Slovenija

Ekonomist Sachs: Bitcoin ima vrednost le pri utaji davkov, Twitter je popolna katastrofa

Maribor, 14. 03. 2021 15.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
524

Eden najbolj prepoznavnih ekonomskih strokovnjakov, finančnih mislecev ter vizionarjev na področju trajnostnega razvoja v obdobju digitalne tranzicije na svetu, Jeffrey Sachs, je na spletni konferenci, vodeni iz Maribora, pohvalil slovenski razvoj v 30 letih samostojnosti ter kritiziral bitcoin in Twitter.

Jeffrey Sachs poudarja, da je bitcoin brez družbene vrednosti in jemlje vrednost tistim, ki imajo uradne valute – evre ali dolarje. "Nekdo, niti ne vemo kdo, je razglasil, da nekaj, kar nima vrednosti, ima vrednost, in sedaj ta vrednost tekmuje na trgu z našimi evri in dolarji," meni vodilni ekonomist. 

Dodaja, da je edina vrednost, ki jo bitcoin ima (če sploh), pri utaji davkov in nezakonitih nakupih. Poudaril je tudi, da je bitcoin izjemno škodljiv za okolje, saj gre pri njegovem "pridobivanju" za "izjemno škodljivo zapravljanje okoljskih virov". Želi si, da centralne banke ne bi dovolile izdajanja nadomestnih valut.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Potrebujemo razprave, ki so daljše od 280 znakov'

Sachs je kritičen tudi do Twitterja in njegovega pomena v političnih razpravah. "Svetovni politiki bi se morali odpovedati uporabi Twitterjevih profilov. Menim, da je Twitter popolna katastrofa. To je pokazal tudi primer Donalda Trumpa. Potrebujemo sofisticirane razprave in dialog, ki je daljši od 280 znakov. Ne moremo si privoščiti, da tako prazno komuniciranje nadomešča družbeni razmislek," je dejal. 

Predavatelj Univerze Columbia in eden najpomembnejših ekonomistov na svetu Jeffrey Sachs je bil osrednji govornik prvega dne sedemdnevne mednarodne znanstvene konference o transformaciji v znanosti, izobraževanju in umetnosti "Za človeka gre", ki jo organizira Alma Mater Europaea iz Maribora v sodelovanju z Evropsko akademijo znanosti in umetnosti iz Salzburga.

Za Sachsa so družbena omrežja prej težava kot pa rešitev česar koli. "Če bi imel čarobno paličico, bi vse svetovne politike umaknil s Twitterja," je dejal. 

Sicer pa Sachs meni, da digitalna doba prinaša fenomenalne priložnosti, velikanske spremembe in ogromno tveganje. "Na koncu bo to, kako bomo uporabili novo tehnologijo, odvisno od naših etičnih odločitev in želje, da jo uporabimo za dobro," je sklenil. Prepričan je, da je globalno sodelovanje edini način, da imamo lahko digitalno dobo, ki je hkrati doba miru, družbene vključenosti in trajnostnega razvoja. 

Pohvalil slovenski razvoj od osamosvojitve

Sachs je nekaj besed namenil tudi naši državi. Slovenijo je namreč pohvalil za njen razvoj v 30 letih samostojnosti, kar je podkrepil s podatki: "Pravkar sem pogledal številke. Slovenski BDP na prebivalca je leta 1992 znašal 50 odstotkov BDP Nemčije, zdaj slovenski bruto družbeni proizvod na prebivalca znaša 73 odstotkov nemškega." 

Jeffrey Sachs na spletni konferenci Za človeka gre
Jeffrey Sachs na spletni konferenci Za človeka gre FOTO: Alma Mater Europaea

Glede boja proti pandemiji covida-19 je ocenil, da je celotna severnoatlantska regija – tako ZDA in Kanada kot Evropa – "močno zatajila". Zakaj se je to zgodilo, je do določene mere nejasno – v ZDA je mogoče kriviti nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, Evropa pa bi se morala glede tega globoko zamisliti, je menil Sachs. Spomnil je na nizke stopnje umrljivosti zaradi te bolezni v azijsko-pacifiški regiji in menil, da bi se morali primerjati z njimi in se naučiti lekcij. "Mi pa se primerjamo s sosedami, ki so prav tako zatajile," je dejal.

Jeffreyja Sachsa je revija Time v letih 2004 in 2005 uvrstila med 100 najvplivnejših ljudi na svetu, New York Times pa ga označuje kot "verjetno najpomembnejšega ekonomista na svetu". Med drugim je svetovalec generalnega sekretarja Združenih narodov Antonia Guterresa, svetoval pa je tudi njegovima predhodnikoma Ban Ki Munu in Kofiju Ananu. Sachs je profesor na ameriški Univerzi Columbia, pred tem pa je bil tudi profesor na Harvardu. V 80. in 90. letih je glede privatizacije in gospodarske tranzicije svetoval mnogim državam Južne Amerike ter Srednje in Vzhodne Evrope, tudi Sloveniji. 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (524)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
15. 03. 2021 16.16
+2
Nehajte s temi idejami kako bi kriptovalute rešile finančne probleme, verjetno samo mislite kako bi se izognili davkov. Kriptovalute so pa gamblim+ng, ne investiranje. Poglejte sindikate, skoraj vsi imajo svoje pokojninske sklade, pa skoraj vsi imamo tudi privatne pokojninske investicije, tu so tudi davčne oljašave, samo nobeden pa ne vlaga v kriptovalute.
oba tri sm te vido
15. 03. 2021 14.38
-2
denar tut nima družbene vrednosti .. vse je stvar dogovora :)
dax11
15. 03. 2021 10.20
-1
Njemu in podobnim, namesto : No country for old man No world for old men
ni_mi_vse_eno
14. 03. 2021 21.56
-1
Kriptovaluta je poskus, kako se otresti lovk centralne banke in zaživeti svbodno, brez zdolga iz nič na obresti in obresti. Živela svoboda brez dolga.
Shisui
15. 03. 2021 08.03
+4
In kaj bo drugače? Ko boš zidal hišo boš vseeno rabil kredit in brez skrbi bodi; z njim bodo tudi obresti.
Benjamin Tišler
15. 03. 2021 12.42
+1
Ko bo energija denar, bodo obresti bremenile lastnika(banko energije), dokler ne bo uporabljena..
oba tri sm te vido
15. 03. 2021 14.40
+0
shisui noben kredit ne zgradi hiše pač pa delo. lahko plačaš z hrano ali kakšno drugo dobrino. vse je stvar dogovora. bitcoin je spet dvorezni meč dokler v njem vidiš denar.
oba tri sm te vido
15. 03. 2021 14.41
-1
kar delajo bankirji z denarjem tebi ne pustijo. pri njih se transakcija zgubi tvojo pa izsledijo .. bitcoin nam vsem omogoči isto .. pest na pest oko za oko .
oba tri sm te vido
15. 03. 2021 14.42
+1
rečejo da se lahk ofinancira terorizem z bitcoinom ker z denarjem se pa ne more :D in to jim je 1. argument.
ni_mi_vse_eno
14. 03. 2021 21.55
+1
So mislili, da ni svetih krav: "Prvi kriminalist: Nihče ni nedotakljiv, tudi Banka Slovenije ne" pa so se krepko zmotili: "Sodišče EU o kriminalistični preiskavi na Banki Slovenije". --- Ne more hlapec preiskovati gospodarja. Tega se mnogi ne zavedajo, da obstaja oblast, ki ni izvoljena, ki je nad ustavo in ki vsem državam ustvarja denar iz nič za dolg in obresti na obresti. To so naši gospodarji, ki jih ne smemo niti omenjati, da se ne bi razkrila ponzijeva shema prevare. Živela svoboda znanja.
ni_mi_vse_eno
14. 03. 2021 21.51
+0
Živela svoboda človeka. Danes je človek odvisen od privatnih bank, ki delujejo pod krinko države, vendar so tudi države sužnje teh privatnih bankirjev, kar lepo pokaže incident ECB, ko so preiskovali malverzacije Slovenske banke in so jih dobili naši po nosu.
tornadotex
14. 03. 2021 21.45
+0
Vse bolj prihaja v ospredeje Babilonska teza,, ko so se jim zmešali jeziki,, kar pomeni in ta tip ima povsem prav,da ne moreš nekaj razložiti v dveh stavkih in potem to ljudje popadejo za sveto resnico in potem še trije nekaj dodajo...in na koncu nobeden več nobenega ne zastopi..kaos ,anarhija vse to danes prihaja z družbenih omrežij...
lnterReflections
14. 03. 2021 21.55
+3
Zame je večji kaos to, kar počnejo mediji: "Povej jim tisto, kar morajo vedeti, ne pa tistega, kar ne smejo." In mediji ne perejo ljudem možgane s tistim, kar povedo, ampak s tistim, kar ne povedo. Govorijo o kovidu, ki dnevno ubije 5000 ljudi, ne pa o temu, da dnevno od podhranjenosti umre 30.000 ljudi. Okoljska katastrofa in izčrpavanje virov naredi dnevno več škode kot dnevno težji potek bolezni kovida. Ne poročajo o srečanjih Bilderberg group, ne poročajo o tem, kje se gibljejo elite. In če imaš v lasti tako močno informacijsko infrastrukturo in ne poveš tisto, kar bi ljudje iz etičnega vidika morali vedeti, je to nič drugega kot pranje možganov.
VAREN
14. 03. 2021 21.43
-5
Noben si ne upa dreznit v to, dokler ima roko nad tem Severna Koreja.
lnterReflections
14. 03. 2021 21.50
+5
lnterReflections
14. 03. 2021 21.35
+3
""Za Sachsa so družbena omrežja prej težava kot pa rešitev česar koli. "Če bi imel čarobno paličico, bi vse svetovne politike umaknil s Twitterja," je dejal."" Veš, kaj bi pa jaz naredil, č bi imel čarobno palčko? Odstranil bi vse centralne banke na tem svetu. Pa da vidimo, komu jo bo prej prinesla dobra vila.
tornadotex
14. 03. 2021 21.47
+1
Na žalost bi dobili kaos...in res samo peščico bogatih ter kup ničvredne kriptovalute...
lnterReflections
14. 03. 2021 21.50
+3
A potem praviš, da zlato, srebro in platina niso nič vredne? Očitno imaš probleme s psihologijo, ker meniš, da nekaj ne more biti vredno, če ne moreš prijeti v roke. Svež zrak tudi ne moreš prijeti v roke, pa je še kako vreden.
Aijn Prenn
14. 03. 2021 21.31
+1
Že kar nekaj časa nazaj sem prebiral razne forume na temo kriptovalut, ko so se dajali "strokovnjaki" kaj se splača kupiti, kaj bo raslo, kaj nima perspektive... Take bučke, da dol padeš...
Shisui
15. 03. 2021 09.53
+0
Zakaj bučke? Če bi jih poslušal bi svojo investicijo povečal za cca. 300%.
lnterReflections
14. 03. 2021 21.26
+3
"Satoshi Nakamoto 14.03.2021, 21:22:55 Pa ne da si obogatel?" A še nisi dojel, da si ti edini tukaj, ki sanja o bogastvu, drugi se pogovarjamo tudi o praktični uporabi bitcoina. In da ti še enkrat razložim. Milijarderjev je 0,0001%, na borzi pa dobiva 10% ljudi. Kdo je potem teh 10%, ki niso milijarderji, niti milijonarji?
lnterReflections
14. 03. 2021 21.20
+3
Enim spodaj res ni pomoči, vidim. Stalno ponavljajo, da je treba bitcoin stalno pretvarjati v FIAT. Jah, tudi prvi avtomobili niso imeli klimatskih naprav, moral si se hladiti z odpiranjem oken.
lnterReflections
14. 03. 2021 21.14
+3
Ekonomija tega Sacksa je: "Vi pojdite delat lepo v službo, za naprintane evre, borzo pa pustite drugim, bolj pomembnim od vas. Ne bodite nam v napoto, ne moremo vsi na tem svetu biti ekonomisti, kdo bo pa če ne delal."
Uti caput meum
14. 03. 2021 21.11
+3
Sem si ravno pospravil kripto denarnico. Nakupil še kar nekaj valut in prodal tiste s katerimi sem imel dobiček. V nasprotju z visoko cenjenim g. Sachsom, se ne strinjam, da moram biti celo življenje revež, ker so si on in njemu podobni to zamislili. Verjamem v svojo sposobnost zdravega razmišljanja in se že veselim naslednje polovice svojega življenja brez nepomembnih skrbi.
Satoshi Nakamoto
14. 03. 2021 21.22
+1
Uti caput meum
14. 03. 2021 21.23
+0
rcarlos
14. 03. 2021 21.25
+2
Jaz verjamem, da imaš milijonček na svojem računu ;) ... Ker verjetno tudi ti zelo dobro poznaš trg in si si zlahka trejdal par sto tisoč evtov :D ... Zato pa tudi komentiraš tule ane ker maš polno rit denarja :D ... Pa brez pomote, tudi sam mam neki evrčkov v kriptovalutah in zaenkrat dobro kaže... Ampak pri vložku se je treba zavedat, da kolikor vložiš moraš bit pripravljen istočasno v smeti vrečt ker pri kriptovalutah si lahk u šusu brez vsega... Sej smo vidl, ko je Musk neki reko čez Bitcoin, je ta takoj pado za cca 10% se mi zdi, zej pa recimo da bi on v šusu vse prodal, neki zaslužka ma, nam pa pade lepo vse skup pa si takoj u minusu... Pač js sm zaenkrat hvalabogu zaslužu 2x tolk kot sm vložu in si vložek izplačal, ostalo bom pač pusto not 1 leto potem pa spet mogoče kaj če nebo vse skup propadlo... Ampak taki kot sem js delamo na malih cifrah ker nam ne da atek dinarčkov da bi jih kr tak nekam vložu za kar nisem ziher da bo kaj iz tega... Če bi js zaslužil kakih 100 al pa 200 jurjev, bi bla zadnja moja stvar komentiranje na tem portalu :D
Zasedena
14. 03. 2021 21.26
Uti caput meum
15. 03. 2021 20.48
-2
Miljonček lih ni :) 100€ mesečno 10 mesecev. 1000€ kapitala po 5 letih cca. 50k na računu. S tem da si vsako leto 10% pa privoščim. Pa nikol nisem imel bogatih staršev. Pa žepnine 100.000€. 10% letno mi je pa 1/3 letne plače. Zame dovolj :D
User1964037
14. 03. 2021 21.08
-1
Če obstaja povpraševanje za delnico, se vrednost delnice poveča. Enako je pri bitcoinu. In ta denar ne pride iz lufta, ker rudarji garantirajo zanj s porabo elektrike, ki je 6000-8000 dolarjev na bitcoin, ostala cena bitcoina predstavlja vrednost storitve. Edini problem bitcoina je previsoka poraba energije, ampak tudi to lahko reši lightning network.
lnterReflections
14. 03. 2021 21.10
+5
Električne energije je točno toliko, kolikor so oblasti pripravljene investirati tja. Predstavljaj si, koliko elektrike bi bilo, če bi celo Saharo prikril s sončnimi celicami.
štrudl
14. 03. 2021 21.14
+4
sončne celice bi kaj kmalu zasul pesek...
lnterReflections
14. 03. 2021 21.15
+2
User1964037
14. 03. 2021 21.24
+0
Žal porabe bitcoina ne more rešiti solarna energija, ker se z njo ukvarjam in vem, da je trenutno še daleč od hypa, ki ga ustvarja Elon Musk. Bitcoin lahko reši samo lightning network.
User1964037
14. 03. 2021 21.26
+1
Da porabiš tako količino energije za bančno storitev je nesmisel. Smiselno pa je najti rešitev, ki zmanjša porabo, kar omogoča lightning network.
lnterReflections
14. 03. 2021 21.28
+2
No, če je lightning network rešitem, potem podpiram.
Ate_ist
14. 03. 2021 21.35
-1
s čem jih boš pa čistil? in kaj bo z njimi po peščeni burji? sonce je zanimivo kot vir energije le v vesolju. izmisliti si morajo transport energije na površje.
lnterReflections
14. 03. 2021 21.38
+3
lnterReflections
14. 03. 2021 21.08
+6
Moj kreator Peter Joseph pravi: "Da blockhainu, ne kriptovalutam." Jaz se z njim ne morem strinjati, da bomo mi lahko iz trenutnega monetarnega sistema kar skočili v "resource based economy". Pomembna je tranzicija. V filmu Zeitgesit: Addendum je navedel, da so v ZDA imeli do leta 1913 neodvisno valuto, neregulirano s strani centralnih bank imenovano "greenback". Do tega leta so v ZDA živeli dokaj svobodno, potem pa so mednarodni bankirji naredili FED, kjer je bil zakon spisan na Morganovi privatni posesti, v kongres pa lansiran malo pred božičem, ko je bila večina kongresnikov že doma. Od takrat imamo ta uničujoči monetarni sistem. Bitcoin je torej vrnitev nazaj na "greenback", kar bi bilo za začetek bolj realno in manj utopično kot resource based economy iz danes na jutri. On je ciljal na to, da bi blockchain uporabil za komunikacije, ki jim CIA, policija in vojska ne bi mogle slediti. Tako bi pripravljal revolucijo. Ampak pri tem je treba računati, da vsaka revolucija sproži tudi kontrarevolucijo, kar pripelje do prelivanja krvi. Varuhi "money God" bodo svoja prepričanja in čuvanje sistema pripravljeni braniti tudi s krvjo. Bitcoin bi torej lahko bil bolj reformna varianta, kjer bi ti postopoma prišel iz trenutnega monetarnega sistema v resource based economy. Bitcoin si zasluži po mojem mnenju vso podporo.
OPUSDEI
14. 03. 2021 20.58
+2
$ ADA CARDANO ni povedal pa, da banke natiskajo eure in dolarje kolikor hočejo ker niso vezani na zlato ampak kar na zrak....
Pravicaje
14. 03. 2021 20.58
+3
Nekatere pametnjakoviče tu spodaj pa kompleksi IQ -ja močno dajejo , da ima človek občutek da v ustanovi v kateri živijo jih ne spuščajo ven na sveži zrak ,da se jim razbistrijo malo možgani, ker lapat in moralizirat o nekaterih osebah na tem forumu za egocentrika ni vedno zdravo !
lnterReflections
14. 03. 2021 20.52
-1
Na svetu obstajata 2 kriptovaluti USDT in EURT 1USDT = 1$, 1EURT = 1€. Zakaj potem nasprotniki jamrate, saj imate še vedno lahko kriptovalute, ki so bazirani na vam priljubljeni valuti. Le "invisible hand of the market" kar ne uboga in bitcoin kar noče izgubljati proti tema dvema super kriptovalutama.
zurbrigen
14. 03. 2021 21.12
+1
Ma glej kripto dol ali gor nima veze, mene ne moti da obstaja, moti me pa to da en promil svetovnega prebivalstva al pa raje 0.01 promila, na vse pretege hoče prepričat ostale da je to tisto pravo ki bo rešilo svet fizični denar pa ni vreden nič, a vedno prodajajo in kupujejo kripto za ravno te ničvredne $ ali evre. Puste folk naj dela kar jim paše, vi osebno pa lahko imate vsak po 2000 triljonov v kriptu.
lnterReflections
14. 03. 2021 21.18
+1
Avti na začetku niso imeli klimatskih naprav, moral si odpirati okna. To je razlog, zakaj je treba bitcoine menjati v kripto.
filip1001
14. 03. 2021 20.50
+2
Drugače pa ja,kripto je zanimiv za pametne...
Satoshi Nakamoto
14. 03. 2021 20.51
-3
Metalllca
14. 03. 2021 21.07
+5
Kripto je najbolj zanimiv za numne, ampak samo pametni v večini profitirajo 🙂
Zasedena
14. 03. 2021 21.08
-1
Metalllca
14. 03. 2021 21.13
+1
Ja res ne vlagam, ampak trejdam je kr razlika.
Satoshi Nakamoto
14. 03. 2021 21.23