Slovenija

Je blejska severna obvoznica preslabo označena?

Bled, 24. 08. 2018 08.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
27

Kljub odprtju blejske severne obvoznice, ki naj bi prometno razbremenila središče Bleda, domačini opozarjajo, da nekateri avtobusi s turisti do gradu še vedno peljejo skozi staro jedro in povzročajo prometne zamaške. Vzrok naj bi bil v tem, da je obvoznica slabo označena in še ni vrisana v zemljevide navigacijskih naprav. Voznike pa begajo tudi "dvojni" prometni znaki za omejitev hitrosti.

Čeprav bo uradna otvoritev blejske severne obvoznice, ki voznikom olajša pot do Blejskega gradu in naprej proti Gorjam in Pokljuki, šele jeseni, je promet po njej stekel 10. julija. Občina se je namreč zaradi razbremenitve ceste skozi središče Bleda potrudila preusmeriti promet nanjo še pred vrhuncem turistične sezone.

A domačini opozarjajo, da je obvoznica slabo označena in še ni vrisana v zemljevide navigacijskih naprav, zato se še vedno dogaja, da turisti do gradu peljejo skozi središče Bleda in povzročajo prometne zamaške.

Namen severne razbremenilne ceste je po županovih besedah več kot dosežen, saj je staro jedro Bleda, ki se imenuje Grad, razbremenila prometa proti Blejskemu gradu, Gorjam in Pokljuki.
Namen severne razbremenilne ceste je po županovih besedah več kot dosežen, saj je staro jedro Bleda, ki se imenuje Grad, razbremenila prometa proti Blejskemu gradu, Gorjam in Pokljuki. FOTO: Občina Bled

Kaj bega turiste?

"Severna obvoznica pomeni ogromno olajšanje na poti proti gradu in naprej, ampak še vedno kakšen avtobus zaide in se prebija skozi zožitev," priznava tudi blejski župan Janez Fajfar, ki pa trdi, da je cesta dobro označena.

Težava je v tem, pojasnjuje, da traja nekaj časa, da cesto vnesejo tudi v navigacijske sisteme, čeprav je bila zahteva po spremembi poslana hkrati z odprtjem ceste za promet.

Skupaj s predhodnima obnovama Seliške in Rečiške ceste, krožiščem na Ljubljanski cesti, odkupi zemljišč, stroški investicijske in projektne dokumentacije ter zemljišč je vrednost do sedaj izvedenega slabih osem milijonov evrov, od katerih je dobrih 80 % financirala Direkcija RS za infrastrukturo, manjši delež pa Občina Bled.

"Problem je lahko tudi v tem, če vozniki ne naložijo posodobitev, še večji pa, da nekateri nove postavljene signalizacije enostavno ne upoštevajo, zato občinsko redarstvo in policija izvajata občasne nadzore in usmerjanje na terenu," je pojasnil za 24ur.com.

Dovoljen je le piktogram in ne napis v tujem jeziku

Glede kritik o slabih cestnih oznakah je Fajfar za Radio Slovenija pojasnil, da za to ni kriva občina. Predpisi so pač takšni, da na smerokaz ne smejo napisati grad v angleščini, pač pa nanj lahko dajo le piktogram gradu, ki ga nekateri razumejo, drugi pa ne. "Naši predpisi so včasih precej neživljenjski in nefleksibilni, ker gre za državno cesto, pa pač veljajo takšna pravila."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Cesta je uradno še vedno gradbišče

Dela na osrednjih dveh fazah severne razbremenilne ceste na Bledu v dolžini 2,65 km so se začela junija lani. Na novo so zgradili štiri mostove in dva prepusta, tri kilometre mešanih površin za pešce in kolesarje, nizko- in srednjenapetostno elektroenergetsko javno infrastrukturo, fekalno in meteorno kanalizacijo, javno razsvetljavo, telekomunikacijske vode ter skoraj obnovili kilometer magistralnega vodovoda. 

Namen ceste je po županovih besedah več kot dosežen. "Cesta je uradno še vedno gradbišče, saj poteka dograditev manjkajočih elementov, kot so deli ograj, vzporedno se gradi kolesarska steza, do popolnega zaključka del torej promet poteka pod režimom gradbišča," je še povedal.

Voznike begajo začasni znaki za omejitev hitrosti

Nekaj zmede med vozniki povzročajo tudi začasni prometni znaki za omejitev hitrosti, ki so postavljeni ob novih, ki še niso stopili v veljavo. Opozoriti velja, da je omejitev na tem odsedku trenutno 50 in ne 70 km/h.

"Promet je zaradi dejstva, da poteka po gradbišču, omejen na 50km/h, na kar nas opozarjajo znaki z rumeno podlago (začasni), znaki za 70 km/h so postavljeni in bodo veljali po tehničnem pregledu oz. pridobitvi uporabnega dovoljenja," je še povedal Fajfar.

Radarji in prejete položnice naj bi namreč na ta račun povzročili že precej slabe volje.

Letošnja turistična sezona gre sicer h koncu, a avgusta so se kljub odprti obvoznici na Bled še vedno vsakodnevno vile kolone vozil, zastoj pa je pogosto nastal že pred izvozom z avtoceste. K razbremenitvi prometa naj bi v prihodnje največ pripomogla južna obvoznica proti Bohinju, ki pa je še v fazi odkupa potrebnih zemljišč.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oježeš
14. 11. 2019 16.47
+1
Severna obvoznica je dobro označena, le pamet je treba uporabljati za volanom. Res pa verjetno še ni vnesena v navigacijske naprave. Mislim, da je večji problem, ko turisti gledajo zastarele zemljevide, ker tudi novih verjetno še ni za kupiti v tujini. Danes ljudje vse zvohajo na internetu, še kje bodo spali, kje jedli, kaj se splača jesti, kolika je za kaj cena, itd. pa da ne bi mogli najti obvoznice, ne se hecat.
Špartanec
24. 08. 2018 20.56
+0
Severna obvoznica je totalno zgrešena investicija.
zelenica
24. 08. 2018 16.56
-3
bo šarec postavu table
dabra
24. 08. 2018 16.40
+6
Da se pa tudi kam drugam it, saj ni potrebno, da vsi tišijo na ta Bled...pa bo cesta razbremenjena.
oježeš
14. 11. 2019 16.53
+1
To je treba misliti na takrat, ko se kraj reklamira in ponuja v turističnih destinacijah. Že nekaj časa sem prepričan, da Bled ne rabi več dodatnih reklam, ker že vsi vedo kje je, kako se pride do njega. Ampak, p eni strani reklame, vabila, po drugi pa jamranje, da je preveč gostov, to pa ne gre skupaj. Rajši bi poskrbeli, da bi imeli gostje tudi nočne zabave, ponoči odprte trgovine in gostilne pa uredili tako, da gost pride tja večkrat ne samo enkrat. Potem ne bo več jamranja ampak bo kasiranje. Če se pa nič ne dogaja, kdo pa bo hodil samo spat in gledat vodo na jezeru, več dni zaporedoma?
Ramzess
24. 08. 2018 15.57
+2
Neumno je postaviti znak, če še ni v veljavi. Ne vem zakaj je sporna beseda grad v tujih jezikih, marsikje je, tako v angleščini kot nemščini. Pa ne samo ta beseda.
toxicox
24. 08. 2018 15.54
+1
sem na šobec zabluzu poo eni gozdni poti namesto da bi šel naprej
travc
24. 08. 2018 14.44
+14
Bi tud mene begalo en kup znakov razen če ne bi šel peš.
zibertmi
24. 08. 2018 13.33
+19
tako kot je že nekdo komentira,obvoznica je brez vsakega pametnega pomena ,če se začne praktično v samem mestu.veliko bolje in verjetno bolj pregledno ter tekoče bi promet tekel,če bi obvoznico gradili v rondoju v radovljici.bojim se ,da je to nabiranje nekih točk in pa mogoče manjšanja hrupa za neke petičneže kot je to urejena na severni obvoznici v ljubljani.
konjenikalbert
24. 08. 2018 14.40
+32
točno tako, to ni obvoznica temveč lokalni obvoz !!! In še ta je zelo slabo označen
dartford
24. 08. 2018 12.59
-18
Dobrodošli bi bili tudi smerokazi v angleščini.
oježeš
14. 11. 2019 16.55
Koliko jih pa imaš v tujini a Slovenščini? Pa v EU ima pravico vsak govoriti na celem območju v svojem jeziku!
janezov uč
24. 08. 2018 12.40
+2
ker sem že malo v letih in nimam več živcev za polžjo vožnjo po naših cestah tako zaradi mečkačev, kot zaradi vse bolj omejevalnih, neumnih, nečloveških prometnih pravil, sem si kupil močan in hiter motor in nimam več nobenih problemov.
SenecaLucius
24. 08. 2018 12.37
+18
Prejšnji teden sem se na Bled pripeljal s kolesom in priznam, da nisem opazil kje je odcep za to novo obvoznico. Predvidevam da v avtu to opaziš še težje, razen če si morda zelo skoncentriran na to, da jo boš našel...
oježeš
14. 11. 2019 16.57
-1
Normalno, če brskaš po telefonu ali se bolj posvetiš tistemu ekranu v avtu kot vožnji in križiščem ter dogajanju na in ob cesti.
macro
24. 08. 2018 12.19
+19
Kakšne omejitve? Nič novega. Na Štajerskem so na dvopasovnici naredili novi asfalt pa zmanjšali omejitev iz prejšnjih 90km Na 50km. Izven mesta seveda. Čestitke.
ggargamell
24. 08. 2018 11.46
+18
naše ceste so narejene za 40 let nazaj ko še ni bilo toliko prometa pač v tujini so saj nekje začeli pravi čas graditi obvoznice pa 4 pasovnice med tem ko se pri nas čaka leto 2050
ggargamell
24. 08. 2018 11.48
+2
drugače pa izi pridete na bled tudi po drugih cestah če niste iz gorenjske pa tudi na lahko pogledate na google map če je kakšna drug pot
oježeš
14. 11. 2019 16.58
Ja, tam pa ni takega drena in se ne morejo pritoževati!
vladaricaumov
24. 08. 2018 11.43
+3
SEj če je obvoznica ne pomen nujno, da se po njej peleš.
Inhumed
24. 08. 2018 11.15
+30
Sem skoraj vsak teden na Bledu in za moje pojme je označeno dovolj dobro. Blejske obvoznice nikoli ne bodo delovale, ker turisti pridejo pogledat jezero/otok/razgled, kar pa lahko vidijo samo če gredo direkt po klasični cesti proti Bohinju. Ta obvoznica praktično nima efekta, glavna cesta je še vedno zabasana in še vedno je gost promet oziroma zastoj od Šobca do glavnega križišča - kjer pa ni NIKOLI prižgan semafor. Mogoče se bi cesta sprostila, če bi zgradili popoln obvoz okoli Bleda proti Bohinju, kar pa zahteva precej velik poseg v sedanjo infrastrukturo in v gradnjo nove (da sploh ne omenjam kaj bi to pomenilo za prebivalce Sela, Ribnega in Koritnega, ker bi cesta najverjetneje poteala ravno tam).
Lev07
24. 08. 2018 11.09
+31
Tole je le manjša razbremenitev. Obvoznico proti Gorjam in Pokljuki bi bilo potrebno narediti direkt z avtoceste, ne pa da se že v krožišču (pri harmoniki) vse zabaše, potem pa še v semaforiziranem križišču za v Lesce, kjer bi lahko naredili krožišče - prostora je dovolj, pretočnost pa bi bila precej boljša.
mastaflash
24. 08. 2018 10.29
+6
slabo oznaceno
Frigo
24. 08. 2018 10.29
-5
Lepa cesta zelo lepo kaj bi se radi
oježeš
24. 08. 2018 10.16
+32
Normalno, da so smerokazi v Slovenščini, saj smo ja v Sloveniji. Kje je pa še kdo videl v Angliji smerokaz v Slovenščini, ali sredi Nemčije? Kot navaja župan glede navigacijskih naprav. Tu je problem, ko pošlješ popravek pristojnim ki kartirajo, se sprememba naredi z velikim časovnim zamikom, večkrat se tudi pri novem vnosu izbriše že popravljeno. Nadgradnja pa ni odvisna le od voznika, ampak od kdaj je možna z novi popravki. Saj tudi na cesti Šenčur-Brnik, kjer je nova obvoznica, pelješ po navigacijski napravi po gozdu, ker še ni vnesene obvoznice. Pač izkušnje. Glede prometnih znakov, bi lahko še ne veljavne prekrili in s tem rešili en problem. Sem že peljal po obvoznici, za pohvaliti in naj čim hitreje uredijo že obvoznico za v Bohinj. Je tako, da posameznim voznikom nikoli ne bo vse čisto jasno, razen, če jih bo nekdo peljal za rokico kamor je namenjen. Veliko sem že prevozil v tujini pa sama sreča, da ima avto okrogel volan. Če sem kdaj zašel (tudi to se mi je že večkrat naredilo pa to po lastni krivdi) nisem jamral ampak sem popravil svojo napako za katero nisem krivil nikogar. Treba je pa gledati smerokaze, ne pa se pogovarjati s sopotniki ali vodičem, posebej v mestu, kjer lahko hitro zapelješ v napačno cesto in zgrešiš cilj. Eden od problemov je navada in ko vidiš nov asfalt, veš, da nekaj ne štima kot je v preteklosti, zato mora biti voznik še bolj pozoren na cesto in smerokaze ob njej, ne na svojo pot v preteklosti.
NekdoizBleda
24. 08. 2018 10.15
+14
Kljub veliko dobremu, kar je prinesla obvoznica, je dejstvo, da je prometna signalizacija na in ob blejski obvoznici zavajajoča in ne pomaga k boljši pretočnosti in obveščenosti voznikov (predvsem turistov), ki po nepotrebnem begajo. Poleg zavajajoče signalizacije pa je nesprejemljivo, da so so priključki na obvoznico nepregledni in nevarni, predvsem zaradi previsokih ograj ob cesti! (cesta iz Podhoma!)
oježeš
24. 08. 2018 13.13
+7
Glede na to, da se je center rešil pregostega prometa, gredo zadeve v pravo smer. Seveda so kritike dobrodošle in upajmo, da bodo upravičene tudi upoštevane. Glede na to, da je cesta še gradbišče, se bo dalo še marsikaj izboljšati do uradnega odprtja ceste. Pa tudi kasneje med vzdrževanjem.