Slovenija

Je prišel čas, da se lahko človek odloči za smrt?

Ljubljana, 25. 05. 2024 09.04 | Posodobljeno pred 22 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
385

Zakon o prostovoljnem končanju življenja bi na referendumu podprlo 53 odstotkov državljanov, proti se jih je v anketi javnega mnenja opredelilo 35 odstotkov. Je slovenski predlog zakona bolj radikalen od ureditev v drugih državah? Kakšni so pomisleki nasprotnikov in zakaj pobudniki vztrajajo, da je prišel čas, da se lahko človek odloči za smrt? Gostili smo Petra Goloba z odbora za pravno etična vprašanja pri zdravniški zbornici in enega od soavtorjev Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja Andreja Pleterskega, sina pokojnega akademika Janka Pleterskega.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Soočenje glede referenduma o prostovoljnem končanju življenja
    14:47
    Iz 24UR ZVEČER: Soočenje glede referenduma o prostovoljnem končanju življenja
  • Iz 24UR ZVEČER: Prostovoljno končanje življenja
    03:23
    Iz 24UR ZVEČER: Prostovoljno končanje življenja

 

V zdravniški zbornici ostro nasprotujejo temu predlogu. Kot je povedal Peter Golob, sta pri tem ključna dva pomisleka. Prvi je širok nabor možnih stanj, ki lahko pripeljejo do tega, da je oseba upravičena do pomoči pri končanju življenja. Pri tem sta vsaj dve popolnoma nejasni po vsebini. Drugi pomislek pa je, da se zdravnike sili v poklicno dolžnost ljudem pomagati pri samomoru ali jih usmrtiti.

Evtanazija
Evtanazija FOTO: Dreamstime

Slovenski predlog je od zakonov v drugih državah bolj radikalen v tem, da pogoje za dostop definira zelo odprto in nejasno, pravi Golob. Nejasni sta postavki trajna huda bolezen, ki ima ponavljajoče se simptome, in zdravstveno stanje, ki ga ni mogoče odpraviti. Golob opozarja, da ni jasno, kaj zakonodajalec s tem misli in kaj vse to zajema: "Ali je to morda že epilepsija, je to sladkorna bolezen, brazgotina po opeklini? To ni jasno."  Opozoril je, da je treba biti prepričan, kaj zakonodajalec misli v povezavi s tako dokončnim dejanjem, kot je usmrtitev: "Pomembno je, da se to precizira. Tega v slovenskem predlogu ni."  V kombinaciji s subjektivno oceno trpljenja še bolj odpira vrata v pomoč pri končanju življenja. Kot pojasnjuje, se namreč oseba sama izjasni o trpljenju in hkrati lahko reče, da nobeno zdravljenje zanjo ni sprejemljivo: "Imamo lahko stanje, ko oseba ne dobi nobenega zdravljenja za svoje težave, pa je že upravičena do pomoči pri končanju življenja."

Andrej Pleterski poudarja, da bo predlog zakona še doživel izboljšave. Vztraja pa, da so pogoji, ki so postavljeni kot pogoji za dodelitev pomoči, bolj kot ne takšni kot v drugih državah in da tam pri samem izvajanju tega ni nikakršnih težav. "Zdravniki pri nas nočejo ločiti med zakonsko in podzakonsko ravnjo samega vprašanja. Na podzakonski ravni lahko prihaja do različnih možnosti izražanja mnenja zdravnikov. Da bodo izrazili svoje mnenje, je pričakovano in da bodo morali povedati, ali je stanje takšno, da povzroča neznosno trpljenje. Če se jim bo zdelo, da ni upravičenega razloga za to, bodo imeli dolžnost povedati negativno mnenje, v katerem primeru pomoči pri končanju življenja ne bo." Kot je poudaril, so slovenski zdravniki strokovno zelo dobro usposobljeni za takšne presoje, zato ga ni strah, da bi se bolnik napačno odločil. 

"Treba je vedeti, to velja za cel svet, ali gre za trpljenje ali ne, tega ne more odločiti nihče drug kot bolnik. Pri nas pa so zdravniki zelo pokroviteljski in želijo oni odločiti o vsem, tudi o tem, ali se bolnik morda svobodno odloča tako, da se ogroža, in mu zato želijo onemogočiti, da se svobodno izraža. Ker so prepričani, da bolje kot on vedo, kako ravnati. To pa je v nasprotju z zakonom, ki je vzpostavil partnerski odnos med zdravniki in bolniki. Saj bolniki odločajo o tem, ali želijo nek poseg ali ne," razmišlja Pleterski. 

Da se povsod trpljenje presoja subjektivno, ni res, poudarja Golob. Pri tem navaja nizozemski model, pri katerem skupaj zdravnik in pacient ugotovita, ali je njegovo trpljenje res neznosno. 

Ali se predlagatelji ne bojijo tega, da bi legalizacija evtanazije pomenila pritisk na tiste zelo bolne, ki si ne želijo evtanazije, a ne želijo biti v breme svojcem itd.? Kot odgovarja Pleterski, skušajo nasprotniki zakona vzbuditi strah pri ljudeh, zato si izmišljujejo vse mogoče, kot so zlorabe ... Ta argument je označil za efekt spolzkega klanca. Kot je poudaril, občutek, da ljudje postajajo odveč, ni med prvimi razlogi, ki jih navajajo ljudje, ko se izrazijo, zakaj si želijo končati življenje.  

Je prav, da na referendumu odločamo o tako pomembni temi brez poglobljene javne razprave? Kot odgovarja Pleterski, gre za tako pomembno odločitev o svojem življenju, ki je ne more sprejeti nobena stroka, lahko jo pa vsak posameznik zase: "Zame je to ultimativno dejanje demokracije, da  bo lahko na referendumu vsak odločal o svoji usodi. O novi pravici, ki jo bodo dobili vsi.

Golob je zadovoljen, da so okoliščine pripeljale do tega, da se o tem vprašanju pogovarjamo. "Referendum je eden izmed izrazov izražanja volje. Želel bi si, da bi poslanci imeli toliko integritete, da bi o tej zadevi odločili sami in prevzeli odgovornost. Referendumsko vprašanje je lahko tudi skrivanje za hrbtom volivcev z namenom lajšanja vesti. "

KOMENTARJI (385)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samo12
29. 05. 2024 10.34
+2
Ko leži dvojec v zadnjih urah v neznosnih bolečinah, prosi naj ga kdo ubije, ker ne vzdrži bolecin,.. zdravniki pa mu rečejo, da mu ne smejo nic več dat morfij, ker bi pol od tega umrl in da naj potrpi se nekaj ur dokler ne umre! Za take primere je dobra evtanizacija. Nihče se ne bo za druge odločal in nikogar ne bojo pobijal, kot zdaj zlobni sektaši širijo krivo vero kot vedno! Če pa bi oni bili na oblasti in predlagali, pa bi bilo to najboljše na tem planetu! Lažniva, zlobna sekta pač
Smuuki
28. 05. 2024 12.21
+0
Samo ne vem v kakšnih razmerah si zrasel ti. Za svoje starše pa vem. Oče je vedel da je neozdravljivo bolan. Z boleznijo se je boril dve leti. Niti enkrat ni izrazil želje po predčasni smrti. Do zadnjega si je prizadeval za življenje in se boril zanj. Tako da ne lapaj tako na splošno. Moji starši nikoli ampak res nikoli niso želeli predčasno končati. Čigava izkušnja po tvoje je reprezentativna? Moja ali tvoja?
Samo12
29. 05. 2024 10.28
Tvoja iz kvedra 100% ni pretentati na, kot nic kar pride iz kvedra!!
Samo12
27. 05. 2024 18.33
+2
Kdor se ni imel doma takega primera, ko človek umira v neznosnih mukah, naj utihne! Posebno Koprive iz kvedra, ker tako vsemu nasprotujejo in si izmišljujejo bizarne zgodbe, kot tale spodaj o prostih stanovanjih. Če bi to tako šlo, bi takoj ljudje bili za “a zamižijo” sekte. Ne morem verjet, kake neumnosti in laži širijo! Nikomur ne zelim slabega, bi pa bilo dobro, da bi te koprive, ki dežurajo v kvedru cele dneve okužile trplenje, pol bi vsaj vedele, da ne gre samo za rušenje te vlade, ampak za normalen zakon ki omogoča človeku dostojno smrt. Zdaj že vpletajo veterinarji in živali, samo da bi strašili narod. Brez skrbi, tistih par z nizkim IQ, ki vam sektasem se karkoli verjame, je že tako v vasi sekti. Normalnemu narodu pa kažete svoj obraz in potrditev, da vas nikoli več ne želijo na oblasti
Smuuki
27. 05. 2024 11.21
-1
Komur so res mar neozdravljivo bolni naj poskrbi za paliativno oskrbo. Namesto stroška in dela s paliativo pa kot pri veterinarju. Velikokrat se z injekcijo usmrti bolno žival velikokrat pa žival, ki so je lastnik naveličal. Da si ne bomo sadili rožic. Enako bo z ljudmi. Večina bo morda res po svoji želji marsikdo pa bo na to pot propeljan na željo drugih. Seveda bodo podpisi potrjevali lastno željo. Izjava za javnost. Premožen oče običajno predooolgo živi za svoje dediče. Ker to imetje bi po njihovem prepričanju oni bolje upravljali. Že večkrat videno
Samo12
27. 05. 2024 18.30
+3
Daj ne laži, trot laznjiv. Noben veterinar ne bo usmrtil živali, če to res ni nujno! Za vas sektase pa bi vsi naredili izjemo!
Smuuki
28. 05. 2024 11.35
-1
Bla bla bla. Niti sanja se ti ne koliko je takih. Kje pa ti živiš da tega ne vidiš? Snemi plašnice ali sončna očala in poglej realno sliko. Koliko primerov ti naštejem?
Smuuki
27. 05. 2024 11.14
-1
Dveh stvari nikoli ne bom razumel in to sta: geji in lezbijke lahko delajo kar hočejo nihče jih ne ovira. Ves čas manjšina to so lgtb skupnost posiljuje večino s paradami ponosa, poučevanjen njihovih praks v šolah. Zakaj saj lahko počnete kar vas je volja. Druga je asistenca pri samomoru. Vsak ki se je tako odločil naj ga pač stori. Zakaj drugače misleče silite v to? A vidite priložnost v trgovini z organi? Potrebujete zakonski okvir za to početje? Tako kot so svoj čas kradli in prodajali otroke bi zdaj organe? Se kljub vsemu malo bojijo in pripravljajo zakon? Vse to početje prihaja iz istih logov
Samo12
27. 05. 2024 18.56
+4
Ti imaš rajši normalne, poročene moške z žensko in otroki. Medtem ko so vsi doma zaprti zaradi Covid, pa se ti nasprotniki gej zabavajo na privat žurkah, pol pa plezajo po zlebovih, ko pride policija😂
Samo12
26. 05. 2024 17.54
+3
Kdor se ni imel doma takega primera, ko človek umira v neznosnih mukah, naj utihne! Posebno Koprive iz kvedra, ker tako vsemu nasprotujejo in si izmišljujejo bizarne zgodbe, kot tale spodaj o prostih stanovanjih. Če bi to tako šlo, bi takoj ljudje bili za “a zamižijo” sekte. Ne morem verjet, kake neumnosti in laži širijo! Nikomur ne zelim slabega, bi pa bilo dobro, da bi te koprive, ki dežurajo v kvedru cele dneve okužile trplenje, pol bi vsaj vedele, da ne gre samo za rušenje te vlade, ampak za normalen zakon ki omogoča človeku dostojno smrt
zmerni pesimist
26. 05. 2024 12.55
+1
Saj bomo itak vsi umrli če bo golob še naprej dajal denar nevladnikom namesto zdravnikom
Samo12
26. 05. 2024 17.53
+2
Revez zblojeni, kot da pacient ni dajal nevladnikom. Očitaš drugi kar ste sektaši delali
Jimi1
26. 05. 2024 11.29
-1
Ko bo ta sistem podivjal tako kot pri nacional socialistih delavskih se bodo pa mnogi čudili kako je bilo to mogoče... V začetku je vedno bizarna ideja ki ustvari sistem ki nato podivja... Slovenija je že mentalno dovolj zablojena,da sploh ni vprašanje če bo, temveč kdaj... Seveda vse bi bilo pravno urejeno in namenjeno 2 razrednim državljanom... Te bi se v življenju za državo zgarali in ta bi jih odklopila od korita pri katerem slonijo nwo in levaki... Za njih bi bilo pa vsega dovolj da se ne bi rabili odklapljati...
zhadum
26. 05. 2024 09.50
+3
ce hoce umret naj umre.
Nebodijetreba
26. 05. 2024 09.21
+2
"Zakon bo še doživel izboljšave ..." Za koga? V katero smer? Tako dolgo že premlevajo to temo, pa je v njej vedno več lukenj. Namesto da bi zadeve konkretizirali, zapisali tako, da ni možen korak v nobeno smer, kajti šele tako mu lahko zaupamo, puščajo vedno večji manevrski prostor. Potem pa se naj ne čudijo, da se rojevajo pomisleki. Nekaterim pač možgani delajo, drugim očitno ne ... in če zapišejo ceno postopka evtanazije, na kaj drugega naj ljudje pomislijo kot na preračunavanje, da se s starostniki čim ceneje opravi, da opstane več denarja v zdravstveni in pokojninski blagajni? Ne vem za kaj gre, ali za nesposobnost ali skrajno pokvarjenost.
Smuuki
25. 05. 2024 21.57
+3
Če je to res tako dobro lahko iz srebrne niti to takoj storijo. Prihranijo nam denar ki ga zdaj kurijo za neumnosti
Smuuki
25. 05. 2024 21.55
+4
To že danes lahko stori vsak kadar koli se odloči za to v lastni režiji. Še osnovnega zdravstva ne zmoremo urediti pa širimo nabor pravic iz skupne blagajne. Zakaj?
ap100
25. 05. 2024 21.28
-2
samomor ni prepovedan, zakaj bi silili druge da opravijo nekaj namesto tebe - ali pa zato ker sorodniki tako želijo
iziizi
25. 05. 2024 20.43
+1
Ja imetnikom invalidske penzije 350 eur nam res kaj druzga nebo preostal
ap100
25. 05. 2024 21.27
-1
nimaš niti za plačilo stroškov za evtanazijo
avgust.
25. 05. 2024 19.42
-1
To so težka vprašanja. Evtanazijo podpiram, vendar bi se morale vzpostaviti dovolj močne varovalke, da ne bo prihajalo do zlorab. Poleg tega bi osebno prepovedal tudi reševanje v primerih, ko je očitno, da bo oseba lahko samo še vegetirala.
Samo12
25. 05. 2024 19.37
+6
Nikomur ne zelim slabega, bi pa bilo dobro, da bi te koprive, ki dežurajo v kvedru cele dneve okužile trplenje, pol bi vsaj vedele, da ne gre samo za rušenje te vlade, ampak za normalen zakon ki omogoča človeku dostojno smrt
Samo12
25. 05. 2024 19.34
+3
Kdor se ni imel doma takega primera, ko človek umira v neznosnih mukah, naj utihne! Posebno Koprive iz kvedra, ker tako vsemu nasprotujejo in si izmišljujejo bizarne zgodbe, kot tale spodaj o prostih stanovanjih. Če bi to tako šlo, bi takoj ljudje bili za “a zamižijo” sekte. Ne morem verjet, kake neumnosti in laži širijo!
avgust.
25. 05. 2024 19.28
-3
Ne vem. V času korone je umrlo ogromno starejših - v moji okolici 6 v roku nekaj mesecev. Povečano smrtnost še danes na veliko očitajo prejšnji vladi, čeprav bi verjetno ta celo stvar izpeljala še slabše. Sedaj se pa ljudi kar nekako sili, naj kar sami grejo na drugi svet. Ogromno ljudi v DSOjih je dementnih in nesposobnih odločanja, so pa za svojce precejšen strošek. Ne verjamem, da bodo vsi prostovoljno zapustili ta svet.
Samo12
25. 05. 2024 19.35
+5
Veliko upokojencev je umrlo, ker jih je sekta pustila umirat brez udravniške pomoči, ker se njihovo življenje tako izteka!!! Poden sektaški!!!!!!
murate
25. 05. 2024 20.34
-2
Jaz mislim da se ne da nekoga kr pospravt konam bo na poti.zakon bo verjetno predvideval kakšno komisijo ki bo dovolila izvedbo postopkov .V Švici je menda odvetnik konkretnega človeka ,policist in zdravnik.ČE KDO MISLI DA BOMO PRI 80 KAR POBITI ,SE MOTI to ni kr tko,tudi zdravniki lahko zavrnejo,prav tako policist. Mislim da je bil na Irskem primer ko se je fant predelal v deklico in ker mu ni blo vse tko k so mu razlagal ,nazaj ga pa niso mogli predelat je želel da mu naredijo evtonazijo..Ker ni bil bolan so mu zadevo zavrnil. Evtanazija je smrt iz humanih razlogov.
SDS_je_poden
25. 05. 2024 18.48
+3
Spodaj berem blesarije, da bi se zdravstveno osebje sililo v izvajanje evtanazije. Ne, ne rabi se. Zdravstveno osebje te lahko le priklopi na aparat, potem preda sprožilec osebi, ki se je odločila za evtanazijo in zapustijo sobo. Oseba sama lahko sproži postopek evtanazije, vse ostalo naredijo aparature.
avgust.
25. 05. 2024 19.22
+0
SDS_je_poden
25. 05. 2024 19.59
+0
traparija
25. 05. 2024 17.09
+0
a bodo tud tle nenormalno dolge čakalne vrste in prednostne napotnice ? kaj bi me žrlo da jaz dobim napotnico za hitro, sosed pa zelo hitro, cel lajf me je prehiteval sedaj pa še ta "smrtni udarec" za moj ego !