Slovenija

Je NSi pri razrezu delovnih teles izigrala SDS? 'Nikomur se ne bomo podrejali'

Ljubljana, 26. 05. 2022 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Zupan, STA
Komentarji
441

Nova vlada še ni niti sestavljena, pa se je med nekdanjima velikima koalicijskima zaveznicama SDS in NSi že vnel spor. SDS trdi, da je na račun NSi, ki je vložila dopolnilo, izgubila eno predsedniško mesto v parlamentarnih odborih in da so jih izigrali. V NSi odgovarjajo, da je bil njihov predlog državotvoren in da je končni razrez pošten. "Smo tretja največja stranka in se ne bomo podrejali nikomur, ne SDS in ne koaliciji!" Posledično Knovs še ni ustanovljen, SDS pa napoveduje, da bo v DZ delovala šele takrat, ko se bo spoštoval Poslovnik.

Poslanci so imeli na sinočnji seji na mizi odlok o ustanovitvi in nalogah delovnih teles, ki so ga sprejeli brez glasu proti. Zapletlo pa se je pri imenovanju predsednikov in podpredsednikov delovnih teles. V poslanski skupini SDS se namreč ne strinjajo z razdelitvijo predsedniških mest, ki pripadajo posameznim poslanskim skupinam. 

Po matematičnem izračunu in razrezu, ki sta ga pripravila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič in njen kabinet, je stranki SDS najprej pripadalo šest predsedniških mest, zdaj pa jih imajo le pet. Poslanska skupina NSi je namreč na seji kolegija predsednice DZ predlagala dopolnilo, ki je mesto predsednika komisije za nadzor javnih financ dodelil njim, ob podpori koalicije pa je kolegij ta predlog potrdil. 

NSi-jev poslanec Aleksander Reberšek je poudaril, da je bil njihov predlog državotvoren, kar se je izkazalo s sprejetim dopolnilom. Ker skladno s poslovnikom vodenje komisije za nadzor javnih financ in komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb pripada opoziciji, je edino korektno, da si opozicijski stranki vodenje teh dveh komisij razdelita, je dejal. 

V SDS se s trenutnim razrezom ne strinjajo in zahtevajo, da se upošteva matematični izračun na podlagi velikosti poslanske skupine.
V SDS se s trenutnim razrezom ne strinjajo in zahtevajo, da se upošteva matematični izračun na podlagi velikosti poslanske skupine. FOTO: Bobo

SDS ne želi sodelovati v DZ: 'Zahtevali nismo nič več, kot nam pripada'

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec pa je protestirala, da je bil predlagan amandma, ki ne sledi poslovniku DZ. Koalicija je ta amandma podprla in s tem SDS odvzela eno predsedniško mesto. "Zahtevali nismo nič manj in nič več, kot nam pripada, torej šest predsedniških in šest podpredsedniških mest. Dejstvo je, da smo oškodovani za eno predsedniško mesto. S tem se krši 33. člen Poslovnika DZ in menimo, da na takšen način DZ ne more nadaljevati s svojim delom," je dejala.

Glede besed predsednice DZ, da je bil "razrez zastavljen tako, kot mora biti, ampak v Državnem zboru velja večinsko pravilo in izglasovan je bil amandma, ki je bil predlagan s strani NSi", je Godčeva opozorila, da potemtakem to pomeni, da lahko večina odloči o tem, da Poslovnik DZ ne velja. 

V SDS se s trenutnim razrezom ne strinjajo in zahtevajo, da se upošteva matematični izračun na podlagi velikosti poslanske skupine. Do takrat ne bodo oddali svojih predlogov imen za predsedniška in podpredsedniška mesta v odborih ter za podpredsednika DZ.

"Napovedi v medijih, da bodo sklicani hiringi pred poslovniškim rokom, govorijo tudi o tem, da se očitno v tem DZ ne bo več spoštoval poslovnik. SDS bo delovala v DZ takrat, ko se bo spoštoval Poslovnik DZ in ko bomo dobili predsedniška mesta, ki nam pripadajo," je še dodala Godčeva. 

Za generalno sekretarko DZ so poslanci s 82 glasovi za nobenim proti znova imenovali Uršulo Zore Tavčar, ki je to funkcijo opravljala že v zadnjih dveh mandatih. Klakočar Zupančičeva je prepričana, da ima ustrezne strokovne in organizacijske sposobnosti ter primerne izkušnje, saj zaradi svojega dolgoletnega in raznovrstnega dela v DZ zelo dobro pozna postopke in delo te institucije.

Tonin: Nikogar nismo izigrali

Oglasil se je tudi Matej Tonin, ki je na svojem Facebooku pojasnil, da po razrezu glede na velikost SDS pripada šest predsedniških mest, NSi pa dve. SDS pripada 16 podpredsedniških mest, NSi pa pet. NSi se je odpovedala trem podpredsedniškim mestom v zameno za eno predsedniško mesto.

"Končni razrez je po naši oceni pošten in zato nikogar nismo izigrali," je odločen. "SDS ima pet predsedniških mest in kar 18 podpredsedniških mest. SDS pripada tudi mesto podpredsednika DZ. NSi ima tri predsedniška mesta in samo dve podpredsedniški mesti. Poslovnik DZ določa, da opoziciji obvezno pripada tudi vodenje komisije za nadzor obveščevalnih služb (KNOVS) in komisije za nadzor javnih financ (KNJF). SDS je dodeljeno vodenje KNOVS, NSi pa KNJF," je še pojasnil.

V opoziciji sta dve stranki in ne samo ena, je še dejal Tonin. "Smo tretja največja stranka in se ne bomo podrejali nikomur, ne SDS in ne koaliciji," je zapisal in napovedal, da bodo delali v dobro ljudi. Svoj zapis je pospremil s ključnikom 'odločnoNaprej'.

Končni razrez je po naši oceni pošten in zato nismo nikogar izigrali, odgovarjajo v NSi.
Končni razrez je po naši oceni pošten in zato nismo nikogar izigrali, odgovarjajo v NSi. FOTO: Damjan Žibert

Posledično Knovs še ni ustanovljen

Kljub zapletu je DZ s 60 glasovi za in 23 proti izglasoval sklep o imenovanju vodstev delovnih teles, ki pa zdaj ne vključuje poslancev iz kvote SDS. Delovna telesa, v katerih mesta predsednikov pripadajo tej poslanski skupini, bodo do nadaljnjega vodili podpredsedniki. Predvidoma že ta teden bodo namreč pred odbori potekala prva zaslišanja kandidatov za ministre.

Niso pa še ustanovili Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS), saj morajo v njej vodilne funkcije in večina članov pripadati poslancem opozicije. Ker pa poslanci SDS niso predlagali svojih kandidatov, temu pogoju ni mogoče zadostiti. 

Kaj pravi Poslovnik DZ?

33. člen

(1) Državni zbor ustanovi delovno telo in določi njegove naloge na predlog kolegija.

(2) Delovno telo ima predsednika, praviloma enega podpredsednika in člane. Skupno število vseh je liho. Mesta predsednikov in podpredsednikov delovnih teles praviloma pripadajo poslancem različnih poslanskih skupin. Če je predsednik delovnega telesa iz vrst predstavnikov poslanskih skupin vladajoče koalicije, je podpredsednik delovnega telesa praviloma iz vrst poslanskih skupin opozicije, in obratno.

(3) Vodilne funkcije in večina članov v komisiji za nadzor javnih financ in v komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb pripadajo poslancem opozicijskih poslanskih skupin.

(4) Kolegij ob določitvi števila članov v vseh delovnih telesih, ki pripadajo posamezni poslanski skupini, upošteva velikost (število članov) posamezne poslanske skupine, ob določitvi mest v posameznem delovnem telesu pa upošteva razmerje med poslanci vladajoče koalicije in poslanci opozicije. Vsaki poslanski skupini se praviloma zagotovi vsaj eno mesto v vsakem delovnem telesu.

(5) Pri sestavi delovnih teles in določanju funkcij v njih lahko kolegij upošteva tudi poslansko skupino nepovezanih poslancev.

(6) Pri določanju vodilnih funkcij v delovnih telesih se upošteva velikost poslanske skupine, poleg tega pa tudi porazdelitev drugih funkcij v državnem zboru in razporeditev poslancev v delegacije v mednarodnih parlamentarnih institucijah ter mednarodnih organizacijah in mednarodnih telesih.

(7) Poslanska skupina določi svoje člane v posameznem delovnem telesu glede na število mest, ki ji v tem delovnem telesu pripadajo, in o tem obvesti predsednika državnega zbora.

(8) Po imenovanju predsednikov in podpredsednikov ter določitvi članov delovnih teles na podlagi prejšnjega odstavka se njihova sestava objavi na spletnih straneh državnega zbora. Na enak način se objavljajo tudi spremembe v sestavi delovnih teles.

Tvitosfera gori: Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima

Po omenjenem sporu so se goreče debate seveda vnele tudi na družbenih omrežjih. Medtem ko SDS-ovi podporniki Toninu oz. NSi očitajo hinavščino in to, da jim je ob prvi priložnosti zarinila nož v hrbet, jim tisti, ki so NSi naklonjeni, čestitajo, da so se naposled le postavili zase in prenehali biti SDS-ova senca. Tretji pa opozarjajo, da to ni v duhu demokracije in da bi morali edini dve opozicijski stranki v DZ sodelovati. "Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima," se glasi eden od komentarjev.

Vprašanje o tem, ali je bil pravilnik DZ dejansko kršen, smo posredovali tudi Zakonodajno-pravni službi DZ. Njihov odgovor bomo objavili takoj, ko ga dobimo.  

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (441)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?ebula
27. 05. 2022 12.16
Pa kaj bomo sedaj cel vikend gledali ti dve zgubi!
sudokujanko
27. 05. 2022 09.51
-1
kako dolgo bo ta nepomemben članek še visel na tem portalu??? dajte raje kaj o Golobu, al ne smete?
Kopriva60918022
27. 05. 2022 09.35
+6
od kdaj pa se NSi ne podreja več svojim lastnikom ???
slim386
27. 05. 2022 09.51
+6
Od takrat ko so videli da sđs ne bo več nikoli na oblasti in ne bodo mogli sifonirati proračuna
vicente
27. 05. 2022 09.16
+2
si nisem mislil da so NSI take podgane , zlato pravilo je da držiš skupaj ,padli so na prvo finto ki jim jo je nastavil Golob
Kopriva60918022
27. 05. 2022 09.36
+6
satelit mora pač krožit okoli svojega planeta, res je
Vselepo
27. 05. 2022 09.13
-1
Mislim da je tu res NSi potegnil nerazumno potezo, če je nekaj določeno se pač mora tega držati!!
Kopriva60918022
27. 05. 2022 09.37
+2
NSi je čez noč postal del globoke države kajne ?? hahaha
Blue Dream
27. 05. 2022 09.07
+7
kaki je. težko gledam to glavo
ElectroVoice
27. 05. 2022 08.56
+9
Za Janeza so sodelavci zgolj potrošni material. Sedaj, ko jih več ne potrebuje, jih bo prežvečil in izpljunil. Pač.., stvar osebne kulture in morale. (IZJAVA: ta zapis ni sovražni govor!)
A3umf
27. 05. 2022 08.46
+3
Vsi krsijo osnovno eticno nacelo "KDOR USTVARI NAJ DELI " samo za svoje riti skrbijo in lastni narod v bedo tiscijo! Brez lustracije ne bo DEMOKRACIJE!
Jožajoža
27. 05. 2022 08.05
+6
Smešen bi bil Joža Godec v ženskih rdečih salonarjih.
Darko32
26. 05. 2022 21.50
+4
Kdor vsaj malo pogleda iz več zornih kotov je to v bistvu nastavljena mina NSI-ju in SDS-ovcem. Namreč SDS-ovci so dali jasno in javno sporočilo volilcem desne politične opcije, da SDS se gre lažno solidarnost in enotnost. Da je mera polna so se jaqvno in se javno napihujejo hočemo neko mesto in nevem kaj še vse. Sočasno pa so pozabili, da je to stranka, k ije bila zaveznik SDS-ovcem. Z tem početjem so SDS-ovci še dodatno razbili Desno politično opcijo in pogrom je neizbežen. Razni KALOHI, GRIMSI in drugi ko so se začeli napihovati na tej točki so v bistvu javno in jasno dokazali, da SDS se gre lažno solidarnsot in enotnost mišljenja desne politične opcije. ENAKO SO POČENJALI KOMUNISTI Z TISTIMI, K ISO JIH RABILI. PRVO SO SE KLANJALI IN MALODANE ČEVLJE ČISITILI. KO PA NISO VEČ POTREBOVALI OSEBE PA SO GA UNIČEVALI Z VSEMI SREDSTVI. ENAKO SEDAJ SDS POČENJA Z NSI. Zato SDS-ovci pamet v roke in se malo zamisliti nad početjem.
Jožajoža
27. 05. 2022 08.07
+5
Denar jih je družil.tudi tunina so prevzele provizije kot janšo
OvcjiPastir
26. 05. 2022 21.40
+12
Namesto, da se kregata okrog predsedniških mest, bi si morala skupaj celico delit na Dobu. Nič hudega, nepovratna karta za Dob ju še čaka.
najram
26. 05. 2022 21.20
+17
hehe.....pričakovano...pod vladavino ivana je bil pinokio tiho,ker je pač moral bit....zaj je pa ivana pelal lulat....
mbtukaj
26. 05. 2022 21.20
+5
Samo je Tonin res smešen z totim pesom.
Vselepo
27. 05. 2022 09.14
+1
Vselepo
27. 05. 2022 09.14
+1
User2120423
26. 05. 2022 21.18
+8
Svečke - a je hudo? A boli?
sprint
27. 05. 2022 09.42
+0
Ne. Itak vemo, da bomo čez dve leti nazaj. Se bodo nekompatibilni na hitro zbrani levatorji skregali do obisti. Tako kot že nekaj zadnjih levih vlad.
ibasumik
27. 05. 2022 10.04
Taprvi stavek je pa vic stoletja, hahaha. :)
Jure Slanovic
26. 05. 2022 20.40
+11
A je twitopukelj dons že kj twitnu na to temo o prijatelju toninčku haha?🤣🤣
Gorje
26. 05. 2022 20.34
+9
Tonin spregledal?😳
inowu
26. 05. 2022 20.29
+5
A zdej pa še ti...Brutus.
yanay
26. 05. 2022 20.19
+27
Poglej no, poglej, mali toninček ni več piščanček, temveč je postal petelinček. Matej, samo nekaj ne pozabi: Janša je še vedno lisica!
wonn
26. 05. 2022 20.17
+0
?ebula
26. 05. 2022 20.02
+24
SDS - ovcev se je treba ogibati v velikem loku!