Tujina

Je na vidiku premirje v Gazi?

Gaza, 04. 03. 2024 13.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Posredniki in pogajalska ekipa Hamasa so dosegli pomemben napredek na pogovorih o prekinitvi ognja v Gazi, je poročala egiptovska državna televizija. Izraelska vojska medtem nadaljuje napade na enklavo, ki so terjali več žrtev. Med drugim naj bi ciljala stanovanjsko sosesko v mestu Rafa in dodaten tovornjak, ki je razdeljeval humanitarno pomoč.

Palestinci v Rafi
Palestinci v Rafi FOTO: Profimedia

Pogovori v Kairu so se začeli v nedeljo, na njih pa si egiptovski, ameriški in katarski posredniki s sprtima stranema prizadevajo doseči dogovor o šesttedenski prekinitvi ognja v Gazi. Izraelskih pogajalcev v nedeljo ni bilo, saj palestinsko islamistično gibanje Hamas ni prineslo zahtevanega seznama izraelskih talcev.

Izrael je sicer po navedbah ameriških uradnikov načelno sprejel predlog dogovora s Hamasom, ki poleg prekinitve ognja predvideva tudi izpustitev najbolj ranljivih talcev Hamasa in okrepljeno dobavo humanitarne pomoči v enklavo.

Izraelska vojska je medtem v nedeljo nadaljevala napade na Gazo. Ponoči je bilo v napadih na stanovanjsko sosesko v mestu Rafa na jugu enklave ubitih najmanj 13 Palestincev, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Po poročanju palestinske tiskovne agencije Wafa pa naj bi izraelska vojska v nedeljo napadla tovornjak s humanitarno pomočjo v mestu Dejr El Balah, pri čemer je bilo ubitih najmanj devet ljudi. "Na tovornjaku je bila pomoč, v njem pa prostovoljci, ki so peljali hrano razseljenim Palestincem. Napad se je zgodil v t. i. varnem območju," je dejala ena od prič napada.

Istega dne naj bi Izrael napadel tudi Palestince, ki so čakali na pomoč v mestu Gaza. Po navedbah ministrstva za zdravje v enklavi naj bi tudi ta napad terjal več žrtev. Izraelska vojska obtožb doslej še ni komentirala.

Palestinsko ministrstvo za zdravje v Gazi je danes sporočilo, da je v zadnjih 24 urah umrlo 124 ljudi. Skupno je tako od začetka spopadov 7. oktobra umrlo že 30.534 ljudi, še okoli 71.980 pa je bilo ranjenih.

Podpredsednica ZDA pozvala k takojšnji prekinitvi ognja

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je izpostavila izjemno slabe humanitarne razmere na območju Gaze in pozvala tako gibanje Hamas kot Izrael, naj sprejmeta dogovor o šesttedenskem premirju v zameno za izpustitev talcev. Obenem je kritizirala Izrael zaradi nezadostnih dobav pomoči Palestincem.

"Zaradi izjemnega trpljenja v Gazi mora priti do takojšnjega premirja za najmanj šest tednov. Dogovor bo rešil talce in priskrbel pomembno količino pomoči. Hamas trdi, da želi prekinitev ognja. Dogovor je na mizi in Hamas ga mora sprejeti," je med obiskom Alabame dejala podpredsednica ZDA.

Opozorila je, da v Gazi ljudje stradajo, in poudarila, da mora izraelska vlada bistveno povečati pretok pomoči. "Nobenih izgovorov. Odpreti mora dodatne mejne prehode in ne sme uvajati nepotrebnih omejitev za razdeljevanje pomoči," je v doslej najostrejši kritiki Izraela s strani ameriške vlade dejala Harrisova. "Umrlo je preveč nedolžnih Palestincev. Ljudje, ki so le želeli priti do hrane za svoje družine, potem ko na sever Gaze več tednov ni prišla nobena pomoč, so naleteli na strele in kaos," je dejala o četrtkovem nasilju pri razdeljevanju pomoči v Gazi.

Vendar pa je ponovila, da mora biti grožnja, ki jo palestinsko islamistično gibanje Hamas predstavlja izraelski varnosti, odstranjena.

Bela hiša je v nedeljo potrdila, da bo Harrisova danes sprejela izraelskega ministra brez resorja Benija Ganca, ki se bo srečal tudi z državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom in svetovalcem za nacionalno varnost Jakom Sullivanom.

Nekdanji obrambni minister in politični rival premierja Benjamina Netanjahuja Ganc vodi sredinsko stranko Nacionalne enotnosti, ki je po napadu Hamasa vstopila v Netanjahujevo krizno vlado narodne enotnosti, vojni kabinet.

Benjamin Ganc
Benjamin Ganc FOTO: AP

ZN: Vojna v Gazi je nevaren sod smodnika

Vojna med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas v Gazi je sod smodnika, ki bi lahko zanetil konflikte širom Bližnjega vzhoda, je danes dejal visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk. Dodal je, da je nujno treba storiti vse, da bi se širjenju konfliktov izognili.

"Vojna v Gazi je že povzročila nevarno širjenje konfliktov v sosednjih državah. Globoko me skrbi, da bi lahko vsaka iskrica v tem sodu smodnika povzročila veliko eksplozijo. To bi lahko imelo posledice za vse države na Bližnjem vzhodu in tudi širše," je Türk dejal na zasedanju Sveta ZN za človekove pravice.

Dejal je, da je zaradi več kriznih situacij, ki se med seboj prekrivajo, nevarnost širjenja spopadov v regiji zelo realna. "Vojaško zaostrovanje na jugu Libanona med Izraelom, gibanjem Hezbolah in drugimi oboroženimi skupinami je zelo zaskrbljujoče," je ocenil. Veliko škode so utrpele tudi zdravstvene ustanove, šole in druga pomembna infrastruktura.

"Incidente in napade, v katerih so bili ubiti civilisti, tudi otroci, reševalci in novinarji, je treba v celoti raziskati. Nujno je treba storiti vse, kar je mogoče, da bi se izognili širjenju konflikta v regiji," je še dejal visoki komisar ZN za človekove pravice.

Podobna svarila pred širjenjem konfliktov po Bližnjem vzhodu je bilo v zadnjih mesecih moč slišati že večkrat, za zdaj pa ne kaže, da bi se razmere kmalu umirile.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

devote
04. 03. 2024 20.55
Sem napisal ze vceraj , da jevreja noce nihce vec... pa ste me brisali... je kamala dons znorela zaradi jevreja svetujem da greste do nje in jo blokirajte 24 urovci
Mr Nobady
04. 03. 2024 15.56
-1
V vonji nebi smelo biti nobenih premirij, ko se enkrat začne spopad, se mora tudi končati. civiliste pa spraviti z vojnega območja, ne pa da še jim pošilja hrana, saj nikoli neveš kdo bo jo prejel.. vojak samo odvrže uniformo in je že civilist...
Mr Nobady
04. 03. 2024 15.57
+1
Mr Nobady
04. 03. 2024 15.51
-2
Glavna stvar je da hoče Izrael zradirati Pakistance, samo Izraelci niso računali na to da bodo večina ljudi dejansko potegnilo z "teroristi". Zdaj pa jim počasi začenja v grlo voda teči...
Mr Nobady
04. 03. 2024 15.47
-1
Najbolj neumno pa je misliti, da talci Hamasa igrajo ključno vlogo, mislim seveda "imajo" ključno vlogo, v resnici pa ne..
prince of persia
04. 03. 2024 15.45
-1
Bojte se judov
Miškolin1890
04. 03. 2024 15.43
+4
Še vedno noben novinar ni razložil, zakaj sosednje ali daljne bratske države ne sprejmejo palestinskih beguncev, ampak dvigujejo zidove. Prosim novinarje, da postavijo to vprašanje odgovornim. Zakaj zid?
bojer
04. 03. 2024 15.38
Če odmislim teroristične skupine, Izraelci ne bodo nehali pobijati dokler bo kašen palestinec ali palestinček živ. Tudi palestinčki bi zrasli. Menim, da je bilo nekaj podobnega bližje nam v "krvnih osvetah".
Rudar
04. 03. 2024 15.33
+2
Nihče ne obsoja zločinov Hamasa.
Rains
04. 03. 2024 15.24
+4
Palestinskim teroristom nikoli ni bilo do miru, in jim tudi zdaj ni.
devote
04. 03. 2024 21.49
to so lepo kar jevrejski teroristi...false flag zadeva.. cilj je jevrejem etnicno ocistit izrael.
SlobodaNE
04. 03. 2024 14.57
+3
Kakšen utrgan svet je tam dol
Wolfman
04. 03. 2024 14.39
-2
To je klasična židovska zvijača, da bi dobili čim prej vse talce nazaj!
jugalo
04. 03. 2024 14.18
+1
Dokler ne bodo muslici spet “allahu akbar”… pol bodo pa spet vsi drugi krivi normalno samo oni ne…
Gram
04. 03. 2024 15.18
+0
Ne pametuj in se najprej dobro izobrazi. Ni vsa znanost na tem portalu.