskurzivnega komuniciranja in znanost sta dve izmed ključnih značilnosti človeških bitij, ki nas ločujeta od ostalih živali na tem planetu.

V družbi pomanjkanja smo ljudje razvili kulturo kopičenja materialnega bogastva, kar je bilo takrat logično in nujno za preživetje posameznika in družin oz. majhnih skupnosti.
V družbi pomanjkanja smo ljudje razvili kulturo kopičenja materialnega bogastva, kar je bilo takrat logično in nujno za preživetje posameznika in družin oz. majhnih skupnosti. FOTO: Shutterstock

Danes se soočamo s krizo demokratične deliberacije – medsebojnega komuniciranja z namenom postavljanja in doseganja skupnostnih ciljev. Prvi dejavnik, ki povzroča krizo, je sektaštvo. Problem sektaštva so v Federalističnih spisih obravnavali že ustanovni očetje ZDA, dodatno teoretsko podlago pa nudi Habermas, ki pravi, da je v modernih družbah javnost konstituirana kot mnoštvo frakcij, te pa med seboj tekmujejo za politično moč in družbeni prestiž. 

Vsaka frakcija ima svojo ideologijo, svoje cilje, svojo predstavo idealne ureditve družbe, predvsem pa želi dominirati nad ostalimi. Pri tem člani različnih frakcij stežka sodelujejo in komunicirajo z ostalimi frakcijami na način, da bi iskali kompromise in skupne rešitve, saj je to pogosto celo nemogoče, predvsem takrat, ko se soočita diametralno nasprotni (ekstremni) stališči, med katerima ni mogoče doseči kompromisa, politika pa tako tragično postane igra ničelne vsote, ki sprovede absolutnega zmagovalca in absolutnega poraženca.

Drugi dejavnik, ki povzroča krizo demokratične deliberacije, so personalizirane realnosti posameznikov, ki jih zaznamujejo t. i. alternativna dejstva. Če so še v 20. stoletju člani neke politične skupnosti (države) realnost dojemali podobno, so živeli v “istem svetu” oz. so bili člani skupnosti strukturno uglašeni, pa se s pojavom in razvojem digitalnih medijev in družbenih omrežij družba strukturno razglašuje, saj algoritmi vsakemu posamezniku kažejo prilagojeno verzijo realnosti. Da ponazorim: če so se nekoč vsi člani skupnosti strinjali, da je banana užitna, in je bilo ključno vprašanje, ali se jo pravilno lupi od spodaj navzgor ali od zgoraj navzdol, pa danes ena stran pravi, da banane sploh niso užitne, druga stran pa pravi, da jo je treba jesti skupaj z olupkom. Posledica takšne strukturne razglašenosti, ki jo politična propaganda spodbuja v imenu boja za boljši jutri (zmage na volitvah), je ta, da je vmesno, zdravorazumsko mnenje izločeno iz prostora javne deliberacije, politično tekmovanje pa postane podobno vojni. 

Različnemu razlaganju sveta in realnosti pritiče tudi različen diskurz, kar privede do tega, da različne frakcije uporabljajo popolnoma različne kategorije in popolnoma različne besede za opisovanje istih stvari. Tako se zahodne družbe danes soočajo s problemom, da njeni člani sicer uporabljajo jezik z enako slovnico, a s popolnoma različnimi pomeni za besede, zaradi česar racionalna komunikacija med pripadniki različnih družbeno-političnih frakcij ne more steči. 

Zaradi strukturne razglašenosti zahodne družbe izgubljamo deliberativen potencial, ki ga Dewey postavlja v središče demokracije, posledično pa je politično komuniciranje bolj podobno uličnim prepirom kakor resnim razpravam o prihodnosti družbe. Izvirni greh zgoraj naštetih problemov je individualizem, ki je vtkan v temelje naše kulture še iz pred-znanstvenih in pred-tehnoloških časov, torej iz časa družbe splošnega pomanjkanja. Dewey je predlagal, da se takšno kulturo preseže s pomočjo izobraževanja, ponudi pa še eno rešitev.

Individualizem in kapitalizem naj bi poganjal občutek negotovosti, ki ga posameznik naslavlja tako, da si skuša nakopičiti čim več bogastva – sam zase. A v družbi izobilja občutek negotovosti ne izhaja več iz narave, temveč ga (umetno) ustvarjajo institucije, ki so pod popolnim človeškim nadzorom, pri čemer je Dewey identificiral še vedno aktualen razredni konflikt med finančnim kapitalom na eni in delavstvom na drugi strani.

Koncentracijo bogastva in moči ter korporativno strukturo bi morala po Deweyjevem mnenju nadomestiti skupnostna ekonomija, torej zadružništvo in podobne alternativne oblike ekonomskih odnosov. V tem segmentu alternativnih oblik organizacijskih in produkcijskih odnosov so danes ZDA vodilna država na svetu, pa čeprav v širši kolektivni zavesti veljajo za največje nasprotnike demokratične skupnostne ekonomije – kar je še en kulturni ostanek iz preteklega sveta, ki ne obstaja več.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1k2m4im
03. 04. 2021 21.26
Zelo zanimiva teza. Jaz sem jo videla kot idejo, kako imeti družbo, ki temelji na tem, da tisti, ki imajo več, to dajo spontano tistim, ki to nimajo. Po mojem mnenju tiči razlog v tem, da samo racionalno razmišljanje o težavah, ne prinese vseh rešitev, ki bi jih dobili skozi domišljijo. Domišljija je tisto področje, kjer nemogoče postane mogoče in tam se rojevajo najbolj napredne ideje kot so že dokazali nekateri znanstveniki. Isto pa je s komunikacijo, ki se omenja v članku. Če je komunikacija samo racionalna, potem drugega prepričujem o tem, zakaj jaz mislim, da je tako kot jaz mislim, prav in to skušam prikazati z argumenti. Žal me taka racionalna razprava pripelje do tega, da sem bolj vešča v argumentiranju, me pa odpelje od tega, da bi z tem človekom zmogla dialog. In če hočem imeti dialog, rabim razumeti tega človeka, ki ga imam pred seboj, mu prisluhniti, da lahko izvem pravi razlog, zakaj on/a to zagovarja in tukaj se potem razprava sploh lahko začne. Zato je moje mnenje, da se bo naša komunikacija spremenila takrat, ko bo čustvena inteligenca bolj prisotna v naših življenjih. In takrat se bomo lahko vsaj malo približali tej ideji, ker se bomo znali vedno bolje pogovarjati. Se pravi, ko bomo zmožni biti racionalni in hkrati tudi empatični. Racionalni v smislu, da smo zmožni preskrbeti sebe ter se zraven zavedati, da dokler je , če lahko uporabim ta izrek : dokler je hrana v smetnjakih, ne bi smelo biti revščine v državi. Da to nekako ni prav in da bi bilo prav drugače in to je, da bi ta hrana prišla do teh ljudi. Idealno bi bilo, če bi spet našel en tak mislec kot v članku, ki bi imel vizijo, kako to družbo narediti bolj enakopravno. Nekdo, ki bi mu uspelo združiti racionalno in čustveno inteligenco ter bi tako dodal svoj delež pri ustvarjanju drugačnega, boljšega sveta. Skozi domišljijo se da odkriti nove kreativne načine komuniciranja in jih potem preizkusiti v realnosti. In tukaj nas čaka še velik potencial, če ga bomo znali izkoristiti. Jaz osebno verjamem v to, da rabita iti racionalna in čustvena sposobnost z roko v roki, če si res želim doseči dialog. Iz vsega zgoraj naštetega, se mi zdi ta ideja ne tako slaba in upam, da bodo vsi, ki se s tem ukvarjajo, našli še boljši način, kako uresničiti demokracijo v državah in gradili na tem, kjer je ta gospod začel. Hvala za pozornost ter miren večer še naprej.
CestniKolesar370Wattov
03. 04. 2021 10.39
Šarlatan. Tako Dewey, kot tisti, ki je napisal ta članek.
Madžaroš
03. 04. 2021 10.34
-1
Sukićevi misleci pa to
SmiselZivljenja
03. 04. 2021 08.38
+1
wanna be novinar