Ukrajina

Politični pogum ali predvolilna gesta brez resnega diplomatskega izplena?

Ljubljana, 16. 03. 2022 18.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Anže Božič
Komentarji
0

Politični pogum, močna diplomatska iniciativa in pomembna gesta solidarnosti z Ukrajinci? Ali zunanjepolitični obisk s pogledom na prihajajoče domače volitve in brez resnega diplomatskega izplena? Pogovarjali smo se z dvema nekdanjima zunanjima ministroma, Dimitrijem Ruplom in Mirom Cerarjem. Predsednik države Borut Pahor pa je na Dunaju razpravljal o tezi, ali ne bi bilo učinkoviteje, če bi se voditelji namesto z žrtvijo v vojni pogovarjali z agresorjem, ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. In kaj o poti pravi glavni Janšev izzivalec na aprilskih volitvah? 

Po zgledu nekdanjega francoskega predsednika Françoisa Mitterranda, ki je leta 1992 sredi vojne vihre obiskal oblegano Sarajevo, se je trojica vzhodno- in srednjeevropskih državnikov odpravila v napadeno ukrajinsko metropolo. Pogumno, se strinjata nekdanja zunanja ministra. "Meni se ta obisk zdi imeniten, potreben in koristen," pravi Dimitrij Rupel, nekdanji zunanji minister. Miro Cerar,  nekdanji premier in zunanji minister dodaja: "Seveda ne smemo podcenjevati tega momenta, te moralne podpore, tega poguma. Toda po drugi strani nekih novih političnih zagotovil, nekih novih političnih vsebin tu ni bilo mogoče prenesti, saj ta skupina premierjev niti ni imela nekega posebnega mandata."

Med potjo pa številni Janševi tviti in poobjave. Na sledilniku premierjevih čivkov so jih samo včeraj zabeležili 67 – šlo je za podporo Ukrajini in druge vtise z večurne vožnje z vlakom. Da se je tvegan obisk državnikov končal varno, pa je danes dopoldne naposled sporočil poljski vladni govorec. 

Toda v čigavem imenu so premierji pravzaprav nastopali, vprašamo dolgoletnega šefa slovenske diplomacije. Rupel še dodaja: "V Evropi nimamo enotne zunanje politike. Tega v pogodbah ni. Za zdaj imamo, kot veste,  27 zunanjih ministrov in 27 držav. V tem primeru gre za, mislim, neke sorte ljubosumje EU in nekaterih kolegov naših predsednikov. In tudi za neke sorte nelagodje, ker je ta dogodek presenetljiv."

Obisk premierjev v Kijevu
Obisk premierjev v Kijevu FOTO: Kabinet predsednika vlade

In čeprav zunanjepolitične teme v Sloveniji praviloma niso odločilne pri notranjepolitičnih izbirah, bodo prizori iz Kijeva v predvolilni kampanji in na aprilskih volitvah najverjetneje imeli določen učinek. "Vsa dejanja v času, ko se bližajo volitve, imajo neke predvolilne učinke. Zagotovo ga ima tudi ta obisk. Kako ga bodo ovrednotili volivci, bomo videli. Bistvo pa je, da bomo na volitvah ovrednotili še marsikaj drugega," meni Cerar.

O odmevnem obisku treh premierjev je na ugledni dunajski diplomatski akademiji razpravljal tudi predsednik republike, ki je že včeraj pozdravil misijo državnikov v Kijevu. Tako pa o poti Janšev glavni izzivalec na aprilskih volitvah, Robert Golob: "Verjamem, da je bilo kar nekaj zmede glede mandata. Četudi je ta misija samo pomagala pri dvigu morale ukrajinski vladi, je dosegla svoj namen, saj si Ukrajina zasluži vso podporo, ki jo lahko dobi."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja