Slovenija

Je namernih zastrupitev psov pri nas vse več?

Ljubljana, 16. 06. 2019 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V zadnjem času nekateri portali, namenjeni ljubiteljem psov, znova beležijo porast nastavljenih strupenih vab za pse. Čeprav veterinarji opozarjajo, da niso vsi strupi namenjeni psom in da za zaščito psov lahko največ naredijo lastniki sami, skupaj s policijo pozivajo, da ljudje vsak najden ali celo zaužit strup čim prej prijavijo policiji.

Pred dobrim mesecem je v javnost prišla informacija, da naj bi neznanec v ljubljanski Šiški že dlje časa nastavljal meso, v katerem je bil strup ali zdrobljeno steklo. Pred nekaj tedni je ljubitelje psov pretresel tudi primer iz Komende, pri katerem naj bi vse kazalo, da je pes poginil zaradi namerne zastrupitve. Na klobaso, v kateri je bila skrita britvica, pa so konec lanskega leta naleteli tudi v Ljubljani na Viču. Take stvari se najpogosteje pojavljajo v strnjenih blokovskih naseljih, v okolici otroških igrišč, v parkih in ob priljubljenih sprehajalnih poteh.

'Kdor nastavi strup niti ne pomisli, da ga lahko najde tudi otrok'

Lastniki psov so zaskrbljeni, Facebook stran Območja nastavljenih strupov pa jih skuša opozarjati na lokacije nastavljenih vab.

Spomladi se začne sezona vrtičkanja, z njo pa pridejo različne strupene vabe namenjene zatiranjem škodljivcev, ki lahko zaradi privlačnega vonja privabijo tudi naše štirinožne prijatelje.
Spomladi se začne sezona vrtičkanja, z njo pa pridejo različne strupene vabe namenjene zatiranjem škodljivcev, ki lahko zaradi privlačnega vonja privabijo tudi naše štirinožne prijatelje. FOTO: Shutterstock

"To se dogaja že več let. Zastrupljevalci niti ne pomislijo, da se do strupa lahko dokoplje otrok. Šlo je čez vse meje, imamo primere, kjer so strupe nastavljali že na domača dvorišča," pravi Sašo Kunić, skrbnik strani Območja nastavljenih strupov. Prepričan je, da psi niso več nikjer varni: "Lastnike tudi opozarjam, naj redno pobirajo iztrebke za svojimi psi in naj ne dražijo ljudi."

Lastnike psov pozivamo, da v primeru suma zastrupitve psa ali druge živali takoj poiščejo veterinarsko pomoč in o tem obvestijo tudi policijo. Lastniki naj imajo psa ves čas na povodcu in pod nadzorom. Policija

Kunić meni, da je zastrupitev danes mnogo več, kot jih je bilo nekoč: "20 let nazaj je bilo zelo malo zastrupitev, dandanes pa ne mine teden, da ne bi izvedeli za tri do štiri primere zastrupljenij psov."

Lastniki take primere, meni Kunić, še vedno premalo prijavljajo policiji. Še vedno pa velja opozorilo, da ni vsak strup nastavljen z namenom, da bi ga zaužil pes, pogosto jih namreč privabijo tudi razne zaščite pred škodljivci na vrtu, največ pa lahko za zaščito svojih ljubljencev storijo lastniki sami.

'Lani največ načrtno nastavljenih strupenih vab na Štajerskem'

Tristan Benedetti s spletnega portala Pes moj prijatelj meni, da je namernih zastrupitev psov čedalje več: "Glede na izkušnje in sporočila bralcev bi rekli, da so taki dogodki v porastu. Največ primerov se zgodi na zelo frekventnih in s strani psov zelo obiskanih sprehajalnih poteh, tudi med stanovanjskimi bloki. Zadnji primer se je zgodil nedavno v Ljubljani. V lanskem letu so naši bralci največ primerov načrtno nastavljenih strupenih vab zasledili na Štajerskem. Nekaj primerov so zaradi hitre reakcije skrbnikov uspešno rešili veterinarji, nekaterim psom pa žal ni bilo pomoči."

In kakšne so strupene vabe, pri katerih je že takoj jasno, da so namenjene psom? "Običajno gre za kose mesa, v katere je vstavljena strupena snov, v nekaterih, sicer zelo redkih primerih, pa v vabljive vabe ljudje nastavijo celo žeblje ali britvice."

Sumljive zastrupitve javite policiji in vabo fotografirajte

Koliko psov vsako leto pogine zaradi posledic načrtnega zastrupljanja, je po njegovem težko oceniti: "Opozoriti je namreč treba, da ni vsaka strupena vaba položena z namenom, da bi jo zaužil pes. V večini primerov namreč ne gre za načrtno škodovanje domačim živalim – v spomladanskem času je sezona vrtičkanja in mnogo ljudi s psi na sprehodih naleti na še vedno zelo razširjen polžomor. Ta je po vonju in okusu za živali zelo vabljiv."

Psa moramo imeti ves čas na povodcu, poleg tega pa ga moramo tudi v tem času opazovati in nadzorovati. Če posumimo na zastrupitev, takoj obiščemo veterinarja in obvestimo policijo.
Psa moramo imeti ves čas na povodcu, poleg tega pa ga moramo tudi v tem času opazovati in nadzorovati. Če posumimo na zastrupitev, takoj obiščemo veterinarja in obvestimo policijo. FOTO: Shutterstock

Zato svetuje, da psov med sprehodi nikoli ne spuščamo s povodca in tudi, če je pes na povodcu, ga imamo ves čas pod nadzorom: "Največji problem, ki ga sami opažamo pa je ta, da ljudje, katerih pes je bil zastrupljen, svoje izkušnje najprej delijo na socialnih omrežjih, ne da bi ob tem o dogodku obvestili policiste. Kljub temu, da je javna objava v opozorilo ostalim sprehajalcem smiselna, je najpomembnejši nasvet, ki ga lahko damo, takojšnja prijava policistom. Samo prijave lahko namreč pripeljejo do oseb, ki to počno načrtno. Če je mogoče, naj sprehajalec vabo tudi fotografira. V primeru, da se pes zastrupi, je fotografija marsikdaj v pomoč veterinarju zaradi lažje obravnave primera, pa tudi zaradi kasnejšega dokazovanja potrebno pridobiti analize zaužite strupene snovi."

Gre lahko tudi za kaznivo dejanje mučenja živali, za katero je predvidena zaporna kazen

Z Benedettijem se strinja tudi Vesna Drole, vodja sektorja za odnose z javnostmi: "Zastrupljeno žival lastniki oziroma skrbniki ponavadi najprej peljejo k veterinarju, ki jo oskrbi, šele v nadaljevanju nato obvestijo policijo ali pa tudi ne."

V kolikor je policija obveščena o zastrupljanju, ob preverjanju in ugotavljanju okoliščin opravijo tudi razgovore s pristojnimi veterinarji.

Zastrupljanje živali je kot prekršek opredeljeno v Zakonu o zaščiti živali, vendar gre pri tem lahko tudi za kaznivo dejanje mučenje živali, ki ima lahko za posledico okvaro zdravja živali ali njen pogin. Storilca se lahko kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let.

"Glede namena nastavljanja strupa težko govorimo. Posamezni primeri zastrupitev psov so po vsej verjetnosti posledica nastavljanja strupenih vab, namenjenih drugim živalim, zakaj pa bi ljudje nastavljali strup psom, nam zaenkrat (še) ni znano, vendar lahko sklepamo na več dejavnikov – moteč lajež, sosedski spori, iztrebki v parkih in drugih javnih površinah in podobno," pojasnjuje Droletova.

'Dokazovanje nastavljanja zastrupljenih vab je težko dokazljivo'

V kolikor posameznik najde vabo ali drugo stvar, za katero sumi, da bi bilalahko zastrupljenja in namenjena zastrupitvi živali, svetujejo, da jo na primeren način zavaruje, tako da ni več na voljo živalim ali celo otrokom, in o zadevi obvesti pristojne službe (policijo ali Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin), ki bodo predmet ustrezno zavarovale, zbrale informacije in preverile okoliščine ter po potrebi poskrbele za analizo sumljivih vab.

Znaki zastrupitve so glede na strupe različni in se lahko pokažejo že v nekaj minutah. Najpogosteje gre za oteženo dihanje, nekoordinirana hoja, motnje v zavesti. Možne pa so tudi motnje vida, slinjenje, bljuvanje s krči, nekontrolirano izločanje, pojavi se lahko tudi driska.
Znaki zastrupitve so glede na strupe različni in se lahko pokažejo že v nekaj minutah. Najpogosteje gre za oteženo dihanje, nekoordinirana hoja, motnje v zavesti. Možne pa so tudi motnje vida, slinjenje, bljuvanje s krči, nekontrolirano izločanje, pojavi se lahko tudi driska. FOTO: Shutterstock

"Dokazovanje nastavljanja zastrupljenih vab je težko dokazljivo, saj ob pomanjkanju preverljivih informacij in dejstev, (izjave očividcev, prič, nastavljena vaba, posestvovanje strupa in zastrupljena žival, pri čemer so rezultati analiz pozitivni), zgolj na podlagi rezultata analize sumljive vabe ne moremo ugotoviti kdo je vabo nastavil," še dodaja Droletova.

Pogoste so tudi zastrupitve s čokolado ali zdravili, ki so nepazljivo shranjena

Darja Pavlin s Klinike za male živali na ljubljanski veterinarski fakulteti pravi, da imajo na njihovi kliniki primerov zastrupitev relativno malo, medtem ko je primerov, ko so psi namerno zastrupljeni le nekaj primerov letno. Mnogo pogostejše so situacije, ko psi zaužijejo strup po naključju ali ker ljudje niso vedeli, da je določena snov strupena ali ker so jih zdravili s humanimi zdravili.

Britvica v klobasi, nastavljena lani na Viču v Ljubljani.
Britvica v klobasi, nastavljena lani na Viču v Ljubljani. FOTO: Manca Perozzi

Zastrupitve prepoznajo glede na klinične znake: "Vsak strup ima svoj sklop simptomov – od motenj v strjevanju krvi, nevroloških znakov, odpovedi različnih organov in podobno."

"Namerne zastrupitve ne moremo prepoznati, razen če lastnik direktno pove, da je pes 'nekaj pojedel' in lahko znake povežemo s konkretno tem zaužitjem," še pravi in dodaja, da je večina zastrupitev, ki jih srečujejo sami v svoji ambulanti, posledica nepazljivost ali napake lastnika: "Tipično – nastavijo strup za podgane ali polže in ga pes zaužije. Ali nepazljivo shrani tak strup in pride pes do njega. Pozimi se dogajajo zastrupitve z antifrizom – spet zaradi nepazljivega shranjevanja ali zlivanja stran. Pogoste so tudi zastrupitve s čokolado ali zdravili, do katerih lahko pridejo psi bodisi zaradi nepazljivega shranjevanja, najpogosteje gre za kontracepcijske tablete ali antidepresive, bodisi ker jim ljudje dajo svoja zdravila, ki so zanje strupena – tipično analgetiki."

Pavlinova še opozarja na situacije, ko ljudje zaradi varčevanja pri strošku antiparazitikov, kupijo ampuble proti bolham in jih razdelijo med različne živali: "Tiste ampule, ki vsebujejo permetrin, so smrtno nevarne za mačke. Tega je zelo veliko."

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (144)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1735100
17. 06. 2019 11.18
Zanimivo, da ni gonje proti čikom, ob/na/v klopeh, vodnjakih, zelenicah itd. pač ne pristanejo sami od sebe. Pa tudi niso zdravi za okolje. Sicer pa je vsakršno posploševanje (čiki, iztrebki, itd.) zgolj znak nizkega IQ potenciala posameznika/posameznice.
periot22
16. 06. 2019 21.39
+1
Vsega tega ne bi bilo če bi pasjeljubci ne spuščali svoje cucke da serjejo a sosedovem nobeden lastnik svojega zemljišča ni dolžen pobiranja pasjih drekov tujih cuckov kdor ima psa naj puca za njim če ne ga ni treba imeti!
periot22
16. 06. 2019 21.34
+2
To da pes cvili ali laja brezveze je pa kriv lastnik!
Petur
16. 06. 2019 16.38
+7
Nismo MI slovenci samo gospodarska polomija,,ampak smo tudi hudobno ljudstvo.V grciji ali Nisu,ti pes nic ne naredi,ker tudi njemu ljudje nic hudega nocejo.mi pa vzgajamo otroke kolko je to hudobna in nevarna zival.nekateri so na cesti bolj moteci kot nedolzen miroljuben kuza.
Uporabnik1735100
17. 06. 2019 11.19
Potlej je Takis Shelter nastal, ker je bilo Takisu dolgcajt? ;)
feliks-07
16. 06. 2019 15.15
+1
Tudi če te sosedov pes moti tako ponoči kot podnevi z skoraj neprekinjenim lajanjem se nimaš komu pritožit.Jaz sem imel tak primer,ki sem ga prijavil na policijo.Na policiji so mi odgovorili,da na žalost nimajo zakonske osnove,da bi kaznovali lastnika in sicer zato,ker je pasji lajež po zakonu opredeljen kot naravni zvok.Lahko ga samo opozarjajo ne morejo pa ga kaznovat niti mu odvzet psa,tudi če se to lajanje nadaljuje še leta in leta. Tak zakon je veljal pred cc.petimi leti ,kako je danes ne vem.
srebrnibreg
16. 06. 2019 14.57
+15
Pa se spet vprašajmo ZAKAJ se to godi? Kultura večine lastnikov psov je na psu in potem morajo žal psi trpeti.
Samo?lovek
16. 06. 2019 14.04
+11
Slovenija je polna hudo motenih ljudi. Dejstvo, kako veliko psihotičnih posameznikov je med nami vam razkrije že povprečna debata na facebooku, komentarji na portalu 24ur itd. Težava sdobne družbe je popolna odsotnost empatije, kipeče frustracije in opustitev vsakršne odgovornosti. To vse je plod pretirano svobodne družbe, kjer ni možn nomralen psihološki razvoj.
trabakula
16. 06. 2019 14.41
+6
točno to, ko prebiram komentarje, se ravno to sprašujem, pa kaj je tem ljudem??
Morana7
16. 06. 2019 14.55
+0
Motnja smo zgleda taki, ki pobiramo kakce...nezaslišano!! :)
METKA102
16. 06. 2019 14.03
+22
Psi niso krivi, ker kakajo in lulajo. Krivi pa so lastniki, ki ne pobirajo iztrebkov, krivi so lastniki, ki psu dovolijo, da polula vse, krivi so, ker jih nimajo na povodcu. Če bi bili na povodcu, bi tudi ne mogli požreti vab ali karkoli drugega. So pa ljudje vsega obsojanja vredni, da zastrupljajo nič krive živali. Ne eno ne drugo se ne bi smelo dogajati. In kje so v ljubljanskih parkih redarji, ki bi vsaj vsake toliko malce takole pod večer pogledali kaj se dogaja v parku, ko se zberejo lastniki in spustijo tam nekje 10, 15 in tudi več psov naenkrat.
klavdijl
16. 06. 2019 13.16
+2
Zanimivo se noben ne pritožuje nad konji (ki kakajo prosto in precej večje kupe pa nobenemu na pamet ne pride, da bi pobral za njimi) ...
RUGBYPLAYER
16. 06. 2019 12.18
-1
Ne pametuj, Gandhi
RED_line
16. 06. 2019 12.02
+28
Mogoče bi pa morali narediti šolo za lastnike cuckov. Cucki že štekajo, lastniki pa glih ne.
borut_p
16. 06. 2019 12.02
-7
Jaz z lopato vrzem na plocnik. Sam dans morm pocakat da se posusi, je bil se prevec gajsten
RupniK
16. 06. 2019 14.40
+1
Jaz ga pa nazaj k sosedu vržem. In potem on mene grdo gleda, ker sem jaz na njegovo dvorišče vrgel drek od njegovega psa, ki se je podelal pred mojimi vrati. Toliko o primitivnosti lastnikov psov.
Kollerik
16. 06. 2019 19.55
-2
namesto, da bi z njegovi iztrebkom pognojil kakšno svojih vrtnin...se vidi, da nimaš pojma o sonaravnem vrtičkarstvu....
štajerc65
16. 06. 2019 11.59
+22
Kuža se po dela na travniku. Seveda nihče iztrebka ne pobere potem pa ga kmet iztrebke zbalira v balo ki je potem za krmo kravi. Bljak. Se ne čudim da se to dogaja!!!
klavdijl
16. 06. 2019 13.05
+5
Res bi morali lastniki striktno pobirat iztrebke ... vendar se zabalira tudi ostale iztrebke (pa zato noben ne gre streljat srnjadi, volkov ipd.). Je pa res da je pasjih neprimerno več. Vendar to kljub temu ni izgovor, za zastrupljanje in pobijanje živali (bi bilo sprejemljivo da zastrupim otroke, če jim žoga uhaja na moje dvorišče?) ...
resslovenka
16. 06. 2019 11.49
+12
Na našem koncu, v parku dostikrat paradirajo redarji, ki kontrolirajo sprehajalce s psi. Če niso psi na vrvici, sledi kazen. Kuža se rad zlaufa, v bistvu pa ga lastnik lahko pelje na daljši sprehod. In nekaterim se to enostavno ne ljubi. Obsojam ljudi, ki zastrupljajo ali se kako drugače znašajo nad živalmi. Nobena žival ni tako kruta kot je lahko človek. S kakšno pravico?
Kollerik
16. 06. 2019 11.58
+16
Ne zagovarjam takšnih zadev, toda če bi tebi sosedov pes konstantno lajal vsak dan čez mrežo v ksiht (bodisi zaradi obiska, poštarja itd.),....
klavdijl
16. 06. 2019 13.07
+9
Se da narest prijavo, se z lastnikom pogovorit ipd. Če meni najeda glasba od soseda mu po tej logiki lahko požgem hišo?
feliks-07
16. 06. 2019 15.04
+1
Tudi če te sosedov pes moti tako ponoči kot podnevi z skoraj neprekinjenim lajanjem se nimaš komu pritožit.Jaz sem imel tak primer,ki sem ga prijavil na policijo.Na policiji so mi odgovorili,da na žalost nimajo zakonske osnove,da bi kaznovali lastnika in sicer zato,ker je pasji lajež po zakonu opredeljen kot naravni zvok.Lahko ga samo opozarjajo ne morejo pa ga kaznovat mit odvzet psa,tudi če se to lajanje nadaljuje še leta in leta.
resslovenka
16. 06. 2019 19.24
+1
Mene pasji lajež ne moti. Svak ima psa, jaz pa mačka. In ta svakov kuža me ima zelo rad. Seveda laja, ampak ne 24 ur na dan. Kateri kuža pa to zmore? Enim ljudem je tako ali tako vse napoto. Al so to otroci, ali sosedje, al drevo s katerega 3 veje visijo na njegovo stran. Skratka ni da ni. Morda so taki ljudje tudi sami sebi napoto. Zna biti. 🤗
borut_p
16. 06. 2019 11.14
-8
Dans sem na sredini parcele najdu neprijeten kup v kolicini, ki ga se clovek ne more sproducirat. Kako naj ne odreagiram negativno proti psu ce ga se enkrat vidim.
RED_line
16. 06. 2019 11.23
+0
ja pa bogi cucki. oni imajo pravico srat povsod....
devlon
16. 06. 2019 11.38
+10
tako da lastniku ponudiš kos klobase s priboljskom. Pes je neumen kot otrok. Bi otroku, ki neumnost napravi, dal strupeno klobaso?
luckysss
16. 06. 2019 11.38
+5
resslovenka
16. 06. 2019 11.44
+15
Odreagiraj protiadtniku. "cucek", kot ga imenuješ ne ve pravil. Lastnik pa. 🐕
resslovenka
16. 06. 2019 11.44
+12
RamzesII
16. 06. 2019 11.58
+5
borut_p
16. 06. 2019 12.00
+1
Imam - razen na uvozu. Je odgnala vecina cuckov, ‘ta velike’ pa ne. In zakaj bi moral jaz vlozit 2k€ da mi sosedovi psi ne ... po moji parceli ?
borut_p
16. 06. 2019 12.00
+4
klavdijl
16. 06. 2019 13.11
+6
Negativno odreagirat seveda ... ampak to pomeni nadret soseda naj kontrolira svojega psa. Zastrupit psa je drugo. Smo res kot družba prišli tako nizko ta ne znamo civilizirano reševat sporov? Lahko prosto streljam na folk, ki smeti, nabija glasno glasbo ipd?
CyberWorm90
16. 06. 2019 10.58
-2
drgač pa pes ni kriw če ma on duma tečno ženo itd : ))) izžiwljanje nad žiwalmi se ponawad wid w lastnih frustracijah itd : ))) nemore žene zastrupit pol pa lohka psa itd : ))))
RamzesII
16. 06. 2019 10.41
+1
Ravno lahko sledimo neki objavi, da je psu, ki je zaužil strup, dobro dati jesti (v gobček mu stisnemo jajce, kokošje, brez lupine seveda) surovo jajce, ki veže strup nase, ter malo vode za podplaknit jajce. Sicer je v tem primeru šlo za strup za miši. Gasilec, ki je izvedel to, je psa tako rešil.
AlternativeFacts
16. 06. 2019 11.09
-16
Pes drugače ne sme jesti jajc....tako da ne vem od kod ta ideja? mogoče od tistega ki zastruplja pse in mačke?
RamzesII
16. 06. 2019 12.01
+2
Ne vem če je povsem res, a gre sicer za FB objavo od Dry Motta, Brazilija.
luckysss
16. 06. 2019 12.12
+13
AlternativeFacts 16.06.2019, 11:09:21 .........................Da pes ne sme jesti jajc je popolna neumnost, pes lahko poleg tega je večino zelenjave in sadja, krompir pa le kuhan, ampak ne preveč...Sam sem svojim psom redno dajal po dve ali tri surovi jajci na teden, ker imajo potem čudovito lesketajočo dlako in nasploh je to koristno...In vsi so precej nadživeli predvideno starost..
trabakula
16. 06. 2019 12.54
+10
kateri bedak je pa to ugotovil, jajca so idealno hranljivo živilo za psa polno vitaminov, železa, selena, aminokislin, celo jajčno lupino lahko posušimo, zmeljemo in damo psu med ostalo hrano, priporočeno je uživanje surovih jajc , da se obdržijo vse hranljive snovi
RamzesII
16. 06. 2019 10.36
+13
Koliko ponovitev 'prijavi policiji', hkrati pa vam manjka podatek kaj naredi policija in zastrupljevalcev je do sedaj že ujela in kaznovala. Sama prijava še ne pomeni nič, pač pa rezultati o katerih morate ravno tako pisati.
Novi uporabnik
16. 06. 2019 10.53
+9
Če ni prijav bodo težko karkoli naredili
Iztok Belšak
16. 06. 2019 10.30
+48
Zelo rad imam živali, zato se zavedam da za psa nimam časa, žal pa se zelo veliko lastnikov psov tega ne zaveda, imajo psa , ker je pač moderno , ker hoče biti in in ker mu je pes lušten, da pa vse to za sabo potegne številne odgovornosti pa velikokrat pozabijo. Neodgovorni lastniki psov, pustijo da psi urinirajobilo kje jim pač pride, žal je to tudi v naravi psa da markira svoj prostor ali tako privablja nasprotni spol, ni pa to vedno v korist ljudi, kateri so lastniki dotični pouriniranih predmetov. Roko na srce , psov je veliko več kot otrok in veliko oseb drži psa, ki ga sploh ne bi smelo imeti in velika večina lastnikov psov se ne držijo osnov bontona in sobivanja z ne lastniki in tudi ostalimi lastniki psov. Ne glede na vse to pa tak način mučenja in ubijanja živali ni ne rešitev niti ne spremeni dejstva, da se škoduje samo živali , lastnik pa bo si kaj kmalu nabavil novega psa in vse bo se začelo na novo. Velika pomoč bi bila redarska služba , ki bi bdela nad lastniki psov, da bi se ti držali predpisov in bi le ti tudi razmislili o tem kako in kaj počnejo s svojimi ljubljenčli in seveda šola za lastnike sov z vsemi osnovami bontona in tudi z naukom da psov ne smemo počlovečiti. Sedaj pa se odpravljam na sprehod , z budnim očesom pred sabo , da slučajno ne stopim na kakšno pasjo "mino" , ki jo je pustil neoodgovoren lastnik psa za sabo.
RED_line
16. 06. 2019 10.18
-35
Večina lastnikov cuckov ima raje svoje pse kot ljudi. Zakaj bi se mi pol taki ljudje smislili? Zakaj bi se mi pes smilil? Saj on poje toliko živali na dan da je brezveze.
poper00
16. 06. 2019 10.37
+26
Cucke imajo rajši ,ker so veliko več vredni kot osebki tvoje vrste.
RED_line
16. 06. 2019 11.17
-14
Še dobro da me poznaš. Pač, cucki pred ostalimi. Takih ljudi ne rabimo.
RED_line
16. 06. 2019 11.34
-14
trgft
16. 06. 2019 11.39
+10
@ rdeča,Saj se mi smiliš,v tej vsej tvoji omejenosti!
Quatflow
16. 06. 2019 11.45
+14
RED_line
16. 06. 2019 11.46
-7
omejen si ti ker ne razmišljaš več kot so ti dovolili!
RED_line
16. 06. 2019 12.31
+4
Ja, jezniso so lastniki cuckov. Mogoče bi bilo fanj imet še koga v življenju da vas ima rad, ne pa samo ps, katerega ste izbrali da vas mora imeti rad.
trabakula
16. 06. 2019 13.02
+10
s tabo pa je nekaj hudo narobe, glede na komentarje si verjetno precej nesrečen v življenju in te motijo tisti, ki imajo radi živali in so srečni z njimi, upam, da ti ne pride kakšen pes kdaj v roke, verjetno se mu ne bi dobro pisalo
klavdijl
16. 06. 2019 13.15
+4
Smili bi se lahko zato, ker gre za živo bitje, ki se ga je nehumano zatrupilo. In ja, ljudje žal ne znajo kontolirat svojih psov. Ampak pobijat vsepovprek pač ne gre. Morda se ne strinjam s tabo, pa te zato ne bom šel zdaj poiskat in zastrupit, ker smo v civilizirani družbi, ki taka dejanja in razmišljanje (pravilno) obstoja.
RED_line
16. 06. 2019 14.41
+2
Zanimivo je da sem že 2/3 življenja vegetarjanec in imam zelo rad živali. Sam sam dobro vem kam spadajo živali in v kakšni obliki. to da nadomeščajo ljubezen ljudi je popolnoma narobe! Pa zelo srečen človek sem, saj jaz ne rabim cucka za dobit ljubezen :)
shaft6
16. 06. 2019 15.33
+2
Premalo hranila za tvoje mozgane in evo, taksen je rezultat...