Slovenija

Je Mramor vpleten v propad Dadasa?

Ljubljana, 14. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

S kandidaturo Dušana Mramorja za novega finančnega ministra je na dan spet prišla afera Dadas. V času afere je bil namreč Mramor predsednik agencije za trg vrednostnih papirjev, agenciji pa državni svet očita zlorabo zakonov in načrtno uničenje podjetja Dadas.

Je Dušan Mramor vpleten v propad Dadasa?
Je Dušan Mramor vpleten v propad Dadasa? FOTO: POP TV

Poročilo agenciji očita prikrivanje podatkov in zavajanje sodišč, s tem pa načrtno uničenje Poslovnega sistema Dadas in vlagateljev v podjetje Proficia Dadas.

Največ kršitev, ki jih agenciji očita poročilo državnega sveta o delovanju agencije za trg vrednostnih papirjev od leta 1996 dalje, se nanaša na zakon o investicijskih skladih in družbah za upravljanje (ZISDU). Najpomembnejši je njegov tretji odstavek 112. člena zakona, ki agenciji v izrednih primerih v celoti ali delno začasno dovoljuje izdajo prepovedi poslovanja investicijskih skladov. Člen sta direktor agencije Igor Kušar in njegova svetovalka Nina Plavšak prekršila trikrat. Hujših motenj na trgu vrednostnih papirjev ob sprejetju sklepa agencije ni bilo, zato so jih le napovedali, kasneje pa v dokumentih za ustavno sodišče prestavili v sedanji čas. Prav tako sta iznašla omejitev poslovanja, ki je zakon ne določa, ter izbrisala določbo začasno. "In na ta način tudi prevarali strokovni svet, tako da je ta sprejel omejitev na 3,5 milijarde tolarjev v trenutku, ko so skladi že imeli okoli šest milijard tolarjev vplačil," pojasnjuje Peter Glavič, nekdanji državni svetnik.

Ob propadu Dadasa je bilo oškodovanik okoli 3500 vlagateljev
Ob propadu Dadasa je bilo oškodovanik okoli 3500 vlagateljev FOTO: POP TV

Seveda je sledil naval na okenca za izplačila in propad Proficie Dadas, s tem pa oškodovanje okoli 3500 vlagateljev. "Zanimivo je to, da so to naredili zavestno. To je izjavil predsednik strokovnega sveta, češ da so žrtvovali premoženje vlagateljev zato, da bi zaščitili prihodnje vlagatelje," dodaja Glavič. 147. člen zakona o trgu vrednostnih papirjev pa agenciji nalaga prav zaščito investitorjev in trga.

Pravilnost delovanja agencije sta kljub vsemu potrdila vrhovno in ustavno sodišče. Toda dva ustavna sodnika, Matevž Krivic in Lovro Šturm, sta dala ločeni mnenji. Krivic je zapisal, da je uporaba tretjega odstavka 112. člena ustavno sporna v dveh pogledih. Prvič, ker nima zakonske podlage oziroma pomeni hud poseg v lastninska razmerja družbe in investitorjev, in drugič, ker je vsebina splošnega pravnega akta očitno namenjena le eni osebi, kar teorija imenuje 'zloraba pravne forme'.

Poročilo državnega sveta, ki je za nekdanje vodilne v agenciji za trg vrednostnih papirjev močno obremenilno, bo v naslednjih dnevih romalo na vrhovno in ustavno sodišče, državni zbor in vlado. V poročilu menijo, da je treba postopek o odgovornosti agencije pri oškodovanju vlagateljev Profici Dadas obnoviti zaradi nekaterih dokumentov, ki so jih v prejšnji preiskavi vodilni v agenciji prikrili, ni pa poročilo za nikogar obvezujoče.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA