Slovenija

Je Tonin res povišal plače poslancem?

Ljubljana, 22. 08. 2018 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, / D.L.
Komentarji
578

Višje poslanske plače, brezplačna poslanska stanovanja, nižji potni stroški. Vsega tega se lahko po kratkem Toninovem predsedovanju državnemu zboru nadejajo nekateri poslanci. A ne vsi. Tonin pravi, da je poskrbel za bolj pravična plačna razmerja in bolj pravično porazdelitev pravic, Vatovec pa trdi, da le povečuje privilegije privilegiranim.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Novo vodstvo Državnega zbora
    02:49
    Iz 24UR: Novo vodstvo Državnega zbora
  • Iz 24UR: Toninova zapuščina
    02:43
    Iz 24UR: Toninova zapuščina
  • Iz SVETA: Toninov zadnji dan kot predsednik DZ
    04:21
    Iz SVETA: Toninov zadnji dan kot predsednik DZ
Tonin je pred odhodom z mesta 'prvega med enakimi' poskrbel za nekaj ukrepov, ki dvigajo prah.
Tonin je pred odhodom z mesta 'prvega med enakimi' poskrbel za nekaj ukrepov, ki dvigajo prah. FOTO: Damjan Žibert

Predsednik DZ v odhajanju Matej Tonin in vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec ostajata vsaksebi glede Toninovih predlogov sprememb pri poslanskih plačah in najemu službenih stanovanj. Tonin trdi, da je želel znotraj obstoječe mase sredstev vzpostaviti bolj pravična razmerja, Vatovec pa meni, da gre za povečevanje poslanskih privilegijev.

Predlogi so bili po Toninovih besedah usklajeni na delovnih posvetih, z njimi pa so se strinjali vsi vodje poslanskih skupin z izjemo Levice. Akti so tako deloma že sprejeti in so v veljavi. Del jih je v postopku, za del pa so se dogovorili, da bo vložen šele, ko bo izvoljena nova vlada. 

Spremembe pri plačah poslancev

Tonin se je med drugim lotil poslanskih plač, za katere zakon določa razpon od 55. do 62. plačnega razreda. "Znotraj tega sem pač uskladil bolj pravična plačna razmerja, kar pomeni, da sem nekaterim poslancem plače znižal, drugim pa povišal," je pojasnil.

Doslej so bili po njegovih navedbah vsi predsedniki odborov ali komisij uvrščeni v 60. plačni razred kljub različnim obremenitvam pri delu. "Komisija za poslovnik je imela v celem mandatu 13 ur zasedanj, odbor za finance pa 400," je ponazoril. Tako je, kot je pojasnil, za vodje manj obremenjenih delovnih teles predlagal znižanje plače na 59. razred, za vodje bolj obremenjenih pa povišanje na 61. razred, višjo plačo bi prejemali tudi vodje večjih poslanskih skupin.

Ob tem trdi, da je pri vseh zadevah pri urejanju poslanskih plač pazil, da je osnovna masa ostajala približno ista.

Vatovec: Tonin povečuje poslanske privilegije

Matej T. Vatovec meni, da Tonin povečuje polanske privilegije.
Matej T. Vatovec meni, da Tonin povečuje polanske privilegije. FOTO: Damjan Žibert

Njegovim navedbam oporeka Vatovec, ki opozarja, da pri poslanskih plačah razrez, kot ga predlaga Tonin, v osnovi pomeni dvig plače za dva plačna razreda za vse poslance, kar bi pomenilo dvig plačne mase in posledično večji izdatek za državni zbor.

Po njegovih besedah se "poslanski privilegij" povečuje tudi iz naslova sprememb pri plačevanju pavšala za delo v volilni enoti, ki ga želi Tonin po njegovih navedbah povišati s trenutno minimalnega, ki je 500 evrov za tiste najbližje Ljubljani, na 800 evrov. 

Tonin je danes pojasnil le, da bi vsi poslanci dobili enak pavšal, in dodal, da je predlagal tudi spremembo izračunavanja potnih stroškov.

Nov način obračunavanja potnih stroškov za nekatere bolj, za druge manj ugoden

Po Vatovčevih besedah želi Tonin poseči v omejitev financiranja političnih strank z odpiranjem možnosti, da bi zasebne gospodarske družbe spet lahko financirale politične stranke in "tako zabrisati transparentnost pri financiranju". Temu v Levici nasprotujejo, je pojasnil in dodal, da je morda to tudi "eno od tistih izhodišč, ki kaže, kdo pravzaprav sploh je opozicija v tem DZ".

Doslej so poslanci prejeli znesek cene najcenejšega javnega prevoza, po njegovem predlogu pa bi se ob prihodu evidentirali in dobili povrnjene potne stroške samo za tiste dni, ko so dejansko prisotni v državnem zboru, in sicer bi obračunavali kilometrino po 18 centov na kilometer.

"Seveda so si nekateri hitro izračunali in ugotovili, da je to za njih manj ugodno," je dejal in pojasnil, da bi s spremembo pridobili predvsem bolj izpostavljeni poslanci, denimo vodje poslanskih skupin, ki so vsak dan v državnem zboru. Ti bi po Toninovih navedbah morda dobili 2 do 50 evrov na mesec več kot doslej, tisti, ki bolj poredko hodijo v parlament, pa bi bili za določen znesek prikrajšani.

Vatovec opozarja, da bi s tem vzpostavili izjemo glede na vse ostale uslužbence v javnem sektorju, ki trenutno dobivajo povračilo potnih stroškov glede na mesečno vozovnico, in da bi bilo tudi to mogoče razumeti kot dodatni privilegij poslancev.

Tonin trdi, da je nekaterim poslancem plače dvignil, drugim pa znižal.
Tonin trdi, da je nekaterim poslancem plače dvignil, drugim pa znižal. FOTO: Miro Majcen

Poslanska stanovanja za nekatere brezplačna

Vatovcu se zdi sporen še predlagani način plačevanja po njegovih besedah že tako nizkih najemnin poslanskih stanovanj. Odhajajoči predsednik DZ je povedal, da je želel zadevo zastaviti tako, da se pokaže razlika, da je poslansko stanovanje za nekatere, ki živijo bliže parlamenta, boniteta, za tiste bolj oddaljene pa nuja. Tako je predlagal, da bi tisti poslanci, ki so od parlamenta oddaljeni manj kot 45 minut, morali v celoti kriti vse stroške poslanskega stanovanja z najemnino in obrabnino, tistim, ki pa so oddaljeni več kot 90 minut, pa bi parlament v celoti zagotovil poslansko stanovanje.

Vatovec meni, da v tem primeru ni mogoče govoriti o bolj pravični oz. ustrezni razdelitvi teh pravic, ampak da je neizpodbitno, da gre za večanje teh pravic in da bi poslancem, ki so bolj oddaljeni od DZ, subvencioniral že tako nizke najemnine.

Tonin razveselil uslužbence državnega zbora 

Sicer pa je Tonin povedal tudi, da je odpravil anomalijo, da so lahko zaposleni v državnem zboru napredovali le do 55. plačnega razreda, medtem ko lahko zaposleni v državni upravi napredujejo do 57. plačnega razreda. Pravilo, da uradniške plače v parlamentu ne smejo biti višje kot poslanske, se mu zdi nesmiselno, "ker če imamo javni sektor, v katerem veljajo povsod enaka pravila, potem mora to veljati tudi za državni zbor".

Trenutno so v parlamentu tri javne uslužbenke, ki so izpolnjevale vse pogoje, da bi bile lahko v neki drugi službi v državni upravi v 57. plačnem razredu, je pojasnil in dodal, da gre, denimo, za naziv sekretar.

Ukvarjal pa se je tudi z najnižje plačanimi službami, denimo čistilkami. Polovica med njimi je tako rekoč ves čas bolniško odsotna, Tonin pa to razume kot neke vrste protest zaradi nizkih plač. Kot je dejal, so našli nekatere rešitve za izboljšanje njihovega statusa, treba jih je spraviti v prakso, je dodal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (578)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
05. 12. 2018 18.49
Pa kaj bi pričakovali drugega od teh farških hlapčkov!? Distancirajte se od teh ljudi, ki klečijo po katedralah in molijo v malike!
ArkaMast
24. 08. 2018 13.12
+1
Tonin naj raje varcuje za svoje fajmostre, ko bodo potrebovali denar za odvetnike, ker jih bo tako kot drugod po svetu obtozil kaksen zlorabljen otrok.
zajebant2
23. 08. 2018 12.44
-1
levaki pač nič ne razumejo so ko predšolski otroki samo, da otroci vprašajo, da jim nekdo razloži
zajebant2
23. 08. 2018 12.42
-3
prav je povedal tusti ki niso na sejah ne morsjo imeti takih plač ampak levim to ne odgovarja, ker imajo rajši taki režim nič delati in imeti dostojno plačilo
SDS_je_poden
23. 08. 2018 09.31
+13
Banda! Desnica tako kot vedno, misli le na lastno dobrobit, narodu pa drobtinice meče!! Če še ne veste, 4 poslanci SDS-a so v kazenskih postopkih. To je ta morala in etika te stranke. PLJUC!
SDS_je_poden
23. 08. 2018 09.33
+12
Sicer pa desnuhi imate prav, ne volit novih obrazov, raje staro, preverjeno in pokvarjeno blago, knede?!
Pal?ek Smuk
23. 08. 2018 12.19
-7
Se ti kisa klovn rdec? Pejt mal v svoje butale...
zajebant2
23. 08. 2018 12.42
-6
Frane Šajn
05. 12. 2018 18.50
+1
Si mamici že obral uši z glave desni ekonom!
Frane Šajn
05. 12. 2018 18.52
Ko vas še enkrat spravimo nekam bo mir za dvesto let na tem ozemlju na senčni strani alp! Belinar zmedeni.
ivan.z Doba
23. 08. 2018 08.34
+8
Je kdo, ki je kadarkoli bil proti povišanju plače?!
wolfterier
23. 08. 2018 10.06
+0
Plačo bi zvišali tistim,ki več delajo in znižali tistim,ki manj.In kdo je proti...Vatovec,levnuh !!!
Julijann
23. 08. 2018 07.41
+17
Z nasim denarjem se igrajo kot otroci.ki se se ne zavedajo kaj denar je...odrastite ze enkrat politiki in razmisljajte.delujte trezno.odgovorno.kajti.neodgovorno se zapravlja tudi denar tistih ljudi.ki dobesedno garajo zanj.si unicujejo zdravje...vi pa si z njim ustvarjate toliko ugodnosti da clovek ne more dojeti.da je kaj takega mozno...ste res vredni vec od nekoga.ki se mora voziti tudi po vec deset km do dela in potem tam tudi dela!.vi pa samo afnarijo guncate...
Paskakvali
23. 08. 2018 07.50
+10
In pazi ti to kdo se igra z denarjem........tisti ki je Levico zmerjal da ne vejo da je trba denar zaslužiti in da ne rase na drevesih.......Desni so si najprej mehko postlali vsem njihovim obljubam navkljub!!!!!
VSEZNALECno1
23. 08. 2018 07.31
+0
Rdeča zvezda naj zasije... v njenem imenu pa kraja in nateg naj bije.....bančna luknja...leopardasta suknja....drugi dir.....lopovi v dir.....maketa Cerarjeva raketa...... 🤕 bravo volivci sami novi obrazi res..... a koga sploh še poznate
Paskakvali
23. 08. 2018 07.52
+12
V SDS vse........sami stari preizkušeni komunisti........
Sputnik
23. 08. 2018 07.29
+25
kakšna je razlika med pijancem in poslancem? pijanec misli resno
Recenzor
23. 08. 2018 07.15
+0
Ta rdeči so se vedno z insinuacijami prigrebli do oblasti! Lažejo in kradejo vedno samo drugi, oni pa nikoli!
kladu
23. 08. 2018 07.05
+3
..treba je pojačati LEVO stranko,da naredi red v sloveniji,ker taki kot tonin že tako nič ne delajo pol pa še spizdeva iz vreče denar za poslanske plače a mi raja gledamo in poslušamo take svinjarije...dolgo ne bomo,zato Šarec razgoni to grabežljivo bando!!!
VSEZNALECno1
23. 08. 2018 07.32
-6
Tvoj IQ je negativen... plače niso v vrečah.....od projektov grejo podkupnine v vrečah....zbrihti se....
King Ofkings
23. 08. 2018 11.37
-4
Kaj ti bo Šarec pomagal??? Ne bodi naivčina no, kako lahko sploh še živite taki, ki mislite da so oni pošteni!!?? VSE za svojo rit in NIČ za narod!!!
Castrum
23. 08. 2018 07.02
+4
Včeraj je v Odmevih Tonin dejal, da s tem ukrepov masa denarja za prejemke poslancev, ostaja popolnoma ista. Torej, če nas ne stanejo več kot do sedaj, mi je popolnoma vseeno kako si ta denar razdelijo.
Sputnik
23. 08. 2018 07.22
+11
to je tvoj denar bu da la ena in tebi je vseeno če te kradejo??? tebi ga itak ne bi dali ta denar je pa tvoj in moj in tebe ne briga.... vosu
VSEZNALECno1
22. 08. 2018 22.59
-3
Novi obrazi so resnično skoraj novi le pod eno predpostavko....če bi se svet nazaj vrtel in bil Kučan še vedno bil predsednik zveze komunistov Slovenije..... razen katičke ona spada med venezuelke ....
Belibog
22. 08. 2018 22.58
+5
Ihanski meneken nastopi v Četrtek, pol bo poden
Christi Miles
22. 08. 2018 22.56
+19
Včeraj se je izlegel in pol ti pamet soli od demokracije in kaj je pravi komunist. Ni služil ne v JNA, kaj šele v slovenski vojski, ni podal nobene zaprisege in nekaj tukaj pametnjačijo o Milanih in Jajotih. Nimajo pojma kako je do tega prišlo in zakaj še traja. Razpaslo se je preveč tega. Trdo roko potrebujejo, da teke čričke nazaj spravijo na pravilna pota. Se dela na temu
komarec
22. 08. 2018 22.55
+24
Plače poslancev so 50% višje kot si zaslužijo.
Sigmar
23. 08. 2018 10.48
+3
50%? si na glavo padu? Delajo toliko da bi morali dobiti 0!
Christi Miles
22. 08. 2018 22.49
+2
Kvazi levaki ti pripopajo minus tudi če rečeš, da je to dobro odločitev za njih. Eni so res kekci na kubik tukaj
mackintosh
22. 08. 2018 22.48
+1
šc šc šc svečkarske 🕷🕷🕷
VSEZNALECno1
22. 08. 2018 22.46
+1
Levaki so naravnost zatreskani v Ivana...vse bi naredili da bi bil njihov ...ker tazga nimajo...mesec židan cmero megla sama megla...boli vem....revčki ste....priznajte si in ste že na dobri poti....
Klankon
22. 08. 2018 22.46
+5
Meni osebno se to ne zdi nič spornega, če je res plačna masa ostala enaka. Plačilo prevoza in stanovanj je uredil pravično, koliko toliko pa tudi splošno plačo, zdaj če bi uredil da bi bili poslanci plačani po efektivnosti, pa ga lahko razglasimo za svetnika :D