Slovenija

Od enih zjutraj popolna zapora: 'Dve leti in pol bo življenje okoli železniške postaje izjemno težko'

Ljubljana, 03. 01. 2024 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na Dunajski cesti v Ljubljani se ob 1. uri zjutraj začenjajo obsežnejša dela, ki bodo vplivala tudi na potek prometa na območju celotnega mesta Ljubljana. "Dve leti in pol bo življenje okoli železniške postaje izjemno težko," je še enkrat poudaril ljubljanski župan Zoran Janković. Ker se pričakuje, da bodo vozniki iskali tudi druge, "bolj prevozne" poti, se bodo zastoji pojavili tudi tam, kjer jih sedaj ni bilo v takšni meri. Promet bodo urejali tudi policisti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Popolna zapora Dunajske ceste
    03:41
    Iz 24UR: Popolna zapora Dunajske ceste
  • Iz SVETA: Začetek del v prestolnici
    02:41
    Iz SVETA: Začetek del v prestolnici

Prenova avtobusne in železniške postaje v Ljubljani bo zahtevala dolgotrajno (delno ali popolno) zaporo Dunajske ceste. Prav tako bodo dela potekala na Vilharjevi cesti, trenutno je zaradi obnove delno zaprta tudi Linhartova cesta. V nadaljevanju bodo dela potekala tudi na Šmartinski cesti pri Orto baru zaradi obnove tamkajšnjega podvoza pod železniško progo. Dela naj bi potekala dve leti. 

Podrobnosti je še enkrat danes ponovil ljubljanski župan Zoran Janković. "Dve leti in pol bo življenje okoli železniške postaje izjemno težko," je poudaril. Dejal je, da so načrte pripravljali šest mesecev. Betonsko zaporo bodo postavili ob 1. uri. Ostal bo prostor za dostop tovornjakov, ki bodo vozili na gradbišče. Na vprašanje, kako bo z dostopom reševalnih vozil, je Janković dejal, da obstajajo alternativne poti, ki jih reševalci dobro oznajo, zato ni zaskrbljen, da bi imeli neomogočeno vožnjo. 

Kot je še izpostavil Janković, bo sprememba izjemno velika za pešce, ki gredo z juga proti severu. "Tisti, ki bodo prišli s strani Trga Osvobodilne fronte, bodo imeli dve možnosti - ali gredo kolesarji in pešci v podhod, ki jih pripelje na Vilharjevo cesto, ali pa gredo obvezno čez križišče čez pešprehod proti Tivolski cesti. Tam bo eden od pasov na cestišču širok tri in pol metre, ograjen z betonskimi ograjami in razdeljen na dva dela, kjer bodo lahko hodili pešci in vozili kolesarji," je pojasnil.

Pešce in kolesarje je župan pozval, naj ne poskušajo prečkati gradbišča. "Naredite tistih 50 korakov več in poskrbite za varnost," je dejal. Od 1. aprila do 26. junija bo ostala samo še delna zapora hodnikov za pešce, od 27. junija naprej pa bodo vse skupaj ponovili zaradi del na severni strani nadvoza čez Dunajsko.

Janković je spregovoril tudi o prenovi ceste pri Orto baru. Kot je dejal, so odkupili hiše 12 družin, da bodo lahko razširili cesto. O datumu prenove Janković ni želel ugibati. 

Dunajska cesta je sicer v Ljubljani po Celovški druga najbolj obremenjena. Na Celovški dnevno beležijo 35.000 vozil, na Dunajski pa 25.000.

Najbolj bo na prometne razmere vplivala nadgradnja omrežja na območju železniške postaje Ljubljana, in sicer najprej na nadvozu nad Dunajsko cesto. Zaradi del bo ta cesta zaprta bodisi delno bodisi popolnoma, zaradi česar se pričakujejo prometni zastoji tako na Dunajski cesti kot na širšem območju Ljubljane. Spremenjeni bodo tudi vozni redi in poti vlakov, predvsem bo na progah Ljubljana–Jesenice in obratno ter Ljubljana–Kamnik Graben in obratno manjši del vlakov, predvsem izven konic, vozil do začasnega novega postajališča Ljubljana Šiška, od koder bo organiziran avtobusni prevoz.

Pričakujemo tudi, da bodo vozniki iskali druge, "bolj prevozne" poti, zato se bodo zastoji pojavili tudi tam, kjer jih sedaj ni bilo v takšni meri. Policija zato vsem voznikom svetuje, naj v navedenem obdobju v največji meri za prihod v mesto Ljubljana uporabljajo javna prevozna sredstva. Če to ni mogoče, naj se pravočasno odpravijo na pot, saj lahko pričakujejo, da bodo od januarja dalje za pot v mesto potrebovali več časa kot do sedaj. 

Obnova in zapora Dunajske ceste bo potekala v naslednjih fazah:

 

- 4. 1. do 7. 1. 2024 popolna zapora Dunajske ceste

- 8. 1. do 21. 2. 2024 popolna zapora obeh hodnikov za pešce in en pas vozišča (pešci in kolesarji na vozišču, vozni pasovi 2+2)

- 22. 2. do 30. 3. 2024 popolna zapora obeh hodnikov za pešce, odprejo se vozni pasovi (pešci in kolesarji na vozišču, vozni pasovi 3+3)

- 1. 4. do 26. 6. 2024 ostane samo še delna zapora hodnikov za pešce

- od 27. 6. 2024 naprej se vse skupaj ponovi zaradi izvedbe del na severni strani

Pričakovati je povečan promet na območju mesta Ljubljana tako v samem centru mesta kot tudi na vpadnicah v mesto, saj se bo promet, ki je do sedaj potekal po Dunajski cesti, predvidoma preusmeril na ostale vpadnice. Predviden obvoz bo potekal po Tivolski cesti, Celovški cesti in Drenikovi cesti nazaj na Dunajsko cesto. Najverjetneje pa se bodo vozniki preusmerili tudi na Trg OF, mimo Kolodvora, na Masarykovo cesto in Šmartinsko cesto.

V prvi fazi ne pričakujejo težav

V prvi fazi (od 4. 1. 2024 do 7. 1. 2024), ko bo vzpostavljena popolna zapora Dunajske ceste, pričakujejo povečan promet na predvidenih obvozih. Glede na zgolj tri delovne dneve v tem tednu in koriščenje letnih dopustov ne pričakujejo povečane gostote prometa.

Od 8. 1. 2024, ko bosta po Dunajski cesti odprta dva pasova v vsako smer, pričakujejo, da bodo udeleženci v prometu večinoma uporabljali utečene poti v mesto. Tako da predvidevajo povečanje prometa v času običajnih (jutranjih in popoldanskih) prometnih konic.

Na pomoč dodatni policisti

Za čas obnove bodo za pomoč pri urejanju prometa poleg rednih patrulj napoteni dodatni policisti iz vseh mestnih policijskih enot, ki bodo v času prometnih konic urejali promet v različnih križiščih. 

Predvidoma bodo policisti urejali promet v naslednjih križiščih: Bavarski dvor, Ajdovščina, Topniška–Šmartinska–Vilharjeva, Celovška–Ruska, Dunajska Samova. Prav tako bodo posamezne enote dnevno spremljale prometne tokove in po potrebi prerazporejale policiste v druga križišča, v kolikor bi se izkazalo, da bi tako dosegli večji učinek za pretočnost prometa. Pri urejanju prometa bodo poleg policistov v križiščih urejali promet tudi mestni redarji Mestne občine Ljubljana, ki bodo predvidoma urejali promet v križišču Slovenske in Aškerčeve ceste.

Vsekakor je potrebna velika previdnost voznikov v križiščih, kjer bodo promet urejali policisti. Zato voznike prosimo, naj spremljajo promet in dobro opazujejo ter naj ne vozijo "na pamet".  Policija

Spremljajte promet in ne vozite "na pamet"

Na Policijski upravi Ljubljana ob tem dodajajo, da se sama gostota prometa v Ljubljani, tako kot tudi drugod po državi, v zadnjih nekaj letih povečuje. Tako se vedno pogosteje v času prometnih konic srečujemo z izredno povečanim prometom v samem središču mesta, ki pogosto vodi v nekajurne zamude. Najpogosteje pride do takšnih zastojev v okolici cest, kjer potekajo gradbena dela, in v strogem centru mesta. Zapore določenih cest ne vplivajo le na neposreden promet na tej cesti, temveč na širšo okolico, saj se s tem zmanjša pretočnost prometa tudi na vseh ostalih cestah.

Večinoma tovrstne dogodke policisti že sami zaznajo in takoj pričnejo z urejanjem prometa za vzpostavljanje boljše pretočnosti prometa. Ob tem pa dodajajo, da v večini tovrstnih primerov policisti ne morejo "pospešiti" prometa, saj so pogosto takšni zastoji ravno posledica tega, da je povečan promet prav v vse smeri, ki vodijo iz določene lokacije.

V primerih, ko križišča ne zmorejo več "požirati" prometa v vse smeri, se bolj obremenjena smer prometa zaustavi, pri čemer vozila, ki sicer v križišče zapeljejo pri zeleni luči, nato ob zamenjavi luči na semaforju ne morejo pravočasno izprazniti križišča. Posledično ne morejo skozi križišča niti tisti vozniki, ki prihajajo iz drugih smeri in je pot za smer njihove vožnje prosta. Tako vozniki še podaljšajo zastoje. Policisti v takih primerih ne izklapljajo semaforjev, temveč v križišču zgolj nudijo asistenco semaforju, tako da ustavijo vozila, ki imajo sicer zeleno luč, vendar ob preklopu semaforja ne bodo mogla pravočasno izprazniti križišča. Glede na izkušnje prisotnost policista v križiščih vpliva na upoštevanje pravil.

Znaki, ki jih dajejo policisti udeležencem v cestnem prometu, niso nekaj novega in se niso bistveno spreminjali že dlje časa. Se pa predvsem pri fizičnem urejanju v križiščih uporabljajo manj pogosto. Največ težav imajo udeleženci v prometu pri znakih, ki jih dajejo policisti s telesom ali s piščalko. Policisti pa opažajo, da se vozniki pogosto zmedejo, ko promet ureja policist, in to kljub temu, da mora znake policista poznati vsak voznik. Zato vsem priporočajo, naj se poučijo o znakih in jih tudi upoštevajo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (295)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Artechh
04. 01. 2024 18.24
+2
Kdorkoli se iz Bežigrada v center ali Vič vozi z avtom si je sam kriv. Kolo zajahej pa boš tam v 15 min brez Guzve
Sil Ka 1
04. 01. 2024 08.25
+1
Žabarji dajejo občutek, da so središče sveta. Če bo v Ljubljani padlo za par lopat snega, bodo pa vse kamere obrnjene tja.
zoran pušenjak
04. 01. 2024 08.22
+1
In spet bo ena velika kraja davkoplačevalskega denarja in nihče ne bo odgovarjal. Pač naši lahko delajo kar hočejo
Acohonda Majhonda
04. 01. 2024 08.13
+1
dajta ne jokajte boš šel pa v službo pol ure prej
SlepiSlovenc
03. 01. 2024 21.41
+1
Vi mislite, da ste Paris al kaj?
Delavec_Slo
03. 01. 2024 21.34
+3
A dve leti bodo kradli!
sektor1
03. 01. 2024 21.29
+4
Niste resni, kako Japoncem uspe takšen podvig v najmanj 10X krajšem času ????
MaLi_BoG
03. 01. 2024 21.21
+1
Že cel teden nabijate o zaprtem križišču kot da se bo zgodila apokalipsa...to pa zato ker vsi vemo da žabarji niso,neznajo in nikoli ne bodo znali voziti...vsak dan se po državi zapre na stotine križišč zaradi katerih morajo vozniki opravljati dalše relacije oz. obvoze do služb ipd....pa se noben ne pritožuje nič...žabarji na bruhanje greste vsem
pope p
03. 01. 2024 21.29
+5
pridi zjutraj ob 7 v ljubljano bi te rad videl kako si dober voznik... in kateri obvoz boš našel, da ne boš 1 uro delal 5 km... (ne boš ga našel)
LocoCoko
03. 01. 2024 21.07
+2
Žabari roke gor,Zoki vam dal je gol...
Rookoko
03. 01. 2024 20.25
+8
Tole bo trajalo 4 leta.
odpisani zasedli vlado
03. 01. 2024 20.52
-3
Rookoko:Če se bo res izvedlo vse kar je nakladano tukaj zgoraj potem ti mora biti jasno,da se to ne more urediti v 4.letah. Ogoljufali bodo spet okoliške prebivalce kateri ne bodo dobili nič dela se pa bodo vlekla tako dolgo,da se bo janković že prej stegnil.Kaj češ balkanska posla.
Nick.Mason
04. 01. 2024 09.00
odpisani zasedli vlado
03. 01. 2024 19.53
+4
Sedaj bodo pa biciklistični protestniki lahko v miru uporabljali bicikle,da jim ne bodo zarjaveli. Morajo se iskreno zahvaliti jankoviću ter perjasti vladi katero so volili,da jim je omogočila cirka pet letno biciklistično kreativnost,Hohohohahahahihihih.
Tako pac je
03. 01. 2024 21.20
+0
Lejga fant,zdravje na prvem mestu,rogljicek pa vseeno lahko pojem kjerkoli,hohohohohohohihihihi
visoki
03. 01. 2024 19.49
+7
in spet bodo podizvajalci ostali brez denarja
punkracij
03. 01. 2024 19.30
+15
Predimenzionirano bo vse skupaj,le za koga morda za orient ekspres,ki bo pripeljal ljudi iz mohamedanskih drzav v ljubljano in jih bo hodza iz ljubljanskega min areta pozdravil v njihovem maternem jeziku in veri.
Delavec_Slo
03. 01. 2024 19.29
+11
IN ZDAJ BODO NAREDILI NADVOZ,KI BO PO VSAKEM NALIVU VODA NOT!
Rock8
03. 01. 2024 19.52
+3
Ja starga bi pustl pa dodal še 2 tira pa b blo
User300173
03. 01. 2024 19.24
+9
Tak direndaj, kot da bodo rušili pol Ljubljane. Mi poleti na Obali iz Pirana do Kopra rabimo dobro uro pa ne stokamo toliko. Pol ure prej in na avtobus.
123soba
03. 01. 2024 19.19
+20
To so vaše domneve. Najmanj 3 leta bo tole packanje trajalo. Pa še vsaj 10 anexov bo treba dodat.... A tole gradnjo fura šerif, ne minister za infrastrukturo?...
Castrum
03. 01. 2024 19.16
+18
"Občudujem"Ljubljančane, ki se tako ceneno prodajajo županu.
Delavec_Slo
03. 01. 2024 19.29
+9
ZIPPO
03. 01. 2024 20.10
+1
4890
03. 01. 2024 21.28
Podrepna muha Castrum, ti pa z ritolizništvom svojemu idolu, dokazuješ, da si car v tem poslu 😉
PostenoJa
03. 01. 2024 19.09
-8
Lepo,da narod vidi še posebej tisti desni orentirani kdo jim gradi državo
martin celin
03. 01. 2024 19.06
+4
Najboljše,da še obvozne protestniki ovirajo🤣 navaden dan v prestolnici 🙄
ZIPPO
03. 01. 2024 19.04
+7
Skrajno mirne živce in veliko mero potrpljenja od jutri naprej želim voznikom avtobusov, dostavljalcem, taxistov in vsem ostalim, ki se bomo dve leti vozili v tem kaosu! 💪💪💪😁😂
ZIPPO
03. 01. 2024 19.05
+8
Druga možnost je pa selitev iz Lj za tri leta😂
ZIPPO
03. 01. 2024 19.07
+7
Mogoče bodo pa v tem obdobju cene nepremičnin v Ljubljani drastično padle? Bi bi že skrajni čas. 😂