Slovenija

Je bil Snežič obveščen o preiskavah? Tožilstvo opozarjalo na konflikt interesov

Ljubljana, 04. 03. 2021 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Jure Tepina, Nika Kunaver
Komentarji
548

Vse več je namigov, da naj bi bili osumljenci milijonskih spornih poslov vnaprej obveščeni o včerajšnjih hišnih preiskavah, ki jih je opravil Nacionalni preiskovalni urad, ki ga vodi Petra Grah Lazar. Šefica NPU se namreč osebno pozna z glavnim osumljencem Rokom Snežičem. Po naših informacijah se je morala zaradi tega celo izločiti iz te kriminalistične preiskave. Vsaj na papirju. V praksi se očitno ni, saj je vedela, kdaj bodo hišne preiskave. Tožilstvo pa je že oktobra lani opozarjalo na Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. V preiskavi pa je policija zasegla okoli 300.000 evrov gotovine, veliko dokumentacije in elektronskih sredstev.

Tožilka Specializiranega državnega tožilstva, ki vodi in usmerja preiskavo, je po naših podatkih namreč že pred časom zahtevala, da jo NPU seznani, kdo vse, poleg članov specializirane preiskovalne skupine, se bo še seznanjal z zaupnimi podatki glede preiskave o pranju denarja.  Predlog je bil, da se Lazarjeva zaradi osebnega poznanstva z glavnim osumljencem izloči. 

Petra Grah Lazar
Petra Grah Lazar FOTO: POP TV

To se je menda tudi zgodilo, o čemer je bilo po naših informacijah obveščeno tudi tožilstvo. Kljub vsemu pa je Lazarjeva vseeno vedela, kdaj bo imel Snežič hišne preiskave, očitno pa je seznanjena tudi z vsebino te preiskave, saj je včeraj dala izjavo za medije. 

Rok Snežič se je neuradno v torek zvečer iz Bosne vrnil v Slovenijo, torej dan pred hišnimi preiskavami. A naslednje jutro, ko so ga obiskali kriminalisti, ga ni bilo na nobenem naslovu, ki jih uporablja. Kje je bil včeraj, tako ostaja skrivnost. Da naj bi bili osumljenci pripravljeni na prihod preiskovalcev, menda kažejo tudi druge okoliščine v hišnih preiskavah, vendar podrobnosti niso znane. Na policijo smo poslali vprašanja, ali držijo informacije, da naj bi se v. d. direktorice NPU izločila iz preiskave. Odgovorili so: "Dr.  Petra  Grah  Lazar pojasnjuje, da se je zaradi medijskih očitkov glede poznanstva z g. Rokom Snežičem sama predhodno izločila prav iz razlogov, da ji  nihče  ne  bo  mogel  očitati vpliva na predkazenski postopek, uhajanja informacij ali drugih neutemeljenih očitkov, ki se pojavljajo v javnosti. O izločitvi je bil tudi seznanjen SDT RS." Dodali so tudi: "Glede  na  nekatere  navedbe  v  medijih  v.  d.  direktorice  Nacionalnega preiskovalnega  urada  dr.  Petra  Grah  Lazar  pojasnjuje,  da  z g. Rokom Snežičem  ni  v  stiku,  z njim ne komunicira in se z njim ne sestaja. Z g. Rokom  Snežičem  sta  zgolj  znanca  iz  mladosti,  saj sta približno enake starosti in oba prihajata iz Maribora." A kot smo že poročali ne gre le za znanca iz mladosti. Po naši informacijah sta se družila pred leti, ko je bila Lazarjeva zaposlena kot kriminalistka na NPU, Snežič pa jo je po službi večkrat čakal pred stavbo NPU.

Rok Snežič
Rok Snežič FOTO: POP TV

Poraja se vprašanje, zakaj je potem včeraj dajala medijem izjave o tej preiskavi, ali je bila seznanjena, kdaj bodo hišne preiskave in kako komentirajo navedbe v medijih, da so bili osumljenci vnaprej seznanjeni, kdaj bodo imeli preiskave oziroma, da se jim je glavni osumljenec celo izognil. In še, ali bodo zaradi vseh okoliščin morda uvedli tudi notranje varnostni postopek in preverili očitke zoper direktorico NPU. "Policija  sicer vedno začne notranjevarnostni postopek na podlagi podatkov, zbranih  obvestil,  prijave  ali zaznave odklonskega pojava ali ravnanja. V notranjevarnostnem  postopku  ugotavlja  dejstva  in  okoliščine odklonskih pojavov  in  ravnanj.  Če  se  z  notranjo  preiskavo  ugotovi sum storitve kaznivega  ravnanja,  policija  uvede  ali  predlaga  uvedbo  postopka pred pristojnimi  organi  in  sprejme  ukrepe za vzpostavitev notranje varnosti.
Tudi v tem primeru bo enako ravnala." so nam odgovorili in še zapisali: "Dr.  Petra  Grah Lazar še dodaja, da sta jo vodja preiskave in preiskovalec seznanila,  da  se  bodo hišne preiskave opravljale, vendar ne, kje se bodo opravljale,  kdo  so  osumljene osebe, kakor tudi ne o vsebini. Na koncu še zaključuje,  da  je  bila o izvedbi hišnih preiskav seznanjena zgolj zaradi potrebe po večji prisotnosti kriminalistov, ki jih je bilo treba zagotoviti za nemoteno izvedbo operativnih ukrepov."

Smo pa prejeli odgovor tudi s Specializiranega državnega tožilstva. 

Odgovor tožilstva: "V oktobru 2020 (je bil) na NPU posredovan dopis, s katerim je bilo opozorjeno, da gre za zadevo v fazi predkazenskega postopka, zato je še posebej potrebno paziti, da so o delu na zadevi seznanjeni samo člani specializirane preiskovalne skupine, posebej je bilo opozorjeno na 37., 38. in 39. člen Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki določa, da mora biti vsaka uradna oseba  pozorna na vsako dejansko ali možno nasprotje interesov in mora storiti vse, da se mu izogne, da se mora uradna oseba, ki ob nastopu službe ali funkcije ali med njenim izvajanjem, ugotovi nasprotje interesov ali možnost, da bi do njega prišlo, o tem takoj pisno obvestiti svojega predstojnika, če predstojnika nima, pa komisijo za preprečevanje korupcije, ob tem mora takoj prenehati z delom v zadevi, v kateri je prišlo do nasprotja interesov. Če komisija ugotovi, da je uradna oseba v obravnavani situaciji vedela oziroma bi morala in mogla vedeti, da obstaja nasprotje interesov, vendar je kljub temu ravnala v nasprotju z določbami o preprečevanju nasprotja interesov, komisija o tem obvesti druge pristojne organe.

Glede drugih dveh vprašanj (ali sta bila osumljenca obveščena) pojasnjujemo, da sta dva izmed osumljencev navajala, da ju včeraj-v času hišnih preiskav- ni bilo v Republiki Sloveniji, in v kolikor bodo podane še druge sumljive okoliščine, da je prišlo do odtekanja informacij, bo tožilstvo v sodelovanju s policijo sume preiskalo, saj je  nedopustno, da bi takšne informacije v tej fazi odtekale v javnost. Z odtekanjem informacij je namreč ogrožena učinkovita izvedba hišnih preiskav."

Med zaseženimi predmeti lahko izpostavimo še zaseg okoli 300.000 evrov gotovine. Kriminalistična preiskava se nadaljuje s pregledom in analizo zaseženih predmetov in dokumentacije ter z izvedbo ostalih operativnih ukrepov ob stalni izmenjavi podatkov v okviru mednarodnega policijskega sodelovanja ter ob usmerjanju Specializiranega državnega tožilstva RS. Policija

Spomnimo, afera je nastala že pri hišnih preiskavah pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku lansko leto, ko je strankarski medij v lasti poslancev SDS že dan pred hišnimi preiskavami objavil zaupne podatke iz sodnih odredb za hišne preiskave in vsem osumljencem sporočil, da prihajajo kriminalisti NPU. To se v 30-letni zgodovini slovenske policije še ni zgodilo, da bi kdo objavil vsebino sodnih odredb še pred hišnimi preiskavami pri osumljencih kaznivih dejanj. Po 8 mesecih pa policija še vedno ni ugotovila, kdo je poskrbel, da so šle zaupne informacije v javnost in do osumljencev. 

Osumljenci dvignili več kot 20 milijonov evrov gotovine?

Rok Snežič in državljanka BiH Dijana Đuđić naj bi bila med glavnimi organizatorji spornih poslov, čeprav je kaznivih dejanj osumljenih kar 19 ljudi. Urad za preprečevanje pranja denarja je po naših informacijah ugotovil, da so bančne transakcije Đuđićeve povezane z več kot 10 državljani BIH, ki so v Sloveniji, na Madžarskem in v Avstriji že od leta 2016 odpirali transakcijske račune, kamor so prejemali različna nakazila pravnih in fizičnih oseb. Ta denar naj bi si potem nakazovali med povezanimi računi in ga na koncu vedno dvignili v gotovini. Po neuradnih podatkih naj bi državljani BiH z različnih bančnih računov v gotovini dvignili več kot 20 milijonov evrov. Dijana Đuđić naj bi na račun prejemala zelo visoke zneske, tudi po več kot milijon evrov, kar je nato vedno dvignila v gotovini. 

Dijana Đuđić
Dijana Đuđić FOTO:

Tudi pri njej so kriminalisti včeraj opravili hišno preiskavo. In še pri sedmih drugih osumljencih, odredbe pa je izdalo sodišče v Banjaluki in Prijedoru. Oba, tako Snežič kot Đuđičeva, sta po naših informacijah kaznivih dejanj osumljena tako v slovenski kot v bosanski kriminalistični preiskavi. Pa tudi nekateri drugi osumljenci se pojavljajo v obeh preiskavah. Snežič naj bi bil organizator spornih poslov, omogočil naj bi finančni sistem, v katerega so bile vpletene vse slamnate osebe, ki so izstavljale fiktivne račune. Nadziral naj bi tudi dvige gotovine. Preiskovalci NPU sumijo, da so osumljenci pridobili približno 7 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi.

Pranje denarja za 5-odstotno provizijo?

Poznavalci zgodb o organiziranem pranju denarju v Sloveniji razlagajo, da naj bi Snežič podjetjem ali fizičnim osebam, ki želijo oprati denar, v povprečju za to »storitev« zaračunal pet odstotkov provizije. Stranke mu prinesejo gotovino, ki si jo potem v BiH na račun položi Dijana Đuđić, nato pa od tam prenakaže na svoje račune v drugih državah. Z osebo, ki je dala denar, pa pri notarju sklenejo posojilno pogodbo in prikažejo, kot da je Đuđićeva nekomu posodila večjo vsoto denarja, pogodbo pa zavarujejo še z vpisom zastavne pravice na nepremičnini. Tako strankam pomagajo oprati denar. Kako te posle komentira Rok Snežič, smo ga želeli vprašati že včeraj, a se na naše klice ni odzival. Prav tako mu tudi danes telefon zvoni v prazno.

Po tem, ko je v javnost prišla afera s kreditiranjem SDS in se je razkrilo, da naj bi Đuđićeva denar posodila tudi tej stranki, pa naj bi Snežič za takšne manevre uporabljal druge državljane BiH. Koliko takšnih poslov preiskuje tudi policija, ni znano. Po naših informacijah pa naj bi več kazenskih ovadb zaradi izstavljanja fiktivnih računov, ponarejanja listin in spornega poslovanja v različnih slovenskih podjetjih zoper Dijano Đuđić in druge vpletene vložila tudi Finančna uprava oziroma različni finančni uradi, ki so v inšpekcijskih postopkih odkrili nepravilnosti.

Kriminalistične preiskave
Kriminalistične preiskave FOTO: 24UR
Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (548)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maki3322
07. 10. 2022 20.07
Naredite red v svoji hiši in na Dob tožilce.
Jermen
05. 03. 2021 12.52
+3
Razmisljajoc
05. 03. 2021 09.52
+2
zizic
05. 03. 2021 09.47
+6
se mi zdi da mi državljani nimamo več kontrole nad to državo kontrolo drži elita (kriminalci)
Jimi1
05. 03. 2021 11.25
+3
Jermen
05. 03. 2021 12.55
+3
zajebant2
05. 03. 2021 09.37
-3
Skurupirano sodstvo, ko so ga levaki gradili 25 let njihove vladavine
VAREN
05. 03. 2021 09.36
+10
Seveda je bil obveščen. Ker pa ni dec je pa pobegnil.
Jimi1
05. 03. 2021 09.28
+7
To bi bilo vprašanje za ginekolog,kako ,,globoko,, je njeno poznanstva z Rokijem?
Jimi1
05. 03. 2021 09.29
+3
HauSSer
05. 03. 2021 09.25
+7
Pod vodstvom TE vlade, postaja Slovenija raj za kriminalce.
gamper
05. 03. 2021 09.15
+11
Burleske in norcevanje. Kdaj pa je se kdo preiskoval sam sebe. Snezic je ja kljucna oseba v vseh poslih JJ, Lazarjevo pa si je sam postavil tam kjer je. 0=0
mungus
05. 03. 2021 09.08
+13
In na osnovi takih dogodkov ala..snežič...đurđa,,,BIH...srbska krajina...hojsl kontrolira tuje državne organe...janša-ri ...se pa nam sedaj RES lahko smeji komplet BALKAN...ko smo bili še v Yugi so na kot Slovence in kot Slovenijo total spoštovali...od kar pa imamo tega psihopata nam je pa ugled na ravni Severne Koreje...pa še tam imajo bolj poštimano vse kot pa pri nas...na žalost.
proofreader
05. 03. 2021 09.06
-3
Enako kot odtekajo informacije iz NPU do novinarjev, lahko odtekajo tudi do preiskovancev. Novinarji se zamislite, kakšno škodo delajo vaši neuradni viri.
sosed5
05. 03. 2021 08.59
+12
Ta zadeva je izkljucno zato, da se sds in vsi vpleteni OPEREJO krivde s tem, da pocistijo, ce je se mogoce ostalo kaj obremenilnega. To nima veze s kazenskim pregonom.
VirusX
05. 03. 2021 08.57
+11
Včeraj sem med preletom kanalov naletel na oddajo kdo vam laže. Ta voditelj nima 100 pik, pa če si obleče pikčaste gate. Snežiča je zagovarjal , po drugih pljuval.
indal
05. 03. 2021 09.25
+7
Nora24 je psihjatrična ustanova. Poročajo zelo senzacijonalistično in to gledajo tisti, ki nimajo vseh 100 kamnov v glavi.
zajebant2
05. 03. 2021 09.38
-2
zato jo pa ti gledaš, da veš kaj poročajo tam
seeuinhell
05. 03. 2021 08.51
+7
Petra za 🤮 si
sinhron
05. 03. 2021 08.49
+16
To ni vprašanje , to so dejstva ! Zakaj pa mislite je Janša zamenjal vse na ključnih mestih ? Zato , da mu nobena preiskava več ne more do živega ali mu kar koli dokazati niti nobenemu njegovemu podporniku , zato se čutijo zelo varne in harajo dalje ! Sigurno so o akciji NPU takoj obvestili ključne akterje , da so lahko , kar se da v enem dnevu poskriti ali zamaskirati ali dvigniti iz računov !
Amasakul
05. 03. 2021 08.48
+7
NI bil obveščen, sej pa NE pozna nobenega v politiki, ki bi mu lahko svetoval.
mungus
05. 03. 2021 08.46
+13
Zakaj nas morite s takimi članki v katerih se sprašujete ali je bil ta lopov obveščen....pa saj nismo neumni da bi pomislili na osnovi dogodkov da se je ta mafijozo "slučajno" odpravil v BIH in to kljub prepovedi Bosanskih organov za vstop v njihovo državo...Se ja iz marsa vidi da je Slovenija postala mafijozersko gnezdo katero je povezano s samim vrhom te janšistične "vladavine"...in to je bila zopet samo prestava za "neumne" slovenclne kateri niso tako neumni da bi verjeli tem lažnim predstavam katere so že stalnica na našem ozemlju...ti visokoleteči lopovi pa lepo kradejo in goljufajo našo Slovenijo še naprej. Da je pa ta mafijozo lahko vse pospravil in prikril je bil pa obveščen po befelu janša-rija!!!...100 %!!
murinar
05. 03. 2021 08.41
+12
Janša ne more brez južnih !
murinar
05. 03. 2021 08.39
+11
Kriminalci držijo skupaj !Janša Snežić in kompanija !
GetUp
05. 03. 2021 08.23
+7
Lahko pa da imajo ljubezenske težave in potem si kradejo mal med sabo. Rok je prevaral Petro z Dijano in je Petra razpisala tiralico za njim in to je vsa zgodba.
ivan res grozni
05. 03. 2021 08.26
+17
Ne bo držalo, saj je Petra obvestila kriminalce, da bodo racije.