Slovenija
Oglas

Je kripto varen?

Ljubljana, 31. 01. 2023 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Dogodki v nedavni preteklosti so močno zamajali kripto svet in usmerili velik žaromet na varnost v kriptu. Pa je kripto sam po sebi res ne varen?

Odgovor na to vprašanje bo variiral od posameznika, do posameznika. Pa če je sam vpleten v kripto svet ali ne. Dejstvo pa je, da so zadnji dogodki pokazali kako pomembno je, da je posameznik previden.

Kripto

CryptoUnity, slovenski startup, to poudarja že odkar so stopili v javnost. Njihov celotni projekt temelji na izobraževanju začetnikov, podkrepljenim s podporo. Skozi svoje izobraževalne vsebine, želijo širiti znanje o kriptovalutah, od čistih osnov, pa do bolj podrobnih vsebin, kot je recimo 'trading' (aktivno menjavanje kriptovalut). Znotraj tega, cel segment namenjajo prav varnosti.

Varnost v kripto svetu pokriva več različnih vidikov. Od uporabe preverjenih in priznanih menjalnic, do lastnega pregledovanja projektov oz. kriptovalut v katere bi želeli vložiti svoj denar. To je v angleščini poznano pod kratico DYOR (Do Your Own Research) in je eno izmed zlatih pravil pri nakupovanju kriptovalut. Poudarja, da nikoli svojega denarja ne dajemo nikamor, ker nam je tako nekdo rekel ali predlagal. Vedno je potrebno opraviti svojo, podrobno raziskavo, saj je to edini način, da se sami prepričamo, da je to nekaj kar nas zanima, predvsem pa da se nam zdi varno.

Kot pravi CEO CryptoUnity-ja Sandi Špenko:

Toliko časa kot nekdo vloži v to, da svoj denar zasluži, naj ga vloži še v to, da razišče, če je vredno njegov denar v nekaj vložiti oz. opraviti nek nakup.

Pri CryptoUnity-ju želijo svoje uporabnike naučiti, kako to raziskavo, kar se da najbolje, tudi opraviti. Kaj so najpomembnejši faktorji pri preverjanju projekta, na kaj biti pozoren, kaj so t.i. rdeče zastavice (opozorilni znaki) itd. Za primer lahko podamo izpostavljenost in transparentnost ekipe. Če pri nekem projektu nikakor ne morete najti ljudi, ki za njim stojijo, se je vredno vprašati, zakaj je temu tako.

Kripto

Pri varnosti pa se moramo dotakniti še drugega vidika. In to je varna hramba sredstev, ki jih imamo. Uporabniki lahko do svojih kriptovalut dostopajo na različne načine, ki istočasno pomenijo tudi različne stopnje varnosti hrambe.

Najmanj varno je, da svoje kriptovalute 'skladiščimo' kar na menjalnicah. Tako so vaša sredstva odvisna od menjalnice – če je slučajno vaša menjalnica napadena, ali pa gre v stečaj in se ugasne, se ugasne tudi vaš dostop do kriptovalut.

Vmesna možnost predstavlja uporabo vročih kripto denarnic. Te denarnice so ločene od menjalnic, vendar še vedno povezane na internet. Z uporabo teh, se umakne odvisnost od menjalnice, še vedno pa je lahko žrtev hackerskega napada.

Najbolj varno možnost, v današnjih časih predstavlja hramba na hladnih kripto denarnicah. To so denarnice, ki za potrjevanje transakcij uporabljajo nek fizičen avtentifikator. Najpogosteje je v obliki USB ključka (npr. Ledger). Ta denarnica ni povezana na internet in je zavarovana s fizičnim potrjevanjem, kar jo naredi nemogočo za hackanje.

Pri CryptoUnity-ju razvijajo prvo menjalnico, ki bo imela hladno denarnico že implementirano na platformi, saj želijo svojim uporabnikom omogočiti enostavno, a hkrati kar se da varno hrambo sredstev. Močno se naslanjajo na pregovor iz kripto sveta, ki se glasi Your keys, your coins ali prevedeno Tvoji ključi, tvoji kovanci in le z hladno denarnico je mogoče zagotoviti popoln nadzor nad lastnimi sredstvi.

Kripto

Projekt CryptoUnity pa se v teh časih močno pripravlja tudi na svojo zadnjo predprodajo, kjer bodo vsi, ki bi projekt želeli podpreti, imeli zadnjo priložnost da opravijo nakup njihove kriptovalute CUT. Zadnja, svetovna predprodaja se odpira 18. Februarja, v tem času pa imajo odprto t.i. Whitelist tekmovanje, v katerem si lahko ljudje zagotovijo mesto v prvi, VIP fazi predprodaje, kjer bo cena CUT žetona tudi najnižja. Svetovna predprodaja je istočasno tudi zadnja priložnost za nakup brez provizije, s katerim lahko podprete nadaljnji razvoj slovenskega projekta. Obiščite jih na spletni strani: www.cryptounity.org, kjer lahko sodelujete tudi v nagradni igri (airdrop-u), ki je trenutno aktivna.


Naročnik oglasa je CU d.o.o.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1