Slovenija

Je bilo popravilo avtobusa nepotrebno, cena pa izsiljena in previsoka?

Celje, 21. 01. 2021 17.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Urša Zupan, K.H.
Komentarji
438

Zgodba o 53 državljanih Moldavije, ki so na silvestrsko noč obtičali v Celju, dobiva nove razsežnosti. Izvajalec je v postopku avtovleke in popravila avtobusa ravnal neprimerno in nezakonito, trdi voznik avtobusa. Za popravilo, ki naj sploh ne bi bilo potrebno, ni izdal računa, trdi, je pa avtobus zadrževal, vse dokler ni prejel plačila. Na predračunu naj bi bili previsoki zneski in neutemeljeni pribitki, a nobenih specifikacij o popravilu. Izvajalec medtem trdi, da je Policija zaradi napake avtobusu prepovedala nadaljnjo vožnjo, oni pa so svoje delo opravili pošteno.

Poročali smo že, da je 31. decembra lani v Celju skupaj z voznikoma avtobusa obtičalo 51 državljanov Moldavije, ki so bili na poti na Portugalsko, a se jim je pokvaril avtobus. Zaradi zapletov s plačilom za popravilo avtobusa niso mogli nadaljevati poti. Za to, da niso ostali na mrazu in silvestrske noči preživeli pod milim nebom, je poskrbela tamkajšnja civilna zaščita, ki jim je priskrbela prenočišče in hrano. 

Po besedah poveljnika Teodorja Goznikarja so potniki na prostem, nekateri brez ustreznih oblačil za ta zimski čas, stali devet ur, bili so prepuščeni sami sebi. "Zeblo jih je, bili so lačni. Zaradi epidemije tudi zanje velja prepoved gibanja po državi, zato se je civilna zaščita hitro odzvala in poskrbela zanje," je povedal. Zanje so organizirali nadomestni avtobus podjetja Nomago, ki jih je varno pripeljal do celjskega hostla, kjer so jim priskrbeli hrano in pijačo. Naslednji dan, ko se je Veleposlaništvo Republike Moldavije na Portugalskem s podjetjem dogovorilo za popravilo in je bil avtobus popravljen, pa je ta nadaljeval svojo pot. 

Je avtobus sploh potreboval popravilo?

Odvetniška pisarna iz Slovenj Gradca je zdaj po pooblastilu voznika avtobusa, moldavskega državljana Milosa Mihaela, na Dars naslovila pritožbo zoper ravnanje njihovega izvajalca, vlečne službe Žonta, pri čemer naštevajo številne nepravilnosti, ki so nastale v postopku izvajanja avtovleke in popravila avtobusa. 

Za dodatna pojasnila smo se obrnili tudi na Policijo, ki naj bi bila po navedbah izvajalca tista, ki je zaradi napake na avtobusu moldavskemu vozniku prepovedala nadaljnjo vožnjo. Na odgovore še čakamo.

Kot navajajo, je bil omenjeni avtobus ob eni uri zjutraj parkiran na počivališču Lom, kamor ga je Policija napotila ob redni kontroli prometa na avtocesti. Ko so ga policisti že pregledali in niso ugotovili nepravilnosti, se je ob avtobusu ustavilo vozilo v lasti družbe Žonta. Mehanik, za katerega ni znano, na čigavo pobudo je prišel na kraj dogodka, je voznika seznanil, da avtobus stoji postrani in ima težave s podvozjem. Ker okvare po njegovih besedah ni bilo mogoče sanirati na kraju, je bilo avtobus treba z vlečno službo odpeljati na servis. Voznik je sicer menil, da je avtobus v voznem stanju in bi pot lahko nadaljeval, a je zaradi varnosti na to pristal. Mehanik mu ni dovolil, da bi avtobus odpeljal sam, pač pa je vztrajal pri avtovleki, pojasnil pa mu je tudi, da servis Scania v Ljubljani, ki je pooblaščen za servis omenjenega avtobusa, ne dela, zato ga bodo morali odpeljati na popravilo v Celje. 

Pri tem je mehanik vozniku avtobusa dal v podpis delovni nalog, ne da bi mu bila vsebina dokumenta razložena v jeziku, ki ga razume (dokument je bil v slovenskem in angleškem jeziku, a voznik ne razume ne enega ne drugega). Podpisal je torej nekaj, česar ni razumel.

Pozneje se je tudi izkazalo, da je bila informacija o tem, da servis v Ljubljani ne deluje, zavajajoča, saj je ta 31. 12. 2020 deloval med 6.30 in 13. uro, torej so avtobus po nepotrebnem odpeljali v Celje. 

Avtobus zadrževali, dokler niso dobili plačila

Avtovleka je avtobus v Celje pripeljala ob 9. uri zjutraj, za popravilo pa so na servisu potrebovali približno dve uri. Predstavnik družbe Žonta je nato od voznika želel plačilo, a mu računa za opravljeno storitev ni izdal. Ker voznik pri sebi ni imel dovolj gotovine, mu je plačal 600 evrov, za kar pa ni prejel nobenega potrdila. Podatke o preostalem znesku za plačilo – 4.500 evrov – pa so posredovali družbi Davia Travel iz Lizbone, ki je pogodbeni partner moldavskega prevoznika. 

Ta je na račun družbe Žonta znesek nakazala v roku nekaj ur, a zaradi časovnega trajanja bančne transakcije plačilo ni prispelo takoj. Zato družba Žonta avtobusa ni želela predati voznikoma, pač pa ga je zadrževala, dokler ni prejela plačila. Posledično so potniki in voznika čakali na parkirišču "na mrazu, brez hrane, skratka v nemogočih pogojih vse do 16. ure, ko je zanje poskrbela celjska civilna zaščita", navaja odvetnik.

"Naš klient si je ob pomoči svojega pogodbenega partnerja in plačnika družbe Davia Travel ter ob pomoči ambasade republike Moldavije na Portugalskem prizadeval, da bi družba Žonta izročila avtobus, saj je bil bančni transfer za plačilo storitve izveden 31. 12. 2020, vendar družba Žonta ni želela izročiti avtobusa, vse dokler ni prejela plačila na svoj transakcijski račun, in je avtobus izročila šele 1. 1. 2021 ob 9. uri zjutraj."

Kot poudarjajo, je bilo plačilo družbe Davia Travel izvršeno 31. 12. 2020 ob 14.54, in to ne glede na to, da družba Žonta računa za opravljeno storitev sploh ni izdala. Še več – voznik računa vse do danes ni prejel. Je pa 4. januarja prejel dva predračuna, datirana z 31. 12. 2020. 

"Naš klient meni, da nobeno popravilo avtobusa ni bilo potrebno, saj avtobus ni bil pokvarjen oziroma tehnično neustrezen, tako da ne bi mogel nadaljevati vožnje proti Portugalski. Zato je stališče naše stranke, da je bilo plačilo neutemeljeno in izsiljeno s strani družbe Žonta ob njenem samovoljnem izvrševanju retencijske pravice," še navajajo v odvetniški družbi. 

Moldavski državljani so 31. 12. 2020 obtičali v Celju.
Moldavski državljani so 31. 12. 2020 obtičali v Celju. FOTO: CZ MO Celje

Pribitki, več obračunanih ur in brez specifikacij o okvari 

Izpostavljajo tudi več spornosti v predračunih. Delo je bilo obračunano kot delo izven rednega delovnega časa s pribitkom 30 odstotkov na osnovno ceno storitev, kar je neutemeljeno. Avtovleka se je namreč izvajala med 7. in 9. uro, 30-odstotni pribitek pa se glede na cenik Darsa obračuna, če se vleka izvaja v nočnem času. Poleg tega so na predračunu obračunali vleko, ki naj bi trajala štiri ure, čeprav je trajala le dve. Na obeh predračunih je bila obračunana vleka vozila, na enem v višini 700 evrov, na drugem pa "v enkrat višjem znesku, kot bi bilo utemeljeno". Obračunali so tudi ceno prevoza za 51 potnikov in dva voznika na relaciji Lom–Celje v znesku 900 evrov, pri čemer "ni jasna osnova za obračun te storitve niti ni nikakršne obrazložitve". Na predračunu je tudi obračunanih šest ur dela mehanika, čeprav je bilo delo končano v dveh urah. Ni jasno, kaj naj bi predstavljala uporaba sanitarij in kaj administrativni stroški. Na predračunu tudi ni nobenih specifikacij o tem, kaj so na avtobusu sploh popravljali.

Družba Žonta je po mnenju odvetnika kršila zakonodajo, poslovne običaje in prakse – tako s kršitvami predpisov o finančnem poslovanju kot s kršitvami obligacijskega zakonika, pogodbenih določil in dobrih poslovnih običajev. Povsem neustrezno, necivilizirano in nekulturno naj bi bilo tudi komuniciranje njihove uslužbenke z uradniki ambasade na Portugalskem, v kar pa se njihov klient ne spušča, še pravijo.

"Takšna ravnanja vašega izvajalca storitev, še posebej če gre za poslovna razmerja s tujimi koristniki storitev, nedvomno škodujejo ugledu Republike Slovenije in vaši cenjeni družbi," je odvetnik opozoril Dars in izrazil upanje, da bo ta ukrepal zoper izvajalca. Dodal je, da njegov klient zaradi možnosti odškodninskih zahtevkov s strani potnikov, ki so imeli "zaradi nezakonitega ravnanja vašega izvajalca izredno zanimive novoletne praznike in silvestrovo", razmišlja tudi o neposrednih zahtevkih zoper družbo Žonta. 

Odvetnik družbe Žonta: Policija je vozniku zaradi napake na avtobusu prepovedala nadaljnjo vožnjo

Za odziv smo prosili tudi družbo Žonta. Njihov pravni zastopnik nam je pojasnil, da z dopisom, ki ga je prejel Dars, niso seznanjeni. "Kot pravni zastopnik družbe Žonta, d. o. o., vam sporočam, da moja stranka ni prejela dopisa od odvetnika, ki bi se nanašal na dogodek z dne 31. 12. 2020 in na avtobus iz Moldavije. Po zagotovilih moje stranke so njeni delavci storili vse potrebno, da so odpravili napako na avtobusu, zaradi katere je slovenska policija vozniku avtobusa prepovedala nadaljnjo vožnjo," je na naša vprašanja odgovoril odvetnik družbe Milan Krstić. Na navedbe in očitke voznika pa so se odločno odzvali: "Na neresnične navedbe moja stranka odgovarja s stavkom: 'Ni res.'"

V pritožbi vidijo zelo verjetno možnost, da je "nekdo po naročilu konkurenčne družbe naslovil pritožbo ali pripombe na Dars". "Pogosto se dogaja, da lastnik konkurenčne družbe s sedežem v Žalcu nagovarja stranke družbe Žonta, d. o. o, tako da se pritožijo zaradi raznih neutemeljenih razlogov," meni Krstić. Ob tem je poudaril tudi, da so družbo Žonta za njeno ravnanje in pomoč moldavskim državljanom pohvalili tudi moldavski konzularni predstavniki.

Dars: Zadevo skrbno preučujemo 

Na Darsu odgovarjajo, da so skladno z Zakonom o cestah (ZCes-1) in Zakonom o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) kot upravljavci avtocest in hitrih cest v Republiki Sloveniji dolžni poskrbeti za odstranitev vseh ovir z avtocest in s hitrih cest, med katere sodijo tudi okvarjena, poškodovana ali zapuščena vozila, ter s tem zagotoviti varen pretok prometa. 

Dars navedeno zagotavlja s pogodbenimi izvajalci odvoza vozil z avtocest in s hitrih cest, ki so bili skladno z določbo 5. a člena ZCes-1 izbrani na podlagi javnega poziva in s katerimi je bila sklenjena pogodba o odstranjevanju poškodovanih ali pokvarjenih vozil za obdobje petih let. 

"Glede konkretnega primera pojasnjujemo, da smo dopis odvetnika prejeli v petek, 15. januarja 2021. Zadevo skrbno preučujemo z vidika morebitnih kršitev pogodbe o odvozu vozil, sklenjene med DARS, d. d., in Žonta, d. o. o.; ob morebitnih ugotovljenih nepravilnostih pri izvedbi odvoza navedenega vozila z avtoceste bomo tudi ukrepali," so zapisali.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (438)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
23. 01. 2021 14.27
+3
To je tipično kriminalno početje na teh koncih. Človeka okradejo in potem, ko se pritoži pa ponaredijo in trdijo, d ase je očkodovanec strinjal. Na takšen način poskušajo odvrniti pregon. Še bolj zanimivo pa je to, da tako počnejo na sodnijah, upravnih enotah. To, da je šel mimo uradnega pooblaščenega servisa in vlekel avtobus v svoje prostore in pri tem nima pooblčastila za šaranje po tej znamki avtobusa pove vse. Zato se tudfi ne čudim, če DARS in njihovi zaposleni ter organi pregona nič ne naredijo. To pa zato ne aredijo nič, saj je povsem isti način dela tudi pri njih. Posledično imajo en drugega v šaku in dobivamo takšne tipe, k idelajo sramoto zastavi in ustavi.
TolstojV
22. 01. 2021 10.19
+6
Gre za mednarodno sramoto tega Žonta bo potrebno spraviti za zapahe in Dars mora takoj prekiniti poslovanje z goljufivim obrtnikom. Za Žonto se v Sloveniji že nekaj časa piše o vseh mogočih goljufijah in je čas, da se ga spravi iz javnega poslovanja. Zaradi Žonte in njemu podobnih Slovenija zgublja mednarodni ugled in postaja vse bolj znana po goljufijah, kriminalu, kraji in prevarah tujcev. Ne moremo biti hkrati turistična država hkrati pa poznani po goljufijah zaradi kriminalcev!
hoalo
22. 01. 2021 09.56
+14
Koliko lahko izluščiš iz zapisanega, je po vsej verjetnosti takole, Žonta ima svoje plačance pri policiji in DARSU, kateri mu proti podkupnini, sporočijo kje je kak revček na cesti da ga lahko oskubijo, oni pridejo odpeljejo kao popravijo, zakasirajo, dajo podkupnino, preostanek pa v žep. Mafijska posla.
JAZsemTI
22. 01. 2021 10.10
+4
Darko32
23. 01. 2021 14.29
+2
hoalo Iz dneva v dan je bolj jasno, da je vpletena oranizirana kriminalna združba, kjer delujejo POLICAJI, ŽONTA, UPravna enota CELJE, ODPAD avtov Zagorje in vsi skupaj si delijo provizije v takšni ali drugačni obliki.
Bojan Klemenčič
17. 06. 2023 21.26
Odpad Zagorje, odpad Vransko, global avto, global leasing, žonta d.o.o. ... vse je to isto ... kriminalec samo feštanj
ćurkl
22. 01. 2021 09.51
+6
"Sviće zora...... firmom Krstić, ..."
Lovec na mušice
22. 01. 2021 09.51
+8
Vrana vrani ne izkljuje oči. Tako tudi DARS ne bo nič ukrepal proti Žonti.
ćurkl
22. 01. 2021 09.49
-1
Glede časa trajanja popravila : Če delo opravljajo 3 mehaniki dve uri je to skupaj 6 delovnih/obračunanih ur. Čas je pri mehaniku relativen...
Lovec na mušice
22. 01. 2021 09.58
+9
Na pooblaščenih servisih je vsako delo normirano. Če je npr. zamenjava sklopke normirana 100 točk bi mora stranka plačati vrednost 100 točk, pa če je mehanik del pol ure ali tri dni. Če ni tao je običajno dovolj grožnja z tržno inšpekcijo. Servis bo dobil denar drugje. Kupi neoriginalno sklopko za 300 Eur, proda pa jo kot originalno za 1300 eur. Na računu pa se napiše šifra originalne, brez opombe, da je neoriginalna. Zaslužek na sklopki1000 eurov.
Bojan Klemenčič
17. 06. 2023 21.27
realistik
22. 01. 2021 09.36
+17
Ta "gosod" Feštajn je odkupil podjetje Žonta in sedaj z vsemi svojimi dejanji blati njegovo ime. Podjetje Žonta prevozi, hotel in tehnični pregledi niso več v lasti ustanovitelja, Feštajn opravlja svoje umazane posle preko njegovega imena. Kako sploh še lahko opravlja prevoze po avtocesti, če mu je bilo dokazano, da je za koncesijo pri poslu navajal lažne podatke (totalka uničena vozila za uporabo). Nekdo na Darsu, mu z veseljem pomaga (verjetno ne zastonj). Če je država nesposobna, potem se tako lahko dela (precej uspešno).
realistik
22. 01. 2021 09.36
+7
Ta "gosod" Feštajn je odkupil podjetje Žonta in sedaj z vsemi svojimi dejanji blati njegovo ime. Podjetje Žonta prevozi, hotel in tehnični pregledi niso več v lasti ustanovitelja, Feštajn opravlja svoje umazane posle preko njegovega imena. Kako sploh še lahko opravlja prevoze po avtocesti, če mu je bilo dokazano, da je za koncesijo pri poslu navajal lažne podatke (totalka uničena vozila za uporabo). Nekdo na Darsu, mu z veseljem pomaga (verjetno ne zastonj). Če je država nesposobna, potem se tako lahko dela (precej uspešno).
drejc79 1
22. 01. 2021 09.39
+12
Isto se sprašujem tudi sam. Tisti razpis je predmet kazenskega pregona, pa ga vsemu navkljub niso razveljavili. To je neverjetno.
mptour
22. 01. 2021 09.29
+17
A ta Žonta še vedno lahko posluje? Sramota od države.
FPVSLO
22. 01. 2021 09.32
+11
Janez Novak 13
22. 01. 2021 09.26
+10
Policija ni podala izjave? V prispevku piše, da je Policija odobrila vožnjo avtobusa, odvetnik pravi, da ne. Torej bi potrebovali še uradno izjavo Policije. In posnetki nadzornih kamer bi lepo pokazali, kako hitro je busvleka prišla na kraj dogodka. To veliko pove.
Gsmm
22. 01. 2021 09.18
+15
SlovenijiDelajoSramoto, mafijsko delovanje Žonte, pod okriljem DARSA!
Meee
22. 01. 2021 09.21
+7
medo90
22. 01. 2021 09.12
+16
To barabo poznajo po celi sloveniji. Bil enkrat pri njemu, lahko si gluh in slep pa se občuti takoj, da popolnoma nič ne štima. Torej na Darsu so kaj???? Defektni???? Kako ni inšpektorjev???? Kaj delajo in kje??? Iščejo, če katera na tržnici proda brez računa peteršilj??? Samo komentarji pod člankom povedo svoje. Obvoz v velikem loku.
FPVSLO
22. 01. 2021 09.18
+9
Običajno imajo inšpektorji veliko dela v kavarni. Cel ljubi dan pijejo kavo v kavarni in čakajo, da kdo ne izda računa za kofe. Ubogi. Potem gredo pa službeno še malo na tržnico, si kupit grozdje, ki ga morajo pojesti. Saj imajo samo 3 čuke plače za tako težko delo. Mafije se pa res ne hodi kontrolirat, ker je prenaporno.
FPVSLO
22. 01. 2021 09.07
+16
V Sloveniji je polno mafije. A ni tale že bil dokazano goljuf, pa ima še vedno pogodbo z DARS? Spomnim se tudi, kako so taksisti goljufali tujce, ko so jih peljali daleč naokrog po Ljubljani do bližnjega hotela. Samo da v taksiju ni bil tujec ampak inšpektor in so jih dobili.
dj66
22. 01. 2021 09.04
+17
Očitno ima ta Feštajn iz Izlak močno zaledje pri inšpektorjih, da ga pustijo pri miru glede avtoodpada nad Izlakami in ostalimi nepravilnostmi. In dobro zaščito na DARSU. Pred leti mu je nekdo tudi Ferarija porinil v morje da je dobil zavarovalnino, ker naj bi ga ne mogel prodati, kot je pisalo v Slovenskih novicah in se je govorilo med ljudmi
picolin
22. 01. 2021 09.06
+16
tudi on bo prisel enkrat na svoj racun .samo da naleti na pravo crnogorsko mafijo ki je ne manjka pri nas .
Darko32
22. 01. 2021 09.12
+8
dj66 Glede teh odpradov pa. SEm preverjal ceno dela pri njih in ceno po trgvinah. Eni niso imeli . Potem pa sem našel rezervni del seveda novi z garancijo, k ije bil cenejši za več kot 50% od starega dela. Ali konkretno on je prodajal del po 45€ in je bil vzet iz starega avtomobila in cena istega dela seveda novega v glavnem skladišču v Nemčiji z poštnimi stroški ni presegal polovične vrednosti prej navedene cene. Tako sem videl, da so sleparji na kvadrat in še več Stari avto moraš dati na odpad in oni pa isti avto preprodajajo naprej. Mar ni to sleparstvo, da te glava boli. Očitno imajo korist od tega vsi. POLICAJI, UPRAVNA enota;SODNIJA. Seveda v obliki provizij. Potem pa se čudimo in nas vsi imajo za leglo korupcije in kriminala.
picolin
22. 01. 2021 09.04
+11
na celskem kupit avto ali pa v italiji da bo vse stimalo je ze revolucija
picolin
22. 01. 2021 09.02
+18
skoraj vsi poznamo lastnika najvecjega in najbolj skorumpiranega odpada v sloveniji .cloveku denar kar iz lufta pada v vajzer .temu je treba naredit enkrat konec in tega cloveka spraviti na realna tla in da placa vse grehe za nazaj ki so jih naredili ljudem
Meee
22. 01. 2021 09.01
+14
Vse pokvarjeno pri nas... Po mojem so ga tu zaslužili tudi prvi, ki so prišli v stik z busom... 😉 itd... Hujši smo že kot države tretjega sveta... Vsaj eni... Vedno več čudnih zgodb z cest pride na uho...
jesenvoyo
22. 01. 2021 09.01
+13
Kaj je bilo z avtobusom narobe, kdo je ugotovil in odločil da avtobus ne sme peljati dalje ? Je bil torej avtobus v voznem ali nevoznem stanju ?
king11c
22. 01. 2021 09.00
+5
Žonta je pošten isto kot Janša al pa Kahl😂
picolin
22. 01. 2021 08.57
+7
se ve kdo stoji za vsem tem .kdor zna stvar pokvariti da ni vozna jo zna tudi za minuto popraviti in mastno zakasirat.