Slovenija

Je v ozadju upora družinskih zdravnikov privatizacija osnovnega zdravstva?

Ljubljana, 12. 04. 2019 18.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
L.Š./STA/S.P.
Komentarji
155

V javnosti dviguje prah elektronsko pismo predsednika sindikata zdravnikov družinske medicine Praktik.um Igorja Muževiča, ki ga je objavila Mladina in v katerem naj bi članom razkril, da lahko z odpovedjo pogodbe o zaposlitvi dosežejo, da zdravstveni domovi z njimi kot zasebniki sklenejo pogodbo za opravljanje zdravstvenih storitev. Zdravstveni minister Šabeder upa, da pri pogovorih in iskanju rešitev nihče ne drži fige v žepu. Muževič pa zagotavlja: "Te odpovedi niso moj ali naš skriti načrt privatizacije zdravstva."

Mladina je danes objavila elektronsko pismo predsednika sindikata zdravnikov družinske medicine Praktik.um Igorja Muževiča iz oktobra 2017, v katerem ta opisuje načrt, po katerem bi družinski zdravniki dosegli izstop iz javnega sektorja in nato s svojimi dotedanjimi delodajalci, torej zdravstvenimi domovi, kot zasebniki sklenili nove pogodbe. "Nedavno je zdravstveni inšpektorat izdal odločbo iz katere sledi, da lahko vsi date odpoved v vašem zdravstvenem domu in odprete bodisi s.p. ali d.o.o. ter sklenete pogodbo za opravljanje storitev z zdravstvenim domom, kot podizvajalec." Da ne rabijo biti tam zaposleni niti imeti koncesije, da delajo kot zasebnik, jim je pisal Muževič in da vsak lahko posamezno ali kolektivno pove vodstvu, da želi postati zasebni podjetnik, ki bi še naprej skrbel za isto populacijo bolnikov. Je to skriti načrt privatizacije zdravstva, povezan z aktualnimi grožnjami in odpovedmi blizu 100 družinskih zdravnikov po državi? 

Predsednika sindikata zdravnikov družinske medicine Praktik.um Igor Muževič.
Predsednika sindikata zdravnikov družinske medicine Praktik.um Igor Muževič. FOTO: POP TV

Na objavljeno vsebino pisma se je odzval tudi minister za zdravje Aleš Šabeder. V izjavi novinarjem pred današnjo sejo odbora DZ za zdravstvo, ki je razpravljal prav o problematiki družinske medicine, je dejal, da se zavedajo stiske zdravnikov, saj na določenih segmentih tudi številke kažejo njihovo preobremenjenost. "A danes tudi v medijih opažamo zapise o morebitni privatizaciji," je spomnil. Na ministrstvu upajo, da "tukaj nihče nima fige v žepu, da se pogovarjajo o dejanskih težavah in to ne bo pripeljalo do privatizacije zdravstva". To bi po njegovem mnenju namreč v prihodnosti pomenilo omejitev dostopa do storitev za najbolj ranljive skupine prebivalstva.

Po navedbah ministra Šabedra na ministrstvu upajo, da pri pogovorih in iskanju rešitev nihče ne drži fige v žepu.
Po navedbah ministra Šabedra na ministrstvu upajo, da pri pogovorih in iskanju rešitev nihče ne drži fige v žepu. FOTO: Damjan Žibert

Na vprašanje, ali država torej ne prikimava zdravnikom, da je možno s podjemnimi pogodbami privatizirati zdravstvo, je minister odgovoril, da po tolmačenju pravnih služb za to ni pravne podlage. Zakonska podlaga namreč po njegovih navedbah ne predvideva prenosa celotne dejavnosti, ampak le pogodbo za opravljanje določenega dela storitev. Ponovno je Šabeder tudi poudaril, da ni možnosti za izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema, saj bi to pripeljalo tudi do izstopa drugih poklicnih skupin ter do nepredvidljivih posledic.

Muževič: 'Te odpovedi niso moj ali naš skriti načrt privatizacije zdravstva'

"Mi smo samo razložili, da to pomeni, da tisti, ki prekomerno delajo, lahko dajo tudi odpoved in delajo tudi na drugi način preko podjemne pogodbe ali kakršnih koli drugih oblik civilnega prava," je danes razkrite napotke družinskim zdravnikov pojasnil predsednik Praktik.uma Muževič. "Te odpovedi niso moj ali naš skriti načrt privatizacije zdravstva," zagotavlja Muževič, ki teženj po tem, da bi aktualni javni družinski zdravniki lahko vse bolj postajali zasebniki, niti ne skriva. Zdravnikom je treba po njegovem omogočiti tako kot imajo urejeno v tujini. "85 odstotkov zdravnikov družinske medicine ima v EU in Kanadi prosto možnost organizacije dela. To niso podjemne pogodbe, država to ne onemogoča, edino, kar  država zdravnikom zagotavlja, je delo v nezakonitih okoliščinah, ker ne morejo varno skrbeti za bolnike."

V LMŠ kritični do obeh zdravniških sidnikatov

Ogorčeno pa se je v izjavi v DZ odzval poslanec LMŠ Robert Pavšič. "Vemo, da so težave v zdravstvu. A da se jih izkoristi za obračunavanje na takem nivoju, ni pošteno ne do zdravnikov, ki pošteno delajo, ne do bolnikov," je dejal v izjavi v DZ. Po njegovem mnenju gre le za vprašanje več denarja, ob čemer je kritičen do obeh zdravniških sindikatov, ki sta izpostavljena v današnjem članku Mladine.

Rešitve vidi v resni obravnavi problema, čeprav Pavšič ne ve, s kom se bodo zdaj lahko pogovarjali, razen s strokovnimi združenji. "V mojem pogledu sta oba sogovornika izgubila vso kredibilnost," je še pojasnil.

Ostro se je odzval tudi poslanec Levice Miha Kordiš, ki priznava, da stiska, v kateri so se znašli družinski zdravniki, realna. "A v zdravstvu imamo še 50 ali 100 privilegirancev, ki to stisko izrabljajo za notranjo privatizacijo zdravstvenega sistema," je opozoril in ocenil, da so ti zavzeli tudi zdravniške sindikate in druge zdravniške organizacije. "Gre za izsiljevanje in jasno ambicijo po izstopu iz enotnega plačnega sistema ter po privatizaciji zdravstvenega sistema," je prepričan.

V Levici zdaj vztrajajo, da je treba v najpozneje enem mesecu popraviti zakon o zdravstveni dejavnosti in v njem zašiti vse luknje, ki omogočajo outsorsanje zdravstvene dejavnosti. A Levica glede tega v koaliciji še ni dosegla svojega prav oz. se še usklajujejo.

Na parlamentarnem odboru enotni v oceni o preobremenjenosti družinskih zdravnikov

Odbor DZ za zdravstvo je na današnji nujni seji, ki jo je že v začetku februarja zahtevala poslanska skupina NSi, skoraj šest ur in pol razpravljal o stanju v družinski medicini. Vsi razpravljavci so pritrdili oceni o preobremenjenosti zdravnikov in drugega zdravstvenega osebja, manj enotni pa so bili v predlogih, kako rešiti problem. Poslanka NSi Iva Dimic je opozorila, da je zagotovo nekaj hudo narobe, če se mladi zdravniki ne odločajo za specializacijo družinske medicine. Po njenih besedah preobremenjenost in izgorelost zdravnikov in drugega zdravstvenega osebja neizbežno vodi k postopnemu ugašanju primarnega zdravstva, kar pa terja takojšnje in učinkovite ukrepe vlade in ministrstva. Jani Möderndorfer iz stranke SMC je dejal, da pogreša "prave podatke" o obremenjenosti zdravnikov, brez njih pa je po njegovih besedah razprava na odboru DZ za zdravstvo "en blef". Zato je predlagal nabor podatkov, ki naj jih ZZZS pripravi do 15. maja in bi dali jasno sliko o stanju v družinski medicini. Odbor je sprejel Möderndorferjev predlog. 

Poslanka SDS Jelka Godec je ocenila, da v Sloveniji pravzaprav nimamo javnega zdravstva, temveč državno zdravstvo, ki bolnikom ne daje možnosti izbire zdravnika. Javna zdravstvena blagajna namreč po njenih besedah bolniku ne povrne stroškov, če se odloči za zdravljenje pri zasebnem zdravniku. Strinjala se je z očitkom o pomanjkanju verodostojnih podatkov.

Bojana Muršič iz vrst stranke SD je soglašala s stališčem, da je potrebno v splošnem dogovoru znižati glavarinske količnike. Ob tem je opozorila, da poslanci nimajo vpliva na vsebino dogovora. Kritična pa je bila do zahtev zdravniških organizacij po izločitvi zdravnikov iz enotnega sistema plač v javnem sektorju. Dodala je, da je "absolutno" za javno zdravstvo.

Sicer je parlamentarni odbor za zdravstvo na današnji maratonski seji zavrnil vse tri sklepe, ki jih je predlagala poslanska skupina NSi. Tako se ni strinjal s sklepom, s katerim bi priporočil ministrstvu za zdravje, naj sprejme dodatne ukrepe za omilitev pomanjkanja družinskih zdravnikov in o njih poroča DZ najkasneje do 31. maja.

Prav tako odbor ni podprl sklepa, s katerim bi priporočil vladi, naj pri arbitraži o splošnem dogovoru za leto 2019 dosledno upošteva standarde in normative za družinske zdravniki in jim zagotovi ustrezno plačilo. Zavrnil je tudi sklep, s katerim bi pozval ZZZS, naj strokovnjakom katedre za družinsko medicino in Nacionalnega inštituta za javno zdravje do 31. maja omogoči dostop do zavodovih "izvornih" podatkov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (155)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aristotel
13. 04. 2019 15.48
+6
Dajmo si priznati zdravstvo gre po poti privatizacije in če jim to uspe se bo naša država in družba drastično spremenila...direktno povedano če imaš denar v redu če ga nimaš pa žal...! Primarno zdravstvo je obremenjeno a v prvi vrsti umetno,administrativno in pa delati je treba čas,ko si v službi ne pa to izrabiti v dosti primerih kako ti paše si nedotakljiv...vse se vrti okoli denarja,če se dopusti privatiziranje zdravstva kje bo konec...potem pridejo na vrsto,profesorji,učitelji,policisti,gasilci...! Poglejmo kam smo prišli ko se je dejansko sprivatiziralo zobozdravstvo...denarja enostavno ni dovolj a hočemo biti Amerika...kjer samo premožni so deležni normalne obravnave,ki bi morala veljati za vse vračamo se kam..globoko v preteklost počasi ampak pot je tlakovana v kaj najprej v hlapce a cilj in pot je suženjstvo !
INAZ
13. 04. 2019 16.59
+6
Tudi veliko zobozdravnikov je dvoživkarjev. Imajo koncesije, pa zaračunavajo storitve, kaj in koliko pa zavarovanec sploh nima pojma. Naj bo koncesionar in storitve naj plačuje zavarovalnica, ali pa zasebnik, kjer si pacienti storitve plačujejo iz lastnega žepa. Oboje skupaj je ena sama megla, kjer vsi lahko lovijo v kalnem.
Netajkun
13. 04. 2019 15.00
+3
Zasebnim ordinacijam in klinikam še na misel ne pride , da bi za žilne opornice plačevali 1000 € in več ( kot so v javnih zavodih ) , da 100 % preplačilih drobnega potrošnega materiala niti ne omenjamo . Zdravstvo naj bo v domeni Javnih zavodov ( korupcija in izgube ) , dobaviteljstvo pa v zasebnih rokah ( preplačila , podkupovanje in veliki dobički ) . Če se že prepiramo o javno-zasebno . . . veliko boljše bi bilo obratno dobaviteljstvo in plačilo uslug v domeni javnih ustanov , izvajanje uslug pa lahko tudi zasebno . . .
Frane Šajn
13. 04. 2019 16.02
+2
Ne meči ven desničarskih parol in floskul lepo te prosim! Smo jih že presiti počes in podolg. Daleč ste nas desna miselnost pripeljali!
murinar
13. 04. 2019 14.53
+5
Brez dalke na jeziku se lahko reče ; ZDRAVSTVENA MAFIJA še kako deluje !!!!!!!!!!!!!!!!!!
puspan
13. 04. 2019 13.56
+8
Fakin je že vedel, zakaj je najbolje, da odide. Tudi sedanji minister že razmišlja o novi službi, kajti zdravstveni resor v Sloveniji je kot gladiator skate arena v starem Rimu, kjer te vsak trenutek lahko rastrgajo levi, če hitro ne uporabiš dolgih pet.
puspan
13. 04. 2019 13.42
+8
Če se ZZZS in zdravniški ceh v kratkem ne bodo sporazumeli, naj prvi preusmeri ves denar v Avstrijo, da bomo hodili na zdravstvene usluge tja, naši zdravniki pa naj gredo delat v Avstrijo. Boste videli, kako hitro bo vse urejeno.
User300173
13. 04. 2019 13.18
+13
Tu so pokazali pravi obraz. Razlogi niso preobremenjenost, ampak vsiliti privatizacijo zdravstva. Sprejeti odpovedi zdravnikov. Zdravstvo ne sedaj ne v bodoče naj ne sklepa posle z dotičnimi, ker slej ko prej bodo isto izsiljevali. Pregledati koncesije. Kdor je med temi, ki so dali odpoved prekiniti ali ne podaljšati koncesijo. Sedaj je pravi trenutek, da se to zdravstveno izsiljevanje konča, v nasprotnem se izsiljevanja več ne znebimo, bo postalo stalna praksa.
Netajkun
13. 04. 2019 14.42
+3
Tebi tako ljuba bivša predsednika države . . . sta na posege odpotovala do ZASEBNE klinike v tujini , aj jaj jaj
JohannDoe
13. 04. 2019 14.59
+2
Ima se, može se. Magari na drug konec sveta. Magari s PRIVATNIM letalom.
INAZ
13. 04. 2019 16.54
+3
Privatno zdravstvo? Zakaj pa ne? Če se uredi tako, da bo pacient imel prosto izbiro zdravnika in plačilo zavarovalnice za vse storitve, je ok. Bolje kot sedaj, ko razni ortopedi, nevrologi, ginekologi, okulisti ................niso ne eno ne drugo. Imajo koncesije pa zaračunavajo storitve, tako da človek sploh ne ve kaj se v resnici dogaja.
aristotel
13. 04. 2019 17.12
+1
praviš privatno zdravstvo,če je privatno je veliko dražje...! od kot pa bo večini ljudi z minimalno plačo da ne govorimo o upokojencih dostopno...že vnaprej izgubljeno...počasi a sigurno privatno zdravstvo je konec vsaj koliko toliko socialne državo in pot v dokončno bedo večine !Razumeš.
Castrum
13. 04. 2019 13.10
+8
Mesečno vsi zaposleni od plače plačujemo za zdravstvo, plus še dodatnih 30€. Ko potrebijemo zdravnika bi moralo biti vseeno kam gremo v zdravstveni dom, h koncesionsrju ali pa k zasebniku. Vseeno! Zavarovalnica plača in to je to.
puspan
13. 04. 2019 12.30
+7
Jaz sem že enkrat vprašal, zakaj privat zdravstvo že desetletja odlično funkcionira v Avstriji in Nemčiji?
01xxy
13. 04. 2019 12.55
+13
Slovensko zdravstvo obvladuje zdravniška mafija, ki je ustvarila obstoječi nered.
User300173
13. 04. 2019 13.47
+3
Zakaj imajo politiki v Nemčiji drugačna načela od "naših"? Stanje duha in načelnost je pri nas nekaj imaginarnega...
JohannDoe
13. 04. 2019 15.01
+0
To je približno tako kot, če bi se vprašal zakaj privat kapitalizem uspešno deluje v Nemčiji, v Rusiji pa sama mafija.
Frane Šajn
13. 04. 2019 12.20
+3
Mužević je po novem Hipokrat za zdravstvo na Slovenskem!
brezvode
13. 04. 2019 12.16
+12
Če imajo družinski zdravniki čas za ukvarjanje s sindikalnim bojem imajo dovolj časa za paciente, saj sindikalizma se ne gredo v prostem času kajne. Kot sem že pred kratkim komentiral zdravniki in ostali javni uslužbenci ne bi smeli biti organizirani v sindikate in tudi ne bi smeli imeti pravice stavkati, ker to pomeni da so v službi države oz. ljudi ker so izvoljeni oz imenovani da delajo za ljudi.
Transformerji
13. 04. 2019 12.03
+4
Ne bo držalo - to je ozadje politike , imeti počasi privatno zdravstvo. Saj se tudi v privatnem šolstvo nekaj dogaja.....To so začetki , potem sledi vse privatno, tudi fakultete.
FAUSTOS1
13. 04. 2019 11.56
+4
ves čas gre samo za denar-bolniki smo le sredstvo ali predmeti za dosego cilja ta je popolna privatizacija zdrastva z našim denarjem ter iztop zdravnikov iz plačilnega sistema ,ko bodo lahko na črno izajali račune in goljufali paciente in državo-prava bela mafija.
Bonsoir
13. 04. 2019 11.40
+17
Celjski Zdravstveni dom. Vsak delovnik. Zjutraj gužva. Ob dvanajstih nikogar več. Je pa gužva na popoldanski izmeni ves čas. Ampak vsak zdravnik dela samo en dan v tednu popoldne. Komod so , komod, mislijo, da če so zdravniki, bodo pa samo plače vlekli. Smo imeli enega zdravnika, profesorja MF Ljubljana in primarija svojega oddelka na UKC v Puli za soseda na vikendu. Smo se spraševali, ali ta sploh kaj dela? Kar naprej je bil na morju. Pa žena zdravnica tudi.
sodelujem
13. 04. 2019 11.33
+8
Zdravstvo je že privatizirano.! To da so plačani vnaprej ali naredijo kaj ali nič mi najdite v tem svetu.!
provni
13. 04. 2019 10.40
+19
Če pride do privatizacije zdravstva, Slovenija ne bo več socialna država, kot to piše v Ustavi. Tukaj se gre za čim večje plače zdravnikov in s tem toliko manj denarja za socialne zdravstvene storitve. Kriminal.
Netajkun
13. 04. 2019 11.02
-1
Netajkun
13. 04. 2019 11.25
+7
Če se vrnemo na centralizacijo osnovnega zdravstva ( v javne Zdravstvene domove ) . . . potem se bom spet vozil 10 km do Viča , namesto 500 m do našega odličnega koncesionarja , ali kako naj bi bilo potem ? Drugače pa seveda tudi danes ni nič zastonj , celo zelo drago je , zaposleni plačamo od 40 do 60 % za " socialno državo " , ki ve boljše od nas , kako se pametno porabi zaslužen denar . Od mojega zaslužka gre mesečno 554,52 € v pokojninsko blagajno . . 294,39 € v zdravstveno blagajno in še 331,40 € na račun države . . oziroma mi pustijo samo 54,57 % zame namenjenega denarja , pa še od preostanka vzamejo kar znaten del preko trošarin in DDV-ja .
Frane Šajn
13. 04. 2019 11.57
-4
Taki kot ti bi morali Slovenijo že zdavnaj zapustiti ker vas enostavno ne potrebuje niti vi njo! Vse drugo pametno , pa v tako zaprto glavo ne stalči tudi sam bog nebeški!
Transformerji
13. 04. 2019 12.25
+6
Da je Slovenija socialna država, drži - kar poglej, kdo koristi socialne usluge. Ne pa vsi... Da je demokratična, tudi drži, pa ne za vse...., da smo enakopravni tudi drži, pa ne vsi.....da imamo pravno državo, tudi drži, pa ne za vse..... in tako dalje.....
Netajkun
13. 04. 2019 14.49
+1
Ej jej jej , Frane Frane . . . ti kar sprazni svojo boljševiško dušo , če ti bo lažje .
murinar
13. 04. 2019 10.26
+2
Koštrun je pa od sile !
Netajkun
13. 04. 2019 11.03
+0
Netajkun
13. 04. 2019 11.34
+2
Drugače pa komentiramo izjavo Sinditata družinskih zdravnikov Praktik.um , ne pa Kuštrinovega FIDES-a . . če sploh poznaš razliko , ali je vse v belih haljah isto ?
Frane Šajn
13. 04. 2019 11.59
+5
In če pomislite ob tem Kaštrunu koliko spoštovanih in cenjenih ljudi je pobrala matilda. Ni več zdravnikov kot je Dr . Doplihar žal!!
Frane Šajn
13. 04. 2019 12.00
+2
Dobro da te imamo tebe ki nam kažeš pot in luč v prepad!
janez Kovač 1
13. 04. 2019 10.19
+13
Ja ti dohtarji stalno nekaj izsiljujejo!
Frane Šajn
13. 04. 2019 10.01
+15
Ja zakaj pa ne v privatne roke , samo najprej vračilo denarja za šolanje in za čas stažiranja , ki vam je bilo omogočeno. Država očitno ne more in ne sme biti valilnica pameti , ki bi jih medse posrkal privatizem in to na vseh področjih tudi izven meje ne samo doma in v privatnem zdravstvu. Kot družba jih sešolamo z določenim namenom oni pa po diplomah nasvidenje pa še hvala lepa ne porečejo. In kot v primeru teh zdnjih izsiljevalskih belih halj, sedaj naj uvažamo zdravnike od zunaj in še te naj najprej usposobimo da bodo jezikovno in še kako drugače primerni za ta prazna delovna mesta. Od sedaj naprej , vi na vladi!!!! kdor hoče imeti lastne intelektualce za svoje načrte in poslovne cilje , tako kot je do sedaj počela družba vložite denar vanje in potem jih pa lahko pouščate naokoli kamor bi radi odšli me zanima koliko časa. Ali pa odštejte stroške šolanja in počnite z njimi kar hočete. O teh novih zavaroavlnicah, ki vabijo z obljubami najkrajša pot do specialista pa tako na koncu pristanemo vsi njihovi koristniki , ravno tako na grbi javnega zdravstva kar se tiče operativnih posegov za rehabilitacijo po operativnih stanjih, ki padejo vsa na grbo zdravstva . Novi sanatoriji o ja koliko ljudi si jih pa lahko privošči? kam z upokojenci? Kam s tistimi na minimalcu po miselnostri teh novih izsiljevalskih belih halj v zaplinjanje, če ne zmorejo plačati najverjetneje. Ne gospoda žal mi je rojeni ste v neki drugi združbi, ki vas postavila na noge ne zmorete zahtevati ameriškega načina zdravstva , tam otroke šolajo sami! In tam kjer te gladko frcnejo z operacijaske mize, če kartica ne pokriva tega posega ali če si brez denarja. Gospod Kuštrin! hvala lepa za še en jalov poskus spodkopavanja in destabiliziranja tega zdravstva in družbe v kateri poskušamo sobivati. Ljudje na vas je , da se temu uprete za vas gre. Ne spreglejte IDOTOV!
Netajkun
13. 04. 2019 11.01
-4
Zdravstvo je zagotovo najboljše delovalo v boljševiški Leninovi Rusiji , he he he he . Jaz bi na tvojem mestu kaj malega namalal , kakšnega zvrnil in popametoval v primerni zaključeni družbi ( in užival ob izrečenih besedah ) , zagotovo pa ne bi pisal teh neumnosti po portalih , pa brez hude zamere . . .
sodelujem
13. 04. 2019 11.34
Frane Šajn
13. 04. 2019 11.50
+2
Ti malo manj hodi na Janšistične seanse pa boš mogoče le kaj dojel. Za enkart si pa votloglavo lahko vodljivo bitje, kar je zate neumno ni na žalost za večino ljudi. Škoda vsake besede za taka netajkunska bitja!
Netajkun
13. 04. 2019 09.29
+12
Kdor v istem stavku omenja osnovno zdravstvo ( družinske zdravnike ) in privatizacijo . . . pa res ni pri zdravi pameti . Pridobitev koncesije je itak POGOJ za vstop v mrežo javnega zdravstva , plačilo koncesionarjem je zakonsko določeno ( in ne morejo sami postavljati cen storitev ) . . . kakšna privatizacija osnovnega zdravstva torej ? Povsem nekaj drugega so pa specialisti , ki poleg redne zaposlitve v javnih zavodih in instituti . . . dodatno " služijo " še v zasebnih ambulantah ( izključno za plačilo 60-80 € za pregled mimo čakalnih vrst , za nagrado pa dajo še napotnico nujno ali urgentno . . za obravnavo v svoji ordinaciji javnega zdravstva , ti pa so zasebni zaslužkarji in tudi nič ne skrajšujejo čakalnih vrst pri posegih , samo " svoje samoplačnike " porinejo naprej , na račun vseh ostalih čakajočih , ki ne poznajo sistema ali nimajo denarja . Tudi sam sem enkrat izkoristil možnost samoplačniškega pregleda za 70 € , ker z akutno poškodbo kolenskih mišic in vezi pa res ni primerno čakati 105 dni v čakalni vrsti . . škoda je lahko prevelika , posledice nezdravljenja resne in poznejše zdravljenje dolgotrajno . Na mojo srečo sem takrat slišal dobre novice , dobil strokovne napotke sanacije in težave so izzvenele ( če bi s kolenom 105 dni ravnal tako , kot sem prvi teden do pregleda , bi se pa verjetno kar grdo zakompliciralo )
Frane Šajn
13. 04. 2019 09.36
+1
Blagor belim haljjam s takimi zagovorniki. Samo žal zveniš za moj okus in za mnoge trezno misleče zelo porozno s tem tvojim komentarjem na članek dragi fante. Zelo porozno!!!!!
INAZ
13. 04. 2019 11.07
+7
In točno tako je. Specialisti so dvoživkarji in tu bi bilo najbolj potrebno narediti red. Če človeka vzamejo na koncesijo čaka več mesecev ali let, če pa plača je na vrsti takoj. To pomeni, da je zdravnikov specialistov dovolj, ni nobenega pomanjkanja, problem pa je verjetno v zaslužkarstvu ali pa pri zdravstvenih zavarovalnicah, ki plačujejo omejeno število pregledov. Včasih celo vzamejo napotnico in še samoplačniško zaračunajo pregled če pacient ni ravno dobro obveščen kako stvari potekajo.
Frane Šajn
13. 04. 2019 11.53
+2
Sam sem doživel , da te na sprejemu v privatnem sanatoriju vprašajo po zdravstveni izkaznici čeprav si poslan s strani zavarovalnice ni neumno kajnede????
pomlad82
13. 04. 2019 09.10
+15
Sem za privatizacijo javnega zdravstva oz. priključitev zasebnega zdravstva k javnemu. Zakaj? Prvič : kadarkoli bom potreboval zdravnika, bom prišel na vrstno takoj - danes. Storitev mi mora pokriti ZZZS+dzz, kamor vsak mesec iz moje plače nakažem 200 eur+ 32 eur ( jaz+delodajalec) in to iz neto plače 850 eur. Letno torej cc.2800 eur. Sedaj je izgovor, da so čakalne vrste, ker je pomanjkanje zdravnikov. Po privatizaciji pomanjkanja zdravnikov ne bo več. Če ZZZS ni pripravljen pokriti moje storitve pri zasebniku ( seveda v isti višini, kot javnemu zdravstvu), naj ga ukinejo in uvedejo zdravstveno zavarovanje preko zavarovalnic. Sedaj moram, kljub rednemu plačevanju zdravstvenega zavarovanja, večino storitev, kamor me napoti seveda osebni zdravnik, če želim priti takoj na vrsto, plačevati iz lastnega žepa. Da ne govorimo o zobozdravstvu! Drugače pa čakaš v nedogled.... DRUGIČ: nastalo bo konkurenčno okolje.Cena storitev se bo za ZZZS znižala-korupcije ne bo več, prav tako, pa se bo vzdignila kvaliteta storitev in zaposlenih v javnem zdravstvu, ker se bo vsak boril za svoje stranke. Kako, da ne razumete osnov in se priključitve zasebnega zdravstva k javnemu,bojite?
tron3
13. 04. 2019 09.15
+17
Modro si zapisal, vendar naši zdravniki si ne želijo konkurence, to je bistvo problema. Prepričani so, da jim bomo kr dnar nosl, oni pa bodo kvazi elito špilal, vsaj nekateri med njimi, ta smrkavc je tipičen primer, lahk dela v Sloveniji , ker drugje ne bi mogel.
Frane Šajn
13. 04. 2019 09.37
+2
Temu tvojemo komentarju manjka samo še ena izsiljevalska bela halja nad tem zgoraj obešena . Kaj bolj domiselnega agitatorji moji bedni bi pričakoval od vas!
oježeš
13. 04. 2019 10.02
+6
pomlad82, enostavno daš vedeti, da so dolge čakalne vrste umetno narejene, da bi lahko zdravniki (večji del) šli v privat. Če tam prideš takoj na vrsto, pomeni, da bi tudi v javnem zdravstvu bilo tako, pa nekdo tega noče, ker ima računico za naprej. Zgleda, da smo se osamosvojili le zato, da se lahko izsiljuje in marsikdo pobira lepe denarce, za državljane jim pa ni mar.