Slovenija

Je dražje zavarovanje utemeljeno?

Ljubljana, 09. 12. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zveza potrošnikov Slovenije je ostro obsodila podražitev obveznega avtomobilskega zavarovanja.

Novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki jo je DZ sprejel na novembrski seji, predstavlja novo breme za potrošnike, saj bo povzročila podražitev obveznega avtomobilskega zavarovanja, menijo v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Zato so zavarovalnice prejšnji teden zaprosili za podatke o številu in obsegu škod, ki jih je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije plačal iz naslova stroškov zdravljenja poškodovanih v prometnih nesrečah v preteklih letih, da bi lahko na podlagi analize ocenili utemeljenost napovedane podražitve obveznega avtomobilskega zavarovanja.

Breda Kutin
Breda Kutin FOTO: POP TV

"Sprejeta rešitev pomeni plačevati več za isto storitev, zato v ZPS pričakujejo, da se bo o tem izrekli tudi agencija za zavarovalni nadzor, gospodarsko ministrstvo in urad za varstvo potrošnikov," je na današnji novinarski konferenci povedala predsednica ZPS Breda Kutin. "Napovedana podražitev obveznega avtomobilskega zavarovanja - po ocenah Slovenskega zavarovalnega združenja naj bi se podražilo za 10 do 15 odstotkov - ni majhna, saj se ob tem pojavlja tudi vprašanje obvladovanja inflacije v Sloveniji," je dodala.

Po novem bo zavod od zavarovalnic izterjal stroške zdravljenja poškodovanih v prometnih nesrečah. Kot pa je poudarila Breda Kutin, zavod ni napovedal, kako bo pridobljene prihranke porabil ter kaj se bo v programih zdravstvenega zavarovanja spremenilo. Ob tem je predsednica ZPS izpostavila še, da bi morala pri sistemu plačevanja zavarovalnih premij obveljati diferencirano obravnavanje voznikov in ne uveljavitev solidarnostnega načina.

ZPS za varstvo kupcev stanovanj

V ZPS med drugim podpirajo tudi postopke za sprejem zakona o varstvu kupcev stanovanj in enostanovanjskih stavb. Vendar pa menijo, da bi morali o tem opraviti širšo obravnavo. Narediti bi morali analizo, ki bi prinesla oceno stanja, na podlagi katere bi lahko pripravili ustrezen zakon. Skrbi jih, kakšne bodo posledice ob uveljavitvi tega predloga zakona, predvsem finančne. Pri predlogu zakona o spodbujanju razvoja turizma pa opozarjajo na zakonsko spornost dopolnila, ki predvideva plačilo turistične takse za lastnike počitniških hiš in vikendov v turističnih območjih.

ZPS je predstavila tudi priročnik za potrošniško izobraževanje odraslih Izbirajmo z glavo: Osveščeni živimo bolje, ki so ga izdali v okviru programa EU Socrates. Namenjen je vsem, ki se ukvarjajo z izobraževanjem odraslih, v njem pa so posebno pozornost namenili trajnostni potrošnji.