Slovenija

Zanikanje dejstev: Jelinčič trdi, da ni izključen iz Sveta Evrope, dokumenti trdijo drugače

Ljubljana, 04. 07. 2018 16.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Katarina Matejčič
Komentarji
125

Zmago Jelinčič trdi, da ni izključen iz Sveta Evrope zaradi azerbajdžanske afere. Pravi, da gre za poskus diskreditacije na osnovi lažnivih podatkov. Zadevo sicer obravnava tudi Specializirano državno tožilstvo. Medtem pa Komisija za preprečevanje korupcije in Transparency International Slovenija pozivata k sprejemu kodeksa etike za poslance.

Več videovsebin
  • Jelinčič: Nikoli nisem bil izključen na kakršen koli način
    00:37
    Jelinčič: Nikoli nisem bil izključen na kakršen koli način
  • Jelinčič o spornih 25.000 evrih
    00:24
    Jelinčič o spornih 25.000 evrih
  • Jelinčič: Gre za izsiljevanje
    00:15
    Jelinčič: Gre za izsiljevanje
  • Iz 24UR: Javnost ni dobila odgovorov
    02:50
    Iz 24UR: Javnost ni dobila odgovorov

Prvak SNS, Zmago Jelinčič, ki ga je konec junija Svet Evrope (SE) do konca življenja izključil zaradi azerbajdžanske afere, trdi, da gre za poskus diskreditacije na osnovi lažnivih podatkov, ter, da ni na noben način izključen niti nima nobene prepovedi vstopa v prostore te organizacije.

Spomnimo, da je konec junija Svet doživljenjsko izključil 14 nekdanjih članov Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PS SE) zaradi vpletenosti v t.i. azerbajdžansko afero in jim prepovedal pravico do vstopa v SE in PS SE.

"To je gonja proti meni in moji stranki. Sploh ni res, da nimam več vstopa v Svet Evrope. Na strani 12 in 13, kjer so navedeni vsi tisti, ki nimajo več vstopa v to porganizacijo, v njene prostore, mene namreč ni," je na tiskovni konferenci zatrjeval Jelinčič in se pri tem skliceval na dva meseca star dokument.

A kaj ko obstaja novejša, junijska različica, v kateri je navedel tudi Jelinčič. A tega dokumenta ni želel komentirati: "Jaz ne vem, kakšne dokumente imate vi, jaz imam uradni dokument /.../ z dne 24. aprila 2018." Pri svojih besedah in aprilskem dokumentu vztraja tudi, ko mu novinarji na tiskovni konferenci jasno pokažejo omenjeni dokument, datiran 29. junij letos.

A Jelinčič vidi zaroto drugje: "A so po komandi naših levih gospodov to naredili, ne vem, možno tudi to. Dejstvo je, da se čudne stvari dogajajo tudi na Svetu Evrope."

V zadnjih dneh so se pojavila ugibanja, da je evropski poslanec Ivo Vajgl povezan s korupcijskim škandalom. Vajgl navedbe zanika in sporoča, da "v zvezi z Azerbajdžanom in tudi v zvezi s katerokoli drugo zadevo ni v nobeni preiskavi".

Jelinčič vseskozi trdi, da je spornih 25.000 evrov dobil s prevodom knjige Ukana, a uradno o tem prevodu ni nič znanega. Na vprašanje, ali je omenjeno knjigo mogoče videti pa odgovarja: "Pokličite v Azerbajdžan." Prav tako ne želi povedati, ali je knjigo prevedel sam ali katera tretja oseba.

Sicer pa to ni prva Jelinčičeva afera. Že leta 1975 je bil obsojen, in tudi zaprt, zaradi kraje muzejskega orožja. Sodili so mu, in ga oprostili, zaradi bombnega napada, vpleten je bil v strelski obračun in še bi lahko naštevali.

Neodvisna preiskava ugotovila, da je Jelinčič deloval v prid Azerbajdžana

A prav v junijskem dokumentu je jasno zapisano, da je neodvisna preiskava ugotovila, da je Jelinčič julija leta 2012 prejel 25.000 evrov od enega od britanskih podjetij, ki so bilo vpleteno v primer "pralnica". S tem je bil vzpostavljen sum, da je deloval v prid Azerbajdžana pri opazovanju volitev. Jelinčiču so očitali, da o zadevi ni podal pisnega odgovora, kot so to od njega zahtevali preiskovalci, niti ni odgovoril na pismo, ki mu ga je poslal vodja odbora in ni podal nikakršnih komentarjev.

Zmago Jelinčič trdi, da je spornih 25.000 evrov zaslužil z ruskim prevodom knjige Ukana.
Zmago Jelinčič trdi, da je spornih 25.000 evrov zaslužil z ruskim prevodom knjige Ukana. FOTO:

Jelinčič pa sedaj trdi, da ni dobil nobene zahteve od te organizacije, da bi podal kakršnokoli pisno pojasnilo, kaj se je dogajalo, in pojasnil, da ga sedem let ni bilo v parlamentu. "Morda je ta organizacija res pošiljala kakšne zahteve, vendar ne meni," je dodal.

Pravi, da je prejel dva dopisa, a da sta bila smešna in žaljiva, spremljalo pa naj bi ju opozorilo, da če nanje ne odgovori, bodo razumeli, da vse skupaj ignorira. Med drugim so ga spraševali, ali je dobil od azerbajdžanske vlade kakšno navodilo, kako mora govoriti, in ali mu je azerbajdžanska oblast še kaj dodatno plačala. "Odgovoril sem jim, da na tako nesramna in ponižujoča in žaljiva vprašanja ne bom več odgovarjal," je dejal.

Brglez o primeru že 15. maja obvestil vlado 

Jelinčič je prav tako povedal, da je primer v Državni zbor prišel že pred junijskimi volitvami, na katerih se je SNS uspelo ponovno uvrstiti v parlament. Takratni predsednik DZ, Milan Brglez, naj bi o primeru 15. maja obvestil vlado, ministrstvo za pravosodje, za finance, za notranje zadeve in za javno upravo, urad za preprečevanje pranja denarja, vrhovno državno tožilstvo in komisijo za preprečevanje korupcije, "naj oni povedo, kaj je s tem, in naj sprožijo postopke".

V javnosti pa se je afera po Jelinčičevih besedah pojavila kmalu za tem, ko mu je premier, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar na sestanku zagrozil "Zmago, pazi, kaj govoriš, da se ne bo kaj zgodilo".

Cerar je v torek sicer dejal, da je bil po pregledu gradiva obveščen, da tega obvestila niso neposredno prejeli. "Je pa dejstvo, da je poslanec že sankcioniran zaradi tako hudega korupcijskega škandala. Rekel bi, da je to zelo slabo sporočilo za slovensko politiko. Je pa tako, da vsak poslanec v takem primeru mora vedeti, kaj storiti, če se kaj takega zgodi. Jaz bi že vedel, kaj storiti," je ob tem dejal Cerar.

KPK od Jelinčiča zahteva pojasnila

Na afero se je odzvala tudi Komisija za preprečevanje korupcije. Ta je že pred leti preverjala Jelinčičevo premoženjsko stanje. Napovedali so, da bodo Jelinčiča pozvali k pojasnilu glede spornih 25.000 evrov, ki jih je konec julija 2012 dobil od britanskega podjetja Metasstar Invest.

Ob tem pa Protikorupcijska komisija opozarja, da sta integriteta poslancev in Državnega zbora RS znova okrnjeni. Komisija sicer že vrsto let poziva DZ k sprejemu kodeksa etike, ki bi natančneje določal pravila njihovega vedenja ter krepil njihovo integriteto ter integriteto institucije, ki jo prestavljajo. A od predsednikov DZ naj bi vedno znova prejemali odgovore, s katerimi prelagajo odgovornost za pripravo kodeksa etike na naslednjo sestavo Državnega zbora.

In dodajajo, da se je nujnost sprejema kodeksa etike znova pokazala z azerbajdžansko afero. Kljub strogim obtožbam in sankcijam s strani Sveta Evrope pa novoizvoljeni slovenski poslanci Jelinčiča imenujejo v delovna telesa, celo na mesto podpredsednika odbora za zunanjo politiko, ki obravnava problematiko, ki se nanaša tudi na mednarodno pravo in mednarodne pogodbe.

KPK opozarja, da je zaradi afere znova okrnjena integriteta poslancev in Državnega zbora.
KPK opozarja, da je zaradi afere znova okrnjena integriteta poslancev in Državnega zbora. FOTO: Miro Majcen

Transparency International poziva k sprejetju kodeksa etike

Tudi organizacija Transparency International Slovenija (TI Slovenija) ob razkritju sankcij opozarja na pomanjkanje ustreznih mehanizmov za sankcioniranje neetičnih ravnanj poslancev Državnega zbora. Novega predsednika DZ, Mateja Tonina, so že pozvali k sprejetju kodeksa etike za poslance in poslanke. Zapisalo so,da je sankcija s strani mednarodne institucije resen signal, ki bi poleg odziva pristojnih organov terjal tudi premik med poslanci.

"K sprejetju kodeksa se je večina poslancev prejšnjega sklica zavezala z Zavezo za boj proti korupciji (tudi vaša stranka), a obljuba ni bila izpolnjena. Zato vas prosimo za stališče, ali podpirate sprejetje kodeksa etike DZ," so še zapisali.

Zadevo obravnava tudi Specializirano državno tožilstvo

Specializirano državno tožilstvo je v začetku maja policiji poslalo  natančne in podrobne usmeritve za preverjanje morebitnih sumov storitve korupcijskih kaznivih dejanj zoper dve fizični osebi. Zaradi interesa predkazenskega postopka in varstva osebnih podatkov pa več informacij o tem ni znanih. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (125)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komarec
05. 07. 2018 18.34
Ravnokar poslušam njegovo tiskovko na SLO 3. Ta je mojster velikih razsežnosti.
zmago56
05. 07. 2018 16.33
+1
to se mu dogaja, ker se ni protijanševski koaliciji pridružil.
razocarani
05. 07. 2018 17.39
+1
to se mu dogaja ker je baraba ,,ce bi imali pravno drzava bi ta kriminalec sedelze lep cas ,,,zal organi pregona take pustijo pri miru ,,nekoc je kradel po cerkvah danes krade nam drzavljanom ,,in taki kot si ti podpirate te izprijence ,,kot da vam ni mar za vase potomce ,,,pa ja nisi enaka baraba kot tvoj imenjak
JanezNovakJohn
05. 07. 2018 16.19
+1
Kakšne izmečke imamo v politiki in v parlamentu. Primarno vprašanje je, kdo je to izvolil?
viktore.vrbnjak
05. 07. 2018 16.36
+1
Se bi pa človek res vprašal kdo ga je ponovno volil in kdo ga je vsilil v parlament?
Uporabnik752521
05. 07. 2018 13.47
+1
To je stara zadeva, da je dobil 25.000 eur. Novo je edino to, da so ga izkljucili z SE, torej je kazen dobil. Zadeva je zakljucena.
JanezNovakJohn
05. 07. 2018 16.20
brezveze13
05. 07. 2018 12.50
+2
če ravno ne drugo vidim da je dec načitan in pozna marsikatero zadevo bolje od večine ki se vrtijo v vladnih krogih , zaradi tega ga pa tudi potiskajo na stranski tir,in kar je pomembno nima dlake na jeziku kot nekateri ki se pretvarjajo in hlinijo po drugi pa nož v hrbet
JanezNovakJohn
05. 07. 2018 16.21
+0
Navaden barabin je! In tega so volili še večji barabini!
viktore.vrbnjak
05. 07. 2018 16.38
+0
največji barabini pa mu ponujajo celo delovanje v svoji stranki
buzerantos
05. 07. 2018 12.41
+3
Problem v slo je sistem. Bolano je, da te necesa obtozijo in moras ti dokazovat, da nisi kriv, ne oni tebi dokazovat, da si kriv.
sodelujem
05. 07. 2018 12.25
+0
"Novinarji" imajo vedno prav in vse vedo,pa četudi se ni in se ne bo zgodilo.!
Apostol1
05. 07. 2018 12.25
+3
Nikdar ne bom volil Janše in svečkarje ampak če bo pa izbira samo med Janšo in Jelinčičem pa bom volil Ivana , ker tak gxxj kot je tale samozvani plemeniti ga pa ni v Sloveniji.
BuenosAires
05. 07. 2018 12.02
+4
Mislim, da se spravijo na tako poštenega človeka!
mackintosh
05. 07. 2018 12.03
+2
Kollerik
05. 07. 2018 12.01
+4
tadesni neuspešneži pri kraji bi spet radi uravnilovko... (Vajgl, press)....
Thinc25
05. 07. 2018 11.58
+1
Kollerik
05. 07. 2018 11.57
+5
Na čem pa je ta Zmago?
ivan.z Doba
05. 07. 2018 11.21
+14
Kodeks etike za slovenske poslance bodo napisali kaznjenci z Doba. Ta jim bo najbolj razumljiv.
felix58
05. 07. 2018 10.49
+10
kolko vidim in berem, je desnim vseeno...itak so na napačnem bregu, ker jih glavnina ne mara...ker so pa bivši obsojenci in nasploh kriminalci itak nimajo kaj zgubiti, če mešajo drek v politiki
Kollerik
05. 07. 2018 11.57
+2
Uporabnik443897
05. 07. 2018 10.31
+8
G. Jelenič PLEMENITI, takšnega rodovnika nima niti Kućan 😁😁😁
felix58
05. 07. 2018 10.42
+5
ta vlada bi bla kaki mesec dva (upam da bo res tako, da se jim zaprejo usteca)
Uporabnik443897
05. 07. 2018 10.50
-2
Zakaj ni seznama vseh 13, zakaj ni zneskov vseh 13, povem: ZATO KER NEKAJ NE ŠTIMA.!!!
JApajaDAja
05. 07. 2018 10.27
+8
samo da ga isi, cia,fsb,mi6,bnd, mossad,raw....pustijo pri miru... s to slo "udbo" bo že opravil sam!
poper00
05. 07. 2018 10.10
+16
Totalno pokvarjen,nesramen in prepričan ,da so ljudje butci katerim lahko naloži kaj hoče.No nekaj procentov jih je res.
Uporabnik443897
05. 07. 2018 10.51
-11
mackintosh
05. 07. 2018 11.56
+4
CIGU MIGU
05. 07. 2018 09.45
+18
ta zaveden slovenec ima baje vse diplome od nekje ,kjer pa verjetno znanje ni bilo pogoj ali pać
TitCankar
05. 07. 2018 09.39
+12
Pokvarjeni manipulatn dejstvo je da je Sloveniji naredil sramoto ker je koruptiven da je nekoč že kradel cerkvene relikvije po cerkvah na slovenskem. To je isti lopov kot Kangler nikoli nič krivi za lopovščine.
wolfterier
05. 07. 2018 09.59
+6
Malo si zamešal,ta in Kangler pa res nimata nič skupnega.Apotekar plemeniti me bolj spominja na Zokija farmacevta plemenskega,de !
vinogradnik33
05. 07. 2018 11.35
+3
Ali pa močno spominja na Janšo in zato tudi želi v njegovi vladi biti kulturni minister !
viktore.vrbnjak
05. 07. 2018 16.43
-1
Je pa čudno da je za takšne gnezdo JJ najbolj primerno???
puspan
05. 07. 2018 08.59
+6
Jaz se pa le sprašujem, kako bi izgledala Slovenija brez Jelinčičev, Janšev in ravno tako skoraj velike večine naših predstavnikov ljudstva ? Prepričan sem, da bi iz Švice v ekskurzijah masovno potovali na oglede Slovenskega čudeža. No pa tistih 65.000 iz Zavoda za zaposlovanje, od 75.000, bi morali takrat tudi začasno umakniti iz dežele, kot so to storili sarajevčani, če so imeli kakšno mednarodno prireditev, ko so pozaprli svoje "džeparoše".
kapatejje
05. 07. 2018 11.51
-2
Slovenski čudež, hahaha... ja hodli bi na izlete gledat nas podhranjene neandertalce ki bi še vedno živeli v socializmu z eno vrsto gorenjske katodnice, iskra telefonom, yugonom in glavo v riti brez da bi vedli da je svet v 21 stoletju. Kot severna koreja bi bli... pa ne mislim niti podrazno da so pomembni janša pa jelinčič in podobni za kvazi napredek, ampak je pa pomembna prava demokratična desnica (katere ni v slo) z smislom pravega kapitalističnega podjetništva ki se prilagaja časom in ždi v preteklosti ter da kontra ljudem ko hočejo sedet pa met vse (levičarji) kot nekdo ki res trdo dela in da prinese trezno razmišljanje in fakte v igro in ne čustev kot hočejo levičarji.