Slovenija

Jedrski odpadki v Brežicah?

Brežice, 02. 06. 2006 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Civilna iniciativa Globoko je proti odlagališču radioaktivnih odpadkov v njihovem bivalnem okolju.

V Civilni iniciativi Globoko so zbrali več kot 2250 podpisov proti gradnji odlagališča radioaktivnega materiala.
V Civilni iniciativi Globoko so zbrali več kot 2250 podpisov proti gradnji odlagališča radioaktivnega materiala. FOTO: POP TV

Pobudniki prekinitve vseh aktivnosti v zvezi s terenskimi raziskavami za odlagališče nizko in srednje radioaktivnih odpadkov in kasnejšo gradnjo trajnega odlagališča v Globokem, nadaljujejo z aktivnostmi. Medtem so člani Civilne iniciative Globoko obiskali gospodinjstva ter zbrali že 2250 podpisov zoper gradnjo odlagališča radioaktivnega materiala v njihovem okolju oziroma opuščenem rudniku peska, gline in premoga.

S svojim delom in odločitvami so že obvestili brežiškega župana Ivana Molana, z zahtevami pa tudi vse pristojne državne organe od vlade do DZ in državnega sveta. Od župana in občinskega sveta občine Brežice denimo tudi zahtevajo takojšnjo prekinitev sodelovanja z Agencijo RS za radioaktivne odpadke, prepričani, da odlagališče ne sodi v njihovo naravno okolje.

V Civilni inciativi opozarjajo: "radioaktivnih odpadkov dolgoročno ni možno varno skladiščiti. Onesnažujejo zemljo, vodo in našo prihodnost."
V Civilni inciativi opozarjajo: "radioaktivnih odpadkov dolgoročno ni možno varno skladiščiti. Onesnažujejo zemljo, vodo in našo prihodnost." FOTO: POP TV

Od krajanov po besedah predsednika Civilne iniciative Vinka Matjašiča računajo na podporo krajanov tudi v prihodnje. Še naprej namreč zbirajo podpise zoper umeščanje radioaktivnih odpadkov v njihov prostor, česar ne bodo dovolili za nobeno ceno. Ob tem obveščajo sokrajane, da naj bi na lokaciji rudnika Globoko bilo odloženih 5500 ton odpadkov, okolje pa je namenjeno pridelavi zdrave hrane, vinogradništvu, sadjarstvu in turizmu. Že 17 let pričakujejo tudi odgovor na vprašanje o sumljivem tovoru, odloženem v raziskovalne rudarske vrtine pri Dečnih selih.

V obvestilu, naslovljeno gospodinjstvom v krajevni skupnosti Globoko opozarjajo, da je energija iz krške elektrarne na voljo prebivalcem Slovenije in tujine, celotno breme negativnih vplivov in radioaktivnih odpadkov, vključno z morebitno gradnjo še enega bloka jedrske elektrarne Krško, pa naj bi nosili izključno prebivalci Posavja.


  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jägermeißter
03. 06. 2006 18.39
Stajler! Če res tako mislite, potem jih zakopljite na svojem dvorišču!
bozicek_
03. 06. 2006 15.17
v bistvu res. Pri nas od jederske energije ubijajo samo predsodki.
stajler
03. 06. 2006 15.03
Ma s temi odpadki se pa vsi otepajo. Če so varno spravljeni, zakopani in zabetonirani pod zemljo ne bomo nobenemu nič. vse to je maslo nekaj nevedih ljudi, ki potem to neresnico širijo še na ostale ljudi. Vse deluje po sistemu: "aha jedrska energija, to je strup. Stran s tem!". DEBILNO!
kgb@akcija.net
03. 06. 2006 14.16
odpadke naj zakoplejo v opuščen rudnik pa je
jungle@email.si
03. 06. 2006 13.56
morate vedet da iz Brežic izhaja bivši župan, zdajšnji minister za gospodasrstvo g. Vizjak, .....prav gotov je to njegovo maslo,...občani Brežic morate pazit, da vam ne bo sokrajan vsilu radioaktivne odpadke, čeprav se je prej v prejšni vladi ko je bil v opoziji boril proti temu.....
jägermeißter
03. 06. 2006 13.04
bozicek! JEK dela že 30 let! A, se Vam sanja koliko jedrskega odpada je pridelala? Hrvati bi vse "bratsko" razdelili, odpadkov pa ne! Če ste iz Krškega ali bližnje okolice podurhajte jo v Lj! lp!
bozicek_
03. 06. 2006 12.54
Sej bo vsak proti tem da bodo odpadki pri njemu. Ampak s tem da mora biti vse v krskem se pa tudi ne strinjam. Absolutno sem za to da gredo k hrvatkom!
jägermeißter
02. 06. 2006 19.17
Ja, kaj ste pa pričakovali? Hrvaška potrebuje samo elektriko! Odpadki ostanejo doma!