Slovenija

Tone odvrženega blata: prelaganje odgovornosti in čakanje na sanacijo

Hoče, 11. 06. 2021 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nuša Stegnar, Mirko Vorkapić
Komentarji
364

Čeprav kriminalistična preiskava glede nelegalno odvrženega mulja v občini Hoče še poteka, pa naj bi isti dan, ko so blato pripeljali na tri lokacije v Pivoli, čistili čistilno napravo Komunalnega podjetja Ptuj. To zanika odgovornost, direktor Janko Širec pa je v izjavi za javnost dejal, da dejanje strogo obsojajo in pozval h kaznovanju storilcev. Blato je sicer prevzela Družba CEP, kjer so povedali, da jim je zbiralec zagotovil, da je ves mulj iz čistilne naprave prevzel v skladu z okoljevarstveno zakonodajo in njihovim dovoljenjem.

Teden dni je minilo, odkar so na območju Pivole neznanci odvrgli 200 kubičnih metrov blata, smrdeča gmota pa ni onesnažila le botaničnega vrta in Pivolskega potoka, ampak tudi zasebno vodno podjetje. S PU Maribor so sporočili, da intenzivna kriminalistična preiskava še vedno poteka. "Mariborski kriminalisti to dejanje preiskujejo prioritetno in se v cilju odkritja storilca ali storilcev tega dejanja povezujejo tudi s kriminalisti iz drugih delov Slovenije. V okviru preiskave še vedno preverjamo okoliščine dogodka, zbiramo obvestila in sproti preverjamo pridobljene informacije. Pri tem tudi sodelujemo z inšpekcijskimi službami in o vseh ugotovitvah sproti obveščamo pristojno tožilstvo, ki usmerja predkazenski postopek."

Globa za odlaganje odpadkov brez ustreznih dovoljenj za pravne osebe znaša 75.000 do 125.000 evrov. Če je posledica odlaganja večja okoljska škoda ali če je šlo za načrtno dejanje, je kazen od 225.000 do 375.000 evrov.

Ker pa so v javnosti zaokrožile informacije, da je blato iz Komunalnega podjetja Ptuj, so se slednji odločili, da skličejo izredno novinarsko konferenco. Kot je pojasnil Janko Širec, direktor Komunalnega podjetja Ptuj, strogo obsoja to kriminalno dejanje in želijo, da se dogodek čim prej razišče, se najde storilca in se ga ustrezno sankcionira. Z dogodkom se ukvarjajo od petka, ko so prejeli informacije o odloženem blatu, ki je povzročilo okoljsko katastrofo. Pojavljati so se namreč začele domneve, da se je na lokaciji v Pivoli znašlo tudi blato iz njihove komunalne čistilne naprave. Prejšnji četrtek so se iz njihove čistilne naprave odvezle večje količine odpadnega blata, zato so na ta dogodek postali pozorni. Domnevali so, da bi se lahko tudi njihovo blato znašlo na tej lokaciji. "Počakati moramo do konca teh uradnih preiskav, bi pa mi želeli danes povedati, kako ta proces, protokol prevzema blata poteka in na ta način širši slovenski javnosti pojasniti, kdo bi lahko nosil del odgovornosti za to sprevrženo dejanje," je povedal. 

Janko Širec
Janko Širec FOTO: 24ur.com

Takoj v začetku tedna so namreč od prevzemnika blata, CEP iz Celja, ki so ga lani izbrali na javnem razpisu, zahtevali poročilo, ali je s četrtkovim odvozom blata vse v skladu s pogodbo oziroma vse v skladu z okoljskimi dovoljenji. "Mi smo od prevzemnika tudi to poročilo dobili, da je blato iz čistilne naprave Ptuj odvezeno v skladu z okoljevarstvenim dovoljenjem." To jih je začasno pomirlo, je povedal, a so naslednji dogodki spet zbudili kanček dvoma. V družbi CEP so povedali, da pri prevzemniku (zbiralcu) preverili, kako je ravnal s predmetnim odpadkom. "Od njega smo prejeli pisno zagotovilo, da je bil ves mulj iz Komunalne čistilne naprave Ptuj prevzet v skladu z okoljevarstveno zakonodajo in njihovim dovoljenjem."

Težave so se sicer začele, ko je Madžarska prepovedala uvoz blata v svojo državo. Država bo te stvari morala začeti reševati, sicer se bodo taki dogodki še nadaljevali, saj neke rešitve ni, blato pa se nam nalaga, in potem ga odlagajo na take lokacije, kot se je to zgodilo sedaj. Janko Širec

V začetku tedna so v ptujski komunali stopili v kontakt s pristojnimi inšpekcijami in jim predali vse dokumente, količine odvedenega blata, ter čas, kdaj so blato pri njih nalagali. Registrske tablice iz posnetkov, ki so jih pridobili pristojni na območju Pivole, se ujemajo s tistimi, ki so bile zabeležene pri odvozu blata iz čistilne naprave, zato je velika verjetnost, da gre za blato iz Ptuja. "Težko presojam, kakšna verjetnost je, pričakujem pa, da bodo organi pregona to v najkrajšem času razrešili," je dejal direktor.

Jernej Šömen, vodja dejavnosti odvajanja in čiščenja odpadnih vod pri Komunalnem podjetju Ptuj, pa je pojasnil, da pri njih tako odpadno blato začasno odlagajo v skladišče, kjer ga lahko shranjujejo do pet dni, nato pa ga odpelje njihov prevzemnik. Odvoze blata vnaprej načrtujejo z izbranim izvajalcem, je pojasnil in dodal, da je njihova naloga naložiti tovornjake, medtem ko tovornjake naroča izvajalec, izbran na javnem razpisu. Ko se blato nalaga, ga tehtajo, in ko je tovornjak naložen, izpolnijo dokument, kdaj je bilo blato prevzeto in količina blata, pa tudi registrskih številkah tovornjakov. Ko kamion zapusti njihovo lokacijo, jim ne sledijo, upajo namreč, da ga odpeljejo na lokacijo, ki je predpisana.

V četrtek so v Komunalnem podjetju Ptuj naložili devet tovornjakov blata, kar je nekaj več kot 200 ton.

Cena odvoza kubičnega metra blata je sicer 117 evrov plus 9,5 odstotni DDV.

Širec je še pojasnil, da se letno pri njih nabere 7200 ton blata, na en tovornjak pa se naloži približno 25 ton blata. V pogodbi s CEP Celja je zapisano, da se blato vozi v Surovina Maribor, del pa tudi v Avstrijo. Toda iz mariborske družbe Surovina so sporočili, da niso in ne prevzemajo komunalnega blata od ptujske komunale na nobeno izmed svojih lokacij, prav tako v zvezi z navedeno problematiko niso sodelovali s podjetjem CEP. Vsakršno povezanost z obravnavanimi nezakonitimi ravnanji Surovina kategorično zanika. 

Kot kaže naj bi blato prevzeli v podjetju ML Surovine. Da se blato vozi na drugo lokacijo in sicer v Ljubljano, so v ptujski komunali izvedeli šele pred kratkim. To bodo v prihodnjih dneh tudi razčistili, saj bi jih o spremembah morali seznaniti. 

Onesnaženje potoka na območju Pivole
Onesnaženje potoka na območju Pivole FOTO: Občina Hoče-Slivnica

Na območju Občine Hoče - Slivnica se že izvajajo interventni ukrepi

V skladu s 27. členom Zakona o varstvu okolja (ZVO-1) se na terenu v Občini Hoče – Slivnica,  kjer je bilo odloženo blato,  že izvajajo interventni ukrepi, so sporočili iz ministrstva za okolje in prostor. Za izvedbo interventnih ukrepov je  zadolženo podjetje VGP Drava Ptuj d.o.o. - vodnogospodarsko podjetje, ki je  izvajalec državne gospodarske javne službe varstva pred nenadnim onesnaženjem voda, določene po predpisih o vodah. "Med naloge koncesionarja pa sodi tudi izvajanje ukrepov za preprečevanje onesnaževanja vodnih in priobalnih zemljišč, skrb za odpadke iz postopkov izvajanja ukrepov čiščenja, preprečevanja in odpravljanja posledic onesnaženj in oddaja odpadkov v obdelavo zaradi njihove predelave ali odstranjevanja."

"V javnosti se pojavljajo napačne interpretacije, da je za izvedbo interventnih del potreben sprejem odloka o programu za izvedbo sanacije prizadetega območja. Odlok  tako ni pogoj za izvedbo interventnih del na terenu, ki potekajo. Je pa Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) že pristopilo k pripravi odloka s programom ukrepov sanacije prizadetega območja, ki ga bo uskladilo s pristojnimi ministrstvi in občino," so zapisali.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (364)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dante69
11. 06. 2021 21.54
+3
Ve se, da je treba onega šefa oz komunale Ptuj nabiti na razpelo in kaznovati, ter momentalno poslati na Dob. Baraba pa se spreneveda, saj dobro ve kdo in za koliko. Res mafija. Sedaj pa še bo nagrajen. Banana republika
disorderliness
11. 06. 2021 21.51
G.noj je zlato! Pri nas je strošek.
bojer
11. 06. 2021 21.31
+7
V mediju je bilo zaslediti, da naj bi sanacijo plačali iz proračuna. To je gotovo zgolj hipotetična izjava, ki je brez podlage. Kazen naj poravna kršitelj in še pokrije stroške sanacije. To bi bilo nekako normalno!
kajpavzdevek
11. 06. 2021 21.24
+5
V dreku je dnar
TistoPravo
11. 06. 2021 21.56
+1
No sj dreka je v osnovi samo del. Vsako pranje perila doda tisto, kar je v bistvu najbolj pomembno da ne zaide v prevelikih količinah neposredno v naravo. To so barve oblačil, in marsikej kar se spira iz naslova tega...pa pač praški, mehčalci...razna čistila kopalnic, detergenti za posodo, sredstva za odmaševanje...olja, maščobe...in ko to pomešaš z urinom in človeškimi iztrebki...nastane vsebina dokej strupena. Celo toliko, da še plesni bakterije ki i ajo še moč delne razgradnje...preprosto omagajo. Pa črna plesen, te pa nastane po greznicah...malih čistilnih napravah in po ceveh kolikor hočeš. In če tega naštetega odvržeš 200 kubikov naenkrat na eno mesto, veš da ne govorimo o normalnih osebkih!
CIGU MIGU
11. 06. 2021 20.58
+5
to je isto kot ločevanje odpadkov,na deponiji,pa tovornjaki vse na en kup,že videno in ugotovljeno,no zadnje čase se jih pa nekam vozi z vlaki,le da nihče ne ve kam,mogoče v italijo in ponoći iz italije v anhovo,le preveriti je treba
mmgrr
11. 06. 2021 20.53
+6
Pri nas je težava, da bi vsi srali, delali svinjarijo, odpadkov pa nihče ne bi imel. Pa ni toliko kriva država, obstajajo načrti za sežiganje, ampak spet nihče ne bi imel sežigalnice. začaran krog. Potem so tukaj še nevladne organizacije, ki jih financira država, pa mešajo drek in so proti vsemu, namesto, da bi prejeta sredstva namenili iskanju in reševanju problema. Obstajajo tehnologije, s katerimi je možno takšne in podobne odpadke termično in neškodljivo uničiti, pri tem pa še izkoristiti pridobljeno energijo. To pozna cela zahodna Evropa, vsa velemesta imajo ustrezne rešitve. Konec koncev, cela Slovenija je za eno srednje Evropsko velemesto. Ampak, pri nas, če želimo kaj narediti, sami poskrbimo, da to ne gre. Posledica so opisana dejanja. Začnimo že enkrat dela in živet za sebe, ne da smo vedno sami sebi največji sovražnik. To nas bo pokopalo!
disorderliness
13. 06. 2021 11.55
A država da ni kriva? Zakaj jo pa imamo? Za ropanje in deljenje privilegiranim?
Stauffenberg
11. 06. 2021 20.44
+8
Predlagam novo lokacijo-Trstenjakova 8. Ljubljana. Oni nam mi njim nazaj dvojno.
CIGU MIGU
11. 06. 2021 20.58
+1
mmgrr
11. 06. 2021 20.44
slovenc59
11. 06. 2021 20.15
+11
No in kje zdej zblojeni Hojs, a to se pa njega ne tiče , al kaj porka madona pa taka drzava ? ! Pa ka ste vsi degenerirani , al ka vam je ! ! ! In vi si upate davke pobirat od ljudi......??
setisfekšn
11. 06. 2021 20.13
+5
Jaz sem bil vedno prepričan!!čistilne naprave so začaran krog kakor tudi električni avtomobili in še marsikaj!podobno kot bi si z dre .k...o..m rit brisal!
setisfekšn
11. 06. 2021 20.14
+4
Ko sem bil star 17 let sem imel prakso na čistilni napravi domžale in vse mi je bilo že takrat pred 3 desetletji vse jasno
TistoPravo
11. 06. 2021 21.21
+2
Male čistilne naprave - po domače, greznice ki ti miksajo zraven bajte....so samo č od čiščenja, poleg da ti zasmradi celo hišo in da imaš s tem več dela kot z wc potrebo samo da sploh obratuje z čimmanj smradu...dejansko pa redkomoatera deluje optimalno in gre v narsvo kot višek še več kot pri povsem navadnih dvoprekatnih greznicah ki nič ne vpihujejo zraka...pač gre višek vode ven, pri mali čistilnih pa ko vpihuje marsikej še zabriše naprej. Pri ta velikih čistilnih občinskih pa ni nič boljše....pošiba se skorajda v celoti vse naprej...malo usedlin se zadrži, če...
Tukiw
11. 06. 2021 21.26
+0
Aha, star si 47 let. Še malo pa bo Abraham.
Uomo 46
11. 06. 2021 20.08
+6
Sanacija s špricom ...
Tukiw
11. 06. 2021 20.07
+3
Sicer pa ne vem zakaj take oh in sploh preiskave itd. Mačjo vještico vprašat, bo v kuglo pogledala.
Tukiw
11. 06. 2021 20.03
-3
Da ni to blato iz Židanovega pujsokombinata? A je kdo to preverjal? Sam vprašam.
User792410
11. 06. 2021 20.39
+5
Če bi dobro prebral prispevek, potem bi vedel, da ni problem kje je blato nastalo, ampak kdo je odredil, da se ga skipa v naravo, namesto da se ga odpelje v sežigalnico.
Tukiw
11. 06. 2021 21.23
+1
Seveda je tudi vprašanje kjw je blato nastalo. Sledljivost pa to.
Tukiw
11. 06. 2021 20.01
+5
A kokica tud bla ugotovljena v analizi? Sam vprašam.
Tukiw
11. 06. 2021 19.58
+9
Afričane poklicat, da naredijo cegle. Pol pa Počivko napravi razpis za prodajo ceglov za gradnjo hotela. Siimpl. Sam v Afriko na safari je treba še prej it.
galop
11. 06. 2021 19.47
+13
Odgovorne bi morali kaznovati tako da bi z lopato in vedri odstranili to kar so naredili.
Jure Puncher
11. 06. 2021 20.59
+2
Lopato? Nobenega orodja jim ne bi dal, še roke zvezati na hrbtu, pa naj z zobmi 200 ton blata zmečejo nazaj na tovornjake.
yanay
11. 06. 2021 19.45
+16
Ne verjamem, da so se šoferji samostojno odločili za divje odlaganjev območju, ki je tudi vodovarstveno območje. Nekdo jim je naročil. Upam, da bodo naročnika našli in ga ustrezno stresli iz hlač!
Tukiw
11. 06. 2021 20.09
+6
Tak kot si šoferji verjetno sami ne določajo višino plače, si verjetno tudi niso sami namislili, da bodo kar tako zadevo dol kipnili.
abmam
11. 06. 2021 19.45
+14
Banda kravatarska!
yanay
11. 06. 2021 19.40
+14
Kar smo pričakovali, se je uresničilo. Nihče ni nič kriv, nihče ni za nič odgovoren! In to od politike po hierarhiji navzdol!
medusa
11. 06. 2021 19.37
+15
Ne mi bluzit ,da pr vseh kamerah ,ki jih mate nastavljene špijoni ,da ne veste kdo je vozil TONE D R E K A!!! MILIJONSKA ŠKODA -MILIJONSKA KAZEN!!!
CocoLoco
11. 06. 2021 19.39
-3
Ne jezi se...pojej sadni jogurt ali banano in se zahvali Iveku... 🦧