Slovenija

Je mariborski kirurg kršil interna pravila bolnišnice?

Maribor, 03. 03. 2021 19.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Bezjak
Komentarji
42

Z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo so sporočili, da je bila južnoafriška različica novega koronavirusa pri nas že v prvi polovici februarja. Torej še preden so jo potrdili pri mariborskem zdravniku, ki je pripotoval iz Namibije. Kako je prišel sev v Slovenijo, ni znano. Na mariborskem UKC medtem preverjajo, kako je lahko okuženi kirurg kljub internim pravilom bolnišnice, ki to prepovedujejo, operiral zunaj UKC. Pri tem je kršil tudi priporočilo, naj zaposleni ne potujejo v druge države.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Južnoafriškega seva ni prinesel kirurg
    03:29
    Iz 24UR: Južnoafriškega seva ni prinesel kirurg
  • Iz SVETA: Sankcije proti nevrokirurgu
    01:02
    Iz SVETA: Sankcije proti nevrokirurgu

 

Jurij Osenjak je bil decembra lani zaradi težav s hernijo samoplačniško operiran na Golniku. Po priporočilu ga je operiral izkušen nevrokirurg, zaposlen v mariborskem kliničnem centru, kamor se je dva meseca po operaciji odpravil na pregled. "Poslušamo vse po televiziji, radiu. Zdaj pa slišim o aferi, sevu in zdravniku. Nikoli se ni povedalo, kdo je bil ta zdravnik. In čez osem dni, to je bilo zdaj v ponedeljek, slišim po koroškem radiu, za katerega zdravnika pravzaprav gre," je pojasnil Osenjak.

Ker je operacija uspela, je zdravniku hvaležen, moti pa ga, da je bil pri epidemiološki obravnavi spregledan. Če bi ga kirurg okužil z južnoafriškim sevom, bi ga do zdaj lahko razširil po vsej Koroški. Ob tem pa je dodal: "Obveščen še nisem bil niti do tega trenutka, zdaj je ura 14.04 in me še nihče ni poklical. Ob osmih zjutraj me je sicer poklical dr. Matjaž in se mi osebno opravičil."

Zakaj se je to zgodilo in predvsem, kako je mogoče, da je zdravnik operiral najprej na Golniku, februarja pa še v Afriki? V mariborskem UKC, vsaj po besedah direktorja UKC Maribor Vojka Flisa, namreč ves ta čas velja prepoved dela v drugih ustanovah. Številna vprašanja smo te dni naslovili na vodstvo bolnišnice in ostali brez pojasnil. Je pa direktor včeraj spregovoril za Radio Maribor: "Mi ne moremo vedeti, kaj nekdo počne v zasebnem življenju, tudi nimamo pravice. Res pa je, da je zaposleni potoval brez naše vednosti. Kršil je interna navodila, ki jih imamo od marca lanskega leta, nismo jih preklicali."

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

plejadanka
04. 03. 2021 08.17
+1
Lažnivi mediji bodo prvi na prangerju, ko bo čas.
plejadanka
04. 03. 2021 08.16
+1
Scoprala sta ga dva para, ki sta klepetala na Tromostovju. Kajneda? Ta namibijski sev.
janez Kovač 1
04. 03. 2021 08.12
+2
Naši specilisti počivajo na delovnem mestu,popoldne pa ordinirajo za denar na več mestih po državi!
dadinho10
04. 03. 2021 08.08
+2
v bistvu, ob teh zgodbah je potrebno povedati se eno. ce je vse res, kar se pise, to da je gospod imel simpome ze prej, je kriva tudi tista zdravnica, ki je na tiskovni razlagala, kako je slo vse po predpisih. kako se jej testiral 256x, vedno negativen, kako mu ni bilo nic, dokler ni oblekel halje in naredil 2 kontroli. nato se je takoj izoliral, poklical vse mozne odgovorne osebe in odsel na varno.
TolstojV
03. 03. 2021 21.48
+7
Prvo se je ta napuhli doktor opravičil a takoj povdaril, da je v Namibiji, opreriral tako, da izpade dobrotnik in human človek, ki ni nič naredil narobe. V bolnici pa čakalne vrste za operacijo. A se ta lakomni pokvarjeni doktor javno izvija s patečnimi izgovori in je pozabil povedati ali je bila z njim v Namibiji tudi žena in kako se je cepila mimo vrste koliko časa ali dni je lovil in streljal exsotične živali po savani kot počne že nekaj let? Zanimivo, bil je prioriteno cepljen zato lahko gre v Afriko drugi državljani pa moramo biti zaprti kot v živalskem svetu, ker nimamo tega priveligija in čakati, da bomo bogsigavedi kdaj prišli na vrsto. Kot kaže je imel prepoved operacij izven UKC. Pacienta ki je opriral za privatnika Bitenca je nato pregledoval kar v bolnici čeprav bolnik ni bil njihov pacient očitno mimo čakalne vrste na stroške bolnice in zavarovancev in dobil dvojno plačilo v rednem delovnem času v UKC in Bitenca. Bodo tudi v UKC zadevo predali tožilcem in pregledali kriminalno ravnanje tega več kot kriminalnega doktorja. Če je ubijal živali je neusmiljeni pokvarjenec!
txoxnxy
03. 03. 2021 21.48
+2
Pa še bo spet tresla gora na koncu se bo pa rodila ena mejčkana miška. Ko nekoga rabiš si mu na koncu pripravljen vse pogledati skozi prste zato pa je tako kot je. Je pa res da v podobnih primerih najbolj odpove furs. Nikogar ne preganja če se po službi mastno služi doma in čez mejo če pa branjevke proda čebulo brez računa je pa cel halo
bundy crocodile
03. 03. 2021 21.46
+4
Pravila kršijo vsi najbolj pa vodilni kader, ki je te dni trdil, da so našli vse stike z omenjenim zdravnikom. Danes je ven prišla informacija osebno od pacienta, ki ga je omenjeni doktor operiral. Pacient pravi, da ga ni nihče poklical ali preverjal pa čeprav je bil v stiku z omenjenim zdravnikom tako kot vsaj 17 drugih ljudi. Zdravnik je pač šel malo na dopust, nič narobe. Je pa zelo narobe, da nam politika in vodilni kader lažejo v obraz že več kot eno leto. Vsi so isti in zdravniki (ne vsi ampak velika večina) še bolj pokvarjeni od vsakega politika. Goljufajo (to potrdim iz prve roke in osebnih izkušenj) kradejo in zavajajo, da o tem da migajo še samo za denar sploh ne govorim. Žalostno kam so pripeljali slovensko zdravstvo.
Riko 33
03. 03. 2021 21.41
-1
Sami sebi ščitijo hrbet. Oni so vsemogočni. Ala superman
Razum 99
03. 03. 2021 21.38
-3
Bil operiran s strani dr. Voršiča pred tremi leti. Je vrhunski strokovnjak,zagotovo v slovenski špici. Pa to niti ni pomembno. Je pa pomembno to,da boste s tem pribijanjem na križ iz Slovenije pregnali odličnega nevrokirurga,ki bo v tujini z lahkoto dobil zaposlitev. Prepričan sem,da je v Namibiji opravljal humanitarno delo,zato bi si zaslužil korektno obravnavo.
dadinho10
04. 03. 2021 08.01
+5
to da je nekdo vrhunski strokovanjak, mu ne daja vecjih pristojnosti, pravic, kot ostalim (ceprav se to pri nas redno dogaja, da se razumemo). tudi tvoj nacin razmisljanja je taksen, da je on neki bog in ga ne smemo izgubiti. saj bi prav tako sel v tujino ze prej, ce bi to bilo tako. tukaj pri nas pa vrhunskim strokovnjakom ne gre tako slabo. samo ta primer je dovolj zgovoren. delas v ambulanti dopoldan, popoldan gres v privatne klinike delati operacije, seveda za placilo, nato pa te paciente narocas v svoji ambulanti v rednem casu na kontrolo. seveda, to je tista ambulanta, kjer placilo dajajo vsi davkoplacevalci. takih dopoldan javno, popoldan privat strokovnjakov je pri nas ogromno in se jim zato ne mudi z odhodi v tujino, ker pac tam ni ravno tako. veckrat dozivel, da je v ambulanti cakalna doba 12,18 mesecev, ce pa gres samoplacnisko, pa lahko prides jutri popoldan.
mpk2
03. 03. 2021 21.37
+2
Malo je šel na črno delat! 😉
nastjamarko
03. 03. 2021 21.25
-3
Katastrofa kako ga jajotovi podporniki pribijate na kriz. In kaj potem ce je prinesel korono. Od tega bomo vsi preziveli od vlade pac ne
NoExit
03. 03. 2021 21.23
+2
Meni se tudi zalusta kake crne mambe ..
Ravenstein
03. 03. 2021 21.13
-2
Naslednjič pa vas bo pač moral operirati vajenec. Sposobne ljudi boste odgnali s takim obnašanjem. Vsi ste brezmadeži očitno.
artifakt
03. 03. 2021 20.56
+0
..kršil je priporočilo? navodilo? ukaz? ,,kako lahko kršiš priporočilo? ..ali ga upoštevaš, ali ga ne..
Vsepremislim13x
03. 03. 2021 20.49
+10
Bolj ko se sprenevedate in dajete dvomljive informacije, manj vam ljudje verjamemo. Ce bi bil to en normalen slovenski Janez, bi ga ze policija lovila...
ina5785
03. 03. 2021 20.44
-2
Flis je bil vedno SAMO povzpetnež, grehov pa ima, da rabi dve življenji, da jih odplača! Sedaj pa igra "kao" pravičneža in poštenjaka in pribija na kol tega nevrokirurga!
Miro123
03. 03. 2021 20.42
-1
Sicer bom fasal minuse, pa vendar. Nihce nobenemu ne prepoveduje kamorkoli, zdravnik se je cepil in to 2x, veckrat testiral. Naredil je vse in se vec kar se od nekoga pricakuje. A to zdaj pomeni, da ne bo nihce vec nikamor potoval brez karantene? Covida ne bomo izkoreninili, lahko se postavimo na glavo. Ta situacija je le dokaz, da je cepljenje mladih nerizicnih totalno zgesena poteza in popolnoma nesmiselna.
M.G.R.
03. 03. 2021 20.39
-2
Pustite pri miru človeka, ga tukaj na vislice vežete zaradi gripe. Raje te lopove glejte kateri nam pred očmi kradejo na polno.
Ici
03. 03. 2021 20.35
+8
Težava je samo v tem, da je neurokirurg Voršič prepotentno neodgovoren tako do svojih pacientov kot tudi do UKC Maribor, ki mu daje plačo. Škoda, da naš pravni red ne predvideva drakonskih kazni za take, kot je on.
giovanni2
03. 03. 2021 20.42
+1
Naj poje burek na javnem mestu, če se upa.
Hellsrael
03. 03. 2021 20.24
-5
Sedaj se bo gnojnica polila po tem zdravniku. Odvracanje dejanskega problema klasika. Lahko bi rekel da je bil v avstriji. Od tam pa seveda na letalo in po svetu. Neverjetni ste mediji
Vsepremislim13x
03. 03. 2021 20.55
+2
V prvem valu smo zaradi podobnih potez posameznikov imeli hudo kalvarijo. Sedaj v drugem valu epidemije , vemo vec o tem virusu in vseeno se dogaja podobno. In spet se razmislja o zapiranju drzave. Kaj tukaj ni jasno !